Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) που κατατέθηκε στη Βουλή, ενσωματώνεται στο Εθνικό Δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 2014/61/ΕΕ, που προβλέψει τη λήψη μέτρων μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ρυθμίζοντας, παράλληλα, και λοιπές αρμοδιότητες του υπουργείου.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τη διάθεση κονδυλίων ΕΣΠΑ της τάξης των 415 δισ. ευρώ σε δράσεις ΤΠΕ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014-2020. Το πρώτο έργο του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης αφορά την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις αγροτικές περιοχές και στο πλαίσιο αυτό θα διατεθούν 220 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο έργο, Superfast Broadband (Ευρυζωνικό δίκτυο πολύ υψηλής ταχύτητας), έχει ως στόχο την κάλυψη των αστικών περιοχές με υποδομές δικτύων νέας γενιάς για την παροχή πραγματικής ταχύτητας στους τελικούς καταναλωτές 100Mbps και προβλέπει τη διάθεση 195 εκατ. ευρώ. Στόχος του νομοσχέδιου είναι η μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς και έρχεται σε μια εποχή όπου οι τρεις μεγάλοι πάροχοι (OTE, Vodafone και Wind) προγραμματίζουν τις επενδύσεις τους βάσει του κανονισμού της ΕΕΤΤ για το vectoring.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, οι πάροχοι υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής όλα τα στοιχεία σχετικά με την υφιστάμενη υποδομή των δικτύων τους, τα οποία θα καταχωρούνται σε ένα Μητρώο Δικτύων. Η επίλυση διαφορών σχετικά με θέματα διαφάνειας υποδομών θα αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ, η οποία και ορίζεται ως το Εθνικό Όργανο Επίλυσης Διαφορών.

Σχολιάζοντας τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Καθ. Δημ. Τσαμάκης, Πρόεδρος ΕΕΤΤ, δηλώνει στο NetFAX: «Θεωρούμε  ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο Κανονισμό της ΕΕΤΤ για  vectoring–NGA, θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στη χώρα μας».