netweek - Αποκλειστική συνέντευξη του Marek Swierad, VP Systems, EE & CIS, Oracle

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Hardware

Τα engineered συστήματα κερδίζουν την αγορά

Αποκλειστική συνέντευξη του Marek Swierad, VP Systems, EE & CIS, Oracle

15 Φεβρουαρίου 2016 | 11:27 Γράφει ο Stuart  Rance Topics: Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

M. Swierad

Ο Marek Swierad, VP Systems, EE & CIS της Oracle, μιλάει στο netweek για τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική αγορά των engineered systems, επισημαίνοντας, παράλληλα, την έντονη δυναμική της εταιρείας στο συγκεκριμένο τομέα με το πρόσφατο λανσάρισμα των M7, T7.

netweek: Κύριε Swierad, ποιες πιστεύετε πως είναι οι κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το enterprise computing σήμερα;

Marek Swierad: Θεωρώ πως η «εκρηκτική» ανάπτυξη των δεδομένων αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται αυτήν τη στιγμή οι εξελίξεις στην αγορά του enterprise computing. Η διαχείριση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δεδομένων αποτελούν ορισμένα,μόνο, από τα κύρια ζητούμενα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους. Στις αναδυόμενες προκλήσεις θα πρέπει να ενταχθούν τα Big Data και τα παραγόμενα από τις μηχανές δεδομένα που σχετίζονται με το επιχειρηματικό περιβάλλον. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της όλης διαδικασίας και δεν σας κρύβω πως προσπαθούμε σε καθημερινό επίπεδο να κατανοήσουμε τον τρόπο αξιοποίησης των δεδομένων, προκειμένου να εξασφαλίζουμε στις επιχειρήσεις-πελάτες μας απτούς τρόπους διαφοροποίησης έναντι του δικού τους ανταγωνισμού.

Ιδιαίτερα ψηλά στην… ατζέντα του ενδιαφέροντος των σύγχρονων επιχειρήσεων βρίσκεται φυσικά και το cloud, το οποίο, καθώς ωριμάζει, μετατρέπεται σε ένα πραγματικό μοχλό επιχειρηματικής ανάπτυξης. Από την πλευρά τους, οι CIOs οφείλουν να σκεφτούν θέματα - όπως το chargeback, το virtualization, η προσθήκη υπηρεσιών που προσφέρουν αξία κ.ά. - προκειμένου να τα επεξηγήσουν και να τα προωθήσουν στη διοίκηση, η οποία θα τα αξιολογήσει και θα τα αξιοποιήσει προς όφελος της ίδιας της επιχείρησης και της μετεξέλιξής της.

nw: Για ποιο λόγο οι IT Managers που χρησιμοποιούσαν τις πλατφόρμες SPARC κατά το παρελθόν, θα πρέπει να συνεχίσουν να τις αξιοποιούν;

M. Swierad: Ενδεχομένως γιατί επενδύουμε 5 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση σε αυτές τις πλατφόρμες. Επίσης, περίπου 2.000 μηχανικοί «δουλεύουν» πάνω στην πλατφόρμα SPARC / Solaris με απώτερο σκοπό να βελτιωθούν μια σειρά από στοιχεία που άπτονται της ασφάλειας, της λειτουργικότητας, της προσαρμοστικότητας, της ταχύτητας, της προσθήκης νέων στοιχείων, της ευελιξίας κ.ά. Τα προαναφερθέντα προκύπτουν από το ιδιαίτερα πολύτιμο feedback που λαμβάνουμε εκ μέρους τόσο των πελατών όσο και των συνεργατών της Oracle. Από την πλευρά μας διαθέτουμε οργανωμένες ομάδες χρηστών, συμβουλευτικές επιτροπές πελατών κ.ο.κ. προκειμένου να βοηθηθούμε να αναπτύξουμε λειτουργίες και χαρακτηριστικά, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητά εκ μέρους τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξηγούνται και οι σημαντικά μεγάλες επενδύσεις στις οποίες προβαίνουμε σε ετήσια βάση.

nw: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι καινοτομίες που εισάγει η νέα λύση SPARC στην αγορά;

M. Swierad: Το software-in-silicon (SWiS) παίζει καίριας σημασίας ρόλο στην υιοθέτηση τής καινούριας πρότασης SPARC. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια διαρκώς εντεινόμενη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση από ολοένα και περισσότερους «παίκτες» του κλάδου. Από την πλευρά μας, έχουμε καταφέρει να πετύχουμε εντυπωσιακά επιτεύγματα και δη στον τομέα της ασφάλειας, που ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Γιατί, η ασφάλεια θεωρείται το κύριο όσο και αδιαπραγμάτευτο στοιχείο και χαρακτηριστικό που ζητείται απ’ όλους. Πόσο, μάλλον, τώρα που η Oracle μέσω της ενσωμάτωσης της ασφάλειας στο κομμάτι του επεξεργαστή κατάφερε να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο πλέον χαμηλό, στο εισαγωγικό επίπεδό του!

Βέβαια, η νέα πρόταση SPARC δεν εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στο ζήτημα της ασφάλειας, καθώς διακρίνεται και από άλλα πλεονεκτήματα, όπως, π.χ., την ταχύτητα, την ευελιξία, το «πάντρεμα» μεταξύ του λογισμικού και του hardware κ.ο.κ. Ένα από τα στοιχεία για τα οποία διακρίνονται οι λύσεις μας έχει να κάνει με τον βαθμό ικανοποίησης των ίδιων των χρηστών, ο οποίος κινείται πάντοτε σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Κάτι που συνέβη και έπειτα από την εξαγορά της Sun Microsystems και της ένταξης των προϊόντων της (λογισμικού και hardware) στο συνολικό πορτφόλιο της Oracle.

nw: Συμφωνείτε ότι το private cloud τείνει να μετατραπεί σε commodity; Ποια είναι η αξία που επιχειρεί να προσδώσει η Oracle στις υπηρεσίες private cloud;

M. Swierad: Το private cloud όχι μόνο δεν αποτελεί commodity, αλλά είναι κάτι που οι επιχειρήσεις «κτίζουν» σταδιακά. Η μετάβαση μιας επιχείρησης στο cloud δεν αποτελεί μια διαδικασία που γίνεται πράξη από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μια άκρως εξελικτική διαδικασία. Προηγουμένως, πρέπει να υπάρξει το απαραίτητο virtualization, με την παράλληλη διαδικασία της αυτοματοποίησης των ποικίλων πληροφοριακών περιβαλλόντων, η διεύρυνση των δυνατοτήτων για το χειρισμό επιπρόσθετων υπηρεσιών στα ίδια περιβάλλοντα, η συνολικότερη βελτιστοποίηση του πληροφοριακού περιβάλλοντoς κατά τη διαδικασία μεταφοράς προς το cloud κ.ο.κ.

Αποτελεί γεγονός πως στο σημερινό τοπίο υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την υιοθέτηση ενός πλήρους private cloud, ενώ αρκετές μόλις ξεκινούν το σχετικό… ταξίδι. Ένα από τα στοιχεία που έχουν μεταβληθεί με τον καιρό είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι προβαίνουν στην αγορά τεχνολογικών προϊόντων και αντίστοιχης υποδομής. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα engineered σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επιτρέπει την ταχεία είσοδο σε περιβάλλον cloud, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα… cloud-in-a-box, και ορισμένοι άλλοι θέλουν να αγοράζουν ολόκληρο τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό κομμάτι-κομμάτι (storage, networking, servers κ.ά.) και να το κτίσουν οι ίδιοι κατά το δοκούν και στους χρόνους που επιθυμούν.

Η… μαγεία της Oracle είναι πως υποστηρίζει αμφότερες τις περιπτώσεις, καλύπτοντας ολόκληρο το stack (λογισμικό, hardware, cloud περιβάλλον), καθώς αποτελεί τον μοναδικό, ίσως, κατασκευαστή που διαθέτει όλα τα μέρη του παζλ. Καλύπτουμε το περιβάλλον x86 και Spark, παρέχουμε storage και server ανεξάρτητα καθώς λανσάρουμε διαρκώς νέες εκδόσεις και προϊόντα, ενώ την ίδια στιγμή εισερχόμαστε στον τομέα των συσκευών private cloud, των SuperCluster κ.ο.κ.

nw: Με ποιον τρόπο τα engineered συστήματα μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια που καταβάλουν οι IT Managers προκειμένου να απλοποιήσουν τη μετάβαση της επιχείρησής τους προς τον κόσμο του private cloud;

M. Swierad: Tα engineered συστήματα αποτελούν την απάντηση για όσους αναζητούν μια «έτοιμη» λύση που απλά συνδέεται στην πρίζα και λειτουργεί! Δεν απαιτεί την εμπλοκή ανθρώπινου δυναμικού, υπερβολικά κόστη επένδυσης και λειτουργίας, τεράστιους πόρους παντός είδους, μεγάλους χρόνους εγκατάστασης και υλοποίησης ή πολύπλοκες διαδικασίες.

nw: Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στα οποία οι λύσεις της Oracle υπερέχουν έναντι των λύσεων του ανταγωνισμού;

M. Swierad: Κοιτάξτε, το εύρος του προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία παρατηρούμε ορισμένους ανταγωνιστές μας να εγκαταλείπουν ορισμένες περιοχές και τομείς της αγοράς, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με εμάς που συνεχίζουμε να επενδύουμε σε κάθε πτυχή της, είτε αφορά λογισμικό είτε hardware. Υπό αυτό το πρίσμα, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι επενδύουμε στο σχεδιασμό και την κατασκευή επεξεργαστών, αφού αυτό μας προσφέρει πρόσθετη ανεξαρτησία και ευελιξία.

nw: Υπάρχουν στοιχεία για την πορεία των engineered systems στην ελληνική αγορά, τα οποία και θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;

M. Swierad: Κοιτάξτε, στοιχεία υπάρχουν, ωστόσο δεν είναι ανακοινώσιμα εν τη ευρεία έννοια. Παρόλα αυτά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η εγχώρια αγορά έχει αρκετό έδαφος να διανύσει, γεγονός που μπορεί να «μεταφραστεί» με άκρως θετικούς όρους για τους άμεσα εμπλεκόμενους. Αν μη τι άλλο, οι πωλήσεις των engineered συστημάτων πήγαν πολύ καλά σε όρους exadata, exalogic και Big Data συσκευές, ενώ προχωρήσαμε στην εγκατάστασή τους στην Ελλάδα και δη στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, καθώς επίσης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Βέβαια, μπροστά μας ορθώνονται σημαντικές προκλήσεις, ενώ και από την πλευρά μας έχουμε αρκετά πράγματα να κάνουμε ακόμη. Πόσο, μάλλον, έπειτα από το λανσάρισμα των M7, T7 αλλά και της 5ης γενιάς των engineered systems.

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας, για αυτό και θα επενδύσουμε περαιτέρω στην εδώ αγορά. Νομίζω πως η πρόσφατη ανακοίνωση για τη δημιουργία του διεθνούς κέντρου ανάπτυξης για cloud, αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα… Εν κατακλείδι, πέρυσι, η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του European Enlargement (EΕ) & CIS στην οποία υπάγεται και η Ελλάδα, πέτυχε διψήφια ανάπτυξη. Μάλιστα, και φέτος εκτιμάται πως θα κινηθούμε στα ίδια ανοδικά επίπεδα.

netweek (T. 383)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778