Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Gartner, έως το 2020 θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας (2,3 εκατ.) μέσω της τεχνητής νοημοσύνης από αυτές που θα χαθούν εξαιτίας της (1,8 εκατ.).

H μελέτη αναφέρει, επίσης, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μεγαλύτερη επίδραση σε κάποιους συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και σε κάποιους άλλους μικρότερη. Για παράδειγμα ,ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης είναι αυτός που επωφεληθεί κυρίως, ενώ οι περισσότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας θα παρατηρηθούν στο βιομηχανικό και μεταποιητικό τομέα. Εκεί η αυτοματοποίηση των διαδικασιών εργασίας θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων, οδηγώντας σε εξοικονόμηση κόστους.

Όπως αναφέρει η Gartner, η εξοικονόμηση κόστους που θα επιτευχθεί θα επενδυθεί σε μια θεμελιώδη αλλαγή των επιχειρηματικών διαδικασιών. Τουτέστιν κάθε φορά μια εταιρεία κάνει επένδυση στο ΑΙ θα πρέπει να αναρωτηθεί όχι μόνο ποιες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν, αλλά και ποιες νέες θα δημιουργηθούν. Στην κατασκευαστική βιομηχανία και στη μεταποίηση οι μηχανές έχουν ήδη αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως, για παράδειγμα, στις γραμμές παραγωγής.

Σύμφωνα με την Gartner είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ενσωματώσουν μηχανές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία τους και να τις αξιοποιήσουν για την υποστήριξη της. Εν τέλει, οι μηχανές πρέπει να υποστηρίζουν τους ανθρώπους στην εργασία τους και όχι να τους αντικαθιστούν. Αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις σε εξασφάλιση της ευελιξίας και της κερδοφορίας.