Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως “το χρήμα κινεί τον κόσμο”. Η πραγματικότητα αποδεικνύει πως η ενέργεια -σε κάθε της μορφή- αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της εξέλιξης του κόσμου σήμερα!

Στις 15 Ιουλίου του 2016, ο Μοχάμεντ Μπουλέλ, τρομοκράτης του ISIS, έριξε το φορτηγό του πάνω σε πλήθος κόσμου στη διάρκεια μιας παρέλασης στη Νίκαια της Γαλλίας, με αποτέλεσμα πάνω από 80 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

Στις 13 Απριλίου του 2017, οι ΗΠΑ έριξαν στο Αφγανιστάν το ισχυρότερο μη πυρηνικό τους όπλο. Μια αερομεταφερόμενη βόμβα με περιεχόμενο περίπου 11 τόννους εκρηκτικής ύλης. Βάσει δημοσιευμάτων από διαφορετικές πηγές το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος από 30 έως 90 τρομοκρατών του ISIS. Ακούγεται κυνικό, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας ανά νεκρό είναι συντριπτικά υπέρ του πρώτου, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη παραγωγικότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων στο μέλλον. Το τελευταίο διάστημα, οι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης και οι μηχανικοί ρομποτικής πανηγυρίζουν για επιτεύγματα, τα οποία η αλήθεια είναι ότι πριν από 200 χρόνια, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Ωστόσο, αυτό που οι επιστήμονες συχνά αποφεύγουν να πουν, είναι ότι ένας υπερυπολογιστής χρειάζεται περίπου 100.000 φορές περισσότερη ενέργεια για να κάνει παρόμοιους υπολογισμούς με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με βάση την κλίμακα Καρντάσεφ, ο πολιτισμός μας δεν βρίσκεται ακόμα ούτε στο επίπεδο 1. Είμαστε σε ποσοστό πάνω από 80% εξαρτημένοι από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι διαθέσιμα σε πεπερασμένο απόθεμα και έχουν τη δυσάρεστη ιδιότητα να καταστρέφουν το οικοσύστημα. Αν και το φαινόμενο του θερμοκηπίου ήταν γνωστό από 1838, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, το ευρύ κοινό άρχισε να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις του. Οι επιχειρήσεις ευαισθητοποιήθηκαν ουσιαστικά, όταν το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία των υπολογιστών απέκτησε σημαντική υπόσταση στα εξοδολόγια τους. Αυτήν την περίοδο, οι πωλητές συστημάτων επεξεργασίας και αποθήκευσης πληροφορίας ανταγωνίζονται με κύριο συγκριτικό στοιχείο τη λιγότερη ενέργεια που απαιτεί το σύστημα τους για να παράγει το ίδιο έργο με το σύστημα του ανταγωνιστή.

Πρόκειται για μια αλλαγή που διαμορφώνει τις ρίζες της πληροφορικής τεχνολογίας, όπως είναι η έρευνα στη μικροηλεκτρονική και η παραγωγή λογισμικού. Μια εφαρμογή που θα χρειαστεί λιγότερους κύκλους επεξεργασίας, χρειάζεται και λιγότερη ενέργεια. Ένας βηματοδότης που με την ίδια μπαταρία διαρκεί 10 χρόνια είναι καλύτερος από κάποιον που διαρκούσε 8 χρόνια, ακόμα και αν σε επίπεδο βασικής λειτουργίας δεν προσφέρει κάτι περισσότερο. Εταιρείες που χρειάζεται να συντηρούν τεράστιες μονάδες επεξεργασίας και αποθήκευσης της πληροφορίας, όπως είναι για παράδειγμα οι Amazon, Google και Microsoft, επιλέγουν συχνά την περιοχή κατασκευής ενός datacenter με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επιτρέψουν τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, για την οποία ενημερωθήκαμε πρόσφατα, παίρνει πρακτικά το πηδάλιο ενός πλοίου από τα χέρια του καπετάνιου και οδηγεί το πλοίο στην κατεύθυνση που θα ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με τους ανέμους και τα κύματα. Πριν από μερικούς μήνες, Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν νέο ρεκόρ σε φωτοβολταϊκά κύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βιομηχανική παραγωγή. Η απόδοση μετατροπής ξεπέρασε το 26%. Οι τεχνολογίες μετατροπής ενέργειας από πηγές άλλες των ορυκτών καυσίμων, όπως ο Ήλιος, ο αέρας και τα θαλάσσια κύματα, είναι αυτές που θα καθορίσουν το μέλλον του πολιτισμού μας και την άνοδο του στο επίπεδο 1 της κλίμακας Καρντάσεφ.

Μέχρι τότε όμως, η εξοικονόμηση ενέργειας θα παραμένει ο μόνος ασφαλής δρόμος για τα συνεχίσει η ανθρωπότητα την πορεία της.