Ορισμένες φορές "περιδιαβαίνοντας" το internet και διαβάζοντας πλήθος από ενημερωτικά διεθνή website αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δυσκολευόμαστε ως χώρα, κοινωνία, επιχειρείν, άτομα (προσθέστε ότι ακόμη θέλετε) να ακολουθήσουμε δοκιμασμένα όσο και επιτυχημένα παραδείγματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Κινήσεις, που αν μη τι άλλο ενδεχομένως να έγραφαν εντελώς διαφορετικά την ιστορία και θα μας βοηθούσαν να ξεφύγουμε από τις δύσκολες σημερινές καταστάσεις.

Πριν από ελάχιστη ώρα έτυχε να διαβάσω μια είδηση που με έκανε να αναφωνήσω: «Αυτό θα ήταν ένα άκρως θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση και της αναστροφής ενός κλίματος αρνητισμού και γκρίνιας. Χώρια ότι θα μας ενίσχυε το ηθικό και θα μας έκανε να αισθανθούμε σημαντικοί, ότι κάτι προσφέρουμε στον καθημερινό αγώνα των επιχειρήσεων για ανάπτυξη και πρόοδο».

Τι ήταν αυτό; Συνέβη στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος της χώρας, Barack Obama, συμβούλευσε τα μέλη του Κογκρέσου να προωθήσουν -με τη μορφή του κατεπείγοντος- φορολογικές ελαφρύνσεις ως έμπρακτη επιβράβευση όσων τεχνολογικών εταιρειών -και όχι μόνο- βοηθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, αντί για το εξωτερικό. Μάλιστα, ο κ. Obama ανέφερε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις τους τελευταίους 23 μήνες δημιούργησαν 3,7 εκατομμύρια καινούριες θέσεις εργασίας. «Από την πλευρά της κυβέρνησης οφείλουμε να τους πούμε εμπράκτως ευχαριστώ, κάνοντας την αρχή από το φορολογικό σύστημα.

Αντιθέτως, καμία εταιρεία δεν θα πρέπει να λαμβάνει φορολογική ελάφρυνση στην περίπτωση κατά την οποία “εξάγουν” θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ευθέως την Κίνα στο επίπεδο της ιδιαίτερα χαμηλής τιμολογιακής πολιτικής που εν πολλοίς προέρχεται από τα περιορισμένα μεροκάματα που πληρώνουν στους υπαλλήλους ή εργάτες, ωστόσο είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε περισσότερο ποιοτικά όσο και αξιόπιστα προϊόντα. Αυτή θα είναι η στρατηγική με την οποία θα ανταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αραγε, για μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδος, πόσο δύσκολο είναι να χαραχτεί μια τέτοιας μορφής και λογικής στρατηγική;