Τα τεχνολογικά θαύματα που συντελέστηκαν από το 2001 ως σήμερα συνθέτουν εν πολλοίς την ανασκόπηση της διεθνούς αγοράς ΙΤ, που θα βρείτε στις σελίδες του netweek –μαζί με τις σημαντικότερες επιχειρηματικές συμφωνίες και στρατηγικές κινήσεις των παγκόσμιων ICT κολοσσών.

2001: 9/11 και τα «απόνερα» της DOT «φούσκας»

Το netweek συστήθηκε στο ελληνικό κοινό τον Νοέμβριο του 2000, ως το περιοδικό για την αγορά της Νέας (τότε) Οικονομίας. Ο προσδιορισμός αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αρκετά… αισιόδοξος, καθώς, το 2001, οι πολυεθνικές εταιρείες IT μέτρησαν πολλές ζημιές -κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνταν στα πεδία του hardware και του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών. Την ίδια στιγμή, το «σκάσιμο» της dot.com «φούσκας» έπληττε τα κέρδη ιντερνετικών κολοσσών, όπως η Amazon και η Google και μας έδινε μια «πρόγευση» της νοοτροπίας «θεοποίησης» των επιχειρηματικών κερδών, που έμελλε να φέρει τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008.

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που δημιούργησε κρατική θέση για θέματα κυβερνο-τρομοκρατίας και διόρισε σε αυτή τον Richard Clark, ως αρμόδιο για την προστασία εμπιστευτικών δεδομένων, το business continuity των κρατικών συστημάτων και την προάσπιση του έθνους ενάντια στις ψηφιακές επιθέσεις. Σε επίπεδο μικροοικονομίας, το λανσάρισμα της εφαρμογής ψηφιακής ταυτότητας Passport από τη Microsoft και η «απάντηση» της Sun Microsystems με το Liberty Alliance Project καταδείκνυε την αυξημένη δυναμική της αγοράς security.

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις άρχισαν το 2001 να χρησιμοποιούνται από οικιακούς χρήστες, σε ανεπτυγμένες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Ωστόσο, οι dial-up συνδέσεις ήταν ακόμα κοινός τόπος για τους περισσότερους χρήστες ανά την υφήλιο. Οι αναλυτές τεχνολογίας επισήμαιναν τις δυνατότητες προσφοράς νέου τύπου content, ως απόρροια της καθιέρωσης χρήσης συνδέσεων υψηλής ταχύτητας (το DSL και το δορυφορικό Internet καταλογίζονταν το 2001 ως τέτοιες), παραδέχονταν όμως ότι το σενάριο αυτό ήταν πολύ μακρινό. Και μολονότι το 2001 εμφανίστηκαν οι πρώτες συσκευές και τεχνολογίες για διασύνδεση από φορητές συσκευές, όλα έδειχναν ότι το mobile internet θα χρειαζόταν πολύ χρόνο μέχρι να κερδίσει την αποδοχή του κοινού.

2002: 3G και οικονομικά σκάνδαλα αποτρέπουν την «ανάκαμψη»

Την πολυπόθητη «ανάκαμψη» έψαχναν και το 2002 οι επιχειρήσεις παγκοσμίως. Το κακό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, πάντως, δεν τους επέτρεψε να τη βρουν. Τη χειρότερη πορεία είχαν οι εταιρείες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου που – ένεκα 3G, οικονομικών σκανδάλων και χρεών – δεν μπόρεσαν να «ανακάμψουν». Στην Ευρώπη, οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δαπάνησαν υπερβολικά ποσά για την απόκτηση των αδειών τρίτης γενιάς, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ζημιές πολλών δισ. ευρώ. Ενδεικτικό για την πορεία του τεχνολογικού κλάδου είναι το γεγονός ότι, με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, η Microsoft ήταν η μοναδική εκπρόσωπος του τεχνολογικού κλάδου στη λίστα με τις 10 πρώτες (για την ακρίβεια η 1η) επιχειρήσεις.

Τον Μάιο, μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, συγχωνεύονται οι Hewlett Packard και η Compaq, με το συνολικό κόστος της συμφωνίας να ανέρχεται στα 18 δισ. δολάρια και το συνολικό εργατικό δυναμικό της νέας HP να αγγίζει τους 145.000 υπαλλήλους. Μία άλλη σημαντική εξαγορά ήταν αυτή του συμβουλευτικού τμήματος της PricewaterhouseCoopers από την IBM, έναντι 3,5 δισ. δολ., ενώ το 2002 έπεσε και η αυλαία για την πάλαι ποτέ κραταιά υπηρεσία ανταλλαγής μουσικών αρχείων Napster, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία εξαγοράστηκαν από την Roxio, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία για την αντιγραφή CD.

