Στη δημιουργία ειδικού λογισμικού, το οποίο θα αναζητά την πηγή του κάθε άρθρου που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδες καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα λειτουργεί με ειδικό αλγόριθμο που θα διευκολύνει των εντοπισμό των fake news, προχωράει η Aucax Cybersecurity, η οποία ειδικεύεται κατά κύριο λόγο στην παροχή υπηρεσιών ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων.

Όπως λέει στο NetFAX o CEO της εταιρείας, Θεοφάνης Κασίμης, «παρατηρήσαμε την δημιουργία πολλών νέων blogs και λογαριασμών στο twitter λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, οι οποίοι επιδόθηκαν στην αναπαραγωγή fake news».

Χρήστες κοινοποιιούσαν
φωτογραφίες από παλαιότερα περιστατικά για να αποπροσανατολίσουν το κοινό
«Παρατηρήσαμε ότι υπήρξαν χρήστες που κοινοποιούσαν φωτογραφίες, οι οποίες αμφισβητούσαν το γεγονός ότι ο ιός είχε φτάσει και στην Ελλάδα. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες κάποιοι είχαν χρησιμοποιήσει παλαιότερα στιγμιότυπα από τον σεισμό στη Λαμπεντούζα ή από πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, συνδυάζοντάς τις με τις πρόσφατες εικόνες των στρατιωτικών οχημάτων στο Μπέργκαμο. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριζαν οι φωτογραφίες των οχημάτων δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα, αλλά ότι προέρχονται από παλαιότερα θαναφόρα περιστατικά που συνέβησαν στην Ιταλία».

«Προκλήθηκε σύγχυση στο ελληνικό κοινό»
Με δεδομένη την εμφάνιση των προαναφερόμενων καθώς και άλλων ανάλογων περιστατικών, άρχισε να παρατηρείται αναπαραγωγή δημοσιεύσεων αυτής της μορφής – ότι δηλαδή δεν συμβαίνει τίποτα άξιο λόγου σε σχέση με τον κορονοϊό – και στο ελληνικό διαδίκτυο, προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο, και παρακινώντας ουσιαστικά τους πολίτες να κυκλοφορούν κανονικά, κόντρα στην καμπάνια του υπουργείου Υγείας, #MένουμεΣπίτι και στα μέτρα απαγόρευσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Συλλογή και έρευνα περισσότερων από 65.000 tweets
«Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιούμε έχουμε συλλέξει ήδη από χρήστες 65.000 tweets, μέσα από hastags που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Στόχος μας είναι να κατηγοριοποιήσουμε ανά φύλο τους χρήστες και να τους κατατάξουμε σε ηλικιακές ομάδες και γεωγραφικές ζώνες προέλευσης.

Στη συνέχεια θα φιλτράρουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία και θα ενεργοποιήσουμε τον σχετικό αλγόριθμο, ο οποίος θα εντοπίζει ακόμα και την αρχική πηγή προέλευσης της είδησης, δημιουργώντας όλο το “δέντρο” και τις διακλαδώσεις του, εμφανίζοντας ταυτόχρονα την πλήρη διαδρομή που έχει καταγράψει κάθε είδηση ή φωτογραφία», εξηγεί ο κύριος Κασίμης.

Αναλυτικό ιστορικό για κάθε είδηση
καθώς και στατιστικά στοιχεία Σε αυτό το πλαίσιο η Audax Cyber-security, θα παρουσιάσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα το αναλυτικό ιστορικό κάθε είδησης, παρέχοντας προς τους χρήστες τα απαραίτητα στοιχεία στη δημοσιότητα, συνοδευόμενα από τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τα χαρακτηρίζουν ως fake news. Μέσω της συγκεκριμένης έρευνας θα προκύψουν παράλληλα και στατιστικά στοιχεία σχετικά με την προέλευση των fake news, τη συχνότητα ή το πλήθος τους, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς το κοινό στην ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί.