Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019 το πρώτο εργαστήριο καινοτομίας “City Lab Καλαμαριά” με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας καινοτομίας Crowdpolicy.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου ανακοινώθηκε και η επίσημη λειτουργία του πρώτου ψηφιακού βοηθού (kalamaria bot)  που μπορεί να εξυπηρετεί με αυτόματο και διαδραστικό τρόπο ερωτήματα και αιτήματα που υποβάλλονται μέσα από κάποιο κανάλι (όπως είναι το Facebook messenger και portal του Δήμου).Το kalamaria bot βασίζεται στο τεχνολογικό framework botakis της Crowdpolicy, σε τεχνολογίες AI, επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και μπορεί να ενοποιηθεί με υφιστάμενα συστήματα μέσα από την χρήση APIs.

Το kalamaria bot ξεκίνησε πιλοτικά το 2018 με τη δυνατότητα αυτοματοποιημένων απαντήσεων σε ερωτήματα που αφορούν την πρόγνωση του καιρού, τις ονομαστικές γιορτές, τα νέα, τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου κ.λπ., εξοικονομώντας χρόνο στους πολίτες –  στο μέλλον θα ενημερώνονται και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημά τους. Μελλοντικός στόχος είναι επίσης η προσθήκη σύγχρονων συναλλαγών όπως, η έκδοση και αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων, πραγματοποίηση πληρωμών κλπ αλλά και η επέκταση στις λεγόμενες ασύγχρονες συναλλαγές που αφορούν κράτηση δωματίου ή τραπεζιού, ραντεβού, παραγγελίες, ταξί.

Σχολιάζοντας τις δράσεις smart cities του Δήμου Καλαμαριάς, ο Γιώργος Καραμανώλης, Co-founder & CTO/CIO της Crowdpolicy δήλωσε στο NetFAX: «Ο Δήμος εγκαινιάζει ένα νέο συμμετοχικό και χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για πολίτες και επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής και ανοικτής διακυβέρνησης(egov- opengov), την ενίσχυση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας που βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και στις υποδομές ευρυζωνικότητας και δεδομένων.

Αυτή τη στιγμή μια μικρή ομάδα της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Δήμου προσφέρει και διαχειρίζεται υπηρεσίες ασύρματων δικτύων, οπτικών ινών, υποδομές συνεργασίας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, open source εργαλεία, apps συμμετοχικοτητας. Το βασικό είναι ότι υπάρχει όρεξη και τεχνογνωσία για επόμενα βήματα με αξία. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι συνολικά μια καλή πρακτική για έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα».