Σημαντικές ειδήσεις βγήκαν στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «USA @ TIF- Talks & Events» που διοργανώνει στη ΔΕΘ το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την αμερικανική Πρεσβεία και το αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 7 Σεπτεμβρίου, στην ενότητα της Microsoft σχετικά με τις τάσεις και τις πρακτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη διακυβέρνηση, η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από τους νέους, ώστε να αντιμετωπισθεί «η μεγαλύτερη παθογένεια που αντιμετωπίζει σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα, το τεράστιο χάσμα μεταξύ αυτού που παράγει η εκπαιδευτική διαδικασία κι αυτού που έχει πραγματικά ανάγκη η αγορά εργασίας, στο οποίο η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων διαδραματίζει καίριο λόγο».

Αφού τόνισε ότι, παρά τις τεράστιες ανάγκες στο χώρο της Πληροφορικής, το ποσοστό που προσανατολίζεται σε τέτοιες σπουδές είναι περίπου 4%, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι «ως υπουργείο Παιδείας θέλουμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες -όπως και στις ήπιες δεξιότητες, την κριτική σκέψη, την ομαδική δουλειά, τη συνεργατικότητα – στις οποίες θεωρούμε ότι πραγματικά έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από παραδοσιακές προκαταλήψεις, θα κινηθούμε με ανοιχτούς ορίζοντες, με πρόθεση να αξιοποιήσουμε την πλούσια τεχνογνωσία που έχει ο ιδιωτικός τομέας, προκειμένου να προσφέρουμε στα παιδιά τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, επιβεβαίωσε ότι «ο στόχος μας ως κυβέρνηση είναι να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε πολύ περισσότερο την παραγόμενη επιστημονική έρευνα μ’ ένα προϊόν το οποίο έχει οικονομικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι η λιγότερο φιλική χώρα όσον αφορά στο περιβάλλον για την καινοτομία από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, άρα υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Πιστεύουμε ότι μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, μαζί με σημαντικές επιχειρήσεις και start-uppers, τα ερευνητικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ουσιαστικές συνέργειες που θα μπορέσουν να μετατρέψουν την παραγόμενη επιστημονική έρευνα σ’ ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με προστιθέμενη αξία».

Τέλος, το όραμα και τη στρατηγική της Microsoft για καινοτόμες υπηρεσίες που αφορούν τις ανάγκες πολιτών και κυβερνήσεων για αποδοτικές λύσεις και βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο της συντελούμενης τεχνολογικής επανάστασης παρουσίασε στην ίδια ενότητα ο υπεύθυνος Κυβερνητικών Οργανισμών της εταιρίας για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Αντώνης Οικονόμου. Που τόνισε ιδιαίτερα ότι «ο πολίτης έχει πλέον αυξημένες απαιτήσεις, καθώς από το κινητό του έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που του παρέχουν οι ιδιωτικοί φορείς, έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στα social media και να συνομιλεί ανά πάσα στιγμή, άρα κάτι ανάλογο περιμένει κι από μία κυβερνητική υπηρεσία».

Η Θεσσαλονίκη κέντρο καινοτομίας για Cisco και Pfizer
Κέντρο Καινοτομίας, με επένδυση τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει να ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη και η Cisco, όπως αποκάλυψε στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου εκδηλώσεων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην 84η ΔΕΘ, ο γενικός διευθυντής του ομίλου για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, Αντώνης Τσιμπούκης.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του, η εταιρεία ζητεί από την κυβέρνηση να της εξασφαλίσει τις ανάλογες εγκαταστάσεις, ήτοι ένα κτήριο περίπου 1.000 τ.μ., στο οποίο θα εγκατασταθεί το Κέντρο Καινοτομίας, που θα αναπτύσσει άκρως ενδιαφέρουσες (και για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά προφανώς όχι μονάχα γι’ αυτήν) τεχνολογίες όπως αυτές που αφορούν στις «έξυπνες» πόλεις, το Internet of Things και ειδικές εφαρμογές για τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» και προγράμματα για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Την ανακοίνωση χαιρέτισε με ενθουσιασμό ο παριστάμενος πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο οποίος προσπαθεί από πολλά χρόνια να προσελκύσει στην πόλη διεθνείς εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, προβάλλοντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της.

Ενδεικτικό, άλλωστε, της ποιότητας των Ελλήνων μηχανικών, ήταν και το γεγονός ότι στην ίδια παρουσίαση εισηγητές ήταν δυο «δικοί μας», υψηλόβαθμα στελέχη σήμερα της Cisco: ο Νίκος Χρυσός, Director of Innovation EMEAR Strategy & Planning, ο οποίος μίλησε για την «Χώρα στο σταυροδρόμι της Ανάπτυξης- Πώς η Καινοτομία και η Τεχνολογία της Cisco μπορεί να βοηθήσει», και η Κωνσταντίνα Συντίλα, Cyber Security Sales Specialist για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, που αναφέρθηκε στην «Αντιμετώπιση των Κυβερνοεπιθέσεων μέσω Υιοθέτησης μιας Απλής, Ανοικτής και Ολοκληρωμένης Αρχιτεκτονικής της Cisco”.

Στις «ψήφους εμπιστοσύνης» προς τη χώρα και τα ελληνικά μυαλά θα πρέπει, τέλος, να συνυπολογιστεί η απόφαση του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer να ιδρύσει μέσα στους επόμενους μήνες, επίσης στη Θεσσαλονίκη, σημαντικό Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το ένα από τα έξι που θα δημιουργήσει ανά τον κόσμο.

Τη θετική αυτή εξέλιξη, που θα συνοδευτεί από την πρόσληψη 200 μηχανικών Η/Υ και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων σε καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, ανακοίνωσαν τόσο ο πρωθυπουργός στην επίσημη ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι η σχετική εταιρία θα ιδρυθεί ως το τέλος του έτους και οι πρώτες προσλήψεις θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο του 2020.