Έφτασε η στιγμή να αλλάξει το παιχνίδι, καθώς οι εταιρείες που θέλουν να διατηρηθούν έως να επιτύχουν στην διαλυμένη εποχή με γεωπολιτική αβεβαιότητα, ας αναπτύξουν και μία ‘gender neutral’ κουλτούρα, ώστε να επωφεληθούν τα ποικίλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αλληλοσυμπληρωματικότητα των φύλων. Και για να συμβεί αυτό, όπως υποστηρίζει η Aλβίνα K Αρδούνη, απαιτείται ψυχή, όραμα, skillful mindset, αποφασιστικότητα και γενναιότητα.

    NW: Ποιες είναι οι βασικότερες τάσεις αλλά και προκλήσεις που εκτιμάτε ότι θα απασχολήσουν τον κλάδο της τεχνολογίας το επόμενο διάστημα;

Αλβίνα K Αρδούνη: Οποιοσδήποτε στον κλάδο της Intelligence τεχνολογίας ξέρει πολύ καλά ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την μελλοντική πορεία της τεχνολογίας, ακόμα και για ένα χρόνο μπροστά, είναι μάταιη προσπάθεια. Εκπλήξεις προκύπτουν από οποιαδήποτε κατεύθυνση και ανακοινώνονται εξελίξεις που κανείς δεν περίμενε.

Ανεξαρτήτως όμως των όποιων τάσεων και τεχνολογικών εξελίξεων, το σημαντικότερο είναι η ανάπτυξη ευέλικτου mindset και αποτελεσματικής οργανωτικής δομής. Πιο συγκεκριμένα, όσο προχωρημένο έως ασύλληπτο και αν ακουστεί, η ύπαρξη ενός Business Intelligence Technology Center -μία επιχείρηση μέσα στην εταιρεία – για την εταιρεία, το οποίο αποτελεί καρδία της διοίκησης στην οποία αναφέρεται αποκλειστικά και με αντίστοιχη κουλτούρα, αξιόπιστα προϊόντα, με τις χερι-χερι ανά περίπτωση εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες του κλάδου, είναι μονόδρομος στην κατακόρυφη επιχειρησιακή επιβίωση.

Οποιαδήποτε άλλη δομή όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των business intelligent τεχνολογιών, αλλά έχει μόνο καταστροφικές για την επιχείρηση συνέπειες. Διοικήσεις ΞΥΠΝΗΣΤΕ απο τις συνθήκες που προκάλεσαν το λήθαργο. Ερευνήστε το BIT “On-the-Go”. Συγκρατήστε ότι καμία νέα τεχνολογία δεν μπορεί να υλοποιηθεί επιτυχώς χωρίς γερά θεμέλια και ευθυγράμμιση της intelligence τεχνολογίας με την εταιρική κουλτούρα, η οποία θα υποστηρίζει έναν εργασιακό κόσμο, όπου οι άνθρωποι θα μοιραζόμαστε την πληροφορία με ανοιχτό μυαλό, συνεργατικότητα, συμμετοχικότητα και συνδιαμόρφωση.

Όπως λέει και η παροιμία, μπορείτε να οδηγήσετε ένα άλογο στο νερό – δεν πρέπει να το αναγκάσετε να το πιεί – είναι μόνο επιλογή του. Ας κάνουμε μια συζήτηση για αστραπιαία εξάπλωση “viral” στο τόσο φλέγον “vital” ζήτημα. Τι λέτε;

    Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας η χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στον κλάδο;

Στατιστικά, στην αγορά εργασίας οι γυναίκες υπερ-εκπροσωπούνται σε τομείς όπου οι αμοιβές είναι χαμηλές και υπο-εκπροσωπούνται σε υψηλές θέσεις λήψης αποφάσεων και ο κλάδος της τεχνολογίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η άδεια μητρότητας, είναι ένα θέμα που χρησιμοποιείται συχνά ως ‘δικαιολογία’ για διακρίσεις, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης εργασίας που σχετίζεται με την φροντίδα σπιτιού και οικογενείας. Παρότι διαφαίνεται αργά και δειλά να εξισορροπεί το παλαιό σύστημα που εμποδίζει την πρόοδο της γυναικάς και αφόρα στην γονική μέριμνα. Ίσως είναι και η πιο κατάλληλη στιγμή να εφαρμοστεί άδεια πατρότητας ως αποτελεσματική λύση στο σενάριο διάκρισης. Η διάκριση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες και βεβαία παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, τα οικονομικά και επιχειρηματικά οφέλη που μπορούμε να διαπιστώσουμε από την ενίσχυση της ισότητας, είναι παραπάνω από σημαντικά.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι της “Ευρώπης 2020”, δηλαδή η έξυπνη βιώσιμη και gender-neutral ανάπτυξη, η διασφάλιση ίσων ευκαιριών προς κοινό όφελος, ώστε η διαφάνεια και η ευθυγράμμιση κουλτούρας με ικανότητες, δεξιότητες, αξίες, ταλέντα και αμοιβές, να καθορίζει ίση αμοιβή για ίση εργασία και εργασία ίσης αξίας.

Οι ρόλοι που καθορίζονται από το φύλο, ως κοινωνικές κατασκευές, εξακολουθούν να επηρεάζουν τις κρίσιμες ατομικές αποφάσεις σε ότι αφορά σπουδές, επιλογή σταδιοδρομίας, επαγγελματικές συμφωνίες, δημιουργία οικογένειας. Με τη σειρά τους, τέτοιες αποφάσεις επηρεάζουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνία. Ενώ, αν τα αφήσουμε στην ησυχία τους, τα δύο φύλα ήδη λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα.


    Ποια πιστεύετε ότι είναι τα απαιτούμενα βήματα για την προώθηση του gender equality;

Οι περισσότερες εταιρείες ακόμα και το 2018, πληρώνουν μισθοφόρους, όχι ειδικευμένους, αξιοκρατικά αμειβόμενους εργαζόμενους «για την φανέλα». Ποιο το πλεονέκτημα η επανάληψη τέτοιας αισθητικής και η διατήρηση τέτοιων κειμηλίων, παραμένει αίνιγμα (πολύπλευρα διαφυγόντα κέρδη –τα σκέφτηκε κανείς;). Ακόμη και αν οι εργοδότες προάγουν άτομα για λάθος λόγους, η κουλτούρα, το ταλέντο και οι δεξιότητες, πάντα θα έχουν τις εγγυημένες επιδόσεις. Ο καλύτερος τρόπος διοίκησης είναι με παραδειγματισμό, από τα φιλότιμα χέρια εργασίας έως τα στελέχη πρώτης γραμμής.

Ας ανακαλύψουμε, ας αναλύσουμε το προφίλ της συναισθηματικής ευφυΐας (EQ) καθενός:

  1. Αντιληφθείτε και ακινητοποιήστε την ουσία της άγνοιας. Προσλάβετε κατάλληλα άτομα, όχι το φύλο. Προσλάβετε gender-neutral άτομα με προσανατολισμό στην κουλτούρα, με ισότητα ταλέντων και δεξιοτήτων.
  2. Επειδή η ταχύτητα του φωτός είναι μεγαλύτερη αυτής του ήχου, ορισμένοι άνθρωποι «φέγγουν» ώσπου να μιλήσουν. Μην τους αφήνετε να «νοικιάζουν χώρο» στο μυαλό σας εάν δεν είναι καλοί ενοικιαστές!
  3. Εστιάστε μόνο σε εξειδικευμένο και αμερόληπτο περιεχόμενο. Συντρίψτε κάθε αρνητική συζήτηση. Κάντε το feedback έμπνευση, όχι μια αρνητική, απαισιόδοξη και δεξιοτεχνικά παρουσιαζόμενη αυτοκρατορία λάσπης και πανικού.
  4. Κάντε τον επαγγελματισμό συνήθεια. Επιδείξτε σεβασμό με απλές αλλά ισχυρές ενέργειες και εξελίξτε την κουλτούρα. Σε ότι αφορά τις εταιρείες, το Business and Emotional Intelligence Technology, χρειάζεται καινούργια αντιμετώπιση για να δώσει φρέσκια ελπίδα.

Δηλαδή ένα Business Intelligence Technology Center, όπως αναπτύσσεται έξω από την σημερινή συνέντευξη, το οποίο πέρα του κόστους και τη λήψη αποφάσεων, συμβάλει στη διαχείριση του ταλέντου, είναι καθοριστικό στην επιβίωση και στην ανάπτυξη. Φυσικά δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με το φύλο. Διαφάνεια και όρους ικανοτήτων ως προαπαιτούμενο μιας ολοκληρωμένης gender neutral talent management στρατηγικής, η οποία θα επικοινωνεί την κουλτούρα της εταιρείας και θα προάγει την ισότητα των αμοιβών, στη βάση των δεξιοτήτων και της εξειδικευμένης εργασίας, η οποία θα ενισχύει τις ικανότητες σε κάθε φάση του κύκλου ζωής του εργαζόμενου.

Γιατί εξυπνάδα δεν είναι μονό θέμα μόρφωσης. Ένα ΒΙΤ Center επανδρωμένο με gender-complementary ταλέντα σε ένα συναισθηματικά ευφυές κέντρο – είναι ΜΟΝΟ θέμα ευστροφίας.

    Τι συμβουλή θα δίνατε στις νεότερες γενιές γυναικών;

Συμβουλή, δηλαδή τελειότητα. Η μονή μέρα που δεν κάνουμε λάθη είναι αύριο. Δεν συμβουλεύω, είναι εγωιστικό. Τι ξέρουμε στο σύνολο των γνώσεων; Τίποτα! Μπορώ, σε χαμηλούς τόνους, να μοιραστώ εμπειρίες. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν ούτε το παρόν. Το μέλλον όμως δεν έχει όρια. Η επιτυχία δεν είναι άμεση. Απαιτεί επιμονή, αποδοχή του εαυτού μας, ήρθε η ώρα να στηρίξουμε την gender-neutral -κουλτούρα -ταλέντα -δεξιότητες. Μιλώ υπερήφανα ως γυναίκα η οποία εξελίχθηκε, συμπληρώνοντας δημιουργικά το αντίθετο φύλο (και αντίστροφα) σε όλους τους κλάδους και σε όλη τη γεωγραφική επιστημονική, επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική μου ζωή. Ακόμη, καταλαβαίνω, σε βάθος, το φόβο του φεμινισμού και τι δημιουργεί στα αρσενικά στερεότυπα.

Στους άντρες, δεν τίθεται ζήτημα στην ερμηνεία της λέξης φεμινισμός. Τα στερεότυπα την αναγάγουν σε φοβία. Ειλικρινά είναι τόσο πολύ απλό. Φεμινιστής, είναι απλώς ένα άτομο που πιστεύει στην ισότητα ανδρών και γυναικών. Το μεγαλύτερο gender-neutral δώρο και φιλοφρόνηση είναι χρόνος και εμπιστοσύνη. Χρόνος, να τον αξίζεις! Εμπιστοσύνη, να την κερδίζεις! Μην σπαταλάς τον χρόνο, μη διαπραγματεύεσαι την εμπιστοσύνη και μην παριστάνεις το θύμα. Θα έλεγα, ιδιαίτερα, στις νεότερες γενιές εργαζομένων στον κλάδο, να αγαπούν τον εαυτό τους, να πιστεύουν στις γνώσεις και τις αποκτηθείσες δεξιότητες τους. Να επιδιώκουν τη διεύρυνση της εκπαίδευσής, τη βελτίωση των ικανοτήτων τους, να θέτουν προτεραιότητες και να γνωστοποιούν όρια. Να μην διστάζουν να υπερασπίζονται τα πιστεύω τους, χωρίς παρωπίδες. Πρωτίστως, εύχομαι να χαμογελούν, να διασκεδάζουν την ημέρα τους γιατί δεν διαπραγματευτήκαν, αλλά έζησαν και συμπεριφέρθηκαν σωστά στις αξίες και στα προσόντα τους. Άλλωστε όλους, μας καθορίζουν οι πράξεις και οι επιλογές μας.