To netweek σας βοηθά να επιλέξετε τα καλύτερα smartphones της αγοράς, με γνώμονα την επιχειρηματική τους χρήση.

Η επιλογή του καταλληλότερου smartphone για επιχειρηματική χρήση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στο λειτουργικό σύστημα, στον εξοπλισμό και στα συνοδευτικά αξεσουάρ καθώς αυτοί οι παράγοντες είναι οι περισσότερο καθοριστικοί και ουσιαστικοί.

Λειτουργικό σύστημα
Το Android αποτελεί το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα και χρησιμοποιείται στα smartphones πολλών κατασκευαστών. Το iOS, αντιθέτως, το συναντάμε μόνο στις διάφορες εκδόσεις του iPhone. Επιπλέον, υπάρχει το BlackBerry OS της RIM, το οποίο έχει δημιουργήσει μια παράδοση όσον αφορά στα smartphones που προορίζονται για επαγγελματική χρήση. Τέλος, υπάρχουν και τα μοντέλα με τα Windows Phone 7 ή 8. Κάθε ένα από τα παραπάνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί, λιγότερο ή περισσότερο για επιχειρηματική χρήση, κάθε ένα από αυτά διαθέτει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του. Πάντως, πριν καταλήξει κανείς σε ένα smartphone, συστήνεται να ρωτήσει πρώτα τη Διεύθυνση Πληροφορικής για το κατά πόσο το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζεται από το εταιρικό δίκτυο.

Android: To πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για smartphones – σύμφωνα με σχετική πρόσφατη μελέτη της Gartner κατέχει το 75% της παγκόσμιας αγοράς (για το τρίτο τρίμηνο του 2012) – διαθέτει και τις πιο πολλές ιδιαιτερότητες, ένεκα των πολλών εκδόσεων στις οποίες διατίθεται. Τα περισσότερα Android smartphones διατίθενται είτε με το Android 2.3.x (Gingerbread), είτε με το Android 4.0.x (Ice Cream Sandwich ή ICS). Φυσικά, υπάρχουν και μοντέλα εξοπλισμένα με την πιο παλιά έκδοση (Android 1.5), όπως και την πιο καινούργια (Android 4.1 και 4.2) Oι τελευταίες εκδόσεις του Android (4.0.x και 4.1.x) διαθέτουν πρόσθετες λειτουργίες, σχεδιασμένες για επιχειρηματική χρήση.

Ωστόσο, και οι δύο περισσότερο δημοφιλείς εκδόσεις του Android, οι Gingerbread και ICS, υποστηρίζουν, για παράδειγμα, το NFC και τις κλήσεις VoIP, ενώ προσφέρουν ευκολίες αντιγραφής και επικόλλησης κειμένου (κάτι χρήσιμο για τα επιχειρηματικά έγγραφα). To mail app της Google που υπάρχει στο ICS διαθέτει μια μπάρα ενεργειών, η οποία συσχετίζεται με το περιεχόμενο, στην κάτω άκρη της οθόνης. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ανάλογα με την περιοχή της εφαρμογής που βρίσκεται κανείς. Οταν, για παράδειγμα, γίνεται το διάβασμα ενός email, η μπάρα εμφανίζει επιλογές για την αρχειοθέτηση, το σβήσιμο ή το μαρκάρισμα του ως unread. Οταν απεικονίζεται το inbox εμφανίζεται, για παράδειγμα, η λειτουργία δημιουργίας ενός νέου email. Eπιπλέον, έχει γίνει πιο απλή η επισύναψη αρχείων, ενώ για να κάνει απλούστερη τη διαχείριση λογαριασμών IMAP και Exchange, το email app του ICS διαθέτει υποφακέλους. Τέλος, υποστηρίζει τον Exchange ActiveSync v14.

iOS: Από την έκδοση 5.0 και μετά, η Apple έχει διευρύνει τις επιχειρηματικές λειτουργίες που υποστηρίζονται από την mobile πλατφόρμα της. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και το Siri, μια λειτουργία φωνητικής καθοδήγησης που μπορεί να παίξει το ρόλο του προσωπικού γραμματέα. Με το Siri είναι εφικτή η αποστολή SMS, η εισαγωγή ραντεβού στο ημερολόγιο, η δημιουργία υπενθυμίσεων, αλλά και η χρήση απλών μαθηματικών εξισώσεων μέσω φωνητικών εντολών.

Το μεγαλύτερο ατού του iOS -από την έκδοση 5.0 και μετά- είναι φυσικά το iCloud. Αυτό αποτελεί την υπηρεσία cloud της Apple, μέσω της οποίας γίνεται ο συγχρονισμός αρχείων με άλλες συσκευές iOS ή υπολογιστές Mac. H υπηρεσία cloud δεν περιορίζεται μόνο σε έγγραφα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φωτογραφίες, βίντεο και μουσική. Συν τις άλλοις μπορεί να μορφοποιήσει τα μηνύματα. Η εφαρμογή διαχείρισης email διαθέτει ένα ενσωματωμένο λεξικό, ενώ ένα ακόμα highlight είναι το iMessage app, μέσω του οποίου μπορείτε να ανταλλάξετε μηνύματα με άλλες συσκευές iOS.

Windows Phone: Οι τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft για φορητές συσκευές – Windows Phone 7.x & 8 – προσφέρουν μερικές χρήσιμες λειτουργίες για επιχειρηματική χρήση. Η πιο σημαντική, ενδεχομένως, λειτουργία είναι το Office Hub, το οποίο προσφέρει πλήρη πρόσβαση στη σουίτα γραφείου της εταιρείας. Εδώ μπορεί κανείς να δει, να επεξεργαστεί και να δημιουργήσει αρχεία των Word, Excel και Powerpoint. Οι χρήστες έχουν, ακόμα, πρόσβαση στο OneNote, το αντίστοιχο της Microsoft για το Evernote, για να πάρουν σημειώσεις πάσης φύσεως. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης αρχείων του Office μέσω του Office 365 και του Windows Live SkyDrive, όπως και ο διαμοιρασμός τους με άλλους χρήστες.

Ετσι, προσφέρεται η δυνατότητα πρόσβασης σε εταιρικά έγγραφα από παντού. Τα mails είναι οργανωμένα σε conversations, με αποτέλεσμα όλες οι απαντήσεις σε ένα θέμα να απεικονίζονται περιληπτικά. Με αυτό τον τρόπο γίνεται απλούστερη η παρακολούθηση μιας επαγγελματικής αλληλογραφίας. Συν τις άλλοις, υποστηρίζεται η δημιουργία ομάδων από διαφορετικά inbox. Με αυτό τρόπο διευκολύνεται ο διαχωρισμός της προσωπικής από την επαγγελματική αλληλογραφία, αλλά και η παρακολούθηση τους.

BlackBerry ΟS: τα smartphones που έχουν την έκδοση 7 ή 7.1 του Blackberry OS περιέχουν το BlackBerry Balance. Αυτό το πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον BlackBerry Enterprise Server, επιτρέπει το διαχωρισμό των προσωπικών δεδομένων από τα εταιρικά. Το BlackBerry Protect επιτρέπει την προστασία και διαχείριση των δεδομένων σε πολλαπλές συσκευές. Οταν το BlackBerry κλαπεί ή χαθεί, τότε μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό εξ αποστάσεως, να σβήσει δεδομένα και να τα απενεργοποιήσει. Τέλος, διατίθεται δωρεάν σε όλους τους χρήστες του Blackberry 7 η έκδοση Premium του Documents to Go. Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει την επεξεργασία αρχείων του Word, Excel και Powerpoint, προσφέροντας στους κατόχους των smartphones με το Blackberry OS μια ακόμα σημαντική επιχειρηματική λειτουργία.


Εξοπλισμός
Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός smartphone σε σχέση με την επιχειρηματική του χρήση είναι τα εξής:

4G:
η νέα γενιά ασύρματων δικτύων υλοποιείται με τεχνολογίες όπως το WiMax και το LTE (Long Term Evolution). Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της 4G εντοπίζεται στις μεγαλύτερες ταχύτητες download και upload, ταχύτητες που επιτρέπουν, για παράδειγμα, την ουσιαστικά καλύτερη αναμετάδοση βίντεο. Αλλά και η πλοήγηση στο Internet γίνεται ουσιαστικά ταχύτερα, όπως και οι βιντεοδιασκέψεις. Το 4G έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη χώρα μας, ξεκινώντας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την προοπτική να καλύψει μελλοντικά όλη την Ελλάδα. Πριν, λοιπόν, αποφασιστεί η επιλογή ενός 4G smartphone συστήνεται να εξεταστεί αν υποστηρίζεται αυτό από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για την προβλεπόμενη περιοχή χρήσης του.

HDMI/MHL: H ύπαρξη μιας υποδοχής HDMI επιτρέπει τη σύνδεση του smartphone με μια τηλεόραση HD. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για όσους κάνουν παρουσιάσεις εκτός γραφείου και στο χώρο των πελατών τους. Μερικά smartphones διαθέτουν μια σύνδεση MHL, η οποία συνδυάζει το HD video (1080p) με ψηφιακό ήχο και επιτρέπει τη σύνδεση του smartphone με άλλες φορητές συσκευές, όπως tablets και κάμερες. Το πλεονέκτημα του MHL είναι ότι τροφοδοτεί ταυτόχρονα το smartphone με ρεύμα. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει με ένα καλώδιο HDMI.

Μπροστινή κάμερα: Χρήσιμο τεχνικό χαρακτηριστικό για όσους τους ενδιαφέρουν οι βιντεοδιασκέψεις και οι βιντεοκλήσεις. Η ποιότητα αυτής της πρόσθετης κάμερας κυμαίνεται από VGA έως ανάλυση στα 2MPixels, έχοντας τη δυνατότητα να τραβά και φωτογραφίες εκτός από βίντεο. Η ποιότητα των βιντεοδιασκέψεων, ωστόσο, δεν εξαρτάται από την ενσωματωμένη κάμερα, αλλά από το app που χρησιμοποιείται και την ταχύτητα του δικτύου σύνδεσης.

Χωρητικότητα: Είτε υλοποιείται στη μορφή του cloud, είτε στην ενσωματωμένη μνήμη του smartphone, είτε σε μια κάρτα μνήμης SD, η χωρητικότητα παίζει πάντα μεγάλο ρόλο για την επιλογή ενός smartphone. Οσοι θέλουν να αποθηκεύσουν πολλά έγγραφα και παρουσιάσεις στο smartphone τους, μαζί με φωτογραφίες, μουσική και βίντεο, τότε θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαθέσιμη χωρητικότητα, αλλά και στις δυνατότητες επέκτασής της, πριν καταλήξουν σε κάποιο smartphone. Μερικά smartphone διαθέτουν ενσωματωμένη μνήμη και προσφέρουν δυνατότητα επέκτασής της μέσω της προσθήκης καρτών μνήμης MicroSD.

Πληκτρολόγιο: Οσοι δεν βολεύονται με ένα πληκτρολόγιο αφής θα πρέπει να επιλέξουν ένα smartphone με ενσωματωμένο μίνι πληκτρολόγιο QWERTY. Αν και τα smartphones με πλήρες πληκτρολόγιο σπανίζουν, υπάρχουν ακόμα. Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς μοντέλα στα οποία το πληκτρολόγιο κρύβεται πίσω από την οθόνη και αποκαλύπτεται συρόμενο ή είναι τοποθετημένο ακριβώς κάτω από την οθόνη.

Εφαρμογές

Εκτός από το ίδιο το smartphone, αυτό που επηρεάζει την καταλληλότητά του για επιχειρηματική χρήση είναι τα συνοδευτικά apps και αξεσουάρ. Οσον αφορά στο πρώτο, υπάρχουν αρκετά apps επιχειρηματικής χροιάς, τα οποία διαχωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους.

Apps ασφαλείας. Καθώς στο smartphone αποθηκεύονται χρήσιμα προσωπικά και εταιρικά δεδομένα είναι λογικό να θέλει κανείς να προστατέψει τις επαφές, τα έγγραφα και τα υπόλοιπα αρχεία του. Μια σωστή εφαρμογή ασφαλείας δεν περιορίζεται στην προστασία των δεδομένων, αλλά επεκτείνεται και στο μπλοκάρισμα των κακότροπων apps και phishing sites. Tα περισσότερα apps ασφαλείας διατίθενται για μοντέλα με το λειτουργικό της Google, ενώ διαθέτουν, συνήθως, και λειτουργίες εντοπισμού, ώστε να βρίσκεται πιο εύκολα και με τη βοήθεια ενός χάρτη η χαμένη ή κλεμμένη συσκευή. Τα περισσότερα από αυτά τα apps επιτρέπουν, επιπλέον, το εξ αποστάσεως σβήσιμο αρχείων, στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εύρεση της συσκευής.

Apps παραγωγικότητας: από απλές εφαρμογές οργάνωσης εργασιών (to do lists), έως apps για το σκιτσάρισμα νέων ιδεών, υπάρχουν πολλά apps, τα οποία υπόσχονται την εξοικονόμηση χρόνου και την καλύτερη υποστήριξη της καθημερινής εργασίας. Ενας τρόπος για να τα εντοπίσει κανείς είναι να μεταβεί στο εκάστοτε app store και να αναζητήσει τα apps εισάγοντας ως λέξη κλειδί το productivity.

Αpps συγχρονισμού μέσω του cloud. Οπως αναφέραμε και πριν, το iOS και τα Windows Phone διαθέτουν μια ενσωματωμένη υπηρεσία συγχρονισμού με το cloud. Επιπλέον, υπάρχουν και λύσεις τρίτων κατασκευαστών, οι οποίες διατίθενται για όλες τις πλατφόρμες.

Aξεσουάρ
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα αξεσουάρ για τα σύγχρονα smartphones, τα οποία μπορούν να τα κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα για επιχειρηματική χρήση. Τέτοια αξεσουάρ είναι:
Φορητός φορτιστής: Οποιος χρησιμοποιεί εντατικά το smartphone του, θα πρέπει να το φορτίζει τακτικά. Μια ανάγκη που γίνεται εντονότερη για όσους συνηθίζουν να κάνουν συχνά επαγγελματικά ταξίδια. Λύση μπορεί να προσφέρει ένα φορητός φορτιστής, με υποστήριξη του USB και σε συμπαγές μέγεθος, ώστε να διευκολύνει κατά τη συχνή μεταφορά του.

Bluetooth Headset: Πολύ χρήσιμο αξεσουάρ για ένα πολυάσχολο επιχειρηματία, καθώς του επιτρέπει να απαντά στα επαγγελματικά του τηλέφωνα, ενώ βρίσκεται εκτός γραφείου, πηγαίνοντας στα επαγγελματικά ραντεβού του.

Pico projector: Ενας προβολέας τσέπης επιτρέπει την προβολή των παρουσιάσεων μέσα από το smartphone και στο χώρο του πελάτη. Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα που παίζουν ταυτόχρονα και το ρόλο της θήκης, προσφέροντας μια πρόσθετη προστασία στο smartphone. Τέλος, κυκλοφορούν και smartphones τα οποία είναι εξοπλισμένα με εσωτερικό προβολέα.