Καθώς, το φαινόμενο του μετασχηματισμού εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, τα ζητήματα που σχετίζονται με την διαφάνεια αποκτούν σημαντική δυναμική και οι CFOs βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα και περισσότερες προκλήσεις σε έναν κόσμο που τελεί σε διαρκή ροή. Υπό αυτό το πλαίσιο, η διασφάλιση αξίας εκ μέρους των επιχειρήσεων και οργανισμών επαναφέρεται ώστε να ανταποκρίνεται στα… κελεύσματα της ψηφιακής εποχής.

Προκειμένου, λοιπόν, να επανεφεύρει και να αναπροσαρμοστεί με αποδοτικό τρόπο ώστε να είναι έτοιμη για τη νέα εποχή, η οικονομική διεύθυνση μετατρέπεται -πλέον- σε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων που θα στηρίζονται στα δεδομένα, όπου έξυπνοι άνθρωποι και αντίστοιχης λογικής μηχανές βοηθούν καταλυτικά να λάβουν καλύτερες οικονομικές, στρατηγικές, όσο και επιχειρησιακές αποφάσεις. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο μετασχηματισμός αυτής της μορφής γίνεται αποδεκτός με ενθουσιασμό ή χαρά από το σύνολο των στελεχών της οικονομικής διεύθυνσης και δη τους CFOs. Μάλιστα, όπως προκύπτει με βάση πρόσφατες μελέτες ένα σημαντικό ποσοστό των τελευταίων παραδέχονται πως νιώθουν εκτεθειμένοι σε συνάρτηση με την επίδραση που έχει ο αυξανόμενος όγκος και επιταχυνόμενος ρυθμός των δεδομένων στην παροχή ουσιαστικών πληροφοριών προς τα στελέχη του Διοικητικού συμβουλίου των επιχειρήσεων και οργανισμών τους, με ακρίβεια και ταχύτητα. Τεχνολογικές καινοτομίες, όπως λ.χ. τα analytics, cloud, τεχνητή νοημοσύνη (AI), blockchain και ρομποτική αυτοματοποίηση των διαδικασιών (RPA), τα οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν καν στην καθημερινή πρακτική και φρασεολογία των CFOs, πλέον αναδιαμορφώνουν τις λειτουργίες της οικονομικής διεύθυνσης. Ολοένα και περισσότεροι διατείνονται πως το μέλλον της διεύθυνσης των οικονομικών θα “υιοθετεί” ποικίλες τεχνολογικές καινοτομίες προκειμένου να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα, να αυξάνει την αποδοτικότητα και να ενισχύει τα insights που προκύπτουν.

Όσο για τα επιμέρους στελέχη της ίδιας διεύθυνσης θα αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό την τεχνολογία, παρέχοντας συμπληρωματικές δεξιότητες και ικανότητες προκειμένου να καθοδηγεί τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να υποστηρίζουν τη στρατηγική και ευρύτερη επιχειρηματική λειτουργία ενός οργανισμού. Παρόλα αυτά, ένα σεβαστό ποσοστό Οικονομικών Διευθυντών δηλώνουν ευθαρσώς πως η υφιστάμενη δομή και τρόπος λειτουργίας του τμήματος που ηγούνται δεν διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια και ισχύ ώστε να ανταποκριθεί στις αμέσως προσεχείς απαιτήσεις και το υπό διαμόρφωση τοπίο. Οπότε, προκύπτει το ερώτημα-προβληματισμός, εάν το ζήτημα αφορά στην τεχνολογία ή βρίσκεται στους ανθρώπους!

Η τεχνολογία δεν περιμένει –
Ούτε καν τον άνθρωπο…

Είναι άκρως σημαντικό οι CFOs να κατανοήσουν βασικές αναδυόμενες τεχνολογίες και να λάβουν ρεαλιστικές αποφάσεις σχετικά με την ενσωμάτωση νέων καινοτομιών στις καθημερινές ενέργειες και διαδικασίες τους. Για παράδειγμα, η αυτοματοποιημένη ρομποτική επεξεργασία είναι σε θέση να περιορίσει σημαντικά τα κόστη και ταυτόχρονα να βελτιώσει τη συνέπεια, τον έλεγχο, την ιχνηλασιμότητα και την ποιότητα. Με τα analytics, η λειτουργία της οικονομικής διεύθυνσης μπορεί να βελτιώσει το στρατηγικό insight μέσω της ανάλυσης αδόμητων δεδομένων, βελτιώνοντας τη διαχείριση του ρίσκου, όπως λ.χ. στην περίπτωση της αποτροπής απάτης δια μέσω της αναγνώρισης των προτύπων και των εν γένει “ανωμαλιών” σε τεράστιες σειρές από δεδομένα.

Νέας γενιάς ταλέντο για την οικονομική διεύθυνση
Θα πρέπει να επισημανθεί πως η χρησιμότητα και εν γένει επιτυχία κάθε τεχνολογίας αποδεικνύεται στην πράξη από τις δεξιότητες όσων τις αξιοποιούν και χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, ο μετασχηματισμός των χρηματοδοτικών μοντέλων λειτουργίας έχει ωθήσει τους CFOs να ενισχύσουν περαιτέρω τις λογιστικές συναλλαγές και τις εν γένει οικονομικές διαδικασίες ώστε να κεντρικοποιηθούν στη λογική της δημιουργίας “οικονομικών εργοστασίων”, όπως λ.χ. κοινές υπηρεσίες και διαχειρίσιμα κέντρα υπηρεσιών. Ενώ η διαδικασία του συγκεντρωτισμού έχει απελευθερώσει ανθρώπινους πόρους από την ομάδα χρηματοδότησης προκειμένου να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες υψηλότερης αξίας, καθώς επίσης και να λειτουργούν περισσότερα αποτελεσματικά, η χρηματοδότηση οφείλει να συνεχίσει να εξελίσσεται προκειμένου να εκπληρώσει το ρόλο της επιχειρηματικής στρατηγικής.