Σημαντικές δράσεις «έξυπνης πόλης» έχει υλοποιήσει και έχει προγραμματίσει ο Δήμος Σοφάδων. Καταρχάς, ο Δήμος σκοπεύει να αξιοποιήσει το προς δεκαετίας εγκαταστημένο ευρυζωνικό ασύρματο δίκτυο ως δίκτυο κορμού για να ενώνει τις κοινότητες σε ένα αυτόνομο «ιδιωτικό» δίκτυο που μελλοντικά θα μπορεί να αποτελεί την ασφαλή οδό για να φθάνουν δεδομένα από διάφορους εγκατεστημένους αισθητήρες σε όλη την έκταση του δήμου.

«Τα δεδομένα αυτά από διάφορες διασυνδεδεμένες συσκευές θα μπορούν να αξιοποιηθούν προσφέροντας πληροφόρηση, απλή ή συνδυαστική, η οποία θα είναι δυνατό να απεικονισθεί σε ειδική ανοικτή πλατφόρμα» δηλώνει στο NetFAX ο Νικόλαος Βογιατζής,Smart Cities Expert, Διεύθυνση Πληροφορικής, Δήμος Σοφάδων και Μέλος ΚΕΗΔ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο Δήμο μια ειδική πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πορείας εγγράφων από την «ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε.», μέσω της οποίας «προβλέπεται η σταδιακή μείωση διακίνησης αντιγράφων που στοιβάζονται σε γραφεία, βιβλιοθήκες και χώρους αρχειοθέτησης.

Παράλληλα ξεκίνησε η χρήση της ψηφιακής υπογραφής και έγινε προμήθεια δικτυακών συστοιχιών δίσκων (NAS) για να καλυφθεί η ζήτηση σε όγκο δεδομένων». Επιπλέον, εγκαταστάθηκε αισθητήρας μέτρησης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στο δημαρχείο Σοφάδων, καθώς και επιταχυνσιογράφος σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ενώ έχει ξεκινήσει αντικατάσταση λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού οδών και κοινοχρήστων χώρων με νέους τύπου led με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

«Μελλοντικά βάσει μελέτης θα μπορεί να επιτυγχάνεται η αυξομείωση της έντασης του φωτισμού ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε διάφορες προκαθορισμένες ζώνες ή συνολικά σε όλο το δίκτυο. Επίσης, θα είναι δυνατή η εγκατάσταση αισθητήρων οι οποίοι θα δίνουν χρήσιμη πληροφόρηση όπως ποιότητα αέρα (αισθητήρας μικροσωματιδίων), δείκτη θορύβου κλπ και ακόμη θα αποτελούν κόμβους ασύρματων ευρυζωνικών hotspots» αναφέρει ο Ν. Βογιατζής. Το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν σε όλα τα δημοτικά οχήματα συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS), με στόχο την ασφάλεια των οδηγών – χειριστών, τη βελτίωση της διαχείρισης του στόλου οχημάτων, την εξοικονόμηση χρημάτων από καύσιμα, συντηρήσεις, τηλεφωνικές κλήσεις και την αποφυγή περιττών δρομολογίων.

Μελλοντικά θα αξιοποιηθεί το σύστημα αυτό σε συνδυασμό με λογισμικό και πλατφόρμα διαχείρισης, στην οποία θα συγκεντρώνονται τα δεδομένα και θα δημιουργούνται ή θα επανακαθορίζονται οι κατάλληλες δρομολογήσεις ανάλογα με τις online συνθήκες που θα διαμορφώνονται. Έχουν, επιπλέον, ξεκινήσει διοικητικά οι διαδικασίες για ελεύθερη διάθεση ανοικτών δεδομένων προς αξιοποίηση από επιχειρήσεις και άλλους φορείς, ενώ μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων του Δήμου.

Ακόμα, υπάρχει υλοποιημένο GIS για πολεοδομικές εφαρμογές «το οποίο στο άμεσο μέλλον θα προσφέρει υπηρεσίες μέσω διαδικτύου στους δημότες και στις επιχειρήσεις, που χρειάζονται σχετική πληροφόρηση». Ο Δήμος Σοφάδων ενδιαφέρεται να αναπτύξει συνεργασίες με φορείς όπως επιχειρήσεις, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ομάδες πολιτών με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων στο πλαίσιο της «έξυπνης πόλης». Ήδη υπάρχουν συζητήσεις με μεγάλη εταιρεία του κλάδου των ΤΠΕ για υλοποίηση πιλοτικής δράσης στην πόλη των Σοφάδων.