Τον Σεπτέμβριο, η IBM ήρθε σε συμφωνία με την Intel με στόχο την ανάπτυξη μίας σειράς servers οι οποίοι θα χρησιμοποιούνταν σε εργασίες μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στα μέσα του έτους, οι διεθνείς αγορές βρίσκονται στη δίνη νέου σκανδάλου τύπου Enron, με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών WorldCom, η οποία απέκρυψε δαπάνες ύψους 3,8 δισ. δολ. προκειμένου να εμφανίσει πλασματικά κέρδη στους ισολογισμούς των τελευταίων 5 τριμήνων.

2003: Tο ΙΤ απλοποιείται, οι ιοί καραδοκούν

Η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν το 2003, όχι μόνο τις επιχειρήσεις και τους τελικούς χρήστες, αλλά και τις κυβερνήσεις. Μόνο οι ιοί MSBlast και ο SoBig προσέβαλαν περισσότερες από το 90% των επιχειρήσεων και έμειναν στην ιστορία, ο πρώτος γιατί μόλυνε 1,5 εκατ. υπολογιστές παγκοσμίως, και ο δεύτερος ως ο ταχύτερα διαδιδόμενος ιος (μέχρι το τέλος του 2003). Συνολικά τα μερίδια των εταιρειών τεχνολογίας οδήγησαν στην αποκατάσταση της αγοράς το 2003, με τον δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να εμφανίζει αύξηση της τάξης του 43%, σε σύγκριση με το 19% του Dow Jones.

Οι υπηρεσίες αναζήτησης για εμπορικούς σκοπούς αποτέλεσαν τη «σωσίβια λέμβο» των διαφημιστικών πωλήσεων το 2003. Στις αρχές του έτους, πολλά από τα μεγάλα portals ανέπτυξαν μηχανές αναζήτησης, στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν τη Google – η Microsoft επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξη υπηρεσίας αναζήτησης, ενώ το Yahoo εξαγόρασε την Overture Services, με σκοπό να συνδυάσει τις υπηρεσίες τηs με την προηγούμενη εξαγορά της, το 2002, αυτή της εταιρείας Inktomi. Τέλος, το 2003, πολλές εταιρείε άρχισαν να διερευνούν το utility computing (ή computing on demand), μία αλλαγή που απάλλασσε τις επιχειρήσεις από τον τέράστιο όγκο Η/Υ, software προγραμμάτων, συσκευών αποθήκευσης και δικτύων. Το utility computing ήταν ο πρόδρομος του τόσο σύγχρονου σήμερα concept «απλοποίησης της χρήσης υπηρεσιών Πληροφορικής». Πλέον, οι επιχειρήσεις μπορούσαν να προσθέτουν σταδιακά τεχνολογίες και υπηρεσίες, για την αυτοματοποίηση των συστημάτων τους, με μειωμένο κόστος και πολυπλοκότητα.


2004: Στον χορό των μεγάλων εξαγορών

Παρά τις αρχικές ενστάσεις των αμερικανικών αρχών, για πιθανή δημιουργία μονοπωλίου στην αγορά λογισμικού, η Oracle τελικά εξαγόρασε, στην εκπνοή του 2004, την ανταγωνίστρια PeopleSoft. Τα θέματα ανταγωνισμού είχαν την τιμητική τους το 2004, και λόγω της δικαστικής διαμάχης της Microsoft με τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόστιμο ρεκόρ που επιδικάστηκε τελικά στην εταιρεία ανήλθε στα 497,2 εκατ. ευρώ, διπλάσιο απ’ ότι ανέμεναν τα στελέχη της Microsoft. Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά και η εξαγορά των δραστηριοτήτων προσωπικών Η/Υ της IBM από την κινεζική Lenovo, έναντι 1,25 δισ. δολ. Η συμφωνία «απελευθέρωσε» την IBM από τη δραστηριότητα των προσωπικών Η/Υ, ενώ παράλληλα ανέβασε τη Lenovo στην 3η θέση των παγκόσμιων πωλήσεων Η/Υ. Στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, η Cingular Wireless πήρε -κυριολεκτικά «μέσα από τα χέρια» της Vodafone- την AT&T Wireless, δημιουργώντας έτσι την μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.

