netweek - Στη νέα ψηφιακή εποχή με έργα δικτυακών υποδομών, IoT και ψηφιακή υπογραφή μπαίνει ο Δήμος Αθηναίων

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Management

Στη νέα ψηφιακή εποχή με έργα δικτυακών υποδομών, IoT και ψηφιακή υπογραφή μπαίνει ο Δήμος Αθηναίων

16 Ιανουαρίου 2018 | 12:09 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Δημόσιο,Συμβάσεις / Έργα

Μεγάλη έμφαση στις δικτυακές υποδομές θα δώσει ο Δήμος της Αθήνας το νέο έτος.

«Τα μεγάλα αστικά κέντρα στερούνται Μητροπολιτικών Δικτύων, χωρίς την ύπαρξη των οποίων είναι εκτός θέματος κάθε συζήτηση για έξυπνες πόλεις ή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η επαρκής πρόσβαση των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων στο διαδίκτυο για την καλύτερη παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους δημότες αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και για αυτό έχουμε δρομολογήσει σειρά έργων τα οποία εκσυγχρονίζουν τα δίκτυα του δήμου» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, CDO του Δήμου Αθηναίων.

«Στο πλαίσιο αυτό εισάγονται νέα μοντέλα ανάπτυξης δικτύων όπως η μακροχρόνια μίσθωση οπτικών ινών, η οποία είναι σαφώς πιο βιώσιμη από την ανάπτυξη ιδιόκτητων από τους δήμους υποδομών (η εμπειρία των ΜΑΝ στην επαρχία ήταν απολύτως πειστική ως προς την αδυναμία των τοπικών αυτοδιοικήσεων να συντηρήσουν τις υποδομές αυτές) καθώς επίσης και το Fiber to the Office στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου κάθε θέση εργασίας θα έχει Gigabit πρόσβαση στο διαδίκτυο, για την καλύτερη παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους δημότες» συμπληρώνει. Τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Μέσα στις επόμενους μήνες θα ωριμάσει περαιτέρω η ψηφιακή υπογραφή και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, έργα τα οποία υλοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του Δήμου Αθηναίων και της ΔΑΕΜ, της εταιρείας Πληροφορικής του δήμου, με την χρήση ανοιχτού λογισμικού. «Ήδη από το 2017 ο δήμος μας είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που έβαλε σε παραγωγική λειτουργία την ψηφιακή υπογραφή, καταργώντας περιττές εκτυπώσεις χιλιάδων σελίδων εγγράφων. Κορυφαίο παράδειγμα είναι τα εισηγητικά θέματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο: σε κάθε συνεδρίαση περισσότερα από 100 θέματα διανέμονταν σε 49 δημοτικούς συμβούλους ως φυσικά έγγραφα, ενώ τώρα σχεδόν το 100% των εγγράφων αυτών αποστέλλεται ηλεκτρονικά».

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω δράσεων (δίκτυα και ψηφιακή υπογραφή), θα δώσει μέσα στο 2018 όλη την απαραίτητη δυνατότητα στις υπηρεσίες του δήμου να δώσουν ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους κατοίκους της πόλης. Όπως αναφέρει ο Κ. Χαμπίδης «συνεργαζόμενοι με το ΕΔΕΤ, αναπτύξαμε δύο πιλοτικά ασύρματα δίκτυα παρέχοντας πρόσβαση στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και σε κατοίκους της πόλης, στο Σεράφειο Συγκρότημα και στην Τεχνόπολη. Πάνω από 400 χρήστες συνδέονται καθημερινά στα ασύρματα αυτά δίκτυα, κάτι που μας δίνει την απαραίτητη εμπειρία να κάνουμε μέσα στο 2018 τα επόμενα βήματα».

Τέλος, μέσα στο 2018 αναμένεται να υλοποιηθούν οι πρώτες ΙοΤ δράσεις από το Athens Digital Lab και τις ομάδες που, μετά την ανοιχτή πρόσκληση, έχουν επιλεγεί και ήδη εργάζονται προκειμένου να αναπτύξουν εφαρμογές πάνω σε τομείς όπως το πράσινο στον Εθνικό Κήπο, ο δημόσιος χώρος και η καθαριότητα.

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778