Καινοτόμος τεχνολογική πλατφόρμα “υπόσχεται” να μεταβάλλει πλήρως την παραγωγή και διανομή φαρμάκων! Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη εκ μέρους Ισραηλινών επιστημόνων του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ σε συνεργασία με την Yissum, μια εξειδικευμένη τεχνολογική εταιρεία του ίδιου του Πανεπιστημίου. Το Netweek είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει αποκλειστικά με τον επικεφαλής του καινοτόμου project, καθηγητή Shlomo Magdassi.

Πιο κοντά σε ένα μέλλον στο οποίο ο ιατρικός τομέας μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα, έχοντας ως απόλυτο επίκεντρο τον ίδιο τον ασθενή, εκτιμάται πως μας φέρνει η τρισδιάστατη (3D) εκτύπωση φαρμάκων, μια τεχνολογική καινοτομία που κατάφερε να εξελίξει μια επιστημονική ομάδα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται για μια ακόμη ακαδημαϊκής λογικής ιδέα ή σενάριο, αλλά αντιθέτως για κάτι που έχει εφαρμογή στην πραγματική ζωή, όπως υποστηρίζουν μέλη της επιστημονικής ομάδας που συμμετέχουν στην ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας!

Η εν λόγω πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει ένα πολύπλοκο σχεδιασμό συστημάτων χορήγησης φαρμάκων, που επί του παρόντος δεν διατίθενται σε συμβατικές φαρμακευτικές τεχνικές κατασκευής. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει την εκτύπωση απόλυτα προσαρμοσμένων όσο και εξατομικευμένων φαρμάκων από αντικείμενα υδρογέλης τα οποία μπορούν να διογκωθούν, να αλλάξουν σχήμα, ακόμη και να ενεργοποιηθούν με χρονική καθυστέρηση!

Απόλυτα προσωποποιημένη δοσολογία και βαθμός έκθεσης δράσης φαρμάκων
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Shlomo Magdassi, επικεφαλής του κέντρου 3D και Λειτουργικής εκτύπωσης του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Hebrew University’s 3D and Functional Printing Center, καθώς επίσης και μέλος του Κέντρου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, αλλά και του Ινστιτούτου Χημείας του ίδιου πανεπιστημίου: “Μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης υδρογελών, ήτοι τα μόρια που είναι διαλυτά στο νερό, είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε τη συνολικότερη απόδοση του φαρμάκου μέσω της παράδοσής του στους ασθενείς. Κι αυτό, καθώς εκτός από το γεγονός ότι μπορεί και επιτυγχάνει πολύπλοκες δομές (π.χ. κρυσταλλική μορφή), σχήματα (λ.χ. στρογγυλό, σχήμα αστεριού), και προφίλ σταδιακής διάθεσης των φαρμάκων, η συγκεκριμένη καινοτόμος πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα στους γιατρούς να προσωποποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τα φαρμακευτικά σκευάσματα μιας συνταγογράφησης, επιτρέποντάς τους να υπολογίσουν και δη με θαυμαστή ακρίβεια τόσο το βαθμό έκθεσης όσο και τα επίπεδα της δοσολογίας για κάθε ασθενή ξεχωριστά! Η εν λόγω ουσία διαθέτει συνοχή που προσομοιάζει με το μαλεμπί, μια Πολίτικη και εν γένει Μεσανατολίτικη κρέμα γάλακτος.

Για παράδειγμα, η υδρογέλη μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διογκωθεί, ενσωματώνοντας δύο, τρία ή ακόμη και τέσσερα φάρμακα κάθε φορά είτε να απελευθερωθούν μέσω μιας μικρής χρονικής καθυστέρησης. Μπορεί, ακόμη να σχεδιαστεί να μην διογκωθεί, λαμβάνοντας υπόψη το τι προσπαθούμε να επιτύχουμε μέσω της δράσης της φαρμακευτικής αγωγής.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε -με μια ελαφρά δόση αστεϊσμού- πως η όλη υπόθεση προσομοιάζει με κάποιον να καταπίνει μια υδρογέλη και ο όγκος της έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να τον βοηθά ενεργά λ.χ. στην μείωση της ποσότητας της προσλαμβανόμενης τροφής”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Magdassi, μέσω της νέας μεθόδου 3D παραγωγής τα φάρμακα θα μπορούν να συνδυάζονται και να αφορούν κάθε ασθενή ξεχωριστά, εξαιτίας του μοναδικού σχήματος και της ανάλογης δομής τόσο της υδρογέλης, όσο και της συνολικότερης συμπεριφοράς της δράσης της.