Η αγορά λογισμικού αρχίζει να εμφανίζει δείγματα ανάκαμψης. Σύμφωνα με την Gartner, σε σταθερά επίπεδα έμειναν οι πωλήσεις των ERP εφαρμογών, ενώ τα συστήματα CRM παρουσιάσαν τη μεγαλύτερη αστάθεια. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις δαπάνες για λογισμικό έχουν οι εφαρμογές Business Intelligence. Τέλος, οι πρώτες εκδοχές των smartphones κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά –μολονότι χρησιμοποιούνται περισσότερο ως ηλεκτρονικά organizers (σε βάρος των PDA). Η ασύρματη πρόσβαση στα email ευνοείται από τη διάδοση χρήσης των συσκευών BlackBerry και το VoIP είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής, καθώς, προοδευτικά, η «φωνή» μετατρέπεται σε μία ακόμα IP εφαρμογή.

2005: Η APPLE εισέρχεται στην κινητή τηλεφωνία… χωρίς το iPHONE

Η συνεργασία της Apple με την Intel καταδεικνύει μία σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της Apple. Αμέσως μετά, η εταιρεία ανακοίνωσε και την είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία, με το μοντέλο Rokr της Motorola, το οποίο συνδεόταν με το μουσικό κατάστημα iTunes. Το 2005, το internet αναπτύχθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, ενώ, μόνο μέχρι τον Οκτώβριο, είχαν προστεθεί σε αυτό 17 εκατ. sites (σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Netcraft). Αξίζει να αναφερθεί πώς, το 2000, όταν ο «πυρετός του internet» βρισκόταν στο ζενίθ του, έκαναν την εμφάνισή τους 16 εκατ. sites. Το 2005, αναδύθηκε μία ακόμη μορφή phishing, το spear phishing, που στοχοποιεί έναν συγκεκριμένο χρήστη ή τμήμα ενός οργανισμού και το email που λαμβάνει φαίνεται να προέρχεται από χρήστη εντός της εταιρείας.

Αύξηση παρουσίασε και η κλοπή στοιχείων, όπου οι επιτιθέμενοι προχωρούσαν πλέον στην κλοπή αριθμών πιστωτικών καρτών και σχετικών στοιχείων, για να τα πουλήσουν στη συνέχεια online. Ένας ακόμη σημαντικός σταθμός της χρονιάς ήταν και η εξαγορά της Skype από το Ebay έναντι περίπου 2,6 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές. Η χρονιά «κλείνει» με ένα τσουχτερό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Microsoft, μέχρι και 2 εκατ. ευρώ την ημέρα, αν τελικά δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες της να ανοίξει την αγορά λογισμικού στον ανταγωνισμο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. λαμβάνει επίσημα μέτρα, επιβάλλοντας πρόστιμο σε κάποια εταιρεία, σε ημερήσια βάση.

2006: Η χρονιά που η GOOGLE άλλαξε επίπεδο

Στις 23 Οκτωβρίου του 2006, το CNNmoney έγραφε στο πρωτοσέλιδο του «Η μετοχή της Google πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό», καθώς η αξία της μετοχής του ανέβηκε στα 480 δολάρια. Ένα μήνα πριν, η εταιρεία είχε ανακοινώσει την εξαγορά του YouΤube, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα της έδινε ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στη Yahoo. Την ίδια χρονιά ο Bill Gates αρχίζει να κλείνει τα φώτα του γραφείου του στη Microsoft, στρέφοντας το ενδιαφέρον του κυρίως στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει ιδρύσει με τη σύζυγό του. Τo Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Microsoft επιτέλους διέθεσε στην αγορά τα Vista.

Η HP ήταν στις δόξες της. Είχε ξεπεράσει τη Dell στην παραγωγή PC και την IBM σε συνολικά έσοδα από το IT. Ο Mark Hurd, ερχόμενος από την Oracle, είχε αναλάβει τη θέση του CEO και όλα φαίνονταν ρόδινα, μέχρι τη στιγμή που η εταιρεία κατηγορείται για διαρροή πληροφοριών από υψηλόβαθμα στελέχη, μεταξύ των οποίων και η πρώην CEO, Carly Fiorina. Η Microsoft εφάρμοσε τη στρατηγική «ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε το αγοράζουμε» και έβαλε στο χαρτοφυλάκιο της τη Novell, έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς του Linux. Είχε προηγηθεί η συνεργασία της Red Hat με την Oracle.

Η συγχώνευση της Alcatel με τη Lucent, δημιούργησε έναν τηλεπικοινωνιακό γίγαντα, αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος ευελπιστούσε να ανταγωνιστεί του κινέζους κατασκευαστές στις υπηρεσίες VoIP. Το 2006 ήταν η χρονιά που οι μπαταρίες άρχισαν να ανησυχούν σοβαρά τον κόσμο της πληροφορικής. Η Dell ανακαλεί 4 εκατομμύρια μπαταρίες φορητών υπολογιστών και ακολουθούν οι Apple, Fujitsu, Hitachi, Lenovo και Toshiba με άλλα 4 εκατομμύρια μπαταρίες στο σύνολο.


2007: Μικραίνει η «Βιοποικιλότητα» της βιομηχανίας λογισμικού

Η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί καταλυτικά στις συγχωνεύσεις των εταιρειών IT, όμως το 2007, ήταν η χρονιά που άλλαξε θεμελιωδώς τη βιομηχανία λογισμικού. Συνολικά, οι IBM, SAP και Oracle ξόδεψαν πάνω από 20 δισ. δολάρια για να εξαγοράσουν ανταγωνιστές και συνεργάτες. Η SAP έδωσε 6,8 δισ. για τη Business Objetcs, η IBM έδωσε 5 δισ. για την Cognos και η Oracle 9,7 δισ. για τις Hyperion και BEA. Η απώλεια της πρώτης θέσης στην κατασκευή PC αναγκάζει τη Dell να επαναπροσδιοριστεί και ο Michael Dell επιστρέφει για να βοηθήσει την κατάσταση. Ήδη από το 3ο τρίμηνο της χρονιάς άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Το 2007 είναι η χρονιά που η Apple βρέθηκε στην κορυφή της ειδησεογραφίας εξαιτίας ενός smart phone που δικαιολογημένα άσκησε ακατανίκητη έλξη στους τεχνολάτρες. Το πρώτο iPhone ήταν ένας πετυχημένος συνδυασμός όμορφου σχεδιασμού και τεχνολογικής καινοτομίας. Παράλληλα, ανέτειλε το άστρο του Android της Google, η οποία υποσχέθηκε μια ανοιχτή πλατφόρμα, πάνω στην οποία διαφορετικοί κατασκευαστές θα μπορούν να συνθέσουν τις συσκευές τους. Για τον τομέα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, το 2007 ήταν το έτος της «μεγάλης ανατριχίλας». Οι χρήστες συνειδητοποίησαν ότι φιλοξενούσαν στους υπολογιστές τους λογισμικό σε ύπνωση, το οποίο, όταν έπαιρνε εντολή από το «αφεντικό» του μπορούσε να ξυπνήσει και να εκτελέσει την αποστολή του. Εκατομμύρια botnets να μπορούσαν επιτεθούν σε ένα σύστημα και να το εξαντλήσουν μέχρι τελικής πτώσεως.

Ο Nick Negroponte οραματίστηκε ένα PC κόστους 100 δολαρίων, το οποίο θα μπορούσε να συνδέσει με τη ψηφιακή πληροφορία τους κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών και κυρίως τα παιδιά. Δυστυχώς, η προσπάθεια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά το όραμα του έβαλε τη σπίθα για να ξεκινήσει η ανάπτυξη της αγοράς των φθηνών PC, τα οποία ωστόσο κόστιζαν σχεδόν τα διπλά λεφτά.

2008: Tο APPLE STORE φέρνει επανάσταση στην αγορά των φορητών συσκευών

Μπορεί πριν το τέλος του 2007, το iPhone να έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας με τις τεχνολογικές του καινοτομίες, όμως το Apple Store ήταν αυτό που έβγαλε την Apple από την απομόνωση του niche market και της άνοιξε την πόρτα για την αγορά ευρείας κατανάλωσης. Τον Οκτώβριο του 2008, το λειτουργικό Android χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη συσκευή G1 της T-Mobile. Και τα δύο νέα οικοσυστήματα ήταν σαν δύο εξωγήινα είδη που έφτασαν στη Γη και προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στο περιβάλλον. Το 2008 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «άνοιξη των social media». Αν και το Facebook είχε παρουσιαστεί από το 2004, το 2008 ήταν η χρονιά που η πορεία της εξέλιξής του άρχισε να γίνεται έντονα ανηφορική.

Το 2008 ήταν και η χρονιά που ακούστηκαν τα πρώτα τιτιβίσματα της Twitter. Η ανάπτυξη του Facebook δημιούργησε μια τρίτη δύναμη στην αγορά της πληροφορικής, η οποία φαίνονταν να έχει τη δύναμη να απειλήσει την κυριαρχία της Google στις μηχανές αναζήτησης και να αυξήσει τα κανάλια που είχαν ανοίξει για τη συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Το 2008 ήταν η χρονιά που το cloud γίνεται mainstream και ένας μεγάλος αριθμός από κατασκευαστές software προσφέρουν τις εφαρμογές τους σε μορφή Software as a Service. Μαζί με το cloud έρχεται και η ανάπτυξη του virtualization, το οποίο υπόσχεται ότι θα μειώσει το TCO περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι εταιρείες ξεκινούν να εμπιστεύονται σε «ξένες» υποδομές λειτουργίες δευτερεύουσας σημασίας και οι κατασκευαστές αγωνίζονται για να δημιουργήσουν πλατφόρμες διαχείρισης που θα δίνουν τη δυνατότητα στο IT να χειρίζεται με ευκολία τον κόσμο των εικονικών υπολογιστών.

2009: Βαθαίνει η κρίση, αλλά το IT αντιστέκεται

Η συρρίκνωση της παγκόσμιας αγοράς σε όλους τους τομείς ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα της ειδησεογραφίας για το 2009. Ωστόσο, στις αρχές του Δεκέμβρη η IDC και η Gartner έκαναν την εκτίμηση ότι ο κλάδος της πληροφορικής θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια αγορά σε ανάκαμψη. Οι προβλέψεις εκτιμούσαν αύξηση 3,2% για το 2010. Οι περίοδοι κρίσης δημιουργούν ευκαιρίες και κάπως έτσι η Sun Microsystems πέρασε στα χέρια της Oracle για 5,6 δισ. δολάρια, από 7,4 δισ. δολάρια που ήταν η αρχική πρόταση. Την ίδια χρονιά, η HP εξαγόρασε την EDS για 13,9 δισ. δολάρια και τη 3Com για 2,7 δισ. δολάρια και η Xerox την ACS για 6,4 δισ. δολάρια. Σε μια δύσκολη χρονιά, η Microsoft παρουσίασε τα Windows 7, τα οποία γρήγορα έκαναν τους χρήστες της να ξεχάσουν τα Vista. Ωστόσο, η Google δεν αφήνει πλέον τη Microsoft σε χλωρό κλαρί. Πετάει το δικό της πυροτέχνημα που λέγεται Chrome OS και συμπληρώνει το Chrome browser που είχε παρουσιάσει το 2008.

Η Microsoft προσπαθεί να αντιδράσει, συμφωνώντας με τη Yahoo να χτυπήσουν τη Google στη μηχανή αναζήτησης που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της. Η Ευρώπη, βλέποντας τα τεχνολογικά μεγαθήρια των ΗΠΑ να κάνουν ό,τι θέλουν στο έδαφος της, αρχίζει να ρίχνει πρόστιμα και πρώτη πληρώνει τη νύφη η Intel με 1,06 δισ. ευρώ. Στον τομέα της έρευνας, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι οι υποδομές δικτύων θα ζοριστούν πολύ τα ερχόμενα χρόνια Η Google έχει εξαγοράσει τη YouTube από το 2006. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά και η Netflix αυξάνει τις συμφωνίες της με διαφορετικές πλατφόρμες για να προσφέρει υπηρεσίες VOD. Μια ομάδα επιστημόνων στο Stanford παρουσιάζει το πρότυπο OpenFlow, βάζοντας τα θεμέλια για αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Software Defined Networking.

2010: Και το όνομα αυτού Internet of Things

Μέχρι το 2010, η τεχνολογία RFID και οι συναφείς είχαν διευρύνει τα σύνορα των αυτοματισμών. Η σμίκρυνση του μεγέθους και του κόστους παραγωγής μικροηλεκτρονικών ήταν αυτή που έδωσε στους κατασκευαστές το δικαίωμα να μιλούν για ένα νέο δίκτυο αντικειμένων που θα έκανε τα δίκτυα υπολογιστών να μοιάζουν με «φτωχούς συγγενείς». To Internet of Things άρχισε να αποκτά υπόσταση. Χωρίς ακόμα τα αντικείμενα να έχουν συνδεθεί στο Internet, η ποσότητα της πληροφορίας που διακινούνταν στο δίκτυο και αποθηκεύονταν στα data centers αυξάνονταν με εκθετικούς ρυθμούς Η πρόκληση των Big Data ήταν η ανάλυσή τους σε πραγματικό χρόνο και η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Εταιρείες, όπως η Amazon, Google και Facebook ξεκίνησαν να πειραματίζονται σε open source πλατφόρμες. Καθώς τα data center μεγάλωναν, μεγάλωνε και η όρεξη τους για κατανάλωση ενέργειας. H Gartner έκανε λόγο για Green IT και η McKisney προειδοποιούσε για υποδομές που θα δημιουργούσαν ένα βιώσιμο συνδεδεμένο κόσμο. Οι εταιρείες έκαναν τα πρώτα βήματα για να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να σώσουν τον πλανήτη, αλλά και την τσέπη τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κατασκευαστές πρότειναν το όραμα του “Everything as a Service” και έτσι το cloud computing γίνεται αφενός το μεγάλο disrupt της αγοράς, αλλά και το μεγάλο stress των CIOs, οι οποίοι δεν ξέρουν τι πρέπει να εμπιστευτούν και σε ποιον.

Η χρονιά δεν έχει μεγάλες εξαγορές, καθώς μόλις τρεις από τις 72 που έγιναν συνολικά ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο, με μεγαλύτερη την εξαγορά της Sybase από τη SAP με αντίτιμο 5,8 δισ. δολάρια και πιο άτυχη, όπως θα αποδειχτεί εκ των υστέρων, την εξαγορά της Palm από την HP με αντίτιμο 1,2 δισ. δολάρια. Στο τέλος του 2010, 1,2 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη είχαν στη διάθεσή τους μια mobile συσκευή. Ήδη από το τέλος του 2009 είχε ανακοινωθεί η πρώτη έκδοση του προτύπου Long Term Evolution, το οποίο έγινε γνωστό και ως 4G.


2011: Δείξε μου την πατέντα σου να σου πω ποιος είσαι

Το 2011 είναι η χρονιά που ο ανταγωνισμός στην αγορά των smart phones αναγκάζει τις εταιρείες να βγάλουν τα μυστικά τους όπλα. Μάχες που ξεκίνησαν τότε, δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Μεταξύ αυτών οι μάχες ανάμεσα στις Apple και Samsung και στη Google με τη Motorola Mobilty, η οποία κατέληξε στην εξαγορά της δεύτερης. Ευτυχώς ο Jobs έφυγε τον Οκτώβριο του 2011 και δε χρειάστηκε να ασχοληθεί πολύ με τα μαλλιοτραβήγματα που μάλλον δεν τα συμπαθούσε. Φεύγοντας άφησε πίσω του, μεταξύ πολλών άλλων εντυπωσιακών συσκευών, και το iPad, το οποίο έβαλε ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού και βοήθησε την αγορά να εξελιχθεί σαν σουπερνόβα. Στην προσπάθεια τους οι κατασκευαστές uπολογιστών να μετριάσουν τη μείωση των πωλήσεων φορητών υπό την πίεση των tablets, ανακαλύπτουν τα ultra book.

Μήπως πάμε για νέα τεχνολογική φούσκα; Ένα ερώτημα που αρχίζει να γεννιέται στην αγορά, η οποία βλέπει άγνωστες μέχρι τότε εταιρείες να ανεβάζουν τη χρηματιστηριακή τους αξία σε κορυφές αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Facebook που αναμένονταν να μπει την ερχόμενη χρονιά στο χρηματιστήριο είχε εκτιμηθεί στα 100 δισ. δολάρια. Η φούσκα που είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να σκάσει είναι το video, το οποίο έφυγε πλέον από τα χέρια των media companies και έγινε εργαλείο για την κάθε εταιρεία, αλλά και το κάθε άτομο. Κάθε λεπτό, οι χρήστες του Internet παγκοσμίως ανεβάζουν 72 ώρες video και αυτό είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό από το συνολικό video data transfer που συμβαίνει το ίδιο λεπτό.

Τα WikiLeaks είναι αυτά που το 2006 έθεσαν επίσημα το σημείο εκκίνησης του hacktivism, αλλά οι Anonymous είναι αυτοί που του έδωσαν ένα πρόσωπο ή για την ακρίβεια ένα προσωπείο. Με μία διαφορετική ονομασία, η ομάδα ήταν παρούσα από το 2003, αλλά το 2011 έκανε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές της ενέργειες. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Sony και η News Corp, αλλά και κυβερνητικοί οργανισμοί, όπως η CIA διαπίστωσαν ότι πάντα υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή για ανεπιθύμητους επισκέπτες.

2012: Ολα για το Software

Tο 2012 ήταν μια χρονιά… οργασμού εξαγορών από τους παγκόσμιους κολοσσούς της τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, η IBM ενίσχυσε σημαντικά το online software «οπλοστάσιό» της, εξαγοράζοντας τις Worklight (ανάπτυξη λογισμικού διαχείρισης για smartphones και tablets), Kenexa Corp. (κατασκευή ΗR λογισμικού on-demand) και την Butterfly Software (data analysis και migration λογισμικό). Η Oracle εξαγοράζει την Taleo Corp, στοχεύοντας στη δημιουργία τεχνολογικής πλατφόρμας που θα ενσωματώνει και τα social media, για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων, αλλά και την cloud-based analytics εταιρεία DataRaker. Τέλος, η Cisco απέκτησε την Truviso, προκειμένου να προσφέρει στους πελάτες της real time πληροφόρηση για την κίνηση των δεδομένων του δικτύου, την εταιρεία ενοποιημένων λύσεων υποδομής Clupia αλλά και την Meraki, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εξοπλισμού για δίκτυα. Αίσθηση προκάλεσε δε και η συμμαχία των Lenovo και η EMC, η οποία ενίσχυσε τη θέση της πρώτης στην αγορά των industry standard server και networked storage, ενώ ενδυνάμωσε την παρουσία της EMC στην Κίνα και σε άλλες βασικές ανεπτυγμένες αγορές.

Οι στρατηγικές κινήσεις των εταιρειών καταδείκνυαν την άνοδο των υπηρεσιών cloud και BI & Analytics –άλλωστε το 2012 είναι η χρονιά που ο όρος Big Data μπαίνει για τα καλά στο επιχειρηματικό λεξιλόγιο. Το BYOD (Bring Your Own Device) είναι ένας ακόμα όρος που κερδίζει έδαφος, καθώς, σχετική έρευνα της Cisco δείχνει ότι το 95% των στελεχών είναι υπέρ της χρήσης προσωπικών συσκευών για λόγους εργασίας. Ηχηρή μεταγραφή της χρονιάς ήταν η τοποθέτηση της Marissa Mayer στο «τιμόνι» της Yahoo. Οι δημοσιογράφοι της τεχνολογίας αναγκάστηκαν να μάθουν πολλά για το… δικαστικό ρεπορτάζ, καθώς η δίκη της HP ενάντια στην Oracle για την πλατφόρμα Intel Itanium, αλλά και το 1 δισ. δολάρια που υποχρεώθηκε να καταβάλει η Samsung διότι παραβίασε πατέντες της Apple έτυχαν μεγάλης προβολής στα ΜΜΕ.

2013: Wearables & Cryptocurrencies, υπό τη σκιά του «Μεγάλου αδελφού»

Καλώς ήλθε το bitcoin. Το νέο «νόμισμα» έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλές και η τιμή του εκτοξεύθηκε από τα 20 δολάρια στην αρχή του έτους στα 1.200 τον Δεκέμβριο. H Samsung ανακοίνωσε το Galaxy Gear και άνοιξε την αγορά των smartwatches και των wearables γενικότερα. Σε λιγότερο από δύο μήνες, η εταιρεία διέθεσε στην αγορά 800.000 έξυπνα ρολόγια. Ως απάντηση, η Google διέθεσε τα Google Glass σε μια ελίτ καταναλωτών που θα πρέπει να πληρώσουν 1.500 δολάρια για να δοκιμάσουν ένα προϊόν που είναι σε πειραματικό στάδιο. Ο Steve Ballmer αφήνει το τιμόνι της Microsoft, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ακόμα ποιος θα το πάρει. Στη διάρκεια της θητείας του, τα έσοδα της Microsoft πήγαν από τα 23 στα 78 δισ. δολάρια. Ο επόμενος CEO θα έπρεπε να αποφασίσει αν η εξαγορά της Nokia για 7,2 δισ. δολάρια ήταν μια καλή επιλογή.

Ο Michael Dell έβγαλε τελικά την εταιρεία από το χρηματιστήριο για να μην ακούει τις φωνές των πολλών μετόχων και να μπορέσει να εκτελέσει καλύτερα τη στρατηγική ανάκαμψης. Ο μεγαλοεπενδυτής Carl Icahn αντέδρασε κάπως, αλλά τελικά πείστηκε στα 13,88 δολάρια ανά μετοχή. Ο τσαντισμένος Edward Snowden, συνεργάτης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, έβγαλε τα άπλυτα στη φόρα και ξαφνικά όλοι άρχισαν να ψάχνουν για κοριούς στην τσέπη τους. Τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας είχαν την τιμητική τους, καθώς ήταν πρώτα στην προτίμηση των κατασκόπων, ενώ οι υπηρεσίες δεν δίστασαν να αξιοποιήσουν και το πλούσιο πληροφοριακό υλικό μεγάλων data centers, μεταξύ των οποίων και αυτά των εταιρειών Facebook, Google και Microsoft. Οι διευθύνσεις των εταιρειών ήταν θυμωμένες με την ανευθυνότητα των μυστικών υπηρεσιών και υποσχέθηκαν στους χρήστες τους ότι θα προστατέψουν περισσότερο τα προσωπικά τους δεδομένα.


