Μια… ζωή έχει συμπληρώσει στην ΙΒΜ ο Μπάμπης Λιαρόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων Συστημάτων της ελληνικής θυγατρικής, καθώς από το 1989 που εισήλθε στην ΙΒΜ Ελλάς Α.Ε. δεν κοίταξε πίσω του. Απεναντίας, εξαιτίας του ρόλου και του γνωστικού του αντικειμένου και της πολυσχιδούς εμπειρίας του, οφείλει να έχει στραμμένο το βλέμμα του αποκλειστικά στο μέλλον, καθώς ένα από τα κύρια tasks του είναι να «ανιχνεύει» το επιχειρηματικό τοπίο, να επισημαίνει τις ανάγκες των εταιρειών και να τις μετουσιώνει σε ευκαιρίες ανάπτυξης και επέκτασης για τον τομέα Συστημάτων, μεταφράζοντας τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα σε προστιθέμενη αξία προς τους πελάτες της ΙΒΜ. Εάν κρίνουμε με βάση τα επιμέρους αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο οικονομικών όσο και σε διείσδυση σε αγορές με την ταυτόχρονη διεύρυνση του υφιστάμενου πελατολογίου, τότε κάτι κάνει καλά…

Ο κ. Λιαρόπουλος στα 28 και κάτι χρόνια που βρίσκεται εντός των κόλπων της «Μεγάλης Γαλάζιας» έχει βιώσει εντυπωσιακές αλλαγές και εξελίξεις στην εγχώρια και την διεθνή ΙΤ αγορά, έχει ζήσει εκ του σύνεγγυς την… σαρωτική εμφάνιση νέων τεχνολογιών, έχει γευτεί από πρώτο χέρι τα οφέλη που απόλαυσαν οι πολυάριθμοι πελάτες της εταιρείας, και σήμερα, πλέον, είναι έτοιμος να δραστηριοποιηθεί σε μια premier cognitive και cloud εταιρεία όπως στρατηγικά πλέον τοποθετείται η ΙΒΜ.

Σταθερή δέσμευση στην καινοτομία – Τεράστιες επενδύσεις σε R&D
«Για την πρωτοπορία μας στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά έχει φροντίσει η διοίκηση της μητρικής μας εταιρείας που επενδύει σταθερά και σε ετήσια βάση το 6% των εσόδων της σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, που με την σειρά τους μας επιτρέπουν να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις του κλάδου, χαράσσοντας το αύριο της υψηλής τεχνολογίας. Μόνο για το 2016, το συγκεκριμένο ποσό υπερέβη τα επίπεδα των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, η ΙΒΜ επί 24 συναπτά έτη κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην ετήσια λίστα των επιστημονικών ευρεσιτεχνιών που κατατίθενται στις ΗΠΑ, ενώ το 2016 κατάφερε να σημειώσει νέο ρεκόρ, καθώς οι επιστήμονες της εταιρείας κατέθεσαν συνολικά 8.088 πατέντες που αφορούσαν μια εντυπωσιακά μεγάλη γκάμα από εφευρέσεις, που συνοδεύτηκαν από ισχυρή όσο και σταθερά αυξανόμενη εστίαση στις γνωσιακές λύσεις (cognitive), αλλά και τις cloud πλατφόρμες. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία αποσκοπούμε να βρεθούμε στον φυσικό μας χώρο, ήτοι στην χάραξη και την καθοδήγηση σε μια καινούρια εποχή computing. Για την ακρίβεια, περισσότερες από 2.700 εξ’ αυτών είχαν ως υπόβαθρό τους ή εστιάζονταν στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) – στις γνωσιακές δηλαδή τεχνολογίες – και στο cloud computing καθώς και χιλιάδες άλλες στην κυβερνοασφάλεια, στον τομέα των analytics και σε άλλους τομείς. Οπότε, ανάγλυφα παρουσιάζεται η εστίαση και διάταξη των λύσεων μας και σε ερευνητικό επίπεδο που επεξηγεί ορισμένες από τις πλέον βασικές προτεραιότητές μας για το κοντινό μέλλον”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λιαρόπουλος.

Μπορεί να περνά απαρατήρητο, ωστόσο η πλειοψηφία των συναλλαγών που διεξάγονται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο σε τραπεζικούς οργανισμούς (πληρωμές, μεταφορές, πιστώσεις, χρεώσεις, κινήσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών κ.ο.κ.) εκτελούνται σε συστήματα της IBM, καταδεικνύοντας τόσο το εύρος των λύσεων που παρέχει, όσο και την διασφάλιση της ταχύτητας, της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των συναλλαγών που διαχειρίζονται και πρωτίστως των στοιχείων και δεδομένων του περιεχομένου τους. Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής Πωλήσεων Συστημάτων της ΙΒΜ Ελλάς Α.Ε. «Πρόκειται για μια απόδειξη στην πράξη της σημασίας που δίνουμε στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη λύσεων, οι οποίες εξυπηρετούν και διαχειρίζονται “ευαίσθητα” στοιχεία και δεδομένα και που κάνουν την διαφορά στην καθημερινή τους λειτουργία. Η εμπιστοσύνη αποτελεί ένα θεμελιώδες όσο και πρωταρχικό ζητούμενο σε ότι κάνουμε και με ότι κι εάν ασχολούμαστε στην ΙΒΜ. Πρόκειται για την Λυδία λίθο της δραστηριοποίησής μας, επάνω στην οποία «ακουμπούν» και οι επιχειρήσεις-πελάτες μας, ώστε να νιώθουν ασφάλεια και να μπορούν να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο βασικό αντικείμενο της δραστηριοποίησής τους».

Έμφαση σε servers και storage – Η ΙΒΜ αποτελεί το… safe bet!
Ως επικεφαλής και υπεύθυνος για την αξιοποίηση των κατάλληλων, ευφυών τεχνολογιών, αλλά και την περαιτέρω διάχυσή τους σε καθετοποιημένες αγορές, οργανισμούς και επιχειρήσεις, ο κ. Λιαρόπουλος διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογική και επιχειρηματική ματιά, προκειμένου να μας αναπτύξει το πώς εκτείνεται η εγχώρια αγορά σήμερα, ποιες είναι οι ανάγκες της και με ποιο τρόπο η ΙΒΜ προσπαθεί να τις ικανοποιήσει μέσω του πλούσιου stack ΙΤ λύσεων και εφαρμογών. «Σήμερα, δίνουμε ξεχωριστή προσοχή και βαρύτητα στους τομείς των servers και του storage, που αποτελούν ένα βασικό μέρος της στρατηγικής της εταιρίας και την κυριότερη επιλογή στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Στους μεν πρώτους, κυριαρχούν τα συστήματα ΙΒΜ Ζ και Power, ενώ στην αγορά του storage ξεχωρίζουν η τεχνολογία του flash και οι Software Defined λύσεις.


Δίχως αμφιβολία, η ΙΒΜ στο θέμα της τεχνολογικής υποδομής βιώνει σήμερα τις καλύτερες ημέρες της! Στους POWER servers παρατηρείται τεράστια ανάπτυξη σε ότι αφορά το Linux, γεγονός που πυροδοτείται από τη ραγδαία αύξηση των υλοποιήσεων SAP HANA, είτε στην ήδη μεγάλη εγκατεστημένη βάση πελατών με υποδομή Power, είτε – και κυρίως – στην επιλογή της πλατφόρμας PowerLinux για SAP HANA από νέους πελάτες σε αντικατάσταση άλλων προϋπαρχόντων – κυρίως x86 – τεχνολογιών. Παράλληλα, η πλατφόρμα Power αποτελεί μια κύρια επιλογή για την υλοποίηση υποδομών Apache Hadoop στην Ελλάδα, ενώ εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της μεγάλης της εγκατεστημένης βάσης, εξαιτίας τόσο των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων, όσο και των οικονομιών κλίμακας, ειδικά μάλιστα σε περιβάλλοντα database consolidation. Όλα αυτά σηματοδοτούν μια σειρά από παρεπόμενες εξελίξεις, προς όφελος των επιχειρήσεων-πελατών, αφού τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται δυναμική σημαντικής ενίσχυσης των μεγεθών που σχετίζονται με τις πωλήσεις των Power servers στην εγχώρια αγορά, δεδομένης και της καλά οργανωμένης και εξειδικευμένης δομής παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών της ΙΒΜ και του μεγάλου βαθμού ικανοποίησης των πελατών μας. Από την πλευρά του storage, καταλαμβάνουμε κορυφαία μερίδια στο σύνολο της storage αγοράς στην χώρα μας σε ετήσια βάση και ιδιαίτερα μάλιστα στην κατηγορία All-Flash arrays, που έχουμε επιτύχει μεγάλο βαθμό διείσδυσης σε κρίσιμα και απαιτητικά workloads, λόγω των μοναδικών τεχνολογικών χαρακτηριστικών τους.

Επιπλέον, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ζήτηση για τις software-defined λύσεις storage που εξακολουθούν να βρίσκονται παγκόσμια στην 1η θέση, όπως κατατάσσονται από την IDC και διατίθενται με οποιαδήποτε μορφή, δηλαδή hardware, software ή hybrid cloud. Το ίδιο ισχύει και για τη λύση υπό τον διακριτικό τίτλο “Cloud object storage” που κατέχει σημαντικό ποσοστό ενδιαφέροντος για μια σειρά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πολλαπλούς τομείς και διαχειρίζονται τα data σαν ένα asset του οργανισμού τους. Ένας τομέας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς είναι και αυτός της προστασίας και της εν γένει διαχείρισης των δεδομένων, όπου με την σειρά Spectrum storage (Protect Plus και Control) της IBM, διασφαλίζεται πρωτόγνωρη ευκολία σε ότι αφορά τη διαχείριση και λειτουργία. Απώτερος σκοπός μας; Να εξασφαλίσουμε υψηλό βαθμό ικανοποίησης στους πελάτες μας, και να διευκολύνουμε την ομαλή διεξαγωγή του καθημερινού business τους, καθώς πορεύονται προς το digitization.

Τέλος η ναυαρχίδα των συστημάτων μας, η πλατφόρμα ΙΒΜ Ζ, που πρόσφατα ανανεώθηκε περαιτέρω με την οικογένεια z14 και η οποία θέτει νέα δεδομένα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη (Trusted Digital Experience) με τεχνολογίες όπως pervasive encryption, machine learning, παρέχοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον βασισμένο σε πλατφόρμες open source και ενσωμάτωσης APIs και DevOps τόσο στο τοπικό datacenter, όσο και στο cloud. Επιπλέον, προσφέρει μια ισχυρή πλατφόρμα ενσωμάτωσης database workloads σε Linux, προσφέροντας μεγάλη οικονομία στις άδειες χρήσης, εξαιτίας των υψηλών consolidation ratios. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι στα συστήματα ΙΒΜ Ζ, διενεργούνται σήμερα άπειρες τραπεζικές συναλλαγές, ενώ το downtime αποτελεί -στην κυριολεξία- άγνωστη έννοια!»

Τι γίνεται στην Ελλάδα;
«Η ΙΒΜ έχει στον πυρήνα της λειτουργίας και της πρακτικής της μια παγκόσμια οπτική, την οποία και εφαρμόζει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κι εάν υφίσταται η παρουσία της. Έννοιες όπως ασφάλεια, αξιοπιστία, κορυφαία απόδοση, αξία, τεχνολογική καινοτομία, ποιότητα κατασκευής, πρωτοπορία και υψηλή διαθεσιμότητα είναι αλληλένδετες με την πολυετή ιστορία της εταιρείας. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις μας τιμούν και δείχνουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα που τους εξασφαλίζουν οι λύσεις μας, τόσο συνολικά όσο και μεμονωμένα, κάτι που για εμάς σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την επίτευξη των προσδοκιών τους. Ενδιαφέρονται σε σημαντικό βαθμό για το όφελος και τις οικονομίες που θα είναι σε θέση να αποκομίσουν από την αποδοτικότερη λειτουργία των συστημάτων τους, καθώς επίσης από την υιοθέτηση και αξιοποίηση νέων, αναδυόμενων τεχνολογιών, ενώ την ίδια στιγμή αναζητούν να διασφαλίσουν καλύτερα επίπεδα διαχείρισης και μείωσης του κόστους. Με τα δεδομένα αυτά, θεωρούμε ότι η ΙΒΜ είναι μοναδικά τοποθετημένη στην παροχή λύσεων υποδομής στη χώρα μας, εντάσσοντας τις ως μέρος της συνολικής στρατηγικής ‘One IBM’», υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Λιαρόπουλος.

Η αγορά απαιτεί ταχύτητα, πρωτοπορία και λύσεις που εξασφαλίζουν ανταγωνιστικό edge!
Ένα από τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με ηγέτιδες διεθνείς επιχειρήσεις πληροφορικής έχει να κάνει με τον τρόπο που καταφέρνουν να διαχειριστούν τον πλούτο των state-of-the-art και cutting-edge προϊόντων και εφαρμογών τους, αλλά και με το εάν η ίδια η αγορά εκφράζει ενδιαφέρον για εντελώς καινοτόμες και εν πολλοίς μελλοντολογικές αποτυπώσεις υπαρκτών τάσεων. Δηλαδή, εάν έννοιες όπως λ.χ. τα AI, machine learning κ.ά. μπορούν πέρα από αρκτικόλεξα να εμπεριέχουν και λειτουργικό περιεχόμενο, που θα απευθύνεται στις υφιστάμενες ανάγκες ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών. «Ως μέλος της ΙΒΜ, μιας επιχείρησης που έχει στο DNA της την καινοτομία και που είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την «γέννηση» αναρίθμητων νέων τεχνολογιών, προϊόντων και εφαρμογών, αντιλαμβάνομαι πλήρως τον εν λόγω προβληματισμό. Παρόλα αυτά, καθώς η τεχνολογία “τρέχει” με ασύγκριτα ταχείς ρυθμούς τα όσα μπορεί να κάνει κάποιος πράξη κινούνται σε εντυπωσιακά επίπεδα. Πλέον, όταν “γεννάται” μια τεχνολογία, δεν απαιτούνται τα τεράστια χρονικά διαστήματα του παρελθόντος έως ότου φτάσει να υιοθετηθεί και αξιοποιηθεί εν γένει από τα εμπλεκόμενα μέρη της αγοράς.

Αυτό που ονομάζουμε μεταφορά τεχνογνωσίας στην εγχώρια αγορά έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της διασύνδεσης, των τεχνολογικών εξελίξεων και του μετασχηματισμού του επιχειρηματικού τοπίου σε ψηφιακό».