netweek - Νόμος είναι το δίκιο των… ρομπότ!

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Industry

Νόμος είναι το δίκιο των… ρομπότ!

10 Μαρτίου 2017 | 15:22 Γράφει το NetWeek  Team Topics: News,Ευρωπαική Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Επιτροπής Νομικών θεμάτων έχει μπει στη διαδικασία να προωθεί την διαπίστωση και παραδοχή πως τα ρομπότ θα πρέπει να αποκτήσουν ένα νομικό καθεστώς της μορφής των “ηλεκτρονικών όντων”.

Μάλιστα, τελευταία, ολοένα και περισσότερα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου καλούν για την υιοθέτηση ξεκάθαρων κανόνων σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αναμένεται να διαδρούν με ρομπότ, ανδροειδή, bots και κάθε άλλη γνωστό ή μη δημιούργημα τεχνητής ευφυϊας. Σύμφωνα με ότι αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Κομισιόν, οι συγκεκριμένες μηχανές συμβάλουν στην καθιέρωση μιας καινούριας βιομηχανικής επανάστασης, η οποία είναι πιθανό να αφήσει κανένα στρώμα της κοινωνίας ανέγγιχτο.

Ζήτημα δημιουργίας Ευρωπαϊκής υπηρεσίας ρομποτικής
Ήδη, η… εισβολή των ρομπότ-οικιακών βοηθών βρίσκεται anté portas, γεγονός το οποίο αναμένεται να αποτελέσει σε -πραγματικό- πονοκέφαλο σε επίπεδο διαχείρισης για τον αδαή ή έστω τον ερασιτέχνη γνώστη και χρήστη IT προϊόντων και υπηρεσιών.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ευρωβουλευτές ζητούν τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης Ευρωπαϊκής υπηρεσίας ρομποτικής, καθώς επίσης και της σύνταξης ενός κώδικα ηθικής μέσω του οποίου θα ρυθμίζεται το ποιος θα είναι υπόλογος σε ότι έχει να κάνει με τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επιπτώσεις της ρομποτικής στην υγεία των ανθρώπων, διασφαλίζοντας πως λειτουργούν σύμφωνα με τα κοινά αποδεκτά πρότυπα σε ότι αφορά στους τομείς της νομοθεσίας, της ασφάλειας και της ηθικής. Έχουν φτάσει δε, στο σημείο να προτείνουν πως οι σχεδιαστές ρομπότ θα πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα προκειμένου να υπάρχουν επιλογές που θα θέτουν εκτός λειτουργίας τα ρομπότ και δη σε έκτακτες περιπτώσεις. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την επιτακτική ανάγκη θέσπισης κανόνων για μια σειρά από καθετοποιημένους κλάδους, όπως λ.χ. τα αυτόνομης κίνησης οχήματα, όπου προτείνεται η δημιουργία ενός μοντέλου υποχρεωτικής ασφάλισης, καθώς επίσης και της ίδρυσης ενός εξειδικευμένου ταμείου χρηματοδότησης το οποίο θα διασφαλίζει πως τα θύματα θα αποζημιώνονται για την εμπλοκή τους σε ατυχήματα που προκαλούνται από αυτοκίνητα αυτόνομης κίνησης. Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, αρκετοί Ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός συγκεκριμένου νομικού καθεστώτος περί των “ηλεκτρονικών ατόμων” που θα απευθύνεται σε περισσότερο εξελιγμένα όσο και “ευφυή” αυτόνομα ρομπότ. Σκοπός; Να αποσαφηνίζεται η ανάληψη της ευθύνης στην περίπτωση πρόκλησης βλάβης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα διεθνώς υπάρχουν τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια ρομπότ τα οποία λειτουργούν κανονικά και δίχως η χρήση τους να ρυθμίζεται ακόμη. Oπτική θα ήταν η παροχή στα ρομπότ μιας περιορισμένης “e-προσωπικότητας”, αντίστοιχης λογικής με τις αντίστοιχες των “εταιρικών προσωπικοτήτων”, ένα νομικό καθεστώς που επιτρέπει στους οργανισμούς να μηνύσουν ή ακόμη και να μηνυθούν.

netweek (T. 401)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778