netweek - Το digitalization έρχεται με φόρα και στην ναυτιλία

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

Πραγματοποιήθηκε στις 27/9 το 3ο ShipIT Conference

Το digitalization έρχεται με φόρα και στην ναυτιλία

2 Οκτωβρίου 2017 | 11:44 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Events

Με σημαντικά αυξημένη προσέλευση, πολύ στοχευμένες παρουσιάσεις και ουσιαστικό networking έλαβε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, το 3ο ShipIT Conference που διοργάνωσε η Boussias Communications σε συνεργασία με την AMMITEC στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Η 3η διοργάνωση εδραίωσε ουσιαστικά το συνέδριο ως θεσμό στον χώρο της ναυτιλιακής τεχνολογίας. Το συνέδριο είχε την τιμή να φιλοξενεί ως keynote ομιλητή τον κ. Αναστάσιο Παπαγιαννόπουλο, Πρόεδρο του μεγαλύτερου διεθνούς κέντρου ναυτιλιακής πληροφόρησης, BIMCO και Principal της Common Progress, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «H ψηφιοποίηση έρχεται και στον ναυτιλιακό κλάδο και έρχεται με φόρα. Οι ψηφιακές τεχνολογίες παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες, αλλά και πραγματικές απειλές. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο των απειλών.

Πρέπει όμως παράλληλα να θυμόμαστε τον άνθρωπο – ειδικά τους ναυτικούς μας. Όταν σκεφτόμαστε την τεχνολογία, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τον κύκλο ζωής του πλοίου που περιλαμβάνει όλα τα στάδια από τον σχεδιασμό, το χτίσιμο έως και την εμπορική του διάσταση. Ο κλάδος μας μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός και πιο διαφανής. Από την άλλη, μπορεί να καταστεί πιο ευάλωτος και θα πρέπει να διαχειριστούμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο που προέρχεται από τον κυβερνοχώρο». Στις προτεραιότητες της BIMCO η οποία θέτει τα στάνταρ πάνω στα οποία λειτουργεί η αγορά, πρώτη έρχεται η αυτοματοποίηση της διαδικασίας ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ πλοίου και ξηράς, γεγονός που θα εξασφαλίσει ότι η επόμενη γενιά πλοίων θα είναι ανθεκτική απέναντι σε κυβερνο-επιθέσεις από το χτίσιμό τους.

Με αυτές τις αλλαγές, οι νέες τεχνολογίες καθιστούν πραγματικότητα το καράβι χωρίς πλήρωμα. Επίσης, στις προτεραιότητες της BIMCO είναι η αξιοποίηση ευκαιριών που προέρχονται από τεχνολογίες όπως το blockchain και τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η εστίαση στη μείωση του ρίσκου των κυβερνοεπιθέσεων, όπου η BIMCO έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα standard λειτουργίας. Αρκετά ενδιαφέρον είχε και το πάνελ με θέμα «Maritime Cyber Security & Risk Matters", στο οποίο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το GDPR, το cyber security, τα κανονιστικά πλαίσια και τη μεγάλη σημασία που αρχίζει να αποκτά η ψηφιοποίηση για το ναυτιλιακό κλάδο.

Η ψηφιοποίηση αποτελεί μια ongoing διαδικασία που έχει ξεκινήσει, μια διαδικασία που όσοι δεν ακολουθήσουν θα μείνουν πίσω. Στους διεθνείς keynote ομιλητές ήταν και ο James Baker, Editor της Lloyd’s List Containers, ο οποίος παρουσίασε το πώς αντιμετώπισε η Maersk την επίθεση που δέχθηκε από hackers και αναγκάστηκε να διακόψει οποιαδήποτε δραστηριότητα αποστολής containers ανά τον κόσμο. Στο συνέδριο υπήρξε μια πλουραλιστική ανάλυση των ωφελειών αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της ναυτιλίας λόγω της ταχύτατης έλευσης των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς σε αυτό παρουσίασαν και συζήτησαν στελέχη Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Εταιρειών, Διευθυντές Πληροφορικής και σημαντικοί εκπρόσωποι της ναυτιλιακής αγοράς. Περισσότερες πληροφορίες: www.shipit.gr

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2018 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778