Απόψεις διακεκριμένων στελεχών και προσωπικοτήτων από τον χώρο του ΙΤ, καθώς και προβλέψεις, με τη «σφραγίδα» της Gartner, για τις τεχνολογικές εξελίξεις που, δίχως αμφιβολία, θα μας απασχολήσουν στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον.

Νίκος Αγγελόπουλος, CIO, Vodafone Italy

Tαξίδι στο χρόνο

Όταν οι εμπνευστές του netweek σχεδίαζαν το 1ο τεύχος πριν 15 χρόνια, μόλις είχα αρχίσει να χρησιμοποιώ το πρώτο μου κινητό τηλέφωνο (ένα υπέροχο Ericsson T28s) και βίωνα την επανάσταση της ψηφιακής τηλεόρασης στη Μ. Βρετανία. Κάπου αλλού στον κόσμο ετοίμαζαν τα πρώτα εμπορικά διαθέσιμα USB memory sticks και κινητά τηλέφωνα με αισθητήρα CCD και κάμερα στα 0,1ΜPixels.

Το έτος 2000 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον κόσμο της Πληροφορικής. Είχαν ξοδευτεί πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του “Year 2000 problem” (του “electronic equivalent of the El Niño” όπως το είχαν αποκαλέσει) και όλοι νιώθαμε μεγάλη ανακούφιση που το ξεπεράσαμε χωρίς προβλήματα. Τα επόμενα χρόνια δεν θα μας απασχολούσε μία ημερομηνία, αλλά θα ζούσαμε την εποχή του Internet και του mobile. Ανατρέχοντας στα τελευταία 15 χρόνια θα δούμε ότι ποτέ άλλοτε δεν έχουν αλλάξει τόσα πολλά πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο! Παρά το αρχικό μούδιασμα από την “dot com” φούσκα, η τεχνολογία βίωσε τον πιο ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξής της, διεισδύοντας σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας τη ζωή μας πιο έντονα από ποτέ. Σκεφτείτε μόνο μερικά παραδείγματα εξέλιξης της Πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών από την αρχή της χιλιετηρίδας:

  • Οι χρήστες του Internet σε όλον τον κόσμο αυξήθηκαν από περίπου 300 εκατομμύρια σε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους
  • Τα έσοδα από mobile data εκτοξεύθηκαν στα περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια (από σχεδόν μηδενική βάση)
  • Ενώ με 300 δολάρια αγοράζαμε 20GB αποθηκευτικού χώρου, σήμερα αγοράζουμε 8TB
  • To καθημερινό μας λεξιλόγιο εμπλουτίστηκε με λέξεις όπως Facebook, Google, YouTube, iPhone, Android, Skype, Wikipedia. Κάποιες από αυτές τις χρησιμοποιούμε, ήδη, σαν …ρήματα!
  • Πιο πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη έχουν πρόσβαση σε ένα κινητό τηλέφωνο, παρά σε μια τουαλέτα…

Υγεία, τουρισμός, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, μεταφορές, επικοινωνία, ενημέρωση και δημοσιογραφία, παιχνίδια κάθε κατηγορίας (παιδικά, τυχερά, ηλεκτρονικά), διασκέδαση κάθε χαρακτηρισμού καταλληλότητας, πόλεμοι, εμπόριο… Δεν υπάρχει σχεδόν καμία ανθρώπινη δραστηριότητα που να μην έχει αλλάξει ριζικά ή να μην μετασχηματίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα από μια εφαρμογή και αναλύοντας διεξοδικά ψηφιακά δεδομένα. Η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς με ταξί στον κόσμο δεν έχει ούτε ένα ταξί και ο μεγαλύτερος «πάροχος» ενοικιαζόμενων καταλυμάτων δεν έχει ούτε ένα ακίνητο! Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η Πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες μετατρέπονται από εργαλεία υποστήριξης σε στρατηγικής σημασίας παραγωγικούς συντελεστές, με τον CIO να αναβαθμίζεται και να αποκτάει θέση στο ΔΣ των επιχειρήσεων! Στη διάρκεια των επόμενων χρόνων θα δούμε παρόμοιες και μάλλον ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές.

Η εξάπλωση των τεχνολογιών στη διασύνδεση αντικειμένων είναι πραγματικότητα. Η ψηφιακή απεικόνιση σε πραγματικό τρισδιάστατο χώρο, η 3D εκτύπωση και τα drones φέρνουν επανάσταση στις μεθόδους παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών. Τα πρώτα humanoid robots επιχειρούν ήδη στο Henn-na Hotel στο Ναγκασάκι και τo UCL ξεκίνησε MSc in Digital Anthropology. Η ζωή μας πλημμυρίζει από οθόνες κάθε είδους και μορφής που είναι μαζί μας παντού. Σε αντίθεση με την περίφημη λανθασμένη πρόβλεψη της ΑΤ&Τ το 1980 για 1 εκατομμύριο χρήστες κινητών τηλεφώνων το 2000 στις ΗΠΑ, ίσως, τελικά, η πρόβλεψη του Ken Olson από το 1977 (όταν ήταν πρόεδρος της Digital Equipment Corp) ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να θέλει ένα PC στο σπίτι του» αποδειχθεί σωστή πολύ σύντομα!

Ποιος θα χρειάζεται PC σε ένα σπίτι με smartphones, tablets, fitness trackers, smart TVs, connected οικιακές συσκευές, κάμερες και ότι άλλο μπορεί να προκύψει στο μέλλον, συνδεδεμένα στο Internet και σε Cloud Service Providers; Τελικά, η μόνη πρόβλεψη του Robert Zemeckis από την «Επιστροφή στο Μέλλον» (1985) που δεν είδαμε να γίνεται πραγματικότητα μέχρι την 21η Οκτωβρίου 2015 στις 16:29 είναι το ταξίδι στο χρόνο!


Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών & Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤE

Πληροφορική Πρόκληση η προσαρμογή στο συνεχή μετασχηματισμό

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικο-οικονομικά φαινόμενα της εποχής μας. Η τεχνολογία αλλάζει με τέτοιο «καταιγιστικό» ρυθμό, που 15 χρόνια ισοδυναμούν με αιώνα.

Τα όρια μεταξύ των κλάδων Πληροφορικής και τεχνολογίας δικτύων γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα. Η Πληροφορική προσαρμόζεται στις αλλαγές της τεχνολογίας, ενώ η προσαρμογή αυτή ευνοεί και επηρεάζει την περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι αλλαγές στην Πληροφορική και την τεχνολογία έχουν τεράστια επίπτωση στην οργάνωση και τη λειτουργία τους. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω τις τρείς σημαντικότερες, θα επέλεγα το mobile internet, τα social media και τo cloud. Η ταχεία ανάπτυξη του mobile internet, σε συνδυασμό με την ευρυζωνική τεχνολογία οδήγησε στη μεταστροφή από εφαρμογές για προσωπικούς υπολογιστές, σε εφαρμογές για το Internet και φορητές συσκευές.

Επίσης, η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων την τελευταία δεκαετία όχι απλά υποστηρίζει, αλλά ενισχύει τη μεταστροφή αυτή, αφού από συσκευές που πραγματοποιούν κλήσεις, έχουν εξελιχθεί σε προσωπικούς υπολογιστές, τους οποίους μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί όποτε και όπου θέλει. Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τις επιχειρήσεις, χωρίς την ανάγκη της ανθρώπινης διεπαφής. Αυτή η αλλαγή έχει τροποποιήσει σημαντικά την ανάπτυξη του κλάδου Πληροφορικής και τις λειτουργίες του, αφού πλέον στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή εμπειρία και υποστήριξη του πελάτη, την ταχεία ανάπτυξη νέων προσφορών και τη διαθεσιμότητα των εφαρμογών 24/7.

Η έκρηξη της χρήσης Social Media, που είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας των πελατών και των επιχειρήσεων, έχει δημιουργήσει ένα νέο κόσμο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Συνδυάζοντάς τον με την πληθώρα εφαρμογών που είναι διαθέσιμες για επικοινωνία με πελάτες, δημιουργείται ένας τεράστιος όγκος δεδομένων -δομημένων και μη-, ο οποίος τοποθετεί τα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων και τη real-time αντιμετώπιση συμβάντων στην «καρδιά» των επιχειρηματικών λειτουργιών. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τροποποιούνται βάσει των αξιολογήσεων των πελατών, δημιουργούνται νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ικανοποιούν συγκεκριμένες ανάγκες, οι υπηρεσίες υποστήριξης τροποποιούνται για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών κ.λπ. Η αυξημένη ζήτηση για εφαρμογές Πληροφορικής, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα budget, έχει οδηγήσει επίσης σε σημαντικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική Πληροφορικής και τις πρακτικές ανάπτυξης.

Μερικές από αυτές είναι η χρήση λογισμικού Open Source, Software as a Service (SaaS) και Infrastructure as a Service (IasS) για τον περιορισμό εξόδων για αγορά ή ανάπτυξη λογισμικού. Επίσης, στις περιοχές που χρησιμοποιείται Out-of-the-box λογισμικό, η τροποποίηση που γίνεται στο περιεχόμενό του είναι η ελάχιστη, ούτως ώστε η ανάπτυξη νέων λειτουργιών και αναβαθμίσεων να γίνεται ευκολότερα, γρηγορότερα και με το μικρότερο κόστος. Big Data, Social Networks, Consumerization of IT, Cloud Computing, Mobility και πολλές ακόμα τάσεις, επανακαθορίζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα και μετασχηματίζουν το επιχειρείν όπως το ξέραμε.

Παράλληλα με τις τάσεις της τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύπλοκα ζητήματα που ανατρέπουν την ομαλή τους πορεία, όπως είναι για παράδειγμα η οικονομική κρίση. Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός και ο μετασχηματισμός της Πληροφορικής «προκαλούν» διαρκώς τους CIOs να επανεφεύρουν το ρόλο τους. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ το περιοδικό netweek και όλους τους συνεργάτες του για την εξαιρετική τους δουλειά. Εύχομαι να συνεχίσετε να καλύπτετε τον κλάδο μας με το ίδιο πάθος για πολλά χρόνια ακόμα και να βλέπουμε μαζί όλες τις εξελίξεις και όλες τις συναρπαστικές αλλαγές που επιφυλάσσει το μέλλον για την Πληροφορική και την τεχνολογία.


Γιώργος Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

15 χρόνια εξέλιξης

Μέσα σε 15 χρόνια τα πάντα έχουν αλλάξει και κυρίως ο ρόλος του CIO. Αυτό, ωστόσο, που δεν έχει αλλάξει είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος συνεχίζει να παίζει κρίσιμο ρόλο.

Ιανουάριος του 2000, αμέσως μετά την ηρωική για τους ανθρώπους της Πληροφορικής είσοδο στη δεύτερη χιλιετία και το περιβόητο πια “millennium bug”. Η COBOL έχει γνωρίσει στιγμές δόξας, καθώς έχουν ξαναγραφεί άπειρες γραμμές κώδικα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την 1/1/2000. Οι απομακρυσμένες συνδέσεις γίνονται στην καλύτερη περίπτωση με γραμμές ISDN και το websense έχει έρθει και στην Ελλάδα. Οι συνδέσεις μετρούνται ακόμη σε Kbps, ξεκινώντας από τα 2.400bps, φτάνοντας στα 64Kbps και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στα 128Kbps. Οι εφαρμογές είναι ως επί το πλείστον client server, ενώ έχουν κάνει δειλά την εμφάνισή τους οι πρώτες εφαρμογές που χρησιμοποιούν Internet Explorer & Netscape.

Τα κινητά έχουν δυνατότητες MMS, αλλά τα mail δεν είναι διαθέσιμα (ευρέως) εκτός του εταιρικού LAN. Οι καινούργιες κατασκευές δικτύων αναφέρουν το UTP CAT5e (2001) και οι ταχύτητες είναι οι ανάλογες, καθώς μόλις είχε ξεκινήσει η κατασκευή fiber που εξασφάλιζε ταχύτητα 1GB . To e-banking στην Ελλάδα είναι μια έννοια άγνωστη, όπως και η ηλεκτρονική τραπεζική, η οποία περιορίζεται σε απ’ ευθείας συνδέσεις επιχειρήσεων με συστήματα όπως το Alphaline.

