netweek - Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ: «Δεν είναι εύκολο να κάνουμε τεχνολογικό άλμα, χρειάζονται μικρά βήματα»

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

Σημαντικές διαπιστώσεις στο πλαίσιο της ομιλίας του στο HPE Annual Partner Event

Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ: «Δεν είναι εύκολο να κάνουμε τεχνολογικό άλμα, χρειάζονται μικρά βήματα»

28 Ιανουαρίου 2019 | 18:30 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Events

Στο πλαίσιο του HPE Annual Partner Event που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, ο Θεόδωρος Φέσσας μίλησε για για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην εποχή της «ψηφιοποίησης».

«Είμαστε 28οι στην Ευρώπη όσον αφορά τη συνεισφορά του κλάδου των εταιρειών ΤΠΕ στην οικονομία» ανέφερε, παραθέτοντας, ακολούθως, επιμέρους στοιχεία: «H Ελλάδα είναι 4η στις 28 χώρες της ΕΕ όσον αφορά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, 13η σε επενδύσεις των εταιρειών ΤΠΕ σε R&D, και τελευταία σε υποδομές συνδεσιμότητας (ωστόσο θα βελτιωθεί αυτή η θέση ένεκα των επενδύσεων που γίνονται). Αν και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει στην πλειοψηφία τους CRM και ERP, έχουν χαμηλά ποσοστά απορρόφησης τεχνολογιών όπως το cloud (5,5% σε σχέση με το 31,5% στην ΕΕ) και η χρήση φορητών συσκευών (52% έναντι 74% στην ΕΕ)».

Αν πάμε ένα βήμα παρακάτω και δούμε τι συμβαίνει στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το κορμό του επιχειρείν στην Ελλάδα, «μια στις τρεις δεν χρησιμοποιεί κανένα ψηφιακό εργαλείο, μια στις τρεις διαθέτει μόνο ιστοσελίδα και μόλις 4% έχει ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα». Το ανησυχητικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει ακόμα μια στρατηγική για την 4η βιομηχανική επανάσταση, όταν 19 από τις 28 χώρες στην ΕΕ υλοποιούν ήδη ένα εθνικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης της βιομηχανίας τους.

Αν, εντούτοις, η Ελλάδα αξιοποιήσει άμεσα και ουσιαστικά τις ευκαιρίες της ψηφιακής οικονομίας θα αυξήσει τον εθνικό πλούτο κατά 4% (περίπου 8 δις. ευρώ) και έως το 2030 θα μπει στην κατηγορία των ψηφιακών ώριμων χωρών,όπως καταδεικνύει μελέτη του ΣΕΒ και της Accenture. «Δεν είναι εύκολο να κάνουμε τεχνολογικό άλμα, χρειάζονται μικρά βήματα, συστηματικά και έγκαιρα... Η ανάπτυξη υποδομών, τα δίκτυα νέας γενιάς, οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ένα εξωστρεφές πλάνο των εταιρειών, μια ψηφιακή ωριμότητα των πολιτών και, κυρίως, ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις περιβάλλον, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να αλλάξει, και από την ψηφιακή υστέρηση να φτάσει σε ένα είδος ψηφιακούς ωριμότητας», τόνισε ο Θ. Φέσσας.

Το σχέδιο που προτείνει ο ΣΕΒ έρχεται να συμπληρώσει την ψηφιακή στρατηγική της κυβέρνησης και βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Πρώτον να διορθωθούν τα βασικά, όπως είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις, η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών, τα ανοικτά δεδομένα και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Επιπλέον, να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να προωθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Και, τέλος, να γίνει μια σημαντική αναθεώρηση στο εκπαιδευτικό σύστημα όσον αφορά την ψηφιακή γνώση, αποκτώντας ένα ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό, αντίστοιχο των υπόλοιπων χωρών.

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778