Θετικό είναι το πρόσημο για την ποιότητα και τις τιμές των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας την οποία πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία συμβούλων Ovum για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρών Κινητών Επικοινωνιών Ελλάδας (ΕΕΚΤ) και ολοκληρώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Η πολυσέλιδη έκθεση δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ΕΚΚΤ, στη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης, κατά την οποία ο συγγραφέας της, Ρεντά Χαϊντάρ, παρουσίασε με τη βοήθεια του ερευνητή του ΟΠΑ, Αριστοτέλη Λεκατσά, τα κυριότερα συμπεράσματά της, αλλά και την ξεχωριστή μεθοδολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε γι’ αυτό το πόνημα. Η Ovum -που εξειδικεύεται στην επεξεργασία στοιχείων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, διατηρώντας γραφεία σε 11 πόλεις ανά τον κόσμο- προτίμησε να λάβει υπόψιν της την πραγματική χρήση κινητών υπηρεσιών από τους καταναλωτές, στη «Μελέτη Κόστους Κινητών Επικοινωνιών» (σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υπολογίζει βάσει αντιπροσωπευτικού profile για κάθε χώρα), προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μια αγορά με μεσαίες τιμές, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, όπου πραγματοποιούνται ανάλογες μετρήσεις (συνολικά αφορούν στο 98% του πληθυσμού της ΕΕ-28).

Σταθερή μείωση, αλλά υψηλή φορολόγηση
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών, προκύπτει ότι η χώρα μας βρίσκεται 11% κάτω από τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, στις τιμές προ φόρων, ενώ αν προστεθούν κι αυτοί, βρίσκεται σχεδόν στον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο. Αξιοσημείωτο είναι και το συμπέρασμα πως τα τιμολόγια της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα μειώνονται σταθερά με την πάροδο του χρόνου – συγκεκριμένα, την τετραετία 2014-2017 μειώθηκαν κατά 24%. Συνοπτικά, ο μέσος Έλληνας χρήστης πληρώνει 10,7 ευρώ / μήνα προ φόρων, λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 12,1 ευρώ / μήνα. Μετά φόρων, η τιμή ανεβαίνει στα 14,8 ευρώ / μήνα, σχεδόν στο ΜΟ της ΕΕ, που βρίσκεται στα 14,9 ευρώ / μήνα. Βέβαια, οι φόροι στην Ελλάδα φτάνουν στο 39%, έναντι ευρωπαϊκού ΜΟ στο 14,9%…

Στη μεσαία κλίμακα της ΕΕ κατατάσσεται η χώρα μας και με βάση το κόστος (για τον μέσο χρήστη) των SMS και των GΒ δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως το profile (μέσο καλάθι) του Έλληνα χρήστη κινητών επικοινωνιών, που χρησιμοποιήθηκε σ’ αυτή την έρευνα, χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση, ειδικά στο μέρος που αφορά στη χρήση δεδομένων, την οποία θεωρεί σχεδόν αμελητέα (μόλις 0,33 GBs), τη στιγμή που βρισκόμαστε στον προθάλαμο μιας εκρηκτικής αύξησης, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται (αν όχι να υποδαυλίζουν με εντυπωσιακές μειώσεις τιμών) και οι τρεις πάροχοι, αλλάζοντας το μίγμα υπέρ των δεδομένων, στις πρόσφατες προσφορές «πακέτων» τους προς τους καταναλωτές.

Νέο μοντέλο υπολογισμού του κόστους
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος, δήλωσε πως η ΕΛΣΤΑΤ (της οποίας τα αποτελέσματα διΐστανται από εκείνα της Ovum) θα χρησιμοποιεί από τον ερχόμενο χρόνο νέο μοντέλο για τον υπολογισμό του κόστους των τηλεπικοινωνιών σε συμφωνία με τους τρεις παρόχους, βασισμένο και σε (ακριβέστερα) στοιχεία που θα δίνουν οι ίδιοι. Η διευκρίνηση ήταν απαραίτητη λόγω του ότι, για το 2018 και με βάση το υφιστάμενο μοντέλο υπολογισμού, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει αύξηση 5% στο κόστος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

Ο Γ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι τα συμπεράσματα της πρόσφατης διεθνούς έρευνας έχουν ήδη παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές (ΕΕΤΤ και ΕΛΣΤΑΤ – ειδικά για την τελευταία, μάλιστα, ήταν η πρώτη επικοινωνία…), στο πλαίσιο διαβούλευσης με στόχο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, εξετάσθηκε επίσης η ποιότητα δικτύων την οποία απολαμβάνουν οι χρήστες ευρυζωνικών κινητών επικοινωνιών, με επίσης πολύ θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές, όσον αφορά στις ταχύτητες download / upload.

Συγκεκριμένα, για download η μέση ταχύτητα στην Ελλάδα τον Μάιο του 2018 ήταν 36,9 Mbps (έναντι ευρωπαϊκού ΜΟ 35,9), πάνω από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία (!) και την Ιρλανδία (που ήταν τελευταία, με πρώτες την Ολλανδία, στο 52,2, και τη Βουλγαρία). Για το upload, η Ελλάδα βρίσκεται με 11,6 Mbps λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό ΜΟ (12,7), αλλά ξεπερνάει τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία…