Νέα εκπαιδευτική εμπειρία, εστιασμένη στους σημερινούς εφήβους, η οποία τους εξασφαλίζει πρόσβαση στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο του STEM και τους ανοίγει διάπλατα το παράθυρο της ψηφιακής κοινωνίας παρουσίασε χθες το Ίδρυμα Vodafone.

Η πλατφόρμα Generation Next τους παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε μαθήματα νέων τεχνολογιών και επιστήμης, ώστε να ανακαλύψουν, να μάθουν και να δημιουργήσουν λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Χτίζοντας πάνω στην επιτυχία του παλαιότερου βραβευμένου προγράμματος, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και έφερε την καινοτομία με 156 έργα, σε 47 απομακρυσμένες τοπικές κοινωνίες και 22.000 μαθητές, το Generation Next προσφέρει σε μαθητές και καθηγητές την ευκαιρία να σκεφτούν διαφορετικά, να εργαστούν σε ομάδες, να προσεγγίσουν με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο τη μάθηση και να ανακαλύψουν νέα γνωστικά πεδία, μέσα από την τεχνολογία και την επιστήμη.

Στόχος είναι η επίλυση προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, με τη δύναμη των εκθετικών τεχνολογιών και την αξιοποίηση αισθητήρων, τεχνολογιών AR/VR, εφαρμογών σε κινητά και προγραμματισμού. «Για πρώτη φορά μαθητές και καθηγητές απ’ όλη την Ελλάδα αποκτούν δωρεάν πρόσβαση σε γνώσεις STEM και ενισχύονται προκειμένου να ανακαλύψουν τις νέες τεχνολογίες, την επιστήμη, τη συνεργασία και τη δημιουργία.

Στόχος του Ιδρύματος Vodafone είναι να προετοιμάσει και να εισάγει μέσα από αυτό το πρόγραμμα τους νεαρούς “εξερευνητές” στις απαραίτητες για το μέλλον νέες δεξιότητες, στρέφοντας παράλληλα το ενδιαφέρον τους προς την εξεύρεση λύσεων σε κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα» δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης.  Τα οφέλη της νέας προσέγγισης εκθείασαν εκπρόσωποι του επιστημονικού και εκπαιδευτικού χώρου σε πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, Παύλος Τσίμας.

Συμμετείχαν οι Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος και συνιδρυτής του εκπαιδευτικού ΜΚΟ SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, Σοφοκλής Σωτηρίου, υπεύθυνος R&D της Ελληνογερμανικής Αγωγής και Γεωργία Τσιριγώτη, καθηγήτρια Φυσικής του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου, που παίρνει μέρος στα εξωσχολικά εργαστήρια STEM του Ιδρύματος Vodafone. Χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab, ΜΙΤ και πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, Μιχάλης Μπλέτσας, ο οποίος εστίασε στο πώς η STEM εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει τους νέους σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πανελλαδικό διαγωνισμό, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές, σε ομάδες των 2-4 ατόμων με επικεφαλής εκπαιδευτικό, καλούνται να δώσουν λύσεις σε θέματα της τοπικής καθημερινότητας, με έπαθλο για τους νικητές εκπαιδευτικό ταξίδι στη Silicon Valley. Οι κατασκευές πρέπει να αξιοποιούν τις εκθετικές τεχνολογίες, σε τομείς όπως ασφάλεια και προστασία, «έξυπνες» πόλεις και αυτοματισμοί, βιομιμητική, περιβάλλον, εφαρμογές υγείας, ψηφιακές κατασκευές και υπηρεσίες.

Για τη νέα πρωτοβουλία μίλησε στο NetFAX ο Χάρης Μπρουμίδης: «Συμβάλλουμε όπως μπορούμε στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στην επαφή με την τεχνολογία, στη βιωματική μάθηση, στην εκπαίδευση μαζί με πειραματισμό, για να ανοίξουν τα όρια των παιδιών που είναι σήμερα σε εφηβική ηλικία και να αναπτύξουν τις δυνατότητες που έχουν στο maximum. Μέσω της ψηφιακής μας πλατφόρμας, το Generation Next είναι προσβάσιμο σ’ όλη την Ελλάδα, ενώ σε κάποιες πόλεις γίνονται και φυσικά εργαστήρια, μέσω συνεργατών μας. Οποιοδήποτε σχολείο και ομάδα μπορούν να μπουν και να μάθουν, να δημιουργήσουν και να λάβουν μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό».