Σε ομιλία του, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΠΕ, ο Δημήτρης Τζώρτζης, Γενικός Γραμματέας Δικτύων, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ανέφερε ότι η ο τεράστιος όγκος δεδομένων που διακινούνται με μεγάλες ταχύτητες, η μεγέθυνση της δυνατότητας πρόσβασης στην πληροφορία και τη γνώση που παράγεται διεθνώς, και η όλο και αυξανόμενη «ψηφιακή πυκνότητα», προκαλούν δυο σημαντικές και συμπληρωματικές μεταβολές.

Πρώτον, οδηγούν σε δομικές αλλαγές του μοντέλου επιχείρησης αλλά και του τρόπου και του πλαισίου εργασίας και δεύτερον, ανοίγουν νέα πεδία καινοτομίας και καινούριους τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων που απασχολούν τις κοινωνίες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η επικοινωνία, η δημόσια διοίκηση, η χρήση των ενεργειακών πόρων κλπ. Αυτές οι προκλήσεις, όπως ανέφερε, είναι ταυτόχρονα ευκαιρίες για να διαδραματίσει η Ελλάδα σημαντικό ρόλο στις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ενώ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στη 18η θέση ως προς την επιστημονική παραγωγή μεταξύ 186 χωρών, αλλά υστερεί στην αξιοποίησή της, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Σκοπός, πλέον, είναι να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, δηλαδή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την απορρόφηση μεγάλου μέρους του υψηλά ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρα μας, και όπως είπε χαρακτηριστικά «να σταματήσουμε το  “brain drain” και να ενισχύσουμε το “brain circulation”, παρέχοντας προοπτικές και το κατάλληλο περιβάλλον για να δραστηριοποιηθούν και να εξελιχθούν οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές».

H σημασία της καινοτόμου επιχειρηματικότητας
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια φαίνεται να έχει πορεία στάσιμη έως πτωτική όσον αφορά τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, επομένως είναι αναγκαία η χάραξη μιας συνολικής πολιτικής για τα θέματα της καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Στην κατεύθυνση αυτή, επιδιώκεται η θέσπιση απλών και καθαρών κανόνων που να μπορούν να ανταποκριθούν στην ευελιξία που απαιτεί η δυναμική της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται μια εθνική στρατηγική για την έρευνα, η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη δημόσιας χρηματοδότησης. «Η ανάπτυξη με μοχλό την καινοτομία μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από τη διασφάλιση σταθερής, μακρόπνοης δημόσιας επένδυσης στην έρευνα και την παιδεία», τόνισε ο κ. Τζώρτζης, αναφέροντας, ωστόσο, και την καίρια σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα.

Όσον αφορά στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα που βρίσκεται είναι στο επίκεντρο των πολιτικών υλοποίησης του νέου αναπτυξιακού μοντέλου και αφορά τις δραστηριότητες έντασης γνώσης και τις νέες καινοτόμες ιδέες σε ένα φάσμα που περιλαμβάνει τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, την πολιτιστική/δημιουργική βιομηχανία, το περιβάλλον, την ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία κ.α. Η στήριξη της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας επιχειρείται με την ανάληψη δράσεων για την επίτευξη στόχων του που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση νέων ιδεών και την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, στην αύξηση της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας και αυτοαπασχόλησης.
Τέλος, τόνισε ότι η πολιτεία στηρίζει τον θεμελιώδη σκοπό του ΣΕΠΕ για την μετατροπή της βιομηχανίας της ψηφιακής τεχνολογίας σε στρατηγικό κλάδο της ελληνικής τεχνολογίας που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην Έρευνα και την Τεχνολογία, θα ενισχύσει τον ψηφιακό αλφαβητισμό και θα εφαρμόσει την ψηφιακή τεχνολογία για την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων.