netweek - Ποσειδώνια 2018: Το ψηφιακό κύμα οδηγεί τη ναυτιλία σε ένα νέο μέλλον

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

Ποσειδώνια 2018: Το ψηφιακό κύμα οδηγεί τη ναυτιλία σε ένα νέο μέλλον

11 Ιουνίου 2018 | 12:51 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Events

Tην Παρασκευή ολοκληρώθηκαν τα Ποσειδώνια, κλείνοντας ένα κύκλο εκδηλώσεων, συναντήσεων και επιχειρηματικών συμφωνιών που είχαν ξεκινήσει αρκετές εβδομάδες πριν. Το NetFAX ήταν εκεί και κάλυψε όλα τα δρώμενα της έκθεσης.

Ο απολογισμός της έκθεσης αναμφίβολα θετικός: ρεκόρ εκθετών (2.010) και χωρών (92), πάνω από 30 συνεδρίες, 22.000+ ναυτιλιακά στελέχη, πληθώρα παρουσιάσεων προϊόντων, τεχνικά σεμινάρια και συνεντεύξεις τύπου, 20 εθνικά περίπτερα, με πιο σημαντικά αυτά των κορυφαίων ναυπηγικών κρατών από την Ασία, συμμετοχή μεγάλων διεθνών ναυτιλιακών χωρών, χωρίς να λείπουν, βέβαια, οι παραδοσιακοί εκθέτες που είχαν εντονότερη παρουσία από τις προηγούμενες χρονιές.  Φυσικά δεν έλειψαν τα πάρτι και οι δεξιώσεις, τα οποία είχαν ξεκινήσει 15 ημέρες πριν την έναρξη της έκθεσης και συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία ημέρα.

Κεντρικό θέμα συζήτησης στην έκθεση ήταν το πώς οι πλοιοκτήτες και τα πληρώματα θα αξιοποιήσουν την ψηφιοποίηση για να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες τους, με τους εκθέτες να παρουσιάζουν στα περίπτερά τους μια πληθώρα λύσεων για να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη: Η ευρυζωνική δορυφορική σύνδεση κερδίζει συνεχώς έδαφος στο χώρο με τους κατασκευαστές δορυφορικών συστημάτων να δηλώνουν πανέτοιμοι να ανταποκριθούν, οι προμηθευτές εφαρμογών παρουσίαζαν στους επισκέπτες των περιπτέρων τους ψηφιακές υπηρεσίες και λύσεις cyber security, οι εταιρείες λογισμικού έκαναν επιδείξεις online εφαρμογών για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του στόλου. Ο ασπασμός της ψηφιοποίησης αποτελεί, πλέον, ανάγκη και όσοι πλοιοκτήτες δεν το κατανοήσουν αυτό κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από αυτούς που θα συμπαρασυρθούν από το νέο κύμα της τεχνολογίας, οδηγώντας τους στην ανοικτή θάλασσα της επιτυχίας.

Οι προκλήσεις
Τέσσερις είναι οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν σήμερα οι πλοιοκτήτες, σύμφωνα με τον J. Wiernick,Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της ABS: «ψηφιοποίηση και συνδεσιμότητα, cyber security, βελτίωση της αποτελεσματικότητας και μείωση των εκπομπών καυσαερίου». Αν και οι περισσότερες λύσεις έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από την τεχνολογική πρόοδο της ναυπηγικής αρχιτεκτονικής, η ψηφιοποίηση θα παίζει ένα ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων.

Μιλώντας για τις ευκαιρίες διαφοροποίησης του κλάδου που διανοίγονται μπροστά, ο Wiernicki έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το ψηφιακό ταλέντο είναι διαφορετικό από το αναλογικό και στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό «να εξελίξουμε έτσι τους ανθρώπους μας ώστε να λαμβάνουν όλο πιο συχνά αποφάσεις βασισμένες στα δεδομένα». Ο CEO της ABS θεωρεί ότι «το πώς λειτουργούμε σε ένα ψηφιακό κόσμο θα μας οδηγήσει στο συνδυασμό παραδοσιακών και μη παραδοσιακών δεξιοτήτων, όπου οι ναυτικοί θα κάθονται δίπλα-δίπλα με τους data scientists για να εκμαιεύσουν την οικονομική αξία. Και όσοι δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν αυτήν την οικονομική αξία, δεν είναι έτοιμοι για τις ψηφιακές τεχνολογίες».

Ανδρέας Ξηρόκωστας, Γενικός Διευθυντής, SAP Hellas: «Θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στο χώρο της ναυτιλίας»
Η SAP συμμετέχει για πρώτη φορά στα Ποσειδώνια 2018, παρουσιάζοντας λύσεις διασύνδεσης, προγνωστικών μοντέλων και εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας με χρήση της τεχνολογίας Internet of Things (IoT). Μέσα από την παρουσία της στην έκθεση η SAP απευθύνεται σε ναυτιλιακές εταιρείες που στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, παρέχοντας εξειδικευμένες λύσεις, απόλυτα προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Σχολιάζοντας την παρουσία της SAP στην έκθεση, ο Ανδρέας Ξηρόκωστας, Γενικός Διευθυντής, SAP Hellas, δήλωσε στο NetFAX: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σε αυτή την εξαιρετική διεθνή έκθεση, που βρισκόμαστε κοντά στο χώρο της ναυτιλίας, φιλοδοξώντας να της προσφέρουμε λύσεις προκειμένου να οδηγήσουμε στην ψηφιακή εποχή και αυτό τον χώρο. Η έκθεση δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για τη χώρα, καθώς η ναυτιλία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη την οποία όλοι περιμένουμε. Μέσω της συμμετοχής μας θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στο ναυτιλιακό χώρο, να επικοινωνήσουμε με τους πλοιοκτήτες και τα στελέχη του κλάδου, προκειμένου να τους προσφέρουμε λύσεις που έχουμε δημιουργήσει αποκλειστικά γι’ αυτούς».

Γιάννης Στασινόπουλος, Managing Director, Active Computer Systems: «Τα Ποσειδώνια είναι η πιο σημαντική επιχειρηματική έκθεση στη χώρα μας»
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το περίπτερο της Active Computer Systems στην έκθεση, με χρώματα (μαύρο και χρυσό) εμπνευσμένα από τη σειρά Elite της HP. Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που συμμετέχει η εταιρεία στην έκθεση, «την πιο σημαντική επιχειρηματική έκθεση στη χώρα μας» σύμφωνα με τον Γιάννη Στασινόπουλο, Managing Director της Active Computer System.

«Η συνεχή παρουσία μας στο χώρο της ναυτιλίας είναι κάτι το οποίο μας έχει καταξιώσει στο ναυτιλιακό κλάδο. Ας μην ξεχνάμε ότι ναυτιλία δεν σημαίνει μόνο ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά ένα σημαντικό πλήθος εταιρειών που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτό το χώρο» συμπληρώνει. Φέτος η εταιρεία παρουσίασε τις νέες της λύσεις VR (Virtual Reality), οι οποίες βασίζονται σε mobile workstation της HP και μπορούν να βρουν μια πληθώρα εφαρμογών στις ναυτιλιακές, μαζί με τους νέους πολύ χαμηλού κόστους χρήσης εκτυπωτές HP PageWide, που υπόσχονται μηδενικές βλάβες.

Άγγελος Αναγνώστου, SoftOne: «Οι υπηρεσίες ECOS αυτοματοποιούν τη λειτουργία των ναυτιλιακών»
Η SoftOne συμμετείχε στα Ποσειδώνια φέτος για πρώτη φορά, φιλοξενούμενη στο περίπτερο Marine 4.0 - Digital Technologies Innovators  του ΣΕΚΕΕ (Ηall 3, Booth 3.413). Σχολιάζοντας αυτό το γεγονός ο Άγγελος Αναγνώστου, E-Collaboration Services Director της SoftOne δήλωσε στο NetFAX: «Η διεθνής έκθεση των Ποσειδωνίων, αποτελεί πόλο έλξης της ναυτιλιακής κοινότητας και θεσμό για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Στη φετινή διοργάνωση στην οποία για πρώτη φορά συμμετέχει η SoftOne, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες οι οποίες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της ναυτιλίας. Οι υπηρεσίες ECOS καθώς και όλες οι εξειδικευμένες λύσεις της SoftOne, αυτοματοποιούν και διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία των εταιρειών, θέτοντας τις βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους».

SetelHellas: Συνεργασίες και ΙοΤ
Στις στρατηγικές συνεργασίες και το ΙοΤ εστίασε η SetelΗellas μέσα από την παρουσία της στην έκθεση. «Όπως κάθε δύο χρόνια συμμετέχουμε στα Ποσειδώνια, αυτή τη φορά με στρατηγικούς συνεργάτες μας, όπως την Cisco, την Lamda Hellix, την IFSAS και τη γερμανική Endress+Hauser» δήλωσε στο NetFAX ο Γιώργος Χρηστάκος, Sr. Customer, Solutions Manager της SetelHellas, συμπληρώνοντας: «Αξίζει, επίσης, να γίνει μνεία στην ενδιαφέρουσα συνεργασία στην οποία έχει προχωρήσει η εταιρεία μας με την Vodafone, μέσα από την οποία παρέχουμε όλο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας μέσα από το κανάλι διανομής της Vodafone». O Γ. Χρηστάκος θεωρεί ότι η έκθεση αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την εταιρεία να δει τους πελάτες και συνεργάτες της, τόσο του εγχώριου όσο και του εξωτερικού περιβάλλοντος, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την προσέλευση του κόσμου φέτος.

BLACK OUT ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ
Για δύο σχεδόν ώρες, από τις 13:00 έως τις 15:00 περίπου, είχε διακοπεί την Τρίτη το ρεύμα στους χώρους της έκθεσης. Για κάποια ώρα επικράτησε σκοτάδι μέχρι να τεθούν σε λειτουργία οι γεννήτριες παρέχοντας τροφοδοσία στον εφεδρικό φωτισμό, χωρίς ωστόσο να λειτουργεί ο κλιματισμός, δημιουργώντας δυσφορία στους επισκέπτες και τους εκθέτες.

ΤΟ ΝΕΟ MARINE AUDITS APP ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η SOFTWEB
Η Softwweb Adaptive IT

Solutions παρουσίασε το νέο της προϊόν «Marine Audits app» (διαθέσιμο σε iOS και Android) προκειμένου να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις,  απόλυτα προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη λύση η οποία απευθύνεται σε νηογνώμονες, εφοπλιστικές επιχειρήσεις, καθώς και ναυλωτές. Το «Marine Audits app» διατίθεται σε iOS και Android συσκευές και θα μπορεί να διασυνδεθεί με τα υπάρχοντα back office συστήματα των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω της καινοτόμας τεχνολογίας της Softweb, «Pocketwarp». Επιπλέον, η εφαρμογή θα υποστηρίζει την offline λειτουργικότητα. Τέλος, η εφαρμογή «Marine Audits» παρέχει στον διαχειριστή τη δυνατότητα να δημιουργήσει ψηφιακά τυποποιημένους ελέγχους (ερωτηματολόγια, check lists, reports, e-signature κ.ά.), έχοντας ως στόχο τη βελτιστοποίηση κι αυτοματοποίηση των επιχειρηματικών λειτουργιών του συγκεκριμένου κλάδου.

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ;
Στόχος του Δήμου Πειραιά είναι, σύμφωνα με το Γιάννη Μώραλη, τα επόμενα Ποσειδώνια που θα διεξαχθούν το 2020, να φιλοξενηθούν σε εκθεσιακό χώρο στον Πειραιά.

Δυναμική η παρουσία της Aspida
Οι επισκέπτες του περιπτέρου της Aspida στην έκθεση είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους ειδικούς της εταιρείας για κάθε θέμα που σχετίζεται με τη ναυτιλιακή ασφάλεια, είτε τη φυσική είτε την ψηφιακή, αλλά και να αντιμετωπίσουν live το σύστημα παρακολούθησης απειλών πλοίων Νemesis της εταιρείας σε ένα arcade game, με τους νικητές να κερδίζουν ένα χρόνο συνδρομής στην υπηρεσία. Η παρουσία της εταιρείας διανθίστηκε με σειρά από ενδιαφέροντα σεμινάρια για hot topics (Cyber Security, GDPR κ.λπ.).

