Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Οικονοµικό Φόρουµ στο Νταβός, η KPMG International παρουσίασε τον δείκτη GPI (Growth Promise Indicators - Δείκτης Αναπτυξιακών Προοπτικών).

Κάθε µία από τις 180 χώρες που συμπεριλήφθησαν έλαβε µία βαθµολογία του δείκτη GPI (µε κλίµακα από το 0 ως το 10), µε βάση 15 επιµέρους κατηγορίες που επιλέχθηκαν για την αξιολόγηση του δυναµικού παραγωγικότητάς τους. Σύµφωνα µε την έρευνα, οι χώρες µε τα χαµηλότερα και µεσαία εισοδήµατα τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στο δίκτυο µεταφορών έναντι των τεχνολογικών υποδοµών, γεγονός που θα καταστήσει δυσκολότερη για αυτές την αξιοποίηση των πιο πρόσφατων καινοτοµιών στην τεχνητή νοηµοσύνη και το Internet of Things.

Η ανάλυση των ευρύτερων τάσεων δείχνει ότι οι χώρες που έκαναν σηµαντικά βήµατα σε αυτή την κατεύθυνση βασίστηκαν σε επενδύσεις µε έµφαση στις υποδοµές και συγκεκριµένα στην τεχνολογική ετοιµότητα. Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα GPI, µε την Ολλανδία στην 1η θέση, την Ελβετία στην 2η, το Λουξεµβούργο στην 3η και τη Νορβηγία στην 4η. Πολλές από τις µεγαλύτερες οικονοµίες του κόσµου βρίσκονται εκτός της πρώτης 10άδας, όπως η Γερµανία (14η), η Ιαπωνία (20η), οι Ηνωµένες Πολιτείες (23η) και η Γαλλία (24η).

Εν τω µεταξύ, η Ινδία ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη, χάρη στη βελτίωση των δικαιωµάτων των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα υποχώρησε κατά μια θέση σε σχέση με πέρσι και κατατάσσεται φέτος στην 42η θέση, καταγράφοντας, μαζί με την Ουγγαρία, τη χαμηλότερη επίδοση στις χώρες υψηλού εισοδήματος, με την έλλειψη αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης να είναι εμφανής, σύμφωνα με την KPMG. Με το βλέµµα στο µέλλον, η ανάλυση της KPMG θεωρεί την επιτάχυνση της τεχνολογικής ετοιµότητας σε ένα εύρος χωρών, συµπεριλαµβανοµένων χωρών χαµηλότερων εισοδηµάτων, ως έναν από τους τρεις δυνητικούς άξονες της απόδοσης του δείκτη GPI και της ευηµερίας των χωρών κατά την επόµενη δεκαετία.