Δύο είναι, τελικά, τα κενά ασφαλείας που εμφανίζουν οι επεξεργαστές που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιούνται ήδη από πολλές ηλεκτρονικές συσκευές και υπολογιστικά συστήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το πρώτο εξ αυτών, με την κωδική ονομασία Meltdown, αφορά κυρίως επεξεργαστές της Intel , ενώ το δεύτερο, με την κωδική ονομασία Spectre εντοπίστηκε κυρίως σε επεξεργαστές των AMD και ARM. Αυτά τα δύο hardware bugs επιτρέπουν θεωρητικά σε hackers να υποκλέψουν δεδομένα (passwords, προσωπικά δεδομένα, ακόμα και κρίσιμα επιχειρηματικά έγγραφα) που επεξεργάζονται μια δεδομένη χρονική στιγμή από έναν υπολογιστή.

Οι Intel, AMD και ARM γνωρίζουν εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο αυτά τα κενά ασφαλείας: ο ερευνητής Jann Horn από το Google Project Zero είχε ενημερώσει ήδη από τον Ιούνιο τις τρεις εταιρείες γι’ αυτό το θέμα. Ωστόσο, και άλλοι ανεξάρτητοι ερευνητές είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά τα κενά ασφαλείας. Ήδη στις ΗΠΑ κατατέθηκαν οι πρώτες μηνύσεις κατά της Intel – σε Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ιντιάνα – με τους ενάγοντες να ζητάνε αποζημίωση από την Intel, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Και οι τρεις μηνύσεις στέκονται στα υφιστάμενα κενά ασφάλειας των επεξεργαστών (υπήρχαν από το 1995 όσον αφορά την Intel) και στην καθυστέρηση εκ μέρους της εταιρείας να τα αποκαλύψει, μετά την ενημέρωσή της από τους ερευνητές τον Ιούνιο. Γίνεται, επιπλέον, αναφορά στην αναμενόμενη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επιβράδυνση στις επιδόσεις μετά την εγκατάσταση των fixes.