2014: Ολα disrupted και βλέπουμε

Είναι η χρονιά που όποιος έχει φτιάξει ένα startup και δεν έχει βρει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια χρηματοδότησης σε λιγότερο από ένα χρόνο, θεωρείται «αποτυχημένος». Τι θα γίνει με αυτήν την κατάσταση κανείς δεν ξέρει. Αυτό όμως δεν εμποδίζει εταιρείες όπως οι Uber και Airbnb να ζητούν (και τελικά να παίρνουν) δισεκατομμύρια δολάρια για ανάπτυξη. Η Microsoft προχώρησε στην εξαγορά της Nokia, ξεκινώντας μια νέα προσπάθεια ανάκαμψης στην αγορά των συσκευών εκτός PC, ενώ η HP ανακοίνωσε τη διάσπασή της σε δύο μέρη (μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2015). Ο Satya Nadella, διάδοχος του Ballmer, λέει τα πράγματα με το όνομα τους και μεταξύ αυτών ότι τα Windows πλέον είναι το λειτουργικό μόλις στο 15% των συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο.

H Facebook βάζει ένα δυνατό στοίχημα 16 δισ. δολαρίων, εξαγοράζοντας τη WhatsApp, η οποία έχει ήδη στη λίστα της σχεδόν μισό δισεκατομμύριο χρήστες. Στόχος είναι να βελτιώσει τις επικοινωνίες μεταξύ των Facebook users, ενισχύοντας το πνεύμα της online «κοινότητας». H Apple παρουσιάζει το Apple Pay, δημιουργώντας πρακτικά ένα ακόμα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το οποίο, για κάποιο λόγο οι αναλυτές θεώρησαν ότι θα έχει εντυπωσιακή πορεία σε σχέση με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Περισσότερες από 500 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμπεριλαμβάνονται στους συνεργάτες της Apple.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τη Google να δώσει στους πολίτες της το δικαίωμα να αφήνουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή τους μακριά από αδιάκριτα μάτια. Μέχρι το Νοέμβριο η Google είχε αφαιρέσει 580.000 links κατόπιν αιτημάτων. O Obama «απαιτεί» το internet να παραμείνει ουδέτερο, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των χρηστών στην πληροφορία. Ωστόσο, η ασφάλεια των δεδομένων αναδεικνύεται σε μείζον θέμα των τεχνολογικών πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή οδηγία Network and Information Security για την κυβερνοασφάλεια «απειλούσε» τις εταιρείες με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας και υποχρεωτική αναφορά περιστατικών ασφαλείας στις εθνικές αρχές.

2015: IoT, Στρατηγικές ανακατατάξεις και εξαγορές μεγέθους “Guiness”

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της τεχνολογία ήταν ο διαχωρισμός της Hewlett-Packard Company, την 1η Νοεμβρίου, σε δύο εταιρείες, την HP Inc. και την Hewlett Packard Enterprise. Η πρώτη πλέον δραστηριοποιείται στο χώρο των Η/Υ και εκτυπωτών και η δεύτερη ασχολείται με το hardware και το λογισμικό, αλλά και υπηρεσίες που απευθύνονται σε επιχειρήσεις. Στόχος της στρατηγικής αυτής κίνησης ήταν να εστιάσει η εταιρεία περισσότερο στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των επιχειρησιακών υπηρεσιών. Λίγο πριν κλείσει η χρονιά, η Dell προχωρά στην μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο της τεχνολογίας, αυτή της EMC, έναντι 67 δισ. δολ. H συγχώνευση των δύο εταιρειών θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 και στόχος είναι, μέσω αυτής, να προκύψει μια ιδιωτική εταιρεία (κάτι που σηματοδοτεί και την έξοδο της EMC από το χρηματιστήριο).

Στην Dell Enterprise θα υπαχθούν τόσο η VWmare (η μόνη που θα παραμείνει public) όσο και η RSA. H σημαντική διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες συγχωνεύσεις είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου (ή μικρή) επικάλυψη ανάμεσα στις δραστηριότητες των δύο εταιρειών. Η Gartner μας λέει ότι το 2015 ήταν η χρονιά της αντίστροφης μέτρησης και το 2016 θα είναι η χρονιά της εκτόξευσης για το IoT. Mόνο οι κυβερνήσεις θα ξοδέψουν 39% περισσότερα δισ. δολάρια για έξυπνες πόλεις σε σχέση με το 2015 και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα 1,6 δισεκατομμύρια νέα αντικείμενα να συνδεθούν στο Internet. Τι είναι όμως το IoT; Υπάρχει σαφώς καθορισμένο πλαίσιο για τις εφαρμογές του; Η ύπαρξη πολλών ερευνητικών έργων, δεξαμενών σκέψης και δράσεων, όπως το Alliance for Internet of Things Innovation της E.E., δείχνουν ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται όμως το «παιδί» να ψηλώσει γρήγορα. Χαμογελάτε συνέχεια.