Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να κατέχει το προσωνύμιο «η Βασίλισσα» στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, έχοντας… κερδίσει το «στέμμα» της εντός των αγωνιστικών χώρων κατά την διάρκεια της πολυετούς παρουσίας της σε αυτούς, ωστόσο δεν υπολείπεται και σε διακρίσεις σε ότι αφορά στην εμπορική της αξία, αλλά και στην εν γένει αναγνωρισιμότητά της. Κάτι, που οφείλει -περίπου- αποκλειστικά στους οπαδούς της. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι πως φροντίζει να τους αξιοποιήσει;

Οι “μερένγκες” αποτελούν το πλέον επιτυχημένο ποδοσφαιρικό κλαμπ της Γηραιάς Ηπείρου, έχοντας κατακτήσει συνολικά 12 Ευρωπαϊκούς τίτλους. Δεν περνά -σχεδόν- αγωνιστική περίοδος κατά την οποία να μην διεκδικήσουν κάποιον τίτλο: Είτε εντός είτε εκτός των συνόρων ή ακόμη και συνδυαστικά. Όσο για τον ανταγωνισμό, κινείται σε κορυφαίο επίπεδο είτε αναφερόμαστε στην Ισπανική La Liga ή στο Champions League.

Κάτι, που αυτομάτως εξισώνει σε επίπεδο σημαντικότητας την επιχειρηματική διάσταση και πλευρά του συλλόγου με την αντίστοιχη που σχετίζεται με την απόδοση των 11 ποδοσφαιριστών της Ρεάλ στο χορτάρι… Η δε πτυχή του digital transformation ή αλλιώς της καλύτερης χρήσης και αξιοποίησης των δεδομένων προκειμένου να διαδράσουν με τους φιλάθλους, κρίνεται ως απολύτως καταλυτική για την συνολικότερη επίτευξη του στόχου.

“Ξέρετε, το επιχειρηματικό πεδίο στο οποίο και κινούμαστε είναι εξαιρετικά απλό: Θέλουμε και πρέπει να πετυχαίνουμε νίκες! Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, απαιτούνται κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι με τη σειρά τους πρέπει να πληρωθούν αδρά.

Εάν ισχύουν οι συγκεκριμένοι παράμετροι, τότε αναμφίβολα οι νίκες θα έρθουν…”, σημείωσε με εύγλωτο τρόπο ο Rafael de Los Santos, Επικεφαλής του ψηφιακού τομέα της Ρεάλ Μαδρίτης.

“Γκολ” στον ψηφιακό μετασχηματισμό!
Η Ρεάλ Μαδρίτης, εκμεταλλευόμενη την από διετίας σχέση της με την Microsoft, ανέπτυξε από κοινού με την ηγέτιδα εταιρεία λογισμικού ένα PaaS που στηρίζεται σε μια σειρά από ποικίλες υπηρεσίες της Microsoft προκειμένου ο σύλλογος να βοηθηθεί προκειμένου να εντοπίσει και να μάθει περισσότερα σχετικά με τους φιλάθλους του.

Μάλιστα, η πλατφόρμα Digital Sports Platform της Microsoft καταφέρνει να συλλέξει δεδομένα που προκύπτουν από την διαδικασία αγοράς του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, της περιήγησης και της πραγματοποίησης e-αγορών από το επίσημο ηλεκτρονικό κατάστημα των “μερένγκες”, καθώς επίσης και από ποικίλες πλατφόρμες μελών. Σκοπός και αποτέλεσμα ταυτόχρονα; Να δημιουργήσει ένα προσωποποιημένο προφίλ για κάθε φίλαθλο ξεχωριστά. Εκεί που μέχρι πριν από λίγο καιρό ο σύλλογος είχε τη δυνατότητα πρόσβασης σε μόλις πέντε πηγές άντλησης δεδομένων, σήμερα μπορεί να συνδεθεί με τουλάχιστον 70! Από αυτές, ο σύλλογος δύναται να πληροφορηθεί την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την οικονομική αξία και εν γένει δυναμική του φιλάθλου, καθώς επίσης και τι έχουν αγοράσει από το επίσημο κατάστημα της ομάδας, ποια παιχνίδια έχει παρακολουθήσει από τις εξέδρες του θρυλικού Σαντιάνγκο Μπερναμπέου, αλλά και από πού και πότε συνδέθηκε με την επίσημη εφαρμογή ή το αντίστοιχο website της Ρεάλ Μαδρίτης.

Κι ενώ οι “παραδοσιακές” ροές εσόδων αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10%, η απόδοση των πάσης φύσεως ψηφιακών πρωτοβουλιών υπερβαίνει κατά πολύ αυτά τα επίπεδα. Επιπλέον, αυτές, επωφελούνται ολόκληρης της επιχείρησης.

Όπως ανέφερε ο de Los Santos: “Από την πλευρά μας επανεξετάζουμε την επιχείρησή μας και ταυτόχρονα προσπαθούμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή στο πώς τοποθετούμε τους εαυτούς μας και τους οπαδούς μας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι γνωρίζουμε τους οπαδούς μας καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην σύγχρονη ιστορία μας! Ένα από τα βασικά πράγματα όταν το ξεκινήσαμε ήταν να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι στην πραγματικότητα πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- άτομα που πωλούν εισιτήρια, την “παραδοσιακή” καλοκαιρινή μας περιοδεία σε ποικίλες γεωγραφικές περιοχές, τις χορηγίες, τα στελέχη μας που δημιουργούν περιεχόμενο κ.ά. Σήμερα, πλέον, χρησιμοποιείται σε κάθε πτυχή και έκφανση του συλλόγου”.

Απόλυτα “στοχευμένες” καμπάνιες!
Στις ημέρες μας, πλέον, με τα δεδομένα να προκύπτουν με… κατακλυσμιαία μορφή και ρυθμούς, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ισχυριστούν πως λαμβάνουν αποφάσεις με βάση -απλά και μόνο- τη διαίσθησή τους ή ότι συνήθιζαν να κάνουν επανειλημμένα κατά το παρελθόν. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση την ύπαρξη συγκεκριμένων δεδομένων, που απεικονίζουν την ισχύουσα κατάσταση και καταδεικνύουν το δρόμο για το μέλλον.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορούν έναν φίλαθλο της Ρεάλ που κατοικεί στις ΗΠΑ και βρέθηκε ορισμένες ημέρες στην Μαδρίτη, προκειμένου να παρακολουθήσει έναν αγώνα πρωταθλήματος της La Liga, αλλά και έναν αντίστοιχο του UEFA Champions League. Παρόλα αυτά, δεν είχε επισκεφτεί το μουσείο της ομάδος. Χάρη, λοιπόν, στην πλατφόρμα ο σύλλογος είχε την δυνατότητα να τον “στοχοποιήσει”, στέλνοντάς του συγκεκριμένες όσο και δελεαστικές προσφορές προκειμένου να επισκεφτεί το μουσείο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μια περισσότερο ευρεία ομάδα οπαδών και φιλάθλων που πληρούν συγκεκριμένα ή ακόμη και ομοειδή κριτήρια και δύναται να προσεταιριστούν μέσω μιας ορθά δομημένης όσο και αποτελεσματικής καμπάνιας. Μια ακόμη πτυχή που προκύπτει από την συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των δεδομένων εκ μέρους της Ρεάλ έχει να κάνει με την επίδραση που ασκούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των χορηγικών της συμφωνιών και συμβολαίων. Έτσι, λοιπόν, δύο εκ των βασικών χορηγών των “μερένγκες” -οι Emirates και Adidas- μπορούν να εκμεταλλευτούν από την ύπαρξη αυτών των δεδομένων προκειμένου να διαδράσουν με τους φιλάθλους-δυνητικούς πελάτες τους.


Σε αυτό το πλαίσιο, στην περίπτωση κατά την οποία η Emirates προγραμμάτιζε την έναρξη ενός νέου αεροπορικού δρομολογίου, θα μπορούσε να ζητήσει από τον σύλλογο σχετικά με το ποιους φιλάθλους θα μπορούσε να στοχεύσει διαφημιστικά, ενώ την ίδια στιγμή η Adidas ενδεχομένως να ήθελε να πληροφορηθεί αναφορικά με το ποιοι φίλοι της Ρεάλ έχουν ήδη προβεί στην αγορά ενός συλλεκτικού kit. Εάν κάποιος οπαδός είχε ήδη αγοράσει μια φανέλα της ομάδας, ωστόσο ο σύλλογος διέθετε την γνώση πως είχε και ένα παιδί, τότε αυτομάτως μια στοχευμένη διαφήμιση για το παιδικό kit θα έκανε την εμφάνισή του κάθε φορά που επισκέπτονταν το επίσημο website του Μαδριλένικου συλλόγου.

Η social διάσταση
Δίχως αμφιβολία, το περιεχόμενο θεωρείται ως άκρως επουσιώδες για την προσέλκυση φιλάθλων στα ποικίλα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς έπειτα από ένα συγκεκριμένο βαθμό διάδρασης, τα στοιχεία τους εισάγονται στην πλατφόρμα Digital Sports Platform.

Νωρίτερα φέτος, η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που “έσπασε” το… φράγμα των 100 εκατομμυρίων φίλων στο Facebook. Προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του επιτεύγματος των “μερένγκες”, μετά την Μπαρτσελόνα που καταλαμβάνει την 2η θέση στον σχετικό πίνακα της “άτυπης” κατάταξης με βάση τους φίλους στο Facebook, και η οποία επίσης ξεπέρασε τους 100 εκατομμύρια φίλους, ακολουθεί σε… χαώδη απόσταση η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ με περίπου 27 εκατομμύρια Facebook φίλους. Παράλληλα, ο σύλλογος εκτιμά πως διαθέτει κάτι παραπάνω από 500 εκατομμύρια οπαδούς σε παγκόσμιο επίπεδο! Μόλις το 3% του συνόλου των φίλων των Μαδριλένων στο Facebook προέρχονται από την Ισπανία. Κάτι που σημαίνει πως οφείλει να αναζητήσει ξεχωριστούς τρόπους προκειμένου να διαδράσει αποτελεσματικά όσο και διαφορετικά μαζί τους. Εξάλλου, ένας οπαδός της ομάδος που κατοικεί λ.χ. στην Αργεντινή είναι -περίπου- απίθανο να παρακολουθήσει δια ζώσης έναν αγώνα, οπότε και τα social media ανάγονται σε σημείο-κλειδί. Το δε περιεχόμενο προσαρμόζεται σύμφωνα με την πλατφόρμα, ακόμη και την γεωγραφία!

Έτσι, λοιπόν, για παράδειγμα ένας φίλαθλος της Ρεάλ Μαδρίτης από την Κότσα Ρίκα ενδεχομένως να επιθυμεί να πληροφορηθεί περισσότερα σχετικά με τον τερματοφύλακα της ομάδος Κέϊλορ Νάβας, και για τις γλώσσες εκτός των Ισπανικών μια απλή μετάφραση δεν κρίνεται ως αρκετή. Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο η Κινεζική αγορά καταναλώνει περιεχόμενο είναι τελείως διαφορετική και κινείται σε εντελώς αντιδιαμετρική διάσταση. Την ίδια στιγμή, υπάρχει διάχυτη η επίγνωση πως κάθε οπαδός που ζει μακριά από το επίκεντρο του συλλόγου, την Μαδρίτη, μπορεί να αποτελεί μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση εργασίας σε ότι έχει να κάνει με την διαδικασία διατήρησής του ώστε να είναι ενεργός σε ότι σχετίζεται με τα περί του συλλόγου. “Ένας φίλαθλος ο οποίος και ακολουθεί την Ρεάλ Μαδρίτης εδώ στην Ισπανία, θεωρείται και αποτελεί στην πράξη έναν core οπαδό. Όμως, κάποιος έτερος φίλος μας στην Κίνα ενδέχεται να μας υποστηρίζει επειδή λ.χ. διαθέτουμε έναν και μόνο συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος, την επόμενη χρονιά μπορεί να δηλώνει οπαδός της… Μπαρτσελόνα. Η ιδέα και μόνο πως μπορεί κάποιος να υποστηρίζει δύο ποδοσφαιρικούς συλλόγους, αυτού του μεγέθους και σημασίας, που συν τοις άλλοις προέρχονται από την ίδια χώρα και θεωρητικά εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους… Κι όμως, αυτό -απλά- συμβαίνει! Από την πλευρά μας, αυτό που οφείλουμε να διασφαλίσουμε είναι ο βαθμός πίστης και αφοσίωσης των οπαδών μας. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως οι ίδιοι δεν αισθάνονται πως τους αντιμετωπίζετε μόνο ως… έσοδα, αλλά πως τους λαμβάνεστε στα σοβαρά υπόψη, τους φροντίζετε και θέλετε να θεμελιώσετε μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Βέβαια, όλα τα παραπάνω λίγη σημασία έχουν στην περίπτωση κατά την οποία τα αποτελέσματα εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου δεν είναι τα αναμενόμενα… Οι νίκες είναι αυτές που μετρούν περισσότερο απ’ οτιδήποτε!”, υποστηρίζει με έμφαση ο de Los Santos.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον José Ángel Sánchez, Γενικό Διευθυντή της Ρεάλ Μαδρίτης: “Ο σύλλογος οφείλει να κάνει πραγματικότητα σε καθημερινή βάση συγκεκριμένες ενέργειες, λειτουργίες και διαδικασίες, όπως κάθε άλλη φυσιολογική επιχείρηση. Βέβαια, ανά τρεις ημέρες -κατά μέσο όρο- τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από τον ίδιο τον αγώνα που πρέπει να δώσει η ομάδα μας. Βέβαια, σε αυτόν εμπεριέχονται μια σειρά από επίπεδα που άπτονται της ψηφιακής διάστασης τόσο του ίδιου του club όσο και των φιλάθλων που το ακολουθούν”.