Η διαπίστωση ότι το Internet λειτουργεί σαν συλλογικός νους δεν είναι καινούρια. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα προσπάθησε να διερευνήσει πώς η συνθήκη αυτή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο δικός μας εγκέφαλος.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, επισημαίνει ότι το Internet έχει αλλάξει το πώς απομνημονεύουμε και θυμόμαστε πληροφορίες, λειτουργώντας το ίδιο σαν… εξωτερικός μας δίσκος. Κι έτσι, αντί να θυμόμαστε λεπτομέρειες του τύπου ποιος σκηνοθέτησε την Καζαμπλάνκα, θυμόμαστε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας στην οποία μπορούμε να βρούμε την πληροφορία αυτή.

«Αυτό δεν διαφέρει πραγματικά απ’ ότι κάναμε πάντα» διαπιστώνει η ψυχολόγος που ηγήθηκε της έρευνας. «Πολλές από τις ιστοσελίδες που εμπιστευόμαστε αποτελούν το ηλεκτρονικό αντίστοιχο έντυπου συμβουλευτικού υλικού, όπως οι χάρτες και τα λεξικά. Η διαφορά είναι ότι το Internet κάνει την παρουσία του εντονότερα αισθητή και ότι έχουμε μεγαλύτερη συναίσθηση του ότι το χρησιμοποιούμε για αυτόν τον σκοπό».

Η υπόθεση αυτή εξετάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταχωρήσουν στον υπολογιστή πληροφορίες που ήταν απίθανο να γνωρίζουν όπως, για παράδειγμα, ότι «το διαστημικό λεωφορείο Columbia διαλύθηκε κατά την επιστροφή του στο Τέξας το 2003». Καθώς καταχωρούσαν την πληροφορία, ένα μήνυμα στην οθόνη τους ενημέρωνε για το όνομα του φακέλου στον οποίον αυτή είχε καταχωρηθεί. Κι όταν ερωτήθηκαν αργότερα, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να θυμηθούν ημερομηνίες και λεπτομέρειες σχετικά με την πληροφορία, αλλά το 30% θυμόταν το όνομα του φακέλου. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρατεί τα περιφερειακά στοιχεία που τον βοηθούν να εντοπίσει μια συγκεκριμένη πληροφορία.

Οταν, μάλιστα, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι η πληροφορία που καταχώρησαν θα διαγραφόταν, οι επιδόσεις της μνήμης τους βελτιώθηκαν. Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι οι άνθρωποι εμπιστευόμαστε τους Η/Υ και το internet ως μέσο αποθήκευσης της πληροφορίας που χρειαζόμαστε. Στο παρελθόν, βασιζόμασταν στους φίλους και τους γνωστούς μας για να θυμούνται πράγματα που αδυνατούσαμε να συγκρατήσουμε οι ίδιοι.

Σήμερα, τον ρόλο αυτό τον αναλαμβάνει το Ιnternet, το οποίο εξελίσσεται στον φίλο που γνωρίζει τα πάντα και που μπορούμε να ενοχλήσουμε οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας.