Από τα μετρητά στις πιστωτικές κάρτες και από εκεί στο bitcoin, το χρήμα αλλάζει διαρκώς. Σε μια «τολμηρή» δήλωση-πρόβλεψη, η Revolut προβλέπει ότι μία «κοινωνία χωρίς μετρητά» θα γίνει ο κανόνας μέσα σε μια δεκαετία.

Το μέλλον των τραπεζών έχει μια σειρά από ατελείωτες εναλλακτικές δυνατότητες διαχείρισης χρήματος, εντούτοις η έννοια μίας «κοινωνίας χωρίς μετρητά» φαίνεται επίκαιρη και επικρατέστερη. Μόνο το 2017 εκτιμάται ότι οι συναλλαγές χωρίς μετρητά αυξήθηκαν κατά 10,5% και αντιπροσώπευαν πάνω από 522,4 δισεκατομμύρια συναλλαγές παγκοσμίως, ενώ οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα ανέλθουν σε περισσότερα από 725 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.

Σε αντίθεση με ό, τι έχει ήδη δείξει η έρευνα, ο CEO & Συνιδρυτής της Revolut, Vlad σχολιάζει: «Οι επιχειρήσεις, ειδικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρέπει να προσαρμοστούν καθώς κινούμαστε προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Με την άνοδο των ανέπαφων πληρωμών όπως και πληρωμών μέσω κινητών, ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι δυνατό, ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο, να έχει εξελιχθεί σε μία αμιγώς χωρίς μετρητά κοινωνία (cashless society) μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Revolut αναπτύσσει συγκεκριμένες δυνατότητες στην πλατφόρμα της με σκοπό να καταστήσουν ακόμα πιο εύκολη την πραγματοποίηση ασφαλών cashless πληρωμών από τους πελάτες μας.

«Η Revolut, θέτει τα θεμέλια για ανάπτυξη κοινωνιών χωρίς μετρητά με στόχο τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες να είναι ορατά, δημιουργώντας την υποδομή και τα απαραίτητα εργαλεία που απαιτούνται για να στηρίξουν ολόκληρη την οικονομική ζωή μας, σε ένα πλαίσιο όπου τα μετρητά δεν θα είναι αναγκαίο να εμπλέκονται στις συναλλαγές. Και ο λόγος είναι απλός – οι πληρωμές χωρίς μετρητά έχουν χειροπιαστά οφέλη από (α) την ευκολία χρήσης, (β) το χαμηλό κόστος, (γ) την ασφάλεια, (δ) την ταχύτητα στις συναλλαγές, (ε) την διευκόλυνση στην διεκπεραίωση όλων των υπηρεσιών και (στ) την μείωση του κινδύνου από την εγκληματικότητα και συγκεκριμένα από τις ληστείες.

Tο σύνδρομο της Στοκχόλμης
Στην Ευρώπη, η Σουηδία φαίνεται να οδηγεί το δρόμο σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, με το 36% του πληθυσμού να ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ μετρητά και ότι το 25% των Σουηδών χρησιμοποιεί μετρητά μόνο μια φορά την εβδομάδα, μία μείωση κατά 63% από το 2013 (από στοιχεία του World Payments Report 2017). Τα μετρητά χρησιμοποιούνται πλέον σε λιγότερο από το 20% των συναλλαγών σε σουηδικά καταστήματα και το ποσό σε κυκλοφορία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990. Ο CEO της Revolut πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα των Σουηδών εάν θέλει μία «κοινωνία χωρίς μετρητά» αλλά τονίζει επίσης την ανάγκη για συνεχή καινοτομία και εκμετάλλευση των τεχνολογικών εξελίξεων:
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοδοξεί να είναι μία κοινωνία αποκλειστικά χωρίς μετρητά, πρέπει να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να ενθαρρύνουμε τη χρήση τεχνολογιών που διευκολύνουν τις ανέπαφες συναλλαγές. Οι ιδέες όπως η απαγόρευση κερμάτων και τραπεζογραμματίων σε λεωφορεία έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ οι έμποροι της αγοράς, οι πωλητές στους δρόμους και οι περισσότεροι επαγγελματίες, δέχονται κάρτες και τηλεφωνικές πληρωμές».

Σταθερή πρόοδος από νοικοκυριά και καταναλωτές
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα βαθιά προοδευτική απέναντι σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις, παρατηρήθηκε αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια των συναλλαγών χωρίς μετρητά. Οι αναφορές δείχνουν ότι το 41% όλων των καρτών έχει πλέον πρακτικά «άπειρη» λειτουργικότητα, με 1 στους 6 (17%) Βρετανούς αγοραστές να ισχυρίζονται ότι φτάνουν σε μία κανονική καταναλωτικά ημέρα να μην χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι μέχρι το 2025 η χρήση μετρητών θα μειωθεί σε μόλις 25%, σε σύγκριση με το αναφερόμενο 45% το 2015.

«Δυστυχώς, η βρετανική υποδομή υστερεί σε σύγκριση με χώρες όπως η Σουηδία και ο σχετικά μεγάλος πληθυσμός δεν αποτελεί ιδανικό πεδίο για test των καινοτομιών μη χρήσης μετρητών. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διατρέξουμε μέχρι οι παραδοσιακές τράπεζες να υιοθετήσουν πλήρως την τεχνολογία που επιτρέπει συναλλαγές χωρίς μετρητά και ακόμη και τότε όλοι οι καταναλωτές δεν θα έχουν την τάση να εμπιστεύονται τις μεγάλες τράπεζες ή σχετικά ιδρύματα στο να διαχειρίζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες ή τα χρήματά τους».

Εκτός των ορίων της ευρωπαϊκής ηπείρου, αυτή η αναπτυσσόμενη τάση έχει καταστεί εμφανής σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στη Σιγκαπούρη, την Κίνα και τον Καναδά, για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι το 56% όλων των συναλλαγών είναι χωρίς μετρητά.