Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ως ομιλητή στο φετινό Agile Summit της Αθήνας, ο ευαγγελιστής της σύγχρονης αντιμετώπισης του ψηφιακού μετασχηματισμού, μιλάει στο Netweek.

    NW: Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα (ή πρακτικές) στις σύγχρονες επιχειρήσεις, που με τις συμβουλές σας, τα σεμινάρια, τις ομιλίες και τα βιβλία σας προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε;

Mike Burrows: Βλέπω δυο ειδών προκλήσεις, εκ των οποίων τη μεν πρώτη το Agile κίνημα την κατανοεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ τη δεύτερη όχι και τόσο… Αυτή που κατανοεί είναι η κλασική οργανωτική πρόκληση να συνδυάσεις τη δουλειά πολλών ανθρώπων. Συχνά οι επιχειρήσεις το κάνουν αυτό τόσο άσχημα, που το τελικό αποτέλεσμα είναι μια σκέτη φρίκη! Άνθρωποι και ομάδες εργάζονται τόσο πολύ πέρα από τις πραγματικές δυνατότητές τους κι έτσι έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να πετύχουν κάτι καλό… Λιγότερο κατανοητή στους κύκλους του Agile οικοσυστήματος είναι η ανάγκη για ενσωμάτωση της στρατηγικής, της ανάπτυξης αλλά και του (επιδιωκόμενου) αποτελέσματος, κάτι που οι διαδικασίες από μόνες τους δεν το κάνουν. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχικότητα κι αν το οικοσύστημα μάθει να βγαίνει έξω από τα όρια των ομάδων, θα δει πως η δέσμευση για συνεργασία θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

    Μιλάτε για αποτυχίες σε θέματα ροής και συνεργασίας. Ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτές τις αποτυχίες και ποιο είναι το περισσότερο συνηθισμένο «γιατρικό»;

Θα έλεγα πως είναι περισσότερο η έλλειψη συναίσθησης και πρόληψης. Είναι πολύ εύκολο να κατεβάζεις το κεφάλι και να κοιτάς μονάχα τη δουλειά σου, ξεχνώντας πως -για να υπάρχει ομαλή ροή της εργασίας, χωρίς καθυστερήσεις- θα πρέπει να συζητούνται κάποια βασικά θέματα. Τα Agile πλαίσια βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενσωματώνοντας συχνά ευκαιρίες για συζήτηση, όμως θα ήταν πολύ εγωιστικό να αρκεστείς μονάχα σ’ αυτά…

    Τι είδους ηγεσία απαιτείται προκειμένου να πετύχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και πού θα έπρεπε κυρίως να εστιάσουν οργανισμοί και επιχειρήσεις;

Για μένα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνεργασία με ηγετικά στελέχη που διαθέτουν τόσο διαφορετικές δεξιότητες και ευθύνες – οι καλύτεροι ανάμεσά τους αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται ομάδες διαφορετικών ανθρώπων, προκειμένου να δημιουργήσουν πραγματικά σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η συνεργασία μεταξύ του υπεύθυνου προϊόντων και του υπεύθυνου τεχνολογίας είναι βεβαίως καίριας σημασίας στον ψηφιακό κόσμο, αλλά προφανώς δεν είναι η μόνη.

    Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για εκείνους που τολμούν και ποιο είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσεις;

Πολύ καλή ερώτηση! Όπου κι αν εστιάσεις στους οργανισμούς, υπάρχει πάντα ένα μεγαλύτερο και ευρύτερο πρόβλημα! Η πρόκληση κι η ευκαιρία έρχονται αν επιλέξεις εκείνη την πλευρά στην οποία εσύ μπορείς να κάνεις τη μεγαλύτερη διαφορά, αποδεχόμενος ότι αυτό μπορεί βεβαίως να αλλάξει, με το πέρασμα του χρόνου. Για την Agile κοινότητα -που δείχνει να βρίσκεται σε σημείο καμπής αυτόν τον καιρό- αυτό δεν είναι άλλο από τη σταθερή επιμονή στις αξίες του Agile και την επινόηση τρόπων για να το εξηγήσεις και να το παρουσιάσεις με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Η επιβολή με το ζόρι όχι μόνο πρέπει να αμφισβητηθεί, αλλά και να απαντηθεί με πρακτικές εναλλακτικές λύσεις. Έχω δεσμευτεί δημόσια πως θα κάνω ακριβώς αυτό κι είναι ένας πραγματικά συναρπαστικός χώρος δουλειάς.

O Mike Burrows θεωρείται guru στον χώρο των Lean – Agile πρακτικών και γενικότερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας τριών βιβλίων ως τώρα, με σπουδές Μαθηματικών στο Imperial και θητεία ως CIO – CTO σε μεγάλες επιχειρήσεις και κρατικούς οργανισμούς στη Βρετανία.