Με τη συμμετοχή σχεδόν 1.500 συνέδρων (συνεργάτες, πελάτες και στελέχη της Microsoft) διεξάχθηκε την Τρίτη (22/5/2018) στην Κεντρική Λυρική Σκηνή του εμβληματικού Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το 3ο Microsoft Summit. Το flagship event της Microsoft Hellas επέστρεψε πιο μεγάλο από ποτέ για να μετατραπεί σε μία «ζωντανή πλατφόρμα» που επιχείρησε να αναδείξει το πώς η δύναμη της τεχνολογίας υποστηρίζει χώρες, οργανισμούς και πολίτες να εκπληρώσουν το δυναμικό τους. Το NetFAX, ως χορηγός επικοινωνίας, ήταν εκεί και κάλυψε όλα τα δρώμενα της εκδήλωσης.

«Ο κόσμος μας μετατρέπεται σε ένα τεράστιο υπολογιστή, που ενσωματώνεται παντού, σε κάθε δραστηριότητα, σε κάθε χώρο, σε κάθε αντικείμενο, κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Όλα μεταμορφώνονται και όλα αλλάζουν» ανέφερε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας της ομιλίας στο συνέδριο η Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Στο επίκεντρο των τεχνολογικών συζητήσεων διεθνώς βρίσκεται η τεχνητή νοημοσύνη και η Microsoft, η οποία ασχολείται ήδη τρεις δεκαετίες με αυτό το θέμα, έχοντας ιδρύσει 125 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, σκοπεύει να ακολουθήσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

«Η αλλαγή συντελείται ήδη σε εκθετικούς ρυθμούς, με τους μεγάλους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς να συνειδητοποιούν ότι πλέον δεν μετρά η εμπειρία, αλλά η καινοτομία, αλλάζοντας τον προσανατολισμό τους, την κουλτούρα και την οργανωτική τους δομή, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία. Να μείνουν στο παιχνίδι και να πάρουν μερίδιο από το νέο aggressive market που δημιουργείται». Πριν δύο χρόνια στο πρώτο summit η Microsoft εστίαζε στην ανάγκη μετάβασης σε αυτό. Σήμερα, το cloud είναι δεδομένο.

«Στην Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας ένα στα δύο ευρώ προϊόντων τα οποία διαθέτουμε στην αγορά είναι public cloud και αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως. Σε αυτήν την επανάσταση είμαστε μαζί και αυτή είναι η δική μας δέσμευση» τόνισε η Π. Αντωνάκου, συμπληρώνοντας ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας είναι να κτίζει τεχνολογίες για τους πελάτες και τους συνεργάτες της και αυτοί με τη σειρά τους να κτίζουν τις δικές τους τεχνολογίες και λύσεις. «Η επιτυχία μας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δική σας επιτυχία. Και όλο αυτό το οικοδόμημα στηρίζεται σε μια σχέση στενή που κρατά πολλά χρόνια και αποτελεί την βασική αρχή όλων: την εμπιστοσύνη…» κατέληξε η Π . Αντωνάκου.

Καθοριστική η πολιτική βούληση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
«Με το κόστος της υπολογιστικής ισχύος να μειώνεται στο ρυθμό του νόμου του Moore, τα χρήματα δεν αποτελούν εμπόδια για την ψηφιοποίηση. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση, που παράγει πολιτική, που δημιουργεί νομοθεσία και νομοθετικά πλαίσια, που με τη σειρά τους οδηγούν σε κανονισμούς» ανάφερε ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, αποτυπώνοντας το βασικό άξονα της ομιλίας του. Η πολιτική βούληση είναι καταλυτική για να καταφέρει μια χώρα να φθάσει την ψηφιακή ωριμότητα της δικής του χώρας και κλειδί γι’ αυτό είναι η ύπαρξη μιας μοναδικής ασφαλούς ψηφιακής ταυτότητας για κάθε πολίτη (κάτι που η Εσθονία έχει ξεκινήσει να υλοποιεί από το 2001). Ο Τ.Η. Ιlves Θεωρεί ότι η ψηφιοποίηση μειώνει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, ενώ κάλεσε την Ελλάδα, ως σεισμογενής χώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Εσθονίας (που το έχει κάνει με το Λουξεμβούργο) και να δημιουργήσει μια «πρεσβεία δεδομένων» σε άλλη χώρα. Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του e-voting και της ακεραιότητας των δεδομένων των πολιτών (η Εσθονία το έχει πετύχει αυτό με τεχνολογίες blockchain).

“Do Epic Shit”
Πραγματικό σώου στη σκηνή έδωσε ο μηχανικός της Microsoft, James Whittaker,  ο οποίος εμφανίστηκε με ένα T-Shirt που απεικόνιζε το μήνυμα «Do Epic Shit”, παραδεχόμενος ότι όλα αρχικά (PC, Web, smartphones) ξεκίνησαν ως «παιχνίδι» για να καταλήξουν σήμερα αναπόσπαστο μέρος της πραγματικότητάς μας. Θεωρεί ότι ζούμε στην εποχή του ΑΙ και στο πλαίσιο αυτό «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε στην ομάδα που σχεδιάζει τις μηχανές που θα μας αντικαταστήσουν».

Mέσα από μια σειρά από παραδείγματα παρουσίασε στους σύνεδρους το πώς η τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από τους γιατρούς και τους δικηγόρους έως τους κατασκόπους της CIA, τονίζοντας ότι τα πάντα αλλάζουν και στηρίζονται στα δεδομένα. «Ειδικά όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε data generators». To μέλλον έρχεται, είναι πολύ πιο κοντά από ότι νομίζουμε, κι είναι αλγόριθμοι,bots,  ρομπότ, ανδροειδή και cyborgs.

Η ιατρική εκσυγχρονίζεται και εκδημοκρατίζεται
Στην κρίση έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού που βιώνει ο ιατρικός τομέας αναφέρθηκε ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Δημήτρης Αμυράς, ακτινολόγος στο ιατρικό κέντρο Healthcare NHS Trust του Imperial College του Λονδίνου: «Μέχρι το 2035 θα υπάρχει έλλειψη 13 εκατ. εργαζομένων όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό» ανέφερε. Λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δώσει η τεχνολογία.

Έφερε ως παράδειγμα την αξιοποίησή της σε εγχείριση που έκανε στο πόδι ασθενούς χρησιμοποιώντας, μαζί με την ομάδα του, τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας hololens της Microsoft. Αυτή η τεχνική τους επέτρεψε να απεικονίζουν στα hololens ένα μοντέλο της ανατομίας του ποδιού, ώστε να ξέρουν πόσο βαθιά έπρεπε να επέμβουν και πού να κάνουν τις τομές. «Στόχος είναι να γίνει ότι καλύτερο για τον ασθενή», ακόμα και αν αυτό γίνεται από ρομποτικά συστήματα.

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: «Ζούμε στη ‘μεσοζωική’ εποχή των υπολογιστών»
«Να είστε έτοιμοι για ότι έρχεται, για τις εξελίξεις και τις προκλήσεις» ανάφερε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, ξεκινώντας την ομιλία του, αντιπαραβάλλοντας την εξέλιξη των υπολογιστών με τη θεωρία εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου. «Βρισκόμαστε στη μεσοζωική εποχή –  η πρώτη εποχή ήταν από το 1936 έως το 1995 (με τους μεγάλους υπολογιστές)» και ακολούθως ανάφερε έξι βασικούς τομείς  – τέχνη, κοινωνία, οικονομία, επιστήμη, υγεία και δημοκρατία – στους οποίους οι υπολογιστές ασκούν τη μεγαλύτερη επίδραση.

«Η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ένα σημαντικό ψηφιακό αποτύπωμα στο Internet και στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τους αλγόριθμους και να βοηθάμε όλο αυτό να εξελιχθεί» σημείωσε, φέρνοντας μια σειρά από παραδείγματα (σχεδιασμό αγορών, εφαρμογή εύρεση συμβατότητας δότη σε μεταμοσχεύσεις νεφρών, online δημοπράτηση διαφημίσεων σε λίγα δευτερόλεπτα κ.λπ.) όπου οι αλγόριθμοι βοηθάνε. Αν και πολλά από τα κρυπτονομίσματα – 1.500 στο σύνολο – που κυκλοφορούν σήμερα είναι «φούσκες» τα θεωρεί μεγάλη ανακάλυψη, πιστεύει ότι θα βελτιωθούν στο μέλλον και ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνουμε συντονισμένοι σε αυτά. Σχολιάζοντας τα startups ανέφερε ότι πρέπει να επιλέξουν έναν τομέα και να αφοσιωθούν σε αυτό και όχι να σπαταλάνε δυνάμεις σε διαφορετικά πράγματα.

Θεωρεί μεγάλα τα άλματα που έχουν γίνει σήμερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και στους αλγόριθμους και συμπλήρωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει πολύ και τα αυτόνομα οχήματα, αν και εξέφρασε τις ανησυχίες του γι’ αυτά.
Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα ακόμα από την τεχνητή νοημοσύνη: «Στην εικόνα και το ήχο το ΑΙ τα πάει καλά, στην επεξεργασία κειμένου μέτρια, αλλά όσον αφορά τη μεταφορά της γνώσης και τον προγραμματισμό της κίνησης οι επιδόσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι απογοητευτικές».

Ο Κ. Δασκαλάκης θεωρεί σημαντικό το θέμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και υγείας, θίγοντας θέματα ηθικής: «Oι αλγόριθμοι θα κάνουν ότι τους προγραμματίσουμε να κάνουν». Στάθηκε,επίσης, στο θέμα των fake news και την εμπλοκή με την πολιτική κάνοντας μνεία για την υπόθεση της Cambdridge Analytics, τονίζοντας τη σημασία της αμεροληψίας και ιδιωτικότητας. «Δεν είναι ανάγκη να μας αντικαταστήσουν τα ρομπότ, είναι ευρύτατο το φάσμα των σχέσεων ανθρώπου μηχανής – τα ρομπότ θα μπορούσαν να μας συμπληρώνουν κι εμείς να τα καθοδηγούμε».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ανέφερε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε global  – «πολλές ανάγκες είναι παγκόσμιες, αρά γιατί να περιοριστείς στα ελληνικά σύνορα» –  ενώ υπάρχουν τοπικές ανάγκες και τοπικές δυνατότητες. Μίλησε επίσης για τα φθηνά και καλά μυαλά, για το πολύ ταλέντο που υπάρχει στη χώρα μας και τις δυσλειτουργίες που πρέπει να διορθωθούν (όπως είναι η νομοθεσία). «Όλοι πρέπει να είμαστε ψηφιακά γραμματιζούμενοι, είναι πολύ σημαντικό αυτό… Oφείλουμε να είμαστε μέρος του γίγνεσθαι  και των εξελίξεων και να φτιάξουμε ένα ποιοτικότερο μέλλον για τα παιδιά όλων μας» κατέληξε.

Case Studies
To δεύτερο μέρος του συνεδρίου διανθίστηκε από ενδιαφέροντα case studies. Σε αυτά ο Milan Glavaski, Director, Enterprise Technologies, Affidea μίλησε για τον τρόπο αξιοποίησης του cloud από την εταιρεία του, ενώ η Μαρία Οικονομίδου τόνισε για άλλη μια φορά ότι το ΑΙ θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη του μέλλοντος, φέρνοντας ως παράδειγμα μια αεροπονική καλλιέργεια στο New Jersey, που έχει αναπτυχθεί σε συστήματα της Dell χρησιμοποιώντας πλατφόρμα της Microsoft. Σε αυτό την περίπτωση η καλλιέργεια γίνεται πάνω σε διαδοχικά στρώματα, στο στιλ ραφιών αποθήκευσης, καθένα εκ των οποίων είναι διασυνδεδεμένο και μέσω αξιοποίησης των data analytics βελτιώνεται η παραγωγή. Τέλος οι Νικόλας Αναστασίου, Head of Analytics and Digital, Business Consulting Services, και Χρυσόστομος Κριδιώτης, Director, Business Consulting Services, Logicom Solutions, μίλησαν για location based services και data process και τις πρακτικές εφαρμογές τους σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια κ.λπ.

Βραβεύσεις
Κλου της εκδήλωσης ήταν οι βραβεύσεις των συνεργατών της Μicrosoft για τις επιτυχίες τους. Το βραβείο Data & Artificial Intelligence: The art of possible απονεμήθηκε στην Pollfish, το Embracing Microsoft Modern Workplace Αward το πήρε η Μαλτέζικη εταιρεία Kinetics Solutions, το βραβείο Unique Customers Experiences with Microsoft Business Applications απέσπασε η κυπριακή εταιρεία dot.cy, το Empower Business with MS Cloud Award το πήρε η Inntrust και, τέλος, το Microsoft Cloud Solutions Provider Award απέσπασε η Logicom Public.