netweek - H ψηφιοποίηση έχει έρθει και αλλάζει τη ναυτιλιακή βιομηχανία

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

H ψηφιοποίηση έχει έρθει και αλλάζει τη ναυτιλιακή βιομηχανία

1 Οκτωβρίου 2018 | 14:37 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Events

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη το τέταρτο ShipIT Conference, ένα συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την Boussias Communications και την AMMITEC, με τη συμμετοχή 240 στελεχών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλιακή αγορά.

Οι τελευταίες τάσεις της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών στο χώρο της ναυτιλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του 4ου ShipIT Conference 2018, ενός συνεδρίου που έχει γίνει πλέον θεσμός στο ναυτιλιακό χώρο. Διακεκριμένοι ομιλητές  εστίασαν μέσα από τις ομιλίες τους στις τρεις διαφορετικές ενότητες του συνεδρίου σε θέματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η διαχείριση ρίσκου και η κυβερνοασφάλεια, αλλά και η αξιοποίηση των Big Data.

Η ναυτιλία την ψηφιακή εποχή
Το πρώτο μέρος του συνεδρίου πραγματευόταν το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν οι παρουσιάσεις των Κώστα Μπονάτσου, IT Systems Engineer στην Almi Tankers, και Θανάση Παγώνη, Business Performance Monitoring Unit Officer στην Almi Tankers, οι οποίοι μίλησαν για τη ψηφιακή τους μετάβαση με τη χρήση Open Source τεχνολογιών. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο καθ. Dr. Henning Vopel, Director & CEO στο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας του Αμβούργου, ο οποίος ανέλυσε εκτενώς τις μεταβάσεις που βιώνει η ναυτιλιακή βιομηχανία στην εποχή του digital transformation.

Ακολούθησε ένα …ταξίδι στο κοντινό μέλλον με τον Θεμιστοκλή Σαρδη, Αντιπρόεδρο της AMMITEC και IT Manager της Costamare, και τον Γιάννη Ράμφο, Managing Director στην CSeaNav P.C., οι οποίοι παρουσίασαν τις εντυπωσιακές εφαρμογές της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στη ναυτιλιακή βιομηχανία.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, επίσης, η παρουσίαση του Δημήτρη Θεοδοσσίου, Co-founder, Managing Director στην Danaos Management Consultants S.A., ο οποίος αποκάλυψε το αυτόνομο vessel που ετοιμάζει η εταιρεία, όπως και τις στρατηγικές της για το cybersecurity.

Στο κλίμα των νέων τεχνολογιών κινήθηκε και η ομιλία του Δρ. Νικήτα Νικητάκου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο τμήμα Ναυτιλίας και Μεταφορών, ο οποίος εξήγησε στο ακροατήριο τι μπορεί να προσφέρουν στη ναυτιλία οι καινοτόμες εφαρμογές των 3D printers. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις χρήσιμων λύσεων από τις Empire Bulkers Limited και Encode, ενώ επανερχόμενος στο θέμα των αυτόνομων πλοίων ο Χαρίλαος Πετρακάκος, Senior Consultant σε Ναυπηγικά Έργα στην P&P Marine Consultants Inc., ανέλυσε εκτενώς τις κατηγορίες, καθώς και τα διάφορα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των αυτόνομων ή μη επανδρωμένων σκαφών. Ολοκληρώνοντας την πρώτη ενότητα ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, Head IT&T Demand Center, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο το Αεροδρόμιο κατάφερε να μετατρέψει την ψηφιακή του μετάβαση σε ευκαιρία για εξέλιξη.

Διαχείριση ρίσκου και κυβερνοασφάλεια
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου περιστρεφόταν γύρω από το θέμα του Risk Management & Cyber-Security για το οποίο και παρουσιάστηκαν λύσεις από την Speedcast σε συνεργασία με τη Fortinet, καθώς και από τον Όμιλο Αγγελικούση και την Check Point, για να ακολουθήσει ο Αντώνης Βροντίσσης, Αντιπρόεδρος στην Navios Tankers Inc, ο οποίος μίλησε για το ταξίδι της εταιρείας του δια μέσω της ψηφιακή μετάβαση. Το λόγο πήρε ακολούθως ο Παναγιώτης Γαβαλάς, COO στην IQ Solutions SA, για να αναλύσει την έννοια του cybersecurity στη ναυτιλία, παραπέμποντας στη συνέχεια στον Δημήτρη Ορφανουδάκη, IT Manager στην JL Maritime Group, ο οποίος  μίλησε για την εμπειρία τους κατά την υλοποίηση των σχετικό λύσεων.

Σε πιο επιστημονικό επίπεδο ο Χρόνης Καπαλίδης, MA @ PgCDML Academy Stavros Niarchos Foundation Fellow, International Security Department στην Chatham House, μίλησε για την έρευνα που διεξήγαγε στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας στη ναυτιλία και ο καθ. Paul Dorey, PhD, CISM, F.Inst.ISP, Cyber Security Expert, εξέτασε τα ρίσκα και τα κόστη της επίτευξης της ψηφιακής ασφάλειας στο shiping. Εν συνεχεία ο Στράτος Μαργαρίτης, Solutions Architect στην Navarino, ανέλυσε τι είναι το vuldnerability assessment και η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με παρουσίαση των λύσεων της ESET Hellas.

Big Data
Το τρίτο μέρος επικεντρώθηκε στα Big Data και στις δυνατότητες αξιοποίησής του. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Μαρίνης, Systems Engineer στην Cisco, παρουσίασε την οικογένεια προϊόντων Meraki, ενώ ακολούθως ο Νίκος Πατρονας, ICT Manager στην Carras (Hellas) S.A., έκανε μια live επίδειξη των δυνατοτήτων του ZFS, μιας τεχνολογίας storage. Διερευνώντας τη νομική υπόσταση του θέματος, ο Λευτέρης Νταντούμης, GDPR Consultant, IT Governance στην PRIORITY, ανέλυσε τις επιπτώσεις του GDPR στον ναυτιλιακό τομέα, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Dr. Matthew Maheras, IT Manager στην Metrostar Management Corp., ο οποίος εξήγησε τους κινδύνους που ενέχει το IoT και το OT στα πλοία, αναλύοντας πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής τους εφαρμογή. Ακολούθησε η SQLearn, η οποία παρουσίασε το e-learning σύστημα εκπαίδευσης που έχει αναπτύξει για τον χώρο της ναυτιλίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Κώστα Γρίβα, Information Security Officer στον Όμιλο Αγγελικούση, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο το ISO 2701 μπορεί να αξιοποιηθεί και να φέρει αποτελέσματα, όπως και η παρουσίαση του Τάσου Μακρή, Information Systems Director στην Gourdomichalis Maritime και μέλος της Ammitec, o οποίος ανέλυσε εν συντομία τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η AMMITEC πριν ένα χρόνο σχετικά με την ποιότητα του λογισμικού ERP. Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τον Δρ. Κωνσταντίνο Ρόκκο, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο/ Legal Representative της TST International SA, ο οποίος με την ευγλωττία που τον χαρακτηρίζει έκανε μια αναδρομή στην ιστορία των ναυτιλιακών τεχνολογιών καθώς και μερικές προβλέψεις για το άμεσο μέλλον. Το συνέδριο έκλεισε με ένα cocktail party κατά τη διάρκεια του οποίου εορτάστηκαν τα 15α γενέθλια της AMMITEC σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα.

Πόλος έλξης για τη Nαυτιλία το 4ο ShipIT συνέδριο
Στέλιος Σαμπάνης, Πρόεδρος της AMMITEC & Head of ICT Gaslog
«Η Ναυτιλία έχει αλλάξει τόσο πολύ αυτά τα 15 χρόνια, που πλέον δεν μπορεί να πορευτεί στις σύγχρονες προκλήσεις χωρίς τη βοήθεια της Πληροφορικής. O ναυτιλιακός κλάδος βρίσκεται σε μία περίοδο αλλαγών, οι οποίες ωθούνται από τo digital transformation, αλλά και την υιοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως, μεταξύ άλλων, το Internet of Everything και το Blockchain. Στο 4ο ShipIT συνέδριο αναδείχτηκαν τεχνολογικές προκλήσεις, παρουσιάστηκαν προτάσεις, αλλά και προβληματισμοί. Είναι εμφανής η επίδραση του ψηφιακού μετασχηματισμού και στη ναυτιλία και η ανάγκη για ασφαλή προσαρμογή αυτών των τεχνολογιών, στα παραδοσιακά ναυτιλιακά μοντέλα. Το 4ο ShipIT συνέδριο, που συνέπεσε με τα 15 χρόνια από την επίσημη ίδρυση της AMMITEC, συνεχίζει να αποτελεί πόλο ενδιαφέροντος για την Ναυτιλία».

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778