Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει καταλυτικά ώστε οι σύγχρονοι διευθύνοντες σύμβουλοι να μετατρέψουν τις σημερινές προκλήσεις σε ευκαιρίες για το αύριο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες τους οποίους οι επιχειρήσεις και οι διοικητικοί τους ηγέτες αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά, γεγονός που αναδεικνύονται σε δυσεπίλυτους “πονοκέφαλους”. Ποιοι, όμως, είναι αυτοί;

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει αναδιαμορφωθεί πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να αναμορφώσουμε τον εαυτό μας, προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Περάσαμε στην μαζική αύξηση του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών ροών, στην παγκόσμια online κίνηση, καθώς επίσης και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Η δε, ανισότητα μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί. Η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, η τρισδιάστατη εκτύπωση, το IoT και τα drones αποτελούν μερικές μόνο από τις αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν ήδη μετατρέψει και ανασχηματίσει τον κόσμο μας. Ένα υψηλότερο επίπεδο διασύνδεσης έχει αναδείξει την διαδικασία εμπλοκής με τα ενδιαφερόμενα μέρη και ανάγκασε την κοινωνία να σκεφτεί για το πώς προσεγγίζονται και καταναλώνονται οι πληροφορίες.

Η αύξηση της διαφάνειας απαιτεί ένα νέο τρόπο επικοινωνίας, ένα υψηλότερο επίπεδο λογοδοσίας, μια ενισχυμένη προσέγγιση για την ηγεσία, και πράγματι, μια βαθύτερη εστίαση στην εμπιστοσύνη, το σκοπό και την έμφυτη ανθρώπινη σχέση που μας έφερε πιο κοντά. Σε αυτό το ανεξερεύνητο έδαφος, που προβλεπόταν από λίγους και πλέον αποτελεί πραγματικότητα για όλους, πώς μπορούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι να μετατρέψουν τις σημερινές προκλήσεις σε ευκαιρίες για το αύριο;

Ευελιξία σε έναν κόσμο που κινείται διαρκώς
Το Brexit και οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αποτελούν δύο πρόσφατα παραδείγματα του πόσο δύσκολο έχει μετατραπεί να γίνει η πρόβλεψη του μέλλοντος και δη σωστά. Όπως είναι αναμενόμενο, οι CEOs κατατάσσουν την αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών τους. Με την παγκοσμιοποίηση και την στροφή προς έναν πολυδιάστατο πόλεμο μεταξύ των κέντρων εξουσίας, την οικονομική ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές απειλές, οι περισσότεροι CEOs σήμερα ασχολούνται με πολλαπλά συστήματα αξιών, πλαίσια, και εμπορικούς συνασπισμούς.

Οι αστάθμητες δυνάμεις όπως η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα και η επιτάχυνση της ψηφιακής συνδεσιμότητας προκαλούν ρήξεις και νέες συμμαχίες. Έπειτα από δεκαετίες, όταν η παγκόσμια ανάπτυξη του εμπορίου ξεπέρασε κατά πολύ την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 58% των διευθυνόντων συμβούλων θεωρούν πως είναι ολοένα και πιο δύσκολο να ισορροπήσουν με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και τις τάσεις προστατευτισμού. Οπότε, με ποιο τρόπο οι CEOs δημιουργούν βιώσιμες επιχειρήσεις, όταν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να προβλέψουν τι πρόκειται να συμβεί στο κοντινό μέλλον; Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δίνουν -πλέον- έμφαση στην ενίσχυση των εταιρικών τους σκοπών και της συνεργασίας τους με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της συστημικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή εξετάζουν ένα διαφορετικό μίγμα αγορών ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες επέκτασης που εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πως δομείται η εμπιστοσύνη;
Σήμερα, καθώς ο κόσμος κινείται σε ρυθμούς ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένους όσο και αλληλοεξαρτώμενους, οι ανησυχίες σχετικά με το χάσμα στο αίσθημα της εμπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις έχει ενισχυθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, το 58% των CEOs εκτιμούν πως η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις εταιρείες είναι σε θέση να βλάψει την διαδικασία ανάπτυξης των οργανισμών τους. Το ίδιο ποσοστό προ διετίας έφτανε στο 37%… Η παρατηρούμενη κατάρρευση στην εμπιστοσύνη του κοινού αυτομάτως δημιουργεί αυξημένα ρίσκα για τις ανεξάρτητες εταιρείες, καθώς επίσης και για τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως, εξάλλου, συμβαίνει ολοένα και περισσότερο στις ημέρες μας, η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο και σε αυτό τον τομέα. Ένας σημαντικός αριθμός CEOs είναι πεπεισμένοι ότι η απόκτηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης αποτελεί ένα από τα πλέον δύσκολο πράγματα στην ψηφιακή εποχή.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, δίνουν προτεραιότητα στην αυξανόμενη σημασία της δημιουργίας ενός ισχυρού εταιρικού σκοπού, ο οποίος θα αντανακλάται στις οργανωτικές αξίες, την κουλτούρα και τη συμπεριφορά – αναγνωρίζοντας ότι ο ορισμός της εμπιστοσύνης έχει αλλάξει. Για την ακρίβεια, έχει επεκταθεί. Σήμερα, για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την αναπόφευκτη εμφάνιση κρουσμάτων παραβιάσεων δεδομένων και τα θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, μια εταιρεία που στηρίζεται στην ακεραιότητα και τη διαφάνεια θα τοποθετηθεί σθεναρά, μιλώντας απευθείας με τους πελάτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς της, περιγράφοντας όσες διαδικασίες είχαν λάβει χώρα και όσες θα γίνουν προκειμένου να διατηρηθεί το απόρρητο των δεδομένων. Οι εποχές κατά τις οποίες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ήταν σπάνια προσιτός από τον τελικό πελάτη ή ήταν σε θέση να λαμβάνει “αποστειρωμένα” σχόλια και feedback έχουν περάσει ανεπιστρεπτί… Πλέον, τα κορυφαία διοικητικά στελέχη οφείλουν να κατανοήσουν πλήρως τις ηθικές επιπτώσεις των αποφάσεών τους, και την ίδια στιγμή να επικοινωνούν τις δράσεις τους με απόλυτη ακεραιότητα. Η εμπιστοσύνη έχει μετατραπεί σε μια δύναμη εξίσωσης όσο και κινητήρια δύναμη από την πάνω προς τα κάτω προσέγγιση στο peer-to-peer. Κάτι, που σημαίνει πως ενώ η εμπιστοσύνη ανάγεται -πλέον- σε ένα σταδιακά αυξανόμενο ζήτημα, όσες επιχειρήσεις καταφέρουν να την διασφαλίσουν και να την διατηρήσουν αναμφίβολα έχουν κάτι παραπάνω από πολλά να κερδίσουν.


Όταν οι επιχειρήσεις αρθρώνουν με αποτελεσματικότητα το σκοπό τους, ενεργούν με διαφάνεια, και προασπίζονται στην πράξη τις αξίες που τις διακρίνουν, τότε δίχως άλλο η εμπιστοσύνη και η επιτυχία μπορούν να συμβαδίσουν. Το “κλειδί” βρίσκεται στην παρατεταμένη εκτέλεση! Ένα γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο: Ο ρόλος των επιχειρήσεων στην κοινωνία δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικός. Υπό αυτό το πρίσμα, οι διοικητικοί ηγέτες που επιταχύνουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, πέρα από σύνορα, αγορές και το ευρύ κοινό, αναμένεται να προχωρήσουν απρόσκοπτα όσο και με επιτυχία.

Πως αντιμετωπίζουν την πρόκληση της αναζήτησης ταλέντου;
Η διαδικασία της αναζήτησης ταλέντου είναι -πλέον- πιο σκληρή όσο ποτέ, καθώς υπάρχει έντονα το φαινόμενο της παγκόσμιας γήρανσης του πληθυσμού, η φύση της εργασίας μεταβάλλεται, ενώ οι εταιρείες αναζητούν επισταμένως τις δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να γαλουχηθούν τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Περίπου το 77% των διευθυνόντων συμβούλων εκφράζουν το φόβο ότι οι ελλείψεις σε δεξιότητες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του οργανισμού τους, ενώ το 52% σχεδιάζουν να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Παρά το γεγονός της μεγαλύτερης αυτοματοποίησης στο εργατικό δυναμικό, οι CEOs συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να στηρίζονται σε ψηφιακές δεξιότητες και μόνο. Αντιθέτως πρέπει να βρουν άτομα με ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, δημιουργικές ικανότητες και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Πρόκειται για τις πλέον δύσκολες δεξιότητες να βρεθούν. Μάλιστα, όσες επιχειρήσεις και διοικητικοί ηγέτες αναγνωρίζουν και θέτουν την ανθρώπινη σύνδεση στο επίκεντρο της στρατηγικής τους, πρόκειται να αναδειχτούν ως διαρκείς νικητές. Πράγματι, οι μηχανές μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να πραγματοποιήσουν σωστά και με ακρίβεια το επόμενο μεγάλο project.

Ωστόσο, μόνο οι άνθρωποι μπορούν να το υλοποιήσουν! Σε ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times, ο Thomas Friedman γράφει: «Η τεχνολογική επανάσταση ως παρεπόμενη ως επιστημονική επανάσταση μας αναγκάζει να δώσουμε απάντηση σε μια πιο βαθιά ερώτηση: “Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή των ευφυών μηχανών;”. Προκειμένου να βρουν αυτούς τους εργαζόμενους, οι CEOs σταδιακά αναγκάζονται να εισέλθουν σε ένα περισσότερο διαφοροποιημένο pool προσλήψεων, πραγματοποιώντας αναζητήσεις και εκτός των συνόρων. Επίσης επικεντρώνονται στην δομή και το μέλλον της εργασίας με το 28% των διευθυνόντων συμβούλων να στηρίζεται ολοένα και περισσότερο σε προσωρινά απασχολούμενους. Η απόλυτη εστίαση στην επίτευξη αποτελεσμάτων, η αναζήτηση εύρεσης των κατάλληλων δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η ικανότητα να εκτελέσει είναι αυτό που διακρίνει τους CEOs οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις εταιρείες τους.

Επανασχεδιάζοντας το μοντέλο ηγεσίας
Το σύνολο των προαναφερθέντων απαιτούν εκ μέρους των διευθυνόντων συμβούλων να σκεφτούν και πάλι, να αναθεωρήσουν και να επανασχεδιάσουν τον ρόλο των επιχειρήσεων στην ίδια την κοινωνία, ερχόμενοι σε επαφή με πολλαπλούς “παίκτες”, συμπεριλαμβανομένων όσων κατέχουν κρατικές θέσεις προκειμένου να αναπτύξουν και δημιουργήσουν βιώσιμες λύσεις.

Για παράδειγμα, αρκετοί CEOs δεν διστάζουν να αναφέρουν πως αγωνίζονται προκειμένου να προσδιορίσουν το εύρος των κοινωνικών υποχρεώσεων της εταιρείας τους, δίνοντας προτεραιότητα σε μακροχρόνια έναντι από βραχυχρόνιων επιδόσεων, καθώς προσπαθούν να δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην αξία των μετόχων τους. Μάλιστα, τα γεγονότα του παρελθόντος έχουν καταδείξει πως οι εταιρείες που αγνοούν την ισχύ των μεμονωμένων ατόμων και του καταναλωτικού κοινού, καθυστερούν και θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξή τους. Προσφέροντας και λαμβάνοντας πολύτιμο feedback, συνεργαζόμενοι σε ευρύτερο πλαίσιο και αξιοποιώντας περισσότερο την αποκεντρωμένη διαδικασία λήψεως αποφάσεων θα συνεισφέρουν σημαντικά για την επιτυχημένη διοικητική ηγεσία. Όσα στελέχη “αγκαλιάζουν” και εφαρμόζουν στην πράξη τη συγκεκριμένη νοοτροπία αλλαγής θα είναι σε θέση να χαράξουν μια πορεία που επαναφέρει τον ανθρώπινο παράγοντα και την αίσθηση της ένταξης σε μια ομάδα, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη στην πορεία, δημιουργώντας ευκαιρίες, καλλιεργώντας μια ουσιαστική σχέση με το κοινό. Δίχως άλλο, αποτελεί ενδιαφέρον γεγονός ότι οι CEOs είναι σχετικά αισιόδοξοι εν μέσω μιας διεθνούς πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής αναταραχής. Μάλιστα, εν συγκρίσει με το αμέσως προηγούμενο έτος, το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν περισσότερο σίγουροι αναφορικά με τις προοπτικές που εμφανίζει η επιχείρησή τους σε επίπεδο κύκλου εργασιών για το τρέχον 12μηνο είναι σαφώς ενισχυμένο (38% φέτος έναντι 35% το 2016). Κάτι, που δείχνει ότι αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν σφυρηλατήσει τον απαιτούμενο χαρακτήρα ώστε να πλοηγούν με ικανότητα και αποτελεσματικότητα την επιχείρησή τους σε θυελλώδεις όσο και αβέβαιες θάλασσες. Για αυτό και στρέφονται όλο και περισσότερο στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από απρόβλεπτες περιστάσεις.

Εν κατακλείδι, όσοι ηγέτες βιώνουν και εφαρμόζουν στην πράξη τις αξίες τους και φροντίζουν να τις κλιμακώνουν περαιτέρω θα δημιουργήσουν οργανισμούς με την ανθεκτικότητα και την απαιτούμενη ποιότητα ώστε να καταφέρουν να διέλθουν τον σύνθετο, άμεσο, όσο και έντονα disruptive κόσμο.