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της εταιρείας στην έκθεση ο Πάνος Μωραϊτης, CEO της Aspida δήλωσε στο NetFAX: «Παραδοσιακά τα Ποσειδώνια είναι ένα μεγάλο διεθνές event για εμάς και το πιο σημαντικό στο  marketing plan μας. Φέτος παρουσιάζουμε στην έκθεση το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουμε: εκτός από τις λύσεις του τμήματος maritime security, το πρώτο τμήμα με το οποίο ξεκίνησε η Aspida, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις υπηρεσίες Cyber Security, ένα τομέα στον οποίο επενδύουμε πολύ τα τελευταία χρόνια, όπως και στις υπηρεσίες ασφάλειας στο χώρο της Πληροφορικής».

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΙ ΕΞΟΜΟΙΩΤΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ATHINA MARITIME
To Athina Maritime Learning & Development Center, το οποίο επιλέχθηκε πρόσφατα ως ο αποκλειστικός ναυτιλιακός εκπαιδευτικός οργανισμός από την ελληνική ναυτιλιακή Minerva Marine Inc., υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Kongsberg Digital για την προμήθεια εξομοιωτών γέφυρας, μηχανοστασίου και διαχείρισης φορτίου τελευταίας γενιάς.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ AMMITEC
Πολύς κόσμος πέρασε από το περίπτερο της AMMITEC στο πάρτι που έγινε χθες το απόγευμα, σε μια εκδήλωση που παραβρέθηκε σύσσωμο το ΔΣ του οργανισμού, πολύς κόσμος και αρκετοί καλεσμένοι (χορηγοί και συνεργάτες). Φέτος η AMMITEC είχε κλείσει μεγαλύτερο περίπτερο σε σχέση με πέρσι (30 έναντι 20 τμ), executive τύπου, το οποίο στέγασε άλλες επτά εταιρείες (Digital Ship. JiBE, PRIORITY, Seagull, Soldecom, UniPath και YangoSat) με τις οποίες κλείστηκε από κοινού ο χώρος.

CLOUDFIN: ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ
Η CloudFin, ένα startup που ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο στην Κύπρο, φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του ΣΕΚΕΕ, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες του περιπτέρου της μια εξειδικευμένη λύση που αυτοματοποιεί πλήρως την διαχείρισης της πληθώρας των παραστατικά που «πλημμυρίζουν» καθημερινά τα γραφεία των ναυτιλιακών εταιρειών. «Έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από τις ναυτιλιακές εταιρείες να δοκιμάσουν τη λύση μας» ανέφερε στο NetFAX, ο Δημήτρης Κοντίνος, Manager Partner της CloudFin. H εταιρεία τρέχει ήδη πιλοτικά projects στην Κύπρο, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλους οργανισμούς στην Ελλάδα, για να παρέχει τη λύση της είτε ως OEM είτε ως αυτόνομο προϊόν. «Η εταιρεία είναι κυπριακή, καθώς το heart-n-mind είναι στην Κύπρο, αλλά το development θα γίνεται στην Ελλάδα” συμπληρώνει ο Δ. Κοντίνος, υποσχόμενες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

VIDAVO: Η ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Η ελληνική εταιρεία τηλεϊατρικής Vidavo φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του ΣΕΚΕΕ, όπου παρουσίασε τη βραβευμένη πλατφόρμα τηλεϊατρικής Vida24, προσφέροντας σε πραγματικό χρόνο την παρακολούθηση της υγείας των πληρωμάτων που επανδρώνουν τα πλοία αλλά και των επιβατών- πελατών τους όπου και αν βρίσκονται εν πλω. Η εκτέλεση των διαδικασιών της εφαρμογής μπορεί να γίνει ακόμη από τον ίδιο τον καπετάνιο ή, αν χρειαστεί, και από άλλο εκπαιδευμένο μέλος του πληρώματος.

Netweek Online( 11 Ιουνίου 2018)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778