Κάθε μήνα, πρόσωπα της επικαιρότητας αποκρίνονται σε 7 «προκλήσεις» που τους δίνει το Netweek, με κύριο άξονα την τεχνολογία και όχι μόνο…
Σ’ αυτό το τεύχος, καλεσμένος μας είναι ο Διονύσης Αυρηλιώνης, ιδρυτής και CEO της εταιρείας Compellio, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και προσφέρει καινούρια εργαλεία, τα οποία ενσωματώνουν νέες μεθόδους ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Δεινόν το καινοτομείν;
Η στάση ως προς το καινοτομείν είναι, πιστεύω, κατ’ αρχήν δομικό στοιχείο του χαρακτήρα κάποιων ανθρώπων, ανεξάρτητο από τη κουλτούρα, τη μόρφωσή τους, αλλά και τη γεωγραφική τους θέση. Η καινοτομία μπορεί να αναδειχθεί παντού κι όχι μόνο σε περιβάλλοντα υψηλής τεχνολογίας. Αφορά και υλοποιείται από λίγους οραματιστές, οι οποίοι δεν δυσανασχετούν από έλλειψη καλών οικονομικών συγκυριών ή χρηματικών πόρων. Το δύσκολο είναι η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της καινοτομίας στη ζωή μας, ειδικά αν αυτά αφορούν στην αλλαγή συμπεριφοράς και ρουτίνας, όπως και στην αφομοίωσή της από την κοινωνία σε οποιαδήποτε επίπεδο: εταιρία, συντεχνία, κοινωνική ομάδα, τοπική ή κρατική δομή…

Νέες μορφές επιχειρηματικότητας
Ακούμε συχνά ότι η επιχειρηματικότητα είναι τέχνη κι ότι δεν μαθαίνεις να είσαι επιχειρηματίας, αλλά σχεδόν γεννιέσαι. Η σκληρή πραγματικότητα από το 2001 και μετά που μιλάμε για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) δείχνει ότι καμία διαίσθηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μεθοδική ανάλυση και την επαλήθευση των υποθέσεων ενός επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο -ως γνωστόν- είναι καταδικασμένο να αλλάζει συνεχώς. Επίσης, τα τελευταία χρόνια υπάρχει στην Ευρώπη μια αυξανόμενη τάση προώθησης της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, με στόχο τον αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία κι όχι μόνο στην ανάπτυξη και το κέρδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα νέων μορφών επιχειρηματικότητας, η κίνηση του 10% στη Γαλλία, όπου οι επιχειρήσεις καλούνται να ενσωματώσουν στη δραστηριότητά τους πέραν του κέρδους και στόχους, σε ποσοστό 10%, που αφορούν στον κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο. Εμείς, στο Compellio, μέσα από τις online υπηρεσίες μας προσφέρουμε νέα εργαλεία για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο για δομές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, όσο και για startups, τα οποία ενσωματώνουν όλες τις νέες μεθόδους ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Επιχειρείν, από ποιους και για ποιους;
Μιλώντας για επιχειρείν, θα άφηνα έξω από την έννοια της λέξης οποιοδήποτε ευκαιριακό σχήμα και οποιαδήποτε μη-βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Επίσης, θα άφηνα έξω και επιχειρηματίες -ακόμα και επιτυχημένους- που μέσω της προσωπικής προβολής και της επίδειξης της επιτυχίας ως αυτοσκοπό ζημιώνουν την εικόνα του επιχειρείν. Η επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα η βιώσιμη είναι ένα δύσκολο εγχείρημα – πολύ συχνά είναι μια συλλογική προσπάθεια, σίγουρα βασισμένη σε μία αρχική ώθηση κάποιων ατόμων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά κατά βάση υπόθεση ομάδας. Πιστεύω ότι η επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη προβάλλει σήμερα σε μεγάλο βαθμό το προσωποκεντρικό μοντέλο του επιχειρηματία και την επιτυχή έξοδό του από το επιχειρηματικό σχήμα. Έξοδος που -δυστυχώς- συχνά επικεντρώνεται σε χρηματικά ποσά κι όχι τόσο στο αποτύπωμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην οικονομία και τη κοινωνία.

Blockchain, είσαι εδώ;
Η τεχνολογία blockchain έχει προωθηθεί σαν μαγική λύση σε πολλούς τομείς. Εμείς μπήκαμε μέσω της Compellio στο χώρο, στα μέσα του 2016. Θέλαμε μια λύση που να υλοποιείται γρήγορα, αρχικά για τις δικές μας ανάγκες αλλά και για να προστατέψουμε το TCO της τεχνολογίας από τους πελάτες μας. Χρειάστηκε να λύσουμε κανονιστικά θέματα, όπως η ενσωμάτωση των αρχών του GDPR, και τεχνικά προβλήματα, όπως η διασύνδεση της τεχνολογίας blocklchain με υπάρχοντα συστήματα.

Σήμερα, με το Compellio Registry προσφέρουμε blockchain λύσεις σε διαφορετικούς τομείς, από τη διαδικασία ελέγχων στη δημόσια διοίκηση (πχ. με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο) ως την προστασία προϊόντων και ενίσχυση του branding (πχ. με το κτήμα Άλφα) και με διεθνείς συνεργασίες, όπως την από κοινού επιχειρηματική σχέση μας με τη PwC Λουξεμβούργου. Το παράδειγμά του Compellio είναι ενδεικτικό της πορείας ωρίμανσης της τεχνολογίας blockchain, που θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμη να υιοθετηθεί σε παραγωγικό επίπεδο, φυσικά με πολλή προσοχή στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Κρυπτονομίσματα – ηλεκτρονικά νομίσματα, τρέχουμε τώρα;
Μέχρι πρόσφατα, τα κρυπτονομίσματα ήταν για πολλούς μια θεωρητική συζήτηση, η οποία είχε νόημα μόνο για όσους είχαν κάνει το βήμα να αποκτήσουν bitcoin ή ether ή κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα κρυπτονομίσματα.

Με τη ανακοίνωση, όμως, εκ μέρους του Facebook του Libra, το οποίο δημιούργησε μία ιδιωτική κοινοπραξία και θα είναι το κρυπτονόμισμα που θα χρησιμοποιήσει το Facebook στο ψηφιακό πορτοφόλι Calibra, αναζωπυρώθηκε και πάλι σ’ όλο τον κόσμο και σε νέα βάση η συζήτηση γι’ αυτά. Η ρητή δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Bruno Le Maire, στο Global Blockchain Policy Forum, πριν από λίγες εβδομάδες, ότι το Libra δεν είναι ευπρόσδεκτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι οι ομόλογοί του εξετάζουν -σε συνεργασία με τη ΕΚΤ- το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός υποστηριζόμενου από την ΕΕ ψηφιακού νομίσματος, είναι ενδεικτική της έντασης που έχει δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω στο θέμα των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς ξεπερνάει πλέον τους κυνηγούς ευκαιριών για γρήγορο κέρδος και βάζει στο τραπέζι σοβαρά ζητήματα, ακόμα και την αυτοδυναμία κρατών: πχ. τι αξία έχει το αδύνατο νόμισμα ενός κράτους απέναντι σ’ ένα δυνατό ιδιωτικό ψηφιακό νόμισμα, όπως το Libra; Κι η συζήτηση αυτή έχει μόλις αρχίσει…

Από brain drain σε brain gain
Η συζήτηση για το brain drain σίγουρα δεν πρόκειται να κοπάσει σύντομα. Πολλές χώρες στην ΕΕ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι νέοι να φεύγουν μετά τα 25 για δουλειά σε άλλη χώρα, εντός ή εκτός Ευρώπης. Όμως, σε άλλες χώρες οι νέοι, έπειτα από κάποια χρόνια εργασιακής εμπειρίας, επιστρέφουν με κριτήρια που συχνά αφορούν και σε άλλα ζητήματα πέραν του οικονομικού, όπως η ποιότητα ζωής στη χώρα καταγωγής τους.

Για παράδειγμα, στη Φινλανδία πολλοί νέοι γονείς επιστρέφουν για να προσφέρουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στα παιδιά τους. Η προσφορά εργασίας παραμένει ένα εξαιρετικά ισχυρό κίνητρο είτε για επανεγκατάσταση Ελλήνων της διασποράς, είτε για ανακοπή της εξόδου. Όμως, σε μια βάση όπου πέραν της αγοράς εργασίας λαμβάνεται υπ’ όψη όλο το πακέτο υπηρεσιών που προσφέρει η Ελλάδα, τι συμβαίνει πρώτο; Οι νέοι φεύγουν αδυνατώντας να ξεκινήσουν νέες οικονομικές δραστηριότητες λόγω της γραφειοκρατίας και των κακής ποιότητας υπηρεσιών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα; Ή έχουν έτσι κι αλλιώς αποφασίσει να φύγουν, επομένως η αναπόφευκτη «διαρροή εγκεφάλων» εκ των πραγμάτων επιβραδύνει την οικονομία; Η ερώτηση είναι σχηματική, αλλά αν υποθέσουμε ότι ισχύει το πρώτο, μπορούμε κάλλιστα να αναρωτηθούμε τι κάνει ο καθένας καθημερινά στη δουλειά του, όποια κι αν είναι αυτή, για να αναχαιτιστεί το brain drain μέσω της ποιοτικής εργασίας…

Make a wish…
Πιστεύω πολύ στην ψηφιακή τεχνολογία σαν εργαλείο που από τη μία απλουστεύει κι από την άλλη αυξάνει τη διαφάνεια των διαδικασιών οι οποίες αφορούν όλους μας. Οι καινοτόμοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας βρίσκονται σε προνομιακή θέση, καθώς μπορούν να προτείνουν νέες πρακτικές και εργαλεία προς όφελος όλης της κοινωνίας. Οραματίζομαι, λοιπόν, το επιχειρείν σε μια κοινωνία με καινοτόμους επιχειρηματίες που, πέρα από το κέρδος και τη βιωσιμότητα, ενσωματώνουν κι άλλα χαρακτηριστικά στις επιχειρήσεις τους, ανεξαρτήτως μεγέθους, αντικατοπτρίζουν τη διαφορετικότητα της κοινωνίας και ενσωματώνουν στόχους με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.