Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά αναφορά στα Big Data και στα συστήματα Business Intelligence ως καινοτόμα, state-of-the-art εργαλεία υποστήριξης του CEO και των C-Suite διευθυντών της εταιρείας για λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Ωστόσο, μόνο η σωστή αξιοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα…

Η ολοένα και αυξανόμενη τεχνολογική δυνατότητα έχει αυξήσει εκθετικά τις ευκαιρίες συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών – μέσω tablets, κινητών, web trackers, συστημάτων GPS και λοιπών εργαλείων – κι έχει ενισχύσει σημαντικά την έμφαση στα Business Analytics ως management tool. Όπως, όμως, όλες οι τεχνολογικές λύσεις, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της χρήσης των εργαλείων Business Analytics και data mining εξαρτάται από τη δυνατότητα των χρηστών τους να τα προσαρμόσουν στην επιχειρηματική λογική, τις στρατηγικές προτεραιότητες και την οπτική του ρόλου τους. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε τα εργαλεία αυτά μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν τεράστιο «θόρυβο» στην σκέψη του CEO και των Διευθυντών του, μπερδεύοντας την σκέψη και προκαλώντας αδυναμία λήψης αποφάσεων γρήγορα και ορθολογικά.

Από την εμπειρία μας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων, έχουμε καταλήξει σε μια σειρά από αρχές που θα πρέπει να ακολουθούνται για να διασφαλίσουν ότι η χρήση δεδομένων και μετρήσεων δεν αποτελεί τροχοπέδη και πηγή καθυστέρησης για μια διοικητική ομάδα, αλλά πραγματικό εργαλείο υποστήριξης λήψης αποφάσεων. Αυτές οι κομβικές αρχές είναι ανεξάρτητες από την τεχνολογική λύση και τις δυνατότητες που προσφέρει και συνοψίζονται στα εξής σημεία: Ξεκινήστε από τις αποφάσεις που λαμβάνετε. Ο μόνος τρόπος για να μετατρέψετε την πληροφορία σε γνώση είναι να κάνετε τη σωστή ερώτηση. Και η πηγή της ερώτησης θα πρέπει να είναι του τύπου «τι πληροφορία χρειάζομαι, ώστε να λάβω τις αποφάσεις που μου αναλογούν στο πλαίσιο του ρόλου και των ευθυνών μου»;

Μειώστε την άχρηστη πληροφορία. Στην επιστήμη των τηλεπικοινωνιών υπάρχει κάτι που λέγεται «noise-to-signal ratio», το οποίο υποδεικνύει την ισχύ του πραγματικού σήματος (signal) σε σύγκριση με τα παράσιτα και τον θόρυβο (noise). Αν εφαρμόσετε την ίδια μέτρηση στις αναφορές και τις αναλύσεις που λαμβάνετε, θα εκπλαγείτε από τον όγκο των πληροφοριών που σας δίνονται, χωρίς να έχουν καμία χρησιμότητα για την καθημερινή λήψη αποφάσεων. Η εξάλειψη αυτής της άχρηστης πληροφορίας (του θορύβου) θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στα σημαντικά και ουσιώδη.

Σκεφτείτε το πότε και όχι μόνο το τι. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να ζητά κανείς απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια στα στοιχεία που λαμβάνει, δίνοντας λιγότερη προτεραιότητα στην ταχύτητα απόδοσης αυτής της πληροφορίας. Επισημαίνω ξανά ότι στόχος της πληροφόρησης θα πρέπει να είναι πάντοτε η λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων μέσα στον σωστό χρόνο. Αν η υπερανάλυση των στοιχείων προκαλεί καθυστέρηση και αναβολές στη λήψη των αποφάσεων, τότε προκύπτει το λεγόμενο «paralysis by analysis» . Είναι πολύ καλύτερο να πάρετε μια ανάλυση που είναι κατά 90% oλοκληρωμένη όταν τη χρειάζεστε, παρά να πάρετε μια τέλεια ανάλυση ένα μήνα μετά.

Φιλτράρετε τα δεδομένα με τη λογική. Τέλος, όσο αναλυτικά και πολύπλοκα αν είναι τα συστήματα Business Analytics σας, θα πρέπει να έχετε αναπτύξει την επιχειρηματική εμπειρία ώστε να επανεξετάσετε κάποιο συμπέρασμα που δεν φαίνεται σωστό με βάση το εσωτερικό σας data model για την επιχείρηση, τον κλάδο και την αγορά σας. Πολλές φορές έχω παρατηρήσει έναν έμπειρο manager να πιάνει «με το μάτι» σημεία που του φαίνονται περίεργα σε κάποια ανάλυση και στο 99% των περιπτώσεων, τελικά, φάνηκε ότι όντως υπήρχαν λάθη στην ανάλυση ή στο data entry των αναλύσεων αυτών.