Η πρώτη αναφορά σε converged technologies σχετικά με τραπεζικές εφαρμογές εμφανίζεται στο YouTube το 2007 (https://youtu.be/A_dGWikwuXw), όπου έχει την τιμητική του το Sony Ericson P910. Τότε ο CIO ήταν στην καλύτερη περίπτωση Διευθυντής Πληροφορικής Ομίλου και το background του ήταν στις πλείστες περιπτώσεις καθαρά τεχνικό – όσο πιο τεχνικό τόσο καλύτερα. Ο Διευθυντής Πληροφορικής, που ήταν ο πιο συνηθισμένος τίτλος, αναφέρεται συνήθως στον Οικονομικό Διευθυντή και το Τμήμα Μηχανογράφησης, (όπως αποκαλείται στις περισσότερες επιχειρήσεις και τράπεζες η Πληροφορική) είναι ένα σιλό αποτελούμενο από τεχνικούς, όπως προγραμματιστές και μηχανικούς servers & δικτύων (2 σε ένα!).

Στα τέλη του 2015, η Πληροφορική θεωρείται κινητήριος μοχλός για οποιοδήποτε business re-engineering, ο CIO προτείνεται να συμμετέχει στα ανώτατα όργανα Διοίκησης (Executive Committee, Board κλπ.), αναφέρεται στον COO ή στον CEO και είναι πλέον απαραίτητο να έχει γνώσεις ει δυνατόν και πιστοποιήσεις ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές για επιχειρησιακά θέματα, όπως Διοίκηση , Οικονομικά κ.λπ. Οι υποδομές λειτουργούν, πλέον, σε ταχύτητες ασύλληπτες για τα δεδομένα του 2000, τα 100GB θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία δικτύων, οι servers και το storage αρχίζουν και μεταφέρονται στο σύννεφο, καθώς οι διαδικτυακές ταχύτητες και η ασφάλεια είναι σε τέτοια επίπεδα που επιτρέπουν πρόσβαση από σχεδόν παντού, με κάθε είδους συσκευή, ακόμη και με το παραδοσιακό (;) ρολόι. Οι εφαρμογές τρέχουν πια μέσα από έναν Internet browser και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσφέρονται όχι μόνον από εξειδικευμένα sites, αλλά και από τα γνωστά πια μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα Facebook, Google+ και Twitter.

Οι τράπεζες ανταγωνίζονται σκληρά για να κρατήσουν τον πελάτη τους, προσφέροντας καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και οι συναλλαγές γίνονται πλέον από το σπίτι, τη δουλειά ή και από το ταξίδι. Τι δεν έχει αλλάξει; Η σχέση με τους ανθρώπους. Οι ειδικοί της Πληροφορικής τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται τη σωστή καθοδήγηση, mentoring και διαχείριση, ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα σε ένα περιβάλλον, το οποίο έχει γίνει 24×7 απαιτητικό, χωρίς να νιώθουν αυτήν την πίεση. Οποία και εάν είναι τα μέσα, ακόμη και εάν οι μηχανές φτιάξουν μηχανές, θα υπάρχει πάντοτε ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος θα παίζει κρίσιμο ρόλο. Αυτόν τον ανθρώπινο παράγοντα πρέπει να προφυλάξουμε, αλλά και να αναπτύξουμε. Αυτό είναι το καθήκον και η υποχρέωση όλων όσων έχουν θέση ευθύνης στον χώρο της Πληροφορικής.


Καθ. Γεώργιος Δουκίδης, Διευθυντής, Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νέα επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια του κλάδου και των ευρύτερων υπηρεσιών. Ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου των ICTs, αλλά και ημιτελείς προσπάθειες στο Δημόσιο.

Ανάδειξη νέων επιχειρηματικών κλάδων. Η αυξανόμενη αξιοποίηση του Διαδικτύου και των κινητών βοήθησε να αναδειχθούν δυο νέοι σημαντικοί τεχνολογικοί κλάδοι, με εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας επιστημόνων και μια εξωστρεφή δραστηριότητα που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με την αντίστοιχη εδραίωση των κλαδικών φορέων (ΣΕΚΕΕ και GRECA). Ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου σε μια αγορά που ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ κατέγραψε τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, συνδυάζοντας τις τεχνολογικές καινοτομίες του Διαδικτύου με την επιχειρηματική στρατηγική για ανάπτυξη και εξωστρέφεια. Εξωστρεφής επιχειρηματική δραστηριότητα. Αναδεικνύονται εταιρείες του ευρύτερου κλάδου των ICTs που παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες, βασισμένες σε τεχνολογικές υποδομές. Στην περίπτωση αