Ένα από τα σημαντικά projects που τρέχει αυτήν την περίοδο η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και Συστημάτων Τ.Π.Ε. του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει να κάνει με τη δημιουργία της νέας διαδικτυακής πύλης του φορέα, ένα έργο το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την OTS.

To νέο site αναμένεται να βγει στον αέρα σε λίγες ημέρες, αναπτύσσεται σε πλατφόρμα WordPress και σχεδιάζεται στα πρότυπα sites μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Παράλληλα, θα ενσωματώνει και τα τωρινά ανεξάρτητα sites του Δήμου (όπως τα http://opendata.thessaloniki.gr , http://opengov.thessaloniki.gr, http://foodfestival.thessaloniki.gr ), τα οποία θα συνεχίσουν, ωστόσο, να λειτουργούν  και ως αυτοτελή sites. To νέο site θα προσφέρει μια πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους δημότες, όπως είναι οι online αιτήσεις για τα προγράμματα δια βίου μάθησης, η online υποβολή καταγγελίας προς τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, αναζητήσεις πολεοδομικών αδειών και αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) καθώς και της άδειαw κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, υπηρεσία online αίτησης και παροχής πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης ψηφιακά υπογεγραμμένων σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους της πόλης κ.λπ. «Στο σχεδιασμό της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και Συστημάτων Τ.Π.Ε. και του τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περιλαμβάνεται η προσθήκη και άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως είναι η υποβολή ένστασης για παράβαση του Κ.Ο.Κ. που βεβαιώνει η  Δημοτική Αστυνομία.

Σε λίγο καιρό όποιος θα θέλει να υποβάλει ένσταση θα μπορεί να το κάνει online, ανεβάζοντας όποια αρχεία θέλει για να υποστηρίξει το αίτημά του, ενώ θα παίρνει ψηφιακά υπογεγραμμένη απάντηση στο email του, χωρίς να χρειάζεται να πάει στην υπηρεσία του Δήμου. Παράλληλα, το «βελτιώνω την πόλη μου» θα επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες του δήμου» δηλώνει στο NetFAX, ο Μπάμπης Χατζής, Αναπληρωτής  Προϊστάμενος του τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου. Δύο ακόμα projects που θα ξεκινήσουν φέτος είναι η ψηφιακή υπογραφή, όπως και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, αν και για να προχωρήσουν θα πρέπει να δοθούν οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργείο. Η προετοιμασία του Δήμου, πάντως, θα ξεκινήσει φέτος και αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Αρκετά πράγματα θα γίνουν φέτος και με τα Open Data, μέσα από την πλατφόρμα opendata.thessaloniki.gr, όπου παρέχονται ανοιχτά σύνολα δεδομένων (και γίνονται link στο data.gov.gr). «Στόχος είναι αφενός να δοθούν περισσότερα σύνολα ανοιχτών δεδομένων και αφετέρου να βελτιωθεί η ποιότητα των υφιστάμενων, ώστε να είναι απευθείας αναγνώσιμα από μηχανές και να μην χρειάζεται η ανθρώπινη επέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται ήδη μια προσπάθεια καταλογογράφησης των ανομοιογενών δεδομένων» συμπληρώνει ο Μ. Χατζής. Τέλος έχει ολοκληρωθεί το κείμενο της ψηφιακής στρατηγικής του Δήμου (http://opengov.thessaloniki.gr/images/pdf/Digital_Strategy_2017.pdf) που είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας με την ενεργή συμμετοχή φορέων της πόλης από διαφορετικούς χώρους, προωθώντας έτσι την αρχή της συν-δημιουργίας και συμμετοχής για το χρονικό διάστημα 2017-2030, η οποία έχει χωριστεί σε πέντε άξονες. Η ψηφιακή στρατηγική θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα επικαιροποιηθεί για να καθοριστούν τα projects τα οποία θα τρέξουν πάνω σε αυτούς τους άξονες.