Μια μεγάλη σε διάρκεια (όντας διήμερη) και ιδιαίτερα σημαντική σε αντικείμενο και περιεχόμενο (καθώς εστιάζει απόλυτα σε μια τεχνολογία με «καυτές» εξελίξεις και εκθετική ανάπτυξη, όπως είναι το blockchain) εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο λόγος για το Decentralized 2018 (www.decentralized.org), ίσως το μεγαλύτερο Forum γι’ αυτά τα θέματα στη Ευρώπη, που μετά την απόλυτα επιτυχημένη πρεμιέρα του, πέρυσι στη Λεμεσό, φέτος μεταφέρει στην Αθήνα τις εργασίες του, στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 70 διακεκριμένοι ομιλητές και πολλές εκατοντάδες σύνεδροι, από τον επιχειρηματικό, πανεπιστημιακό και ερευνητικό χώρο. Οι δυο βασικοί συντελεστές του, ο CEO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αντώνης Πολεμίτης, και ο διευθυντής του εκεί Institute for the Future, καθηγητής Γιώργος Γιαγλής, μιλούν στο NetFAX για το Forum και όχι μόνον…

Ποιο είναι το κύριο θέμα του Decentralized 2018;
Αντώνης Πολεμίτης: Το Decentralized αποτελεί πλέον το κύριο ευρωπαϊκό φόρουμ συζήτησης, κατάρτισης και δικτύωσης σε θέματα blockchain και ψηφιακών νομισμάτων. Στο φετινό συνέδριο επικεντρωνόμαστε στις επιχειρηματικές εφαρμογές του blockchain και συζητάμε, με τη βοήθεια ειδικών απ’ όλο τον κόσμο, πώς αναμένεται να επηρεαστούν οι επιχειρήσεις, ποιες νέες ευκαιρίες δημιουργούνται, ποιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν (π.χ. σε ότι αφορά στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο), αλλά και παρουσιάζουμε επιτυχημένες πραγματικές εφαρμογές του blockchain σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Τι διαφορετικό υπάρχει φέτος στο συνέδριο, σε σύγκριση με πέρυσι, από πλευράς δομής;
Γιώργος Γιαγλής:
Το φετινό συνέδριο είναι πολύ μεγαλύτερο, με τρεις παράλληλες συνεδρίες, οι οποίες φιλοδοξούν να καλύψουν όλο το φάσμα εφαρμογών και επιδράσεων του blockchain. Θα υπάρχουν τεχνολογικές συνεδρίες, ομιλίες που θα επικεντρωθούν σε επιχειρηματικές και οικονομικές επιδράσεις, συζητήσεις για τις κοινωνικές, νομικές και ηθικές επιπτώσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και πολλοί εκθέτες που θα παρουσιάσουν πραγματικές λύσεις σε demos, στον εκθεσιακό χώρο ο οποίος θα βρίσκεται δίπλα στις κύριες συνεδριακές αίθουσες.

Τι ξεχωρίζει στο συνέδριο της Αθήνας; Ποια είναι τα highlights, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές; Αναμένουμε κάποια σημαντική ανακοίνωση;
Γιώργος Γιαγλής: Στους ομιλητές περιλαμβάνονται κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρω τους Llew Claasen (Διευθυντής του Bitcoin Foundation), Roger Ver, (CEO, Bitcoin.com και συνιδρυτής του Bitcoin Cash), Garrick Hileman, (Head of Research, blockchain.com), Jameson Lopp (Casa), Peter Rizun (Bitcoin Unlimited), αλλά και οι δικοί μας Εύα Καϊλή (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και Σπύρος Μάργαρης (ένας από τους σημαντικότερους fintech influencers, παγκοσμίως). Αναμένουμε σημαντικές ανακοινώσεις, που αφορούν και την Ελλάδα, αλλά προφανώς δεν μπορούμε να τις αποκαλύψουμε από τώρα, γιατί θα χαλάσουμε την έκπληξη…

Πόσο έχει αναπτυχθεί το blockchain στον ένα χρόνο που πέρασε μεταξύ των δυο συνεδρίων; Έχουμε αναδιαμόρφωση των τάσεων ή παραμένουν οι ίδιες;
Αντώνης Πολεμίτης: Το τεχνολογικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα του blockchain βρίσκεται υπό συνεχή διαμόρφωση και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι, από το περυσινό συνέδριο έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα: υπάρχει πλέον σαφέστερη τάση διαμόρφωσης κανονιστικού πλαισίου, π.χ. για τα Initial Coin Offerings (ICOs), που οδηγεί σε εξορθολογισμό του τοπίου, ξεκαθαρίζει η κατάσταση σ’ ό,τι αφορά στους οικονομικούς τομείς που θα επηρεαστούν πρώτοι από το blockchain (π.χ. χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενέργεια, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, υγεία) και εξελίσσονται ακόμα περισσότερο οι τεχνολογίες και οι δυνατότητές τους. Θα συζητήσουμε για όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα (π.χ. πώς επηρεάζει το GDPR το blockchain) σε δυο ημέρες γεμάτες ενδιαφέρον περιεχόμενο και εξαιρετικές παρουσιάσεις.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας; Μετά τη Λευκωσία και την Αθήνα, ετοιμάζεστε για νέα πόλη / χώρα, ώστε να εφαρμόσετε στην πράξη την αποκέντρωση;
Αντώνης Πολεμίτης:
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ήδη κάνει την αποκέντρωση πράξη. Το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα σε blockchain (MSc in Digital Currency) προσφέρεται πλήρως εξ αποστάσεως ήδη από το 2014… Κι όχι μόνο οι φοιτητές μας προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο (βασικές χώρες προέλευσης ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία και Αυστραλία), αλλά το ίδιο ισχύει και για πολλούς από τους καθηγητές που τους διδάσκουν. Από φέτος, με την ίδρυση του Institute For the Future και το άνοιγμα του γραφείου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Νέα Υόρκη, κάνουμε ακόμα περισσότερο το όραμα της αποκέντρωσης πράξη…

Το πανεπιστήμιό σας έχει αποδείξει έμπρακτα την πρωτοπορία του στον συγκεκριμένο τομέα. Ποιο είναι το «κόστος» για να διατηρηθεί σ’ αυτή τη θέση;  Τι χρειάζεται να κάνει για να εδραιώσει το brand του;
Αντώνης Πολεμίτης:
Στη θεωρία, το «μυστικό» είναι γνωστό: συνεχής καινοτομία, ώστε να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Στην πράξη, το UNIC προσπαθεί συνεχώς να εφαρμόζει αυτή τη συνταγή και, μέχρι στιγμής, έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες: έχουμε δημιουργήσει στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες στον κόσμο σε blockchain και ψηφιακά νομίσματα, έχουμε συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου (παρέμβαση Γιαγλή: «να περιμένετε ακόμα περισσότερες ανακοινώσεις, στο συνέδριο!») και προχωρούμε συνεχώς, σε συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς μας συνεργάτες, σε νέους δρόμους, τόσο στην εκπαίδευση και την έρευνα, όσο και στην υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ως τώρα, εστιάζετε τις μελέτες, τις έρευνες και τα συνέδριά σας στον χώρο του blockchain, των ICOs κλπ. Εξετάζετε το ενδεχόμενο επέκτασης και σε κάποιες άλλες από τις λεγόμενες «εκθετικές» τεχνολογίες;
Γιώργος Γιαγλής:
Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος ίδρυσης του Institute For the Future: να συν-στεγάσει όλες τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου σε τομείς που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αλλάξουν ριζικά την οικονομία, αλλά και τις ζωές μας, τα επόμενα χρόνια: όχι μόνο το blockchain, αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, τη ρομποτική, τα αυτόνομα οχήματα και πολλά άλλα. Αν κάθε μια από αυτές τις τεχνολογίες έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή μας, οι εφαρμογές που θα προκύψουν από τη σύγκλισή τους θα επανακαθορίσουν τα όρια εκείνου που θεωρούμε σήμερα εφικτό. Το IFF ευελπιστεί να πρωτοπορήσει στην κατανόηση αυτών των αλλαγών και στη θετική ενσωμάτωσή τους στο μέλλον μας.

Η BOUSSIAS στηρίζει ως βασικός χορηγός επικοινωνίας το συνέδριο Decentralized 2018