Η έννοια και το εν γένει περιεχόμενο της ανάπτυξης μπορεί να διαφέρει για καθέναν ξεχωριστά, ωστόσο στην σημερινή ψηφιακή επιχειρηματικότητα ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες αναζητούν νέους τρόπους επίτευξής της, κατά μήκος πολλαπλών διαστάσεων.

Αποτελεί -περίπου- κοινό τόπο πως η ανάπτυξη δεν εξαντλείται αποκλειστικά στην δημιουργία αξίας, αλλά αντιθέτως κατέχει θεμελιώδη ρόλο στην μακροχρόνια επιχειρηματική επιβίωση.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέχει μια από τις πλέον απτές αποδείξεις της προαναφερθείσας διαπίστωσης. Συγκεκριμένα, 30 χρόνια νωρίτερα, περίπου οι μισές από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη χαρίζοντας γενναία μερίσματα προς τους μετόχους τους, δίχως ωστόσο να επιτυγχάνουν κορυφαία επίπεδα ανάπτυξης σε απόλυτα μεγέθη, εξαγοράστηκαν ή τέθηκαν εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό εντός -μόλις- δύο δεκαετιών αργότερα…

Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία είναι -πραγματικός- καταπέλτης, εντούτοις όμως πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον έλεγχο του κόστους ως μια μέθοδο που οδηγεί σε πρόσθετα κέρδη. Απλά, η συγκεκριμένη τακτική ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο: Ο έλεγχος του κόστους να κυριαρχεί μονόπλευρα το ενδιαφέρον της εταιρικής ατζέντας, αποδυναμώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό και την όποια δυναμική συγκεντρώνουν τυχόν άλλα αναπτυξιακά πλάνα που έχουν τεθεί προς συζήτηση. Όπως έχει αποδειχτεί με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν μια ξεκάθαρη ατζέντα για την επίτευξη οργανικής ανάπτυξης, την οποία και φροντίζουν να υλοποιούν με συστηματικό τρόπο, συνήθως καταφέρνουν να υπερκεράσουν τον ανταγωνισμό!

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις καταγράφουν στην πράξη αυτή την ανάπτυξη έχει αλλάξει δραστικά με την ταυτόχρονη άνοδο της τεχνολογίας και της προηγμένης ανάλυσης. Η ψηφιακή διάσταση έχει μεταβάλλει την ίδια την φύση της ανάπτυξης, επιταχύνοντας τον ρυθμό του επιχειρείν, διευρύνοντας το πεδίο ανταγωνισμού και συχνά εισάγοντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα φαινομενικά από τη μια μέρα στην άλλη. Οι εταιρείες που είναι περισσότερο επιτυχημένες στην καθοδήγηση της ανάπτυξης είναι όσες μπορούν να εκτελέσουν δράσεις σε πολλαπλές διαστάσεις και να εισάγουν ταχύτητα, ευκινησία και analytics στο εταιρικό τους DNA.

Η ανάδυση ενός νέου κόσμου πολυεπίπεδης ανάπτυξης
Η καλύτερη όσο και αποδοτικότερη κατανομή πόρων είτε η διαδικασία πραγματοποίησης εξαγορών και η εκχώρηση δευτερευούσης σημασίας λειτουργιών είναι σε θέση να οδηγήσουν σε κάτι παραπάνω από το 75% της διακύμανσης μεταξύ υψηλών και χαμηλών επιδόσεων! Ωστόσο, δεν αποτελεί την μοναδική διαπίστωση. Κι αυτό, αρκεί μια ματιά στην πορεία και την εν γένει επίδοση της μετοχής συνολικά 550 αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια μιας δεκαπενταετίας αποκαλύπτει ότι, για όλα τα επίπεδα αύξησης των εσόδων, εκείνα που είχαν μεγαλύτερη οργανική ανάπτυξη κατάφεραν να σημειώσουν υψηλότερες αποδόσεις για τους μετόχους τους έναντι όσων η ανάπτυξη βασιζόταν περισσότερο στις εξαγορές. Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον γεννάται από τις βασικές προτεραιότητες των ίδιων των επιχειρήσεων σήμερα προκειμένου να κάνουν πράξη την ανάπτυξή τους. Με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, καταδείχθηκε πως κινούνται δραστήρια κατά μήκος τριών διαστάσεων:

  • Επένδυση. Οι εταιρείες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία συνήθως καταφέρνουν να βρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια από ποικίλες πηγές (λ.χ. περιορισμός διοικητικών εξόδων), έτσι ώστε να τα τοποθετήσουν σε υφιστάμενες δραστηριότητες που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις και περαιτέρω ανάπτυξη. Ενδεχομένως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά όσο και επιτυχημένα παραδείγματα να αποτελεί η πολυεθνική αλυσίδα καταστημάτων Zara, που “ανακάλυψε” ένα μοντέλο… πρωταθλητισμού με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μόδας. Στη συνέχεια, πέτυχε να γιγαντωθεί με εντυπωσιακή ταχύτητα, επενδύοντας σε αυτό!
  • Δημιουργία. Οι καταξιωμένες επιχειρήσεις “κτίζουν” αξία μέσω του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων προϊόντων, υπηρεσιών ή ακόμη και επιχειρηματικών μοντέλων. Για παράδειγμα, η Adobe κατάφερε να αναπτυχθεί ταχύτατα μέσω του λανσαρίσματος των υπηρεσιών Creative Cloud, με την ταυτόχρονη καθιέρωση ενός καινοτόμου μοντέλου με βάση το οποίο οι πελάτες της αποκτούσαν πρόσβαση στο σύνολο των προϊόντων της Adobe έναντι μιας τρέχουσας αμοιβής.
  • Απόδοση. Οι εταιρείες και εν γένει οργανισμοί που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία προσπαθούν διαρκώς να βελτιστοποιούν τις κεντρικές εμπορικές τους ικανότητες και δυνατότητες στους τομείς των πωλήσεων, του marketing, της τιμολόγησης και της συνολικής προσφοράς πελατοκεντρικής προσέγγισης και της διασφάλισης μιας υψηλού επιπέδου εμπειρίας. Για παράδειγμα, κορυφαίοι τραπεζικοί όσο και ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν πετύχει να αποτελούν την επιτομή της συγκεκριμένης τακτικής μέσω αξιοποιώντας την χρήση προηγμένων δεδομένων πελατών τους έτσι ώστε να αναγνωρίσουν υπο-τμήματα που σχετίζονται με αυτούς. Έτσι, αναπτύσσουν προσωποποιημένα προϊόντα τα οποία με τη σειρά τους θα απευθύνονται στους ίδιους, καταγράφοντας νέες τάσεις, αλλά και δοκιμάζοντας καινούρια προϊόντα.

Μια, δύο ή τρεις διαστάσεις; Μεμονωμένα ή ταυτόχρονα;
Μπορεί σε πρόσφατες έρευνες το 60% των επαγγελματιών να επιλέγουν μια και μόνο από τις βασικές διαστάσεις προκειμένου να αναπτυχθεί η επιχείρησή τους, εντούτοις όμως η συντριπτική τους πλειοψηφία διέθετε τουλάχιστον μια ομάδα δραστηριοτήτων σε κάθε διάσταση. Ωστόσο, η υπερεκτίμηση και σε υπερβολικό βαθμό πρόσδεση και έμφαση σε μια και μόνο διάσταση σημαίνει ότι οι εταιρείες κινδυνεύουν να απολέσουν ορισμένες άλλες, σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Συμπερασματικά, κάθε διάσταση είναι σε θέση να οδηγήσει στην επίτευξη ανάπτυξης που θα κινείται πέρα και πάνω από τον ισχύοντα μέσο όρο της αγοράς. Απλά, ο βαθμό επίδρασής τους διαφέρει. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης μελέτης, το 35% των επιχειρήσεων που ανήκουν στην διάσταση της απόδοσης, κατάφεραν να αναπτυχθούν ταχύτερα εν συγκρίσει με τον μέσο όρο που επικρατούσε στην αγορά. Μέγεθος, συγκρινόμενο με το 31% όσων οργανισμών ανήκουν στους δημιουργούς και μόλις 19% των επενδυτών. Παρόλα αυτά, μεταξύ των εταιρειών που σημείωσαν την πλέον αξιόλογη ανάπτυξη, το 44% εξ’ αυτών λειτουργούν κατά μήκος πολλαπλών διαστάσεων. Αυτό, δεν σημαίνει πως απαραίτητα το κάνουν ταυτόχρονα. Απλά, ενισχύουν είτε περιορίζουν την προσπάθειά τους σε κάθε διάσταση ξεχωριστά, κινούμενες με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί κάθε φορά.

Ιδιαίτερα χρηστικό κρίνεται το παράδειγμα της Amazon προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η συγκεκριμένη πρακτική. Ο διεθνής κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου πέτυχε σε πρώτο βαθμό λειτουργώντας ως μια τεχνολογική –κατά βάση- εταιρεία, η οποία με το πέρασμα του χρόνου κατάφερε να βελτιώσει τις διαδικασίες που εφάρμοζε, εκπαραθυρώνοντας τους άμεσους και έμμεσους ανταγωνιστές της.

Στη συνέχεια, διασφάλισε την διαρκή της ανάπτυξη χάρη στο γεγονός ότι επένδυσε κεφάλαια σε νέες κατηγορίες που εκτείνονταν από την μόδα στα ηλεκτρονικά είδη χρησιμοποιώντας την ίδια επιχειρηματική μηχανή. Ταυτόχρονα, δημιούργησε νέες πηγές άντλησης εσόδων μέσω μιας σειράς προϊόντων, όπως λ.χ. τα Echo και Fire, καινούριες υπηρεσίες όπως η Prime που πλέον αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της λιανεμπορικής της λειτουργίας, αλλά και νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως λ.χ. η Amazon Web Services.

Το παράδειγμα της Amazon αποδεικνύει εμπράκτως πως μπορεί η επιτυχία της να ξεκίνησε από την επιλογή μιας διάστασης, εντούτοις όμως απαιτήθηκε και η σταδιακή εμπλοκή των υπολοίπων ώστε να λάβει σάρκα και οστά το επιχειρηματικό θαύμα στο οποίο και όλοι προσβλέπουν σήμερα.