Πληθωρικό σε περιεχόμενο, πλούσιο σε λύσεις και εντυπωσιακό σε δομή και οργάνωση, το φετινό Open World της Oracle δεν θα μπορούσε να «κλειστεί» και να εξαντληθεί μονάχα σε μια σελίδα. Επανερχόμαστε, λοιπόν, για ακόμα περισσότερες πληροφορίες και περιγραφές των όσων είδε και άκουσε το NetFAX στη βρετανική πρωτεύουσα. Κι αν το Λονδίνο ήταν ανάστατο, λόγω των πολλών και σημαντικών εξελίξεων στο θέμα του Brexit, η ίδια η εκδήλωση είχε κι αυτή το απρόοπτό της, με την μη-άφιξη του CEO της Oracle, όπως είχε προγραμματιστεί. Ο Mark Hurd δεν μπόρεσε τελικά να ταξιδέψει, πέφτοντας θύμα του shutdown, της αναστολής λειτουργίας πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών (ανάμεσά τους κι εκείνης της ανανέωσης διαβατηρίων…) λόγω της γνωστής κόντρας Τραμπ-Δημοκρατικών για το τείχος του Μεξικού.

Μιλώντας, αναγκαστικά, μέσω δορυφορικού κυκλώματος, τόνισε ότι ζούμε σε μια εποχή μεγάλων ανατροπών, στο πλαίσιο της οποίας ΗΠΑ και Κίνα διαγωνίζονται κυρίως για την πρωτοπορία στην Τεχνητή νοημοσύνη (που είναι ο κύριος στόχος του Πεκίνου), υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του cloud γίνεται με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενομένου, διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας αλλά αντίθετα θα δημιουργηθούν περισσότερες με την «εφεύρεση» νέων ειδικοτήτων κυρίως στο ΙΤ, και διακήρυξε ότι στη νέα εποχή στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και η Oracle, κάθε εφαρμογή τους θα ενσωματώνει το μέλλον, με τη μορφή του ΑΙ.

Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι με τις αυτόνομες πλατφόρμες που παρουσίασε πριν από λίγους μήνες η εταιρεία του, η επανάσταση παίρνει σάρκα και οστά, καθώς όλα γίνονται σε ελάχιστα λεπτά και η χρονοβόρα συντήρηση παίρνει πλέον τέλος.
Στην ίδια ενότητα των κύριων ομιλιών, μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του Leo Johnson, Partner, Disruption Lead PwC, που δήλωσε ότι ως το 2035 θα έχουν σβήσει τα σημερινά οικονομικά μοντέλα, υποκύπτοντας στις ραγδαίες αλλαγές που προκαλούν η καινοτομία και η οικονομία του διαμοιρασμού, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη μοναδική ευκαιρία για τον άνθρωπο…

Ραγδαίες οι αλλαγές
Ιδιαίτερα πρακτικά για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ αποδείχθηκαν τα «στρογγυλά τραπέζια με ανώτερα στελέχη της εταιρεία, όπου -σε πιο χαλαρό κλίμα- αφενός αναλύονταν σε βάθος κάθετοι τομείς και οριζόντια θέματα, αφετέρου υπήρχε δυνατότητα ερωτήσεων, από τις οποίες επίσης έβγαιναν σημαντικά συμπεράσματα, πέρα από το γενικότερο ότι οι αλλαγές είναι πολλές και ραγδαίες. Έτσι, στο πλαίσιο της συζήτησης για το «κανάλι», ο Javier Torres, VP Alliances & Channel, Oracle EMEA υπογράμμισε τη θετικότατη πορεία της εταιρεία στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, όπου πάνω από το 50% των πωλήσεων γίνεται από indirect partners, ενώ ο Yves Bernaert, Technology Europe & Intelligent Platform Services Lead της Accenture περιέγραψε τα πλεονεκτήματα της online πλατφόρμας My Concerto για συλλογή δεδομένων από τους πελάτες, στο δρόμο προς το Intelligent Enterprise, με πλήρη αξιοποίηση του ΑΙ.

