Το 2011 γιορτάζουμε δέκα χρόνια από την επανάσταση στο χώρο της εγκυκλοπαίδειας. Οι εγκυκλοπαίδειες βέβαια υπάρχουν εδώ και 2.000 χρόνια. Η παλαιότερη, Naturalis Historia («Φυσική Ιστορία»), γράφτηκε το 77 μ.Χ. από τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο. Μαζί με την ανθρωπότητα, η εγκυκλοπαίδεια πέρασε κι αυτή τον Μεσαίωνά της, μέχρι που τον 18ο αιώνα, οι Ντιντερό και Ντ’ Αλαμπέρ δημιούργησαν την Encyclopedie. Για κάποιους είρωνες ήταν «σκόνη τοποθετημένη σε αλφαβητική σειρά», ενώ για τους περισσότερους ήταν μια προσπάθεια για την ταξινόμηση ολόκληρης της ανθρώπινης γνώσης.

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Στην ψηφιακή μας εποχή  το κείμενο εμπλουτίστηκε με εικόνα και ήχο αλλά και hypertext. Η εγκυκλοπαίδεια έγινε ένας μίτος της Αριάδνης που οδηγούσε παντού.

Η εμφάνιση της συλλογικής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia πριν από δέκα χρόνια, έδωσε μια νέα διάσταση στον πολιτιστικό χώρο. Η ανθρώπινη γνώση πλέον οργανώνεται κοινά από το ίδιο το κοινό. Την εγκυκλοπαίδεια δεν την γράφουν μόνο οι σοφοί, οι ειδικοί. Δεκάδες χιλιάδες ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο επιμελούνται και εξελίσσουν την γνώση. Πολύ από αυτούς βρίσκονται και ανάμεσά μας, γράφοντας για την εγκυκλοπαίδεια στην ελληνική γλώσσα.

Το θέμα είναι όμως πως η Βικιπαίδεια (η ελληνική Wikipedia) δεν είναι από τις μεγάλες Wikipedia -η Πορτογαλία και η Ολλανδία έχουν δεκαπλάσια λήμματα από μας. Χρειάζεται λοιπόν να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, οι ερασιτέχνες, οι φοιτητές, οι μαθητές, για να την εμπλουτίσουν με περιεχόμενο στα ελληνικά και να την καταστήσουν ουσιαστικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή.

Το Δίκτυο Υποστηρικτών της ελληνικής Wikipedia είναι ένας φορέας που μπορεί να βοηθήσει. Οποιος θέλει, μπορεί να βρει πληροφορίες στο υποστηρικτικό  site www.mywikipedia.gr. Η ελληνική Wikipedia έχει σήμερα περίπου 58.000 λήμματα, 650 ενεργούς χρήστες και 18 διαχειριστές, ενώ ο βασικός στόχος των νέων δράσεων είναι να φτάσουν τα ελληνικά άρθρα μέχρι το τέλος του χρόνου τον αριθμό των 120.000.

Για όσους θέλουν να βάλουν ένα λιθαράκι στη γνώση, να διευρύνουν  το δίκτυο της ελληνικής Wikipedia ώστε να την κάνουμε αντάξια εκείνου που θα θέλαμε να είναι, η λύση είναι ένα κλικ μακριά.