Η συνέχιση (και εξέλιξη) της καριέρας στο εξωτερικό είναι κάτι που απασχολεί όλο και περισσότερους Έλληνες CIOs σήμερα. Παρά τις διαφορές κουλτούρας και νοοτροπίας που υπάρχουν, η αγορά του εξωτερικού δεν πρέπει να φοβίζει τους Έλληνες Διευθυντές Πληροφορικής, καθώς και τις δυνατότητες έχουν και τις γνώσεις για να διαπρέψουν εκτός Ελλάδος.

Έχοντας αναλάβει σημαντικές διευθυντικές θέσεις στο ΙΤ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θεωρώ ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας CIO σήμερα είναι, λίγο-πολύ, οι ίδιες, ανεξάρτητα με το σε ποια χώρα δραστηριοποιείται. Πρόκειται για προκλήσεις που επικεντρώνονται στο αντικείμενο συνεργασίας του CIO με την επιχείρησή του, προκλήσεις που δεν εμπλέκουν εξωγενείς παράγοντες (ή, τουλάχιστον, οι όποιοι εξωγενείς παράγοντες υπάρχουν δεν σχετίζονται με το γεγονός ότι ένας Έλληνας κατέχει τη θέση του CIO σε μια εταιρεία εκτός Ελλάδος).

Από την άλλη, οφείλω να παραδεχθώ ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές στην κουλτούρα και στη νοοτροπία. Διαφορές που, ωστόσο, ένα έμπειρο διευθυντικό στέλεχος μπορεί εύκολα να ξεπεράσει και να διαχειριστεί, προσαρμοζόμενος γρήγορα στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, το θέμα του ωραρίου εργασίας (με το ενδιάμεσο διάλλειμα) είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να το διαπραγματευτεί κανείς, όσο μεγάλος και αν είναι ο φόρτος εργασίας που καλείται να διαχειριστεί.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να αναθέτει εργασίες σε τρίτους (3rd parties) που ωστόσο, θα μπορούσαν να γίνονται και εσωτερικά με μια επένδυση, σχετικά μικρή, στην εκπαίδευση προσωπικού. Γενικότερα, θα έλεγα ότι η άσκηση του ρόλου του CIO σε έναν οργανισμό έχει άμεση σχέση με τον εκάστοτε κλάδο δραστηριοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι προκύπτουν διαφοροποιήσεις στην άσκηση αυτού του ρόλου, οι οποίες σχετίζονται με το επιχειρησιακή δραστηριοποίηση του κάθε οργανισμού, τον τρόπο που ο κάθε οργανισμός έχει επιλέξει να προσεγγίσει τους πελάτες του και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις της αγοράς (είτε τοπικής είτε μιας ευρύτερης αγοράς, εφόσον το προϊόν / υπηρεσία απευθύνεται και σε εκτός συνόρων αγορές).

IT projects
Η υπάρχουσα πληροφοριακή υποδομή της Manthorpe Group UK – 85 servers (virtual και physical), περίπου 350 workstations και 40 εκτυπωτές (και 3D), πλατφόρμες της Microsoft και ένας μεγάλος αριθμός μηχανών (ρομποτικοί βραχίονες κ.λπ.), που, αν και υποστηρίζονται από υπολογιστές δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΙΤ – είναι αρκετά απαιτητική και τη λαμβάνουμε πάντα υπόψη σε κάθε IT Project που αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας, μεγάλο ή μικρό.

Το μεγαλύτερο IT project που τρέχουμε αυτήν την περίοδο είναι η αναβάθμιση του ERP (έχουμε επιλέξει την πλατφόρμα Microsoft AX). Η επιτυχημένη υλοποίηση αυτού του έργου θα μας επιτρέπει να απελευθερώσουμε αρκετούς από τους πόρους και να τους διοχετεύσουμε σε νέα projects, ενώ θα απλοποιήσει και τις υφιστάμενες διαδικασίες μας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του project θα γίνει, αρχικά, μια μελέτη για τους σκοπούς που εξυπηρετούν οι υπάρχοντες servers της πληροφοριακής υποδομής του ομίλου και στη συνέχεια θα γίνει μια προσπάθεια εξορθολογισμού και δραστικής μείωσης τους, με απώτερο σκοπό όλη αυτή η υποδομή να μεταφερθεί σε virtual περιβάλλοντα.

Στα μελλοντικά μας projects συγκαταλέγεται και η ευρύτερη εκμετάλλευση του cloud (σε επίπεδο εφαρμογών), όπου βέβαια αυτό είναι δυνατό και εφόσον δεν αντικρούει τους κανόνες του οργανισμού. Παράλληλα, στοχεύουμε να προχωρήσουμε και στην υλοποίηση ενός project BΙ.

Eν κατακλείδι, θα ήθελα να πω σε όλους τους CIOs που εξετάζουν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και να το τολμήσουν, διότι οι προοπτικές που θα δημιουργήσουν για την εξέλιξη της καριέρας τους είναι μεγάλες.