Στο «στρογγυλό τραπέζι» με πρωταγωνιστή τον βετεράνο, Andy Mendelsohn, Ex. VP Database Server Technologies της Oracle, κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι αυτόνομες βάσεις δεδομένων, χάρη στις οποίες διευκολύνεται η μετάβαση των επιχειρήσεων στο cloud, με σίγουρο πλέον πως τόσο οι υποδομές, όσο και οι εφαρμογές έχουν περάσει σε φάση ωριμότητας. Με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους, οι αυτόνομες βάσεις μπορούν -χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση- να φροντίζουν τη λειτουργία, την ασφάλεια, αλλά και την επιδιόρθωσή τους, στην περίπτωση κάποιου προβλήματος – κάτι που είχε παρουσιαστεί και νωρίτερα, σε άλλη ενότητα, με τη βοήθεια συγκεκριμένων παραδειγμάτων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν και το επόμενο με αντικείμενο Economics of Connected Businesses, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των legacy systems, που υπάρχουν μεν ακόμα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, όμως οι καιροί πιέζουν για αλλαγές προς περισσότερο ευέλικτες και εν πολλοίς ανατρεπτικές λύσεις. Αναδείχτηκε, επίσης, ο ρόλος του CFO, που πρέπει να δρα, πλέον ως “συγκυβερνήτης του CEO” (με συχνό το φαινόμενο της διαδοχής, όπως δέχθηκαν οι ομιλητές, σε ερώτηση του NetFAX), συμβάλλοντας με τις γνώσεις και το όραμά του στον έγκαιρο μετασχηματισμό της επιχείρησης.

Τα πάντα As-a-Service…
Η συνάντηση με τον Steve Zaheb, Sr. VP Paas/IaaS της Oracle επιβεβαίωσε και με το παραπάνω τη γενικότερη εντύπωση απ’ όλες τις ομιλίες και παρουσιάσεις, ότι τα πάντα πλέον θα διατίθενται Αs-a-Service, μέσω συνδρομητικών προγραμμάτων, τα οποία εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες προσφορές, δημιουργώντας ολοένα πιο σημαντικά οικοσυστήματα, με την αυτονομία να βοηθά πάρα πολύ, αφού μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια αυτο-ελεγχόμενη βάση δεδομένων, όπως ακριβώς επιθυμεί εκείνος. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του NetFAX, ο κ. Zaheb τόνισε ότι ο χρήστης μπορεί να αποφασίζει τον βαθμό αυτονομίας του συστήματος, σταθμίζοντας κάθε φορά τα υπέρ και τα κατά.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Amit Zavery, Exec. VP Fusion Middleware & PaaS Development της Oracle, παρουσίασε τις δυνατότητες των υποδομών που είναι διαθέσιμες στις επιχειρήσεις, με κυριότερα πλεονεκτήματα την ενσωματωμένη ευφυΐα, το μικρότερο κόστος, τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και την ευκολία στη χρήση. Παραδέχτηκε, βέβαια, απαντώντας σε ερώτηση του NetFAX, πως είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των χρηστών στα νέα δεδομένα, αλλά τόνισε ότι στη νέα εποχή, όπως την οραματίζονται στην εταιρεία, όλα θα είναι απλοποιημένα, όπως σήμερα είναι μια αναζήτηση στο Google ή η αποστολή ενός e-mail…

Τέλος, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον Andrew Sutherland, Sr. VP Technology & Systems της Oracle EMEA, για τη γεύση από το μέλλον που μας έδωσε σε ένα από τα τελευταία «στρογγυλά τραπέζια» της εκδήλωσης. Μιλώντας ελεύθερα και ανοικτά, με την πείρα των 23 χρόνων του στην εταιρεία, υπογράμμισε πως ποτέ πριν δεν είχε δει τέτοια ταχύτητα στις αλλαγές και την εμφάνιση καινοτομίας, έκανε λόγο για «έκρηξη» δεδομένων, για «έξοδο από το Λαβύρινθο» χάρη στους αυτοματισμούς, αλλά και για τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν οι digital assistants όχι μόνο στους καταναλωτές, όπως σήμερα, αλλά και στις επιχειρήσεις, ώστε να λαμβάνουν σωστότερες αποφάσεις.

Πού θα είμαστε σε πέντε χρόνια από τώρα, τον ρωτήσαμε; «Θα έχουμε αντιληφθεί πλήρως την αξία των δεδομένων, θα συλλέγουμε περισσότερα και θα μπορούμε να τα αναλύουμε σε βάθος, θα συνεργαζόμαστε καλύτερα, θα συν-καινοτομούμε και θα ανοίγουμε νέους δρόμους, χωρίς το μέγεθος της επιχείρησης να παίζει τόσο ρόλο…»