Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Junior Engineer Academy (JEA) θα υλοποιήσει σε σχολεία της χώρας μας το ίδρυμα της Deutsche Telekom, σε συνεργασία με τον ελληνικό Μη-Κερδοσκοπικό Οργανισμό STEM Education, στρατηγικό συνεργάτη της Cosmote τα έξι τελευταία χρόνια, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες και παρακολούθησε το NetFAX.

Το πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να εμπνεύσει το ενδιαφέρον των νέων για επαγγέλματα σχετικά με την τεχνολογία και την μηχανική, να διευκολύνει τη μετάβασή τους από το σχολείο στο πανεπιστήμιο και να ενισχύσει τις ψηφιακές τους δεξιότητες, περιλαμβάνει -όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες- 28 διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μια για κάθε εβδομάδα, με τη μορφή μαθημάτων επιλογής, τα οποία θα πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες.

Το JEA ξεκίνησε στη Γερμανία το 2005 και σ’ αυτό συμμετέχουν σήμερα πάνω από 100 γερμανικά σχολεία. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο πρόγραμμα θα διαρκέσει δυο χρόνια και θα υλοποιηθεί σε δημόσια σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, απευθυνόμενο σε μαθητές Β’ & Γ’ Γυμνασίου. Για την εφαρμογή του προγράμματος, επελέγησαν συνολικά 16 σχολεία, ένα εκ των οποίων (το Ράλλειο Γυμνάσιο, στον Πειραιά) θα υποστηριχθεί από την COSMOTE, μέσω ξεχωριστής συμφωνίας με τον STEM Education.

Το Ίδρυμα έχει ήδη εφοδιάσει τα ελληνικά σχολεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό (3D εκτυπωτές, εργαλεία, μπαταρίες, Arduino uno κλπ.), τον οποίο θα αξιοποιήσουν περισσότεροι από 1.500 μαθητές κα 45 εκπαιδευτικοί, που έχουν δεχτεί ειδική επιμόρφωση για τις ανάγκες του προγράμματος.

Βασικό χαρακτηριστικό του τελευταίου είναι και η δημιουργία καναλιών επικοινωνίας με επιχειρήσεις και πανεπιστήμια της περιοχής, με στόχο την επίλυση τοπικών προβλημάτων, ενώ οι γνώσεις που θα αποκτηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αξιοποιηθούν για την εξέλιξη του.

Εκ μέρους του γερμανικού ιδρύματος, ο CEO Ekkehard Winter, χαρακτήρισε ως βασικό στόχο «την προετοιμασία των νέων από μικρή ηλικία για την ψηφιακή κοινωνία και τον επαγγελματικό στίβο, με την καλλιέργεια δεξιοτήτων και αγάπης για την τεχνολογία», ενώ η παριστάμενη project leader Sandra Heidemann υπογράμμισε πως «το Junior Engineer Academy της Ελλάδας είναι το δεύτερο εκτός Γερμανίας, έπειτα από εκείνο της Κροατίας, με την Πολωνία και τη Βουλγαρία να ακολουθούν» εκφράζοντας την ευχαρίστησή της που «στον STEM Education βρήκαμε έναν ικανό εταίρο, για να ξεκινήσει κι εδώ αυτό το πρόγραμμα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του οργανισμού, Ιωάννης Σομαλακίδης, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία και το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.500 μαθητές Γυμνασίου στην Ελλάδα θα έχουν πλέον την ευκαιρία να ανακαλύψουν την τεχνολογία, τη μηχανική και την επιστήμη, αναπτύσσοντας δεξιότητες STEM. Ενώ η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΤΕ θύμισε ότι «μέσα από τις πρωτοβουλίες μας για την εκπαιδευτική ρομποτική, πάνω από 19.000 μαθητές σ’ όλη την Ελλάδα έχουν ήδη αναπτύξει δεξιότητες STEM».