Η ανάπαυλα λόγω των εορτών -καθώς ολοκληρώθηκε λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα- δεν επέτρεψε να δοθεί η δέουσα προσοχή σ’ ένα ιδιαίτερα σημαντικό διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Ευρώπη.

Το Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογιών Ομιλίας (SLT-Spoken Language Technology) που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την IEEE, τον μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών τεχνολογίας, συγκέντρωσε επί τέσσερις ημέρες (18-21/12) στην ελληνική πρωτεύουσα περίπου 400 κορυφαίους ειδικούς στις τεχνολογίες ομιλίας και σημαντικές εταιρείες, απ’ όλο τον κόσμο. Το συνέδριο με θέμα «Οι Τεχνολογίες Ομιλίας στην εποχή της Βαθιάς Μάθησης – Προκλήσεις και Ευκαιρίες» κατόρθωσαν να «φέρουν» στην Αθήνα (ως τώρα είχε γίνει πέντε φορές στις ΗΠΑ και μια στην Ινδία) -και μάλιστα με πολλαπλάσιες συμμετοχές- ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Στυλιανού, και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, που ήταν και συμπρόεδροί του.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το συνέδριο, σκεφτείτε τις εντολές που δίνετε στο κινητό σας τηλέφωνο ή το GPS, την επικοινωνία με συσκευές ψηφιακών βοηθών, που πληθαίνουν στα σπίτια μας, αλλά και τα bots, που αντικαθιστούν τα παραδοσιακά call centers και μπορούν να πιάσουν κουβέντα μαζί μας, με φωνή που δεν ξεχωρίζεις από τη φυσική…

Το NetFAX ήταν, βεβαίως, εκεί και ρώτησε τους δυο Έλληνες ερευνητές πού οφείλεται αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον. «Έχουμε πλέον απτά αποτελέσματα στις τεχνολογίες ομιλίας, που μπορεί να αξιοποιήσει η βιομηχανία – αποτέλεσμα είναι να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη προς μεγαλύτερη εξατομίκευση, γλώσσες, προφορές, παιδική ομιλία, καθώς σύντομα βασικό κριτήριο για την επιλογή κινητού θα είναι ο ενσωματωμένος ψηφιακός βοηθός του», δήλωσε ο Δρ. Β. Καρκαλέτσης.

«Υπάρχουν πλέον πολύ ισχυρότεροι, προσιτοί υπολογιστές και συσσωρευμένη γνώση σε τεράστιες βάσεις δεδομένων, άρα οι μηχανές μπορούν εύκολα να μας δώσουν ασφαλέστερη και ακριβέστερη πληροφορία, που μας βοηθάει στη λήψη αποφάσεων, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας» συμπληρώνει ο καθ. Γ. Στυλιανού.

Σημαντική η ελληνική παρουσία
Για την ελληνική παρουσία σ’ αυτόν τον χώρο ρωτήσαμε τον ερευνητή του «Δημόκριτου» και έλαμψε το πρόσωπό του: «Είναι σημαντική! έχουμε πολύ κόσμο και γερές ομάδες σ’ εμάς, στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ… τα πάμε εξαιρετικά από ερευνητικής πλευράς και ήδη υπάρχει ζήτηση, από μεγάλες διεθνείς εταιρίες, για Έλληνες επιστήμονες…».

Όσο για τις τάσεις και προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, ο καθηγητής Στυλιανού είναι σαφής: «Σε πέντε χρόνια θα έχουν καθιερωθεί πλέον οι ψηφιακοί βοηθοί, όμως τα κινητά θα αρχίσουν να δίνουν τη θέση τους στις ομιλούσες φορετές συσκευές. Βέβαια, για το ‘άγιο δισκοπότηρο’, την κατανόηση των λεγομένων από τις μηχανές, θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια ακόμα… αν το καταφέρουμε, όμως, θα πρόκειται για το επόμενο μεγάλο άλμα, στην πρόοδο της ανθρωπότητας».

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο Alex Acero, αρχηγός της ομάδας Siri στην Apple, ο Σπύρος Ράπτης, συνιδρυτής και επικεφαλής R&D της εταιρείας Innoetics, που εξειδικεύεται σε text-to-speech τεχνολογίες, και η Δήμητρα Βεργύρη, διευθύντρια του εργαστηρίου STAR (Speech Technology & Research Laboratory) στο Ερευνητικό Κέντρο SRI, στις ΗΠΑ. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Πέτρος Μαραγκός, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρ. Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και η Karen Livescu, αναπλ. καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Toyota, στο Chicago

Στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του συνεδρίου ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο παρουσίασαν περισσότερες από 140 εργασίες και εφαρμογές στην αιχμή της τεχνολογίας, ενώ συμμετείχαν εταιρείες-κολοσσοί του χώρου όπως οι Oben, Google, Apple, Uber, Microsoft, Amazon, Toshiba, Mitsubishi, Innoetics, Omilia κ.ά.