Συχνά οι τεχνολογικές τάσεις, με τους αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και την συνεχή δίψα εύρεσης του επόμενου μεγάλου θέματος, της επόμενης μεγάλης ιδέας, τείνουν να δημιουργούν ψευδαισθήσεις και υπέρμετρες φιλοδοξίες. Αυτό που λέμε δηλαδή στα χρηματιστηριακά δρόμενα, φούσκες.

Κάθε σεζόν έχουμε και μία ή περισσότερες καινούργιες μόδες. Κάποια καινούργια buzzwords που τραβάνε την προσοχή ακούγονται παντού και συνεχώς. Έννοιες που μπορεί να μην είχαμε ξανακούσει πριν λίγες εβδομάδες ξαφνικά τις χρησιμοποιούμε κατά κόρον χωρίς να πολύ-καταλαβαίνουμε απαραίτητα το νόημά τους. Στις μέρες μας για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να γράψει άρθρο για την τεχνολογία και δεν χρησιμοποιήσει μία από τις λέξεις, blockchain, fintech, lean ή IoT μάλλον είναι χαμένος εκ προοιμίου.

Βλέποντας τις τάσεις από κοντά και με μία σχετική ψυχραιμία, συχνά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, ίσως λιγότερο εξωτικά από ότι εμφανίζονται αλλά συνήθως πιο πολύπλοκα και με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Προϋποθέσεις που είτε αποκρύπτονται, είτε αγνοούνται. Όλα αυτά βέβαια σχεδόν πάντα εκ των υστέρων, αφού σκάσει η φούσκα και κάτσει η σκόνη, γίνονται προφανή, ακόμα και γι αυτούς που πριν ευαγγελίζονταν το νέο δισκοπότηρο των τεχνολογιών. Τι συμβαίνει όμως όσο ακόμα υπάρχει το ρεύμα αδικαιολόγητου εντυπωσιασμού και υπέρμετρων φιλοδοξιών;

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας “φούσκας” είναι το Internet of Things. Ευθύς εξαρχής η πομπώδης ονομασία κρύβει μία έμμεση παραπλάνηση. Το Internet είναι εξ ορισμού ένα δίκτυο από συσκευές, άρα …. things. Αρχικά ήταν μόνο υπολογιστές. Σύντομα όμως προστέθηκαν και άλλου τύπου συσκευές, όπως για παράδειγμα μετεωρολογικοί σταθμοί ή ακόμα και συσκευές ευρείας χρήσης, όπως για παράδειγμα τα κινητά ή οι κάμερες. Μάλιστα οι πρώτες κάμερες με δυνατότητα διασύνδεσης στο Internet εμφανίστηκαν το 1996 δηλαδή λίγα χρονιά μετά την αρχή της ευρείας εμπορικής χρήσης του Internet. Θα μπορούσαμε εύκολα να ισχυριστούμε πως το Internet από την αρχή της δημιουργίας του ήταν Internet of Things. Φυσικά στην πάροδο των ετών και με την ανάπτυξη των τεχνολογιών ολοένα και περισσότερες συσκευές αποκτούν δυνατότητα διασύνδεσης για πλείστους όσους λόγους στο Internet. Το Internet δηλαδή με την πάροδο των ετών γίνεται Internet of more Things. Σίγουρα αποτελεί μία εξέλιξη αλλά πρέπει να προσέξουμε τι σημαίνει και από πια οπτική. Το να αποκτήσει IP address, κάποιους σένσορες (που ούτως ή άλλως έχει) και ένα υποτυπώδες web server ένα ψυγείο, μπορεί να είναι μια θεαματική εξέλιξη από την πλευρά του ψυγείου αλλά σίγουρα δεν λέει τίποτα ιδιαίτερο από την πλευρά του διαδικτύου ή των τεχνολογιών που το υποστηρίζουν, με βασικότερη το software. Στο πέρασμα των ετών και μετά την διασύνδεση των υπολογιστών, έχουμε διασυνδέσει απίστευτα πολύπλοκες υπηρεσίες, με την βοήθεια υπολογιστών πάντα, όπως τράπεζες, χρηματιστήρια, πυρηνικές εγκαταστάσεις και κρατικές υπηρεσίες. Τώρα πια μπορεί να συνδεθεί και ένας “χρήστης” με το ψυγείο του, με την προσάρτηση ενός υποτυπώδους υπολογιστή στο ψυγείο.

Επαναλαμβάνω πως δεν αποτελεί μικρό βήμα από την πλευρά των κατασκευαστών ψυγείων και φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στα ψυγεία. Πρακτικώς οτιδήποτε λαμβάνει στοιχεία από σένσορες μπορεί με την προσάρτηση ενός υποτυπώδους υπολογιστή να μεταφέρει πληροφορία στο διαδίκτυο. Αυτό ανοίγει την πόρτα του διαδικτύου σε ένα απίστευτο εύρος συσκευών, οι σχετικές αγορές των οποίων αντιμετωπίζουν την καινούργια για αυτές εποχή του διαδικτύου με δέος. Επίσης σίγουρα και από την πλευρά του διαδικτύου αυτό εισάγει κάποιες προκλήσεις άμεσες, όπως για παράδειγμα ο διαθέσιμος αριθμός από IPs ή έμμεσες σχετικά με την απελευθέρωση ή μη πληροφορίας νέου τύπου, όπως για παράδειγμα πόσες μπύρες καταναλώθηκαν χθες από το ψυγείο μου.

Σε κάθε περίπτωση όμως το Internet είναι, εξ ορισμού Internet of Things και υπάρχει πια σχεδόν 30 χρόνια. Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι απόλυτα τον ενθουσιασμό για την προοπτική διασυνδεσιμότητας νέων συσκευών όταν μιλάω με τους ανθρώπους της αγοράς των συσκευών αυτών, αλλά νομίζω πως αν ξανακούσω για Internet of Things σε συνέδριο σχετικό με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και πληροφοριών μάλλον θα πρέπει να καταλάβω πως δεν απευθύνεται τελικά στους ανθρώπους που δουλεύουν στον τομέα αυτό αλλά σε αγορές που τώρα ανακάλυψαν την δυνατότητα διασύνδεσης στο internet.