“Τα εν λόγω φάρμακα που θα έχουν δημιουργηθεί μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορούν να μεταβάλλουν το σχήμα τους μέσω της επαφής τους με το νερό ή ακόμη και την υγρασία του περιβάλλοντος, επιτρέποντάς τους να ανοίξουν ενεργοποιώντας την δραστική τους ουσία μόλις διασφαλίσουν συγκεκριμένες συνθήκες”.

Εκτός από την ικανότητα επίτευξης σύνθετων δομών και τη διάθεση ξεχωριστών προφίλ φαρμάκων, αυτή η νέα πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να προσωποποιήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, επιτρέποντας στους γιατρούς να προσαρμόζουν με ακρίβεια την έκθεση και τα επίπεδα δοσολογίας για μεμονωμένους ασθενείς-πελάτες τους.

Δοκιμές 4D εκτύπωσης φαρμάκων και 3D διείσδυση στα τρόφιμα και την ξυλεία
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο κυκλοφορεί μόλις ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο φάρμακο. Πρόκειται για το Spritam, που αφορά στην ταχεία θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, για το οποίο μόλις το 2015 η Αμερικανική Food and Drug Administration (FDA) έδωσε το “πράσινο” φως να διατεθεί στην αγορά.

Οι κλινικές δοκιμές έχουν προχωρήσει σημαντικά αναφορικά με την καινοτόμο τρισδιάστατη εκτύπωση φαρμάκων, με τους επιστήμονες να διαθέτουν απτές αποδείξεις της λειτουργικότητας των όσων έχουν σχεδιάσει για τις κάψουλες υδρογέλης, ενώ το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η αναζήτηση πρόσθετων πόρων χρηματοδότησης, προκειμένου να τελειοποιηθεί η εν λόγω τεχνολογία.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο καθηγητής Magdassi, ήδη η επιστημονική ομάδα έχει προχωρήσει την έρευνά της σε σημείο να διερευνά την 4D εκτύπωση φαρμάκων! “Πρόκειται για τρισδιάστατα εκτυπωμένα φάρμακα τα οποία με τη σειρά τους δύναται να αλλάξουν σχήμα ή δομή, αξιοποιώντας το φως, τον ηλεκτρισμό είτε ορισμένους άλλους εξωτερικούς καταλύτες”.

Εκτός, όμως, από την φαρμακευτική και την εν γένει ιατρική, η τρισδιάστατη τεχνολογία αναμένεται να βρει εφαρμογή σε μια σειρά ακόμη από τομείς, όπως λ.χ. τα τρόφιμα, την τεχνολογία, τα μηχανικά και ηλεκτρολογικά μέρη, ακόμη και την ξυλεία. Όσο για την τελευταία, ο καθηγητής Magdassi την θεωρεί ως επαναστατική καθώς θα κάνει πραγματικότητα την επαναξιοποίηση των αποβλήτων ξυλείας προκειμένου να εκτυπωθούν έπιπλα, πατώματα, θερμομονωτικά μέρη, καθώς επίσης και άλλες σύνθετες δομές.

Όπως υπογραμμίζεται, η τεχνολογία 3D εκτύπωσης διευκολύνει την υλοποίηση της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης, στην οποία η μαζική βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να κατευθυνθεί στην υιοθέτηση της με την χρήση κάθε τύπου και μορφής υλικών.

Από μέταλλα και κεραμικά μέχρι γυαλί και ξύλο, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων που θα εκτείνονται από αυτοκίνητα και παπούτσια μέχρι έπιπλα και αεροπλάνα! Μάλιστα σήμερα, τα αεροσκάφη έχουν ήδη αξιοποιήσει περί τα 10.000 μέρη που έχουν προέλθει από τρισδιάστατη εκτύπωση, βιώνοντας την δοκιμή τους σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες. Κι αυτό, καθώς τα εν λόγω αεροπλάνα βρίσκονται ήδη στον αέρα, πραγματοποιώντας αναρίθμητες πτήσεις σε καθημερινή βάση! “Δίχως αμφιβολία, η τρισδιάστατη εκτύπωση δεν ανάγεται σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αντιθέτως σήμερα βρίσκει απτές χρήσεις σε μια σειρά από τομείς, διευκολύνοντας την καθημερινότητα επιχειρήσεων και χρηστών. Μπορεί, ακόμη, να βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της 3D τεχνολογίας, αλλά το κοντινό μέλλον προοιωνίζεται ως αρκούντως εντυπωσιακό όσο και γεμάτο από τομείς και αγορές στις οποίες θα βρίσκουν εφαρμογή”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Η νέα πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να προσωποποιήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, επιτρέποντας στους γιατρούς να προσαρμόζουν με ακρίβεια την έκθεση και τα επίπεδα δοσολογίας για μεμονωμένους ασθενείς-πελάτες τους