Νέα, απλοποιημένα και λιτά οργανογράμματα αποκτούν από σήμερα τα Υπουργεία, αλλάζοντας με τον τρόπο αυτό τον πυρήνα του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης μετά από δεκαετίες.

Η κατάρτιση των νέων οργανισμών των Υπουργείων βασίστηκε σε εκθέσεις αξιολόγησης, που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, που έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ). Οι αξιολογήσεις των δομών των Υπουργείων αποτυπώθηκαν σε εκθέσεις-πορίσματα των Επιτροπών Αξιολόγησης, οι οποίες υπεβλήθησαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που είχε το συντονισμό και την εποπτεία, και στα αρμόδια Υπουργεία για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.

Πλέον το Δημόσιο αποκτά μια ενιαία συνεκτική δομή με τις μειώσεις των δομών να αγγίζουν το 40% και το δημοσιονομικό όφελος να ανέρχεται στο ποσό των 10.800.000 ευρώ. Ειδικότερα, από 7.717 προϊσταμένους από σήμερα η Δημόσια Διοίκηση διαθέτει 4.558, με το δημοσιονομικό κόστος να περιορίζεται στα 16.231.800 ευρώ, από 27.081.000 ευρώ, που ήταν μέχρι τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γενικές Διευθύνσεις μειώνονται σε 93 από 115, οι Διευθύνσεις σε 994 από 1.644 και τα Τμήματα σε 3.324 από 5.763.

Με αφορμή την αναδιοργάνωση της Κεντρικής Διοίκησης, ο Υπουργός ΔΜΗΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Τα νέα οργανογράμματα έχουν πιο λιτές, πιο συνεκτικές δομές, καλύτερα καθορισμένους ρόλους και συνδράμουν και αυτά στο να δημιουργήσουμε ένα Κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, στην εξυπηρέτηση του πολίτη».