Ο πόλεμος του περιεχομένου, της μετάβασης στο 5G και των οπτικών ινών που δίνουν τον ρυθμό είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τις εξελίξεις στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και υπόσχονται θαυμαστά πράγματα για το μέλλον.

Η διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσα από ψηφιακή συνδρομητική πλατφόρμα φαίνεται πως θα είναι η αντιπαράθεση που θα κυριαρχήσει μέσα στο 2019, καθώς το ποσοστό διείσδυσης στη χώρα μας υπολογίζεται σε κάτω του 30%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι γύρω στο 60%. Η Nova έχει περίπου 500 χιλιάδες συνδρομητές, ενώ λίγο περισσότερους έχει αποκτήσει η Cosmote TV του ομίλου ΟΤΕ. Σε κάτι περισσότερο από 100.000 υπολογίζονται οι συνδρομητές της Vodafone TV, ενώ σχετικά πρόσφατα η Wind λάνσαρε τη δική της συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα που, όπως και της Vodafone, είναι διαθέσιμη μέσω internet.

Πριν μερικούς μήνες οι Vodafone και Wind ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους με τη Nova για την ενσωμάτωση των αθλητικών της καναλιών στις δικές τους τηλεοπτικές πλατφόρμες, ενδυναμώνοντας έτσι σημαντικά το περιεχόμενο που προσφέρουν, καθώς η Nova έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Superleague, που είναι και το δυνατό «χαρτί» της.

Ένας ιδιαίτερα ισχυρός παίχτης στο χώρο του συνδρομητικού ψηφιακού περιεχομένου που έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του και στη χώρα μας είναι η παγκόσμια πλατφόρμα του Netflix. Η πρώτη ανταπόκριση των Ελλήνων χρηστών δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή, κάτι ωστόσο που φάνηκε πως οφειλόταν στην έλλειψη ελληνικών υποτίτλων στο προσφερόμενο περιεχόμενο. Με την ενσωμάτων των ελληνικών υποτίτλων ο αριθμός των συνδρομητών εκτοξεύθηκε, και παρότι η εταιρεία δεν ανακοινώνει αριθμό συνδρομητών για την Ελλάδα, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική αγορά να είναι μία από τις 2-3 ισχυρότερα αναπτυσσόμενες αγορές για το Netflix παγκοσμίως.

Τα «αργά» βήματα του 5G
Παρά το γεγονός ότι τα κινητά δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) και οι δυνατότητές τους προβάλλονται ιδιαίτερα από τις εταιρείες (αλλά και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής), οι «χειροπιαστές» εξελίξεις, σε ότι αφορά στην εμπορική χρήση, δε θα πρέπει να αναμένονται πριν από το 2020. Σε αυτή τη φάση η ΕΕΤΤ έχει εκχωρήσει στις εταιρείες ένα περιορισμένο φάσμα συχνοτήτων για τη δημιουργία πιλοτικών δικτύων και δοκιμών σε αυτά, ωστόσο η διαδικασία για το διαγωνισμό εκχώρησης του πλήρους φάσματος συχνοτήτων δεν έχει ακόμα προχωρήσει και αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στο τέλος του 2019. Η καθυστέρηση της όλης διαδικασίας δεν έχει να κάνει τόσο με τους ρυθμούς στους οποίους λειτουργεί η ΕΕΤΤ, όσο κυρίως με τη διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών σε επίπεδο ΕΕ, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σε όλο τον κόσμο μόνον 2 χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη δικτύων 5G (η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα). Με βάση τα παραπάνω δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως για να δούμε στην πράξη το μεγαλύτερο μέρος των εφαρμογών που θα βασίζονται στα δίκτυα 5G θα περάσουν ακόμα τουλάχιστον 6 – 7 χρόνια, κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι το κόστος ανάπτυξης των δικτύων 5G ούτε εύκολο είναι, ούτε «αμελητέου» κόστους. Αυτό βέβαια δε μειώνει καθόλου το μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων που φέρνει το δίκτυο 5G, όχι μόνο λόγω των μεγάλων ταχυτήτων που θα προσφέρει (από 10 Gbps μέχρι και 25 Gbps), όσο και για την «ακρίβεια» που θα μπορεί να προσφέρει αυτή η πολύ μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων. Internet of Things (IoT), αυτόνομη οδήγηση, τηλε-ιατρική, πλήρης διαλειτουργικότητα του χρήστη ακόμα και εν κινήσει κ.α., είναι μόνο ορισμένες από τις εφαρμογές του 5G.

Οι οπτικές ίνες δίνουν τον «τόνο»
Μπορεί οι επενδύσεις στο 5G να προχωρούν με σχετικά αργούς ρυθμούς, ωστόσο οι αντίστοιχες επενδύεις σε σταθερά δίκτυα οπτικών ινών δείχνουν πως κινούνται με σαφώς πιο γρήγορους ρυθμούς, και ήδη καταγράφονται οι πρώτοι συνδρομητές δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).

Η Wind έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό πως καλύπτει σχεδόν όλη την πόλη της Καλαμάτας, η Vodafone έχει ανακοινώσει την παροχή της σχετικής υπηρεσίας στο Δήμο Βύρωνα, ενώ η Cosmote παρουσίασε πρόσφατα την πρώτη σύνδεση FTTH πελάτη της στο Παλαιό Φάληρο. Το πιο σημαντικό όμως είναι η δέσμευση των τριών παρόχων ότι μέχρι το τέλος του 2019 το 70% των ελληνικών νοικοκυριών θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες οπτικών ινών τουλάχιστον μέχρι το «ΚΑΦΑΟ» που τα εξυπηρετεί, ενώ δεσμεύονται για ταχύτητες download τουλάχιστον 100 Mbps. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ίσως και το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στα δίκτυα οπτικών ινών να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2019, μένει ωστόσο να δούμε και στην πράξη τα αποτελέσματα, καθώς ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα οι εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με απαρχαιωμένα και κακώς συντηρημένα δίκτυα χαλκού, η κατάσταση των οποίων συνήθως δεν επιτρέπει την επίτευξη των παραπάνω ταχυτήτων.

Η αντικατάσταση των δικτύων αυτών είναι επιβεβλημένη, ωστόσο στην πράξη αυτό αποτελεί μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, ενώ δεν έχουν ακόμα ρυθμιστεί και ορισμένα τεχνικά θέματα, όπως αυτό της «διαδρομής» ενός καλωδίου οπτικών ινών όταν αυτό για να φτάσει στον αποδέκτη του θα πρέπει να περάσει από τις ιδιοκτησίες άλλων (πχ για ένα συνδρομητή που μένει στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας). Ωστόσο, η διάθεση των εταιρειών να προσπεράσουν αυτά τα εμπόδια είναι ισχυρή, και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το «γράψιμο» συνδρομητών οπτικών ινών, αλλά και με το γεγονός ότι μέσω των υψηλότερων και πιο σταθερών ταχυτήτων που προσφέρουν οι οπτικές ίνες οι εταιρείες μπορούν να πουλήσουν με πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια και άλλες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου, υπηρεσίες smart home κ.α. Παράλληλα, η επέκταση των δικτύων οπτικών ινών αναμένεται να ωφελήσει και τις επιχειρήσεις, καθώς θα μειώσει σημαντικά τα τηλεπικοινωνιακά τους κόστη και παράλληλα θα τους ανοίξει το δρόμο σε μία σειρά υπηρεσιών που επεκτείνονται συνέχεια (m2m, IoT, business cloud κ.α.).

Όμιλος ΟΤΕ: επενδύει στην ψηφιακή ανάπτυξη και στην Κοινωνία των Gigabit
Στη νέα ψηφιακή εποχή οι επαναστατικές τεχνολογίες αλλάζουν την καθημερινότητα με εκθετικούς ρυθμούς και δημιουργούν ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, με συνολική επίδραση στην οικονομία, την εργασία, τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την ιατρική.

Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες απαιτήσεις της νέας εποχής ο όμιλος ΟΤΕ έχει εντατικοποιήσει τις επενδύσεις του σε δίκτυα οπτικών ινών και κινητής νέας γενιάς. Οι επενδύσεις του ΟΤΕ στην Ελλάδα ξεπέρασαν την περασμένη εξαετία τα €2 δισ., ενώ υλοποιεί νέο επενδυτικό πλάνο ύψους €2 δισ. έως το 2022, σε δίκτυα οπτικών ινών (FTTC, FTTH) και κινητής νέας γενιάς (4G, 5G), για να προσφέρει στους πελάτες COSMOTE μεγαλύτερες ταχύτητες internet και καλύτερη κάλυψη σε σταθερή και κινητή, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ευρυζωνικότητα.


Οπτική ίνα μέχρι το σπίτι με COSMOTE Fiber
Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, ο όμιλος ΟΤΕ διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, το COSMOTE Fiber, μήκους άνω των 43.000 χλμ, επιτρέποντας σε πάνω από το 60% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες internet έως και 200Mbps. Το 2018, ο όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε την επέκταση του δικτύου Fiber to the Home (FTTH), φέρνοντας την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, προσφέροντας ταχύτητες Internet με δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης έως και 1Gbps. Έως το τέλος του 2019, η κάλυψη COSMOTE FTTH θα περιλαμβάνει περίπου 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Σταδιακά, η κάλυψη FTTH αναμένεται να φθάσει το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022. Το δίκτυο αυτό θα καλύπτει με οπτική ίνα και εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια.

Ο όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος και στις κινητές τηλεπικοινωνίες αναπτύσσοντας συνεχώς τα δίκτυά του. Είναι μακράν Νο.1 σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G στην Ελλάδα με 98%, αλλά και 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced, με πληθυσμιακή κάλυψη 94%, ενώ η θαλάσσια κάλυψη 4G ξεπερνά το 97%. Για να προσφέρει σε ακόμη περισσότερους καταναλωτές υψηλές ταχύτητες Mobile Internet, η COSMOTE έχει αυξήσει τα τελευταία δύο χρόνια τη μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet κατά 40% και τη χωρητικότητα του δικτύου κατά 57%.

Έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών 5G
Το 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, εξυπηρετώντας έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. O όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5G, με τη δυναμική του συμμετοχή σε 15 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποκτά τεχνογνωσία σε θέματα 5G από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων. Πρόσφατα, η COSMOTE υλοποίησε το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας live ταχύτητες πάνω από 12Gbps, 60 φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές ταχύτητες 4G. Η δοκιμή έγινε σε υπαίθριο χώρο του Δήμου Ζωγράφου, όπου η COSMOTE αναπτύσσει πιλοτικό δίκτυο 5G.

Vodafone: Επενδύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό
«Ο όμιλος Vodafone ολοκληρώνει διεθνώς τον μετασχηματισμό του από έναν παγκόσμιο πάροχο κινητής τηλεφωνίας, σε έναν οργανισμό που παρέχει ολοκληρωμένες τεχνολογικές υπηρεσίες που συνδυάζουν επικοινωνία, ψυχαγωγία και πληροφορική» σημειώνει η Κάτια Σταθάκη, εμπορική διευθύντρια εταιρικών πελατών της Vodafone Ελλάδας. Και συνεχίζει τονίζοντας πως αυτός ο μετασχηματισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη και η 4η βιομηχανική επανάσταση. Και υλοποιείται σε εφαρμογή της στρατηγικής μας να αποτελέσουμε έναν καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μία εμβληματική τεχνολογία που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, κάνοντάς τες πιο ανταγωνιστικές και ενδυναμώνοντας τους πελάτες τους, είναι το Internet of Things.

Η Vodafone Ελλάδας πολύ έγκαιρα τοποθετήθηκε στρατηγικά στο ΙοΤ και έπειτα από χρόνια επένδυσης, έρευνας και ανάπτυξης, εξυπηρετεί σήμερα με υπερσύγχρονες λύσεις τις πιο απαιτητικές ανάγκες των πελατών της, σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος Vodafone. Η θυγατρική μας Vodafone Innovus οποία σχεδιάζει υπηρεσίες ΙοΤ που διατίθενται σε Ελλάδα και εξωτερικό, εξάγοντας καινοτομία made in Greece. Ο όμιλός μας άλλωστε πρωτοπορεί στο ΙοΤ, έχοντας διαθέσει στην παγκόσμια αγορά περισσότερες από 77 εκατ. συνδέσεις.

Πιστεύουμε και επενδύουμε στρατηγικά στο ΙοΤ καθώς μπορεί να επιτύχει θεαματική ανταγωνιστικότητα, να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων και να φέρει σημαντική εξοικονόμηση στη λειτουργία μίας επιχείρησης. Παράλληλα, η ανάπτυξη του ΝΒ-ΙοΤ, φέρνει νέες δυνατότητες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, δημιουργώντας ένα νέο κύμα πολύτιμων εφαρμογών και βοηθώντας στην ανάπτυξη των «έξυπνων πόλεων», της γεωργίας ακριβείας, των ψηφιακών βιομηχανιών κτλ. Λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς πρόσφατα διαθέσαμε εμπορικά το Vodafone Smart Business, την πιο ολοκληρωμένη πρόταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών επιχειρήσεων.

Οι λύσεις του Vodafone Smart Business έρχονται να ενισχύσουν καταλυτικά τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που θέλουν να περάσουν στην ψηφιακή εποχή και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, ενδυναμώνοντας τες, με λύσεις κατάλληλα διαμορφωμένες στα μέτρα τους. Οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θέλουν και πρέπει να συμμετάσχουν ισότιμα στο ψηφιακό περιβάλλον και να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες της νέας εποχής.

Στην Ελλάδα βλέπουμε εξαιρετικά τέτοια παραδείγματα τόσο από μεγάλους όσο και από μικρούς εταιρικούς πελάτες που επιλέγουν τις λύσεις μας. Σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έρευνα του ομίλου Vodafone, νέα στοιχεία όπως η πελατοκεντρικότητα, η επιχειρηματική ηθική, ο εταιρικός σκοπός και ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης απασχολούν πλέον τις επιχειρήσεις διεθνώς.

Wind: Το internet του αύριο… σήμερα
Με ταχύτητες έως και 200mbps τρέχουν πλέον τρεις νέες περιοχές στην Αττική. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των δήμων Καλλιθέας, Νίκαιας και Κορυδαλλού έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν υψηλές ταχύτητες καθώς ολοκληρώθηκε τοπικά η εγκατάσταση του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών της WIND.

Οι υποδομές νέας γενιάς του δικτύου οπτικών ινών της WIND στις νέες περιοχές κάλυψης αξιοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες για την παροχή γρήγορου Internet, περιλαμβάνοντας υλοποιήσεις μέχρι την καμπίνα (FTTC) και μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη (FTTH). Συνολικά οι γραμμές που καλύπτει το δίκτυο οπτικών ινών της WIND σε Νίκαια, Κορυδαλλό και Καλλιθέα είναι 65.000.


Τώρα οι χρήστες Καλλιθέας, Νίκαιας και Κορυδαλλού μπορούν εύκολα και κυρίως γρήγορα να δουν την αγαπημένη τους ταινία σε video streaming στην καλύτερη ποιότητα και χωρίς «διαλείμματα», να μπουν στο πεδίο της μάχης των online games και να συνομιλήσουν με τους συμπαίκτες τους την ίδια στιγμή και χωρίς «κολλήματα», καθώς και να ανεβάσουν videos και φωτογραφίες στα social media ακόμα πιο γρήγορα. Η WIND εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει το 50% της κάλυψης με υπηρεσίες οπτικών ινών στις περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί μέχρι τα τέλη του 2018. Η κατασκευή του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών προχωρά ικανοποιητικά με βάση το πλάνο παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ρευματοδότηση του δικτύου και ήδη περισσότερες από 103.000 γραμμές NGA είναι ενεργοποιημένες. «Για να πάμε την κοινωνία και τη χώρα μας ψηφιακά μπροστά, χρειαζόμαστε Internet πολύ υψηλών ταχυτήτων μέσω δικτύων νέας γενιάς. Εμείς επενδύουμε εντατικά χτίζοντας νέα δίκτυα οπτικών ινών και πρόσβασης και αυξάνουμε συνεχώς τις περιοχές όπου προσφέρουμε υπηρεσίες Fiber τόσο για το σπίτι όσο και για τις επιχειρήσεις. Το 2020 θα ολοκληρωθεί το δεύτερο μέρος του πλάνου της εταιρείας μας έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. Ευρώ σε υποδομές νέας γενιάς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.» αναφέρει σχετικά ο Νίκος Πανόπουλος, γενικός διευθυντής δικτύου της εταιρείας. Το στοίχημα της μετάβασης στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, κερδίζει καθημερινά η WIND.

Έχοντας ολοκληρώσει το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών στην Καλαμάτα αλλά και σε αρκετές περιοχές της Αττικής, εγκαινιάζει σήμερα 65.000 νέες γραμμές οπτικών ινών σε 3 ακόμα περιοχές του λεκανοπεδίου, στην Καλλιθέα, στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό. Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ρευματοδότηση η κατασκευή του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών προχωρά ικανοποιητικά με βάση το αρχικό πλάνο της Εταιρείας και ήδη λειτουργούν συνολικά περισσότερες από 103.000 γραμμές NGA. Η WIND εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει το 50% της κάλυψης με υπηρεσίες οπτικών ινών στις περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί μέχρι τα τέλη του 2018. Οι υποδομές νέας γενιάς που δημιουργεί η WIND είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού της της πλάνου, ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Αρωγός στον επιτακτικό ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, η WIND συνδέει καθημερινά ακόμα περισσότερα νοικοκυριά στα δίκτυα νέας γενιάς επενδύοντας εντατικά σε καινοτόμες τεχνολογίες προσφέροντας έτσι μία τελείως αναβαθμισμένη εμπειρία επικοινωνίας με απεριόριστες δυνατότητες υπέρ – υψηλών ταχυτήτων.

Nova: Η καινοτομία στο επίκεντρο
Η Forthnet ιστορικά αποτελεί έναν πρωτοπόρο πάροχο τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, όντας η πρώτη εταιρία που έφερε το Internet στη χώρα και έχοντας ξεκινήσει την εμπορική της δραστηριότητα από το σχεδιασμό και την παροχή εξειδικευμένων και καινοτόμων υπηρεσιών, απευθυνόμενες σε μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς. Από το καλοκαίρι του 2016 η εταιρεία καθιέρωσε την εμπορική μάρκα «Nova» για όλες τις υπηρεσίες που απευθύνονται, τόσο σε οικιακούς πελάτες, όσο και σε επιχειρήσεις παρουσιάζοντας συνεχώς καινοτόμες υπηρεσίες. Ανταποκρινόμενη σήμερα στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρηματικών πελατών της, και με όπλα της το σύγχρονο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της, τις υπερσύγχρονες υποδομές φιλοξενίας της και τις έμπειρες ομάδες εταιρικών πωλήσεων, presales, project management, εμπορικής διαχείρισης και τεχνικής υποστήριξης, η εταιρεία προσφέρει ένα πλούσιο portfolio fully managed υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων, υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, αλλά παράλληλα χαμηλού κόστους κτήσης, διαχείρισης και λειτουργίας για μια επιχείρηση.

Έχοντας πρόσφατα λειτουργήσει ένα νέο υπερσύγχρονο Data Center στην Αττική, προϊόν στρατηγικής συνεργασίας με τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η εταιρεία καλύπτει σήμερα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες υπολογιστικών συστημάτων και ΙΤ υπηρεσιών και αποτελεί ιδανική επιλογή φιλοξενίας για επιχειρηματικούς πελάτες ή διεθνείς operators και media streaming hub για content providers. Το νέο Data Center έχει κατασκευαστεί βάσει αυστηρών διεθνών standards και είναι πιστοποιημένο κατά ISO27001. Επιπλέον, ο συνδυασμός των 4 γεωγραφικά κατανεμημένων Data Centers και του ταχύτατου ιδιόκτητου δικτύου κορμού προσφέρει μοναδικές δυνατότητες παροχής λύσεων Primary, αλλά και Disaster Recovery, με end-to-end SLA. Παράλληλα, διατίθεται και ένα πλούσιο portfolio Cloud υπηρεσιών που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να μειώσουν το κόστος και το χρόνο υλοποίησης εσωτερικών IT εφαρμογών (όπως ERP/CRM, website/e-shop) ή να δημιουργήσουν μια υποδομή Disaster Recovery με χαμηλό κόστος. Εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία του cloud, μια επιχείρηση δεν έχει να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης και συντήρησης τοπικής υποδομής, καθώς της προσφέρεται όλη η λειτουργικότητα που απαιτείται, σε υψηλής διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας cloud servers, φιλοξενούμενοι σε ελληνικά Data Centers. Στο portfolio των Cloud υπηρεσιών περιλαμβάνεται και η υπηρεσία Cloud Backup, μέσω της οποίας μια επιχείρηση καλύπτει την ανάγκη προστασίας των δεδομένων της από αστοχία υλικού, φυσική καταστροφή, κανονιστική υποχρέωση, κακόβουλη παρέμβαση ή δολιοφθορά. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα συγχρονισμού και διαμοιρασμού αρχείων (Sync & Share) η οποία βελτιώνει την παραγωγικότητα της επιχείρησης, δίνοντας πρόσβαση σε αρχεία μεταξύ ομάδων χρηστών, εργαζομένων ή πελατών της, από οπουδήποτε και από οποιουδήποτε τύπου συσκευή (PC, mobile, tablet).