netweek - Οι τεχνο-καλλιέργειες έλκουν το ενδιαφέρον των αγροτών

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Industry

Οι τεχνο-καλλιέργειες έλκουν το ενδιαφέρον των αγροτών

26 Οκτωβρίου 2017 | 12:24 Γράφει ο Γιάννης  Μουρατίδης Topics: Opinion

Θα μπορούσε άραγε η Ελλάδα να αυξήσει την αγροτική της παραγωγή και να δημιουργήσει ένα τρίτο -σημαντικό- πόλο εσόδων για τη χώρα; Τι ρόλο μπορεί να παίξει η τεχνολογία; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες;

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κάπου το 2010, έχει «πυκνώσει» η ειδησεογραφία αναφορικά με εργαζόμενους που αφήνουν την πόλη προκειμένου να επιστρέψουν στο χωριό και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η γονεϊκή ιδιοκτησία καλλιεργήσιμης έκτασης παίζει καθοριστικό ρόλο, υπάρχουν και οι θαρραλέοι που αποφασίζουν να ξεκινήσουν από το μηδέν. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται κυρίως για άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών, τα οποία συνήθως έχουν διαφορετική κοσμοθεώρηση από τους γονείς και τους παππούδες τους.

Αν θεωρήσουμε ότι η πιο σημαντική διαφορά της νοοτροπίας τους σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα της παραγωγής, μεταφρασμένη στην καλύτερη δυνατή κερδοφορία ανά μονάδα επιφάνειας και ελπίσουμε ότι αυτό θα προσπαθήσουν να το συνδυάσουν με τις λιγότερο επιθετικές προς το περιβάλλον μεθόδους, θα ήταν λογικό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η χρήση τεχνολογίας είναι αναπόφευκτη. Από την εμφάνιση του αρότρου, η γεωργική παραγωγή έχει αυξηθεί τόσο ώστε να τρέφονται σήμερα σχεδόν 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια το 2050. Οι πολιτικές που χάραξαν κυβερνήσεις και συνασπισμοί κυβερνήσεων και τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν κάθε φορά αποτελεσματικά όσον αφορά τη διαχείριση πόρων και τη διατήρηση της αειφορίας στην ανάπτυξη. Πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες κάποιοι πάτησαν το κουμπί του συναγερμού και έτσι ξεκίνησε μια στροφή αρχικά των Ευρωπαίων προς μεθόδους καλλιέργειας που θα μπορούσαν να θρέψουν τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό όντων, χωρίς να βλάπτουν άλλες εξίσου σημαντικές παραμέτρους του οικοσυστήματος. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Ολλανδικό υπουργείο γεωργίας, από το 2000 μέχρι σήμερα, η εξοικονόμιση νερού που έχουν πετύχει οι καλλιεργητές πατάτας φτάνει το 90%. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων έχουν σχεδόν απεξαρτηθεί από τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων και οι κτηνοτρόφοι έχουν μειώσει τη χρήση αντιβιοτικών μέχρι και 60%. Ακολουθώντας αντίστροφα τα ίχνη της επιτυχίας των Ολλανδών καλλιεργητών βρεθήκαμε 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αμστερνταμ, όπου κάτω από την «ομπρέλα» Food Valley είναι συγκεντρωμένες startups επιχειρήσεις και ερευνητικά εργαστήρια με ειδίκευση σε τεχνολογίες αγροτικής παραγωγής.

O Ernst van den Ende, γενικός διευθυντής του Wageningen University & Research και ειδήμονας στη φυτοπαθολογία, δεν αφήνει περιθώρια για διλήμματα ανάμεσα σε θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα, αναφέροντας πως “Ό,τι κάνουμε εδώ πρέπει να έχει άμεση σχέση με τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και της κοινωνίας. Ο πλανήτης πρέπει να παράγει στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες περισσότερο φαγητό από όσο όλοι οι αγρότες παρήγαγαν τα προηγούμενα 8000 χρόνια.”

Μια από τις τεχνολογίες που βρίσκονται στο ραντάρ των τεχνο-καλλιεργητών είναι τα συστήματα φωτισμού LED, τα οποία σε κλειστούς χώρους με ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες διευρύνουν την καλλιέργεια σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Οι τεχνολογίες IoT βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς σχετίζονται άμεσα με τη συλλογή δεδομένων από ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και την ανάλυση σε κεντρικά συστήματα που λαμβάνουν αποφάσεις για τη διαχείριση πόρων, όπως το νερό και το λίπασμα. Ωστόσο, ένα ζήτημα που θα πρέπει να λυθεί πριν την αξιοποίηση του IoT είναι η μετάδοση των δεδομένων από τον αγρό στο data center. Στις απομακρυσμένες από την πόλη περιοχές, όπου συνήθως βρίσκονται οι περισσότεροι αγροί, η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη είναι από φτωχή έως ανύπαρκτη. Συστήματα που αναμένεται να λύσουν αυτό το πρόβλημα, όπως το 5G και οι δορυφόροι του συστήματος Galileo, βρίσκονται σε φάση εξέλιξης που δεν κάνει ακόμα εφικτή την εμπορική τους αξιοποίηση σε ευρεία κλίμακα. Θα μπορούσε άραγε η Ελλάδα να αυξήσει την αγροτική της παραγωγή και να δημιουργήσει ένα τρίτο σημαντικό πόλο εσόδων για τη χώρα; Σε μεγάλο ποσοστό, η επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας είναι εξαρτημένη από την πολιτική βούληση σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν αλλάξει το υπάρχον πλαίσιο, η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να συντελέσει στη μείωση του κόστους παραγωγής και να αυξήσει την κερδοφορία των αγροτών, δίνοντας παράλληλα μια ευκαιρία στο οικοσύστημα να δυναμώσει ανακτώντας τους χαμένους πόρους του.

netweek (T. 407)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2018 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778