Δύσκολα κάποιος που ταξιδεύει συχνά μπορεί να ισχυριστεί ότι ουδέποτε έχει χαθεί ή καθυστερήσει να παραλάβει την βαλίτσα του στον τελικό τόπο προορισμού του. Όχι πια, χάρη στην τεχνολογία που δείχνει να έχει διαρκώς μεγαλύτερο βαθμό επίδρασης στην μεταφορά, την παρακολούθηση και την ασφαλή άφιξη της βαλίτσας σας.

Καθώς το πλήθος των ταξιδιωτών σε διεθνές επίπεδο έχει αυξηθεί σε εντυπωσιακά επίπεδα με το πέρασμα του χρόνου, αντίστοιχα έχει πολλαπλασιαστεί και ο αριθμός των βαλιτσών, σακβουαγιάζ και εν γένει τσαντών που πρέπει να μετακινηθούν αντίστοιχα από το ένα σημείο στο άλλο. Μπορεί δε, η διαδικασία του self-check in μέσω του διαδικτύου, εξειδικευμένου app ή σχετικού μηχανήματος τύπου kiosk να αποτελεί πλέον κάτι το συνηθισμένο, δεν ισχύει το ίδιο για το check in των βαλιτσών, οπόσο μάλλον για την καταγραφή και τη διαδικασία παρακολούθησής και εντοπισμού τους. Παρόλα αυτά, τα πράγματα μεταβάλλονται ραγδαία και στον συγκεκριμένο τομέα.

Βλέπετε, η διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία επιχειρεί να διαφοροποιήσει τον τρόπο με το οποίο οι αποσκευές κινούνται ταυτόχρονα και ταυτόσημα με τους ταξιδιώτες-ιδιοκτήτες τους, επανεξετάζοντας το σύνολο της διαδικασίας: Από το check in στο σχετικό γκισέ μέχρι την παραλαβή της αποσκευής στον τελικό προορισμό.

Στην σχετική διαδικασία έχουν εμπλακεί τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και αυτές της κατασκευής κάθε μορφής και είδους αποσκευών. Βασική τους επιδίωξη είναι να διαμορφώσουν μια πιο ομαλή διαδικασία ελέγχου τους. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι βέβαιο πως πλήθος από τεχνολογικές εξελίξεις, προϊόντα και εφαρμογές πρόκειται να βελτιστοποιήσουν συνολικά την ταξιδιωτική εμπειρία στο εγγύς μέλλον.

Ηλεκτρονικές ετικέτες αποσκευών
Η διαδικασία του check-in των αποσκευών μπορεί να έχει εξελιχθεί προς το καλύτερο σταδιακά, ωστόσο ακόμη απαιτεί χρόνο. Οι ταξιδιώτες καλούνται να εκτυπώσουν ετικέτες, να τις τοποθετήσουν στις αποσκευές τους και να τις αφήσουν στο σχετικό γκισέ.

Σε μια προσπάθεια απλοποίησης και επιτάχυνσης παράλληλα της παραπάνω διαδικασίας, η Lufthansa και η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία αποσκευών Rimowa ανέπτυξαν και λανσάρουν μια γκάμα από βαλίτσες που θα ενσωματώνουν μια οθόνη E Ink. Η τελευταία, που διαθέτει το ίδιο μέγεθος με την κλασική χάρτινη ετικέτα για τις αποσκευές, χρησιμοποιεί Bluetooth ώστε να αντιπαραβάλλει δεδομένα από εφαρμογές υποστηριζόμενων αεροπορικών εταιρειών είτε από το app της ίδιας της Rimowa. Στη συνέχεια, η εφαρμογή αξιοποιεί το check in εργαλείο της αποσκευής ώστε να συγχρονιστεί με την ηλεκτρονική ετικέτα και η βαλίτσα μπορεί να παραδοθεί στο γκισέ, έτοιμη -πλέον- να φορτωθεί στην ανάλογη πτήση.

Το σχετικό σύστημα των ηλεκτρονικών ετικετών τέθηκε σε δοκιμαστική χρήση μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, ενώ αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από την Lufthansa και είναι διαθέσιμο στα αεροδρόμια του Μονάχου, του Αμβούργου και της Φρανκφούρτης. Όσο για την προοπτική του, είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Real Time εντοπισμός αποσκευών
Στις ΗΠΑ, ήδη η Delta Airlines έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί μια RFID τεχνολογία ώστε να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις αποσκευές. Αρκεί να σημειωθεί πως η εν λόγω αεροπορική εταιρεία διαχειρίζεται περί τις 120 εκατομμύρια βαλίτσες σε ετήσια βάση… Μέχρι πρότινος δε, τις διαχειριζόταν μέσω τεχνολογίας barcode, η οποία και έλκει την δημιουργία της στην δεκαετία του ’90. Μέσω της τεχνολογίας RFID, scanners αξιοποιούν τα ραδιοκύματα προκειμένου να “συλλαμβάνουν” διαρκώς και με ακρίβεια δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ένα chip το οποίο με την σειρά του βρίσκεται εγκατεστημένο στην ετικέτα κάθε αποσκευής. Κάτι, που επιτρέπει την πλήρη διαφάνεια, μεταβάλλοντας την διαδικασία του εντοπισμού σε μια απλή υπόθεση. Μάλιστα, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να δουν πού βρίσκονται οι τσάντες τους ανά πάσα στιγμή, να εξασφαλίσουν ότι έχουν φορτωθεί στο αεροπλάνο και ότι έχουν εκφορτωθεί με την άφιξή τους στον τελικό προορισμό τους. Η mobile εφαρμογή Fly Delta καθιστά δυνατή τον εντοπισμό και παρακολούθηση των αποσκευών ανά πάσα στιγμή και τη διασφάλιση της ασφαλούς προσέγγισης του προορισμού.

Με βάση τους σχετικούς σχεδιασμούς, η εν λόγω τεχνολογία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερους από 344 σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έχει ποσοστό επιτυχίας 99,9% σε ότι αφορά την σωστή δρομολόγηση και διαδικασία φόρτωσης.


“Έξυπνες” αποσκευές
Το Internet of Things (IoT) -μεταξύ άλλων- δείχνει να έχει σημαντική επίδραση σε κάθε πτυχή της σύγχρονης καθημερινότητάς, οπότε και ο τομέας των ταξιδιών δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Μα, οι “έξυπνες” αποσκευές.

Στην περίπτωση κατά την οποία η μεταφορά αποσκευών αποτελεί μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία ή εάν ο ταξιδιώτης προτιμά μια hands-free εμπειρία, τότε “έξυπνες” αποσκευές, όπως λ.χ. οι Hop και Spacecase κάνουν τα ταξίδια ευκολότερα. Και οι δύο έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθούν τον ιδιοκτήτη τους δίχως βοήθεια ή πρόσθετη ενέργεια από τον ταξιδιώτη καθώς είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία Bluetooth και αισθητήρα κάμερας. Μάλιστα, η δομή τους στηρίζεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω αυτοκινούμενες βαλίτσες κινούνται ταυτόχρονα και αυτόματα μαζί με τον ιδιοκτήτη τους όταν ενεργοποιούνται από μια smartphone εφαρμογή. Αυτές οι βαλίτσες διαθέτουν έναν ανιχνευτή εγγύτητας που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν με τον ίδιο ρυθμό που ακολουθεί και ο ιδιοκτήτης τους, ενώ παράλληλα έχουν εξοπλιστεί με ένα στοιχείο ασφάλειας απέναντι στην παραβίαση του περιεχομένου τους, που θέτει σε λειτουργία έναν συναγερμό στην περίπτωση που χωριστούν ή χαθούν η βαλίτσα και ο ιδιοκτήτης της.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, θα δημιουργηθούν πλείστες ακόμη επιλογές από “έξυπνες” αποσκευές, κάνοντας πραγματικότητα την πιο εύκολη και ελαφρύτερη εμπειρία ταξιδιού. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τις μεταφέρουν ως χειραποσκευή, αποθηκεύοντάς την εντός της καμπίνας του αεροσκάφους είτε να τις παραδώσουν στα σχετικά γκισέ.

Ετικέτες μικροτσίπ
Στην αγορά ήδη κυκλοφορούν ετικέτες αποσκευών που περιέχουν ενσωματωμένα μικροτσίπ, τα οποία και προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό κατοικίδιων ζώων και μπορούν να σαρωθούν από έναν barcode αναγνώστη. Για παράδειγμα, το ReboundTAG επιτρέπει στο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών να ανιχνεύει και αυτομάτως να λαμβάνει γνώση σχετικά με το ποιο είναι το δρομολόγιο του κατόχου της τσάντας, βλέποντας και τα στοιχεία επικοινωνίας του σε περίπτωση που η αποσκευή έχει χαθεί ή δεν έχει φτάσει στον προορισμό της. Μάλιστα, στην περίπτωση κατά την οποία κάποιο αεροδρόμιο δεν διαθέτει scanner, μπορεί να εισάγει τον αριθμό της ετικέτας στο website του ReboundTAG και να βρει τον ιδιοκτήτη της αποσκευής. Αντίστοιχης λογικής είναι και το SuperSmartTag, που με τη σειρά του διασφαλίζει ότι οι τσάντες μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους είτε ακόμη και να αποσταλούν στους επόμενους προορισμούς του ταξιδιώτη-ιδιοκτήτη.

Συμπερασματικά, το σύνολο των τεχνολογικών καινοτομιών έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να απλοποιούν και να διευκολύνουν την έννοια και το περιεχόμενο των ταξιδιών. Όπως προκύπτει, παρέχοντας στους ταξιδιώτες μεγαλύτερο έλεγχο των αποσκευών τους, καθώς επίσης και σαφώς διευρυμένη όσο και αναλυτική γνώση της κίνησής τους, αυτομάτως η έννοια της χαμένης βαλίτσας θα τεθεί σταδιακά στο περιθώριο. Παράλληλα, η μεταφορά των αποσκευών από το ένα σημείο στο άλλο θα είναι τόσο εύκολη όσο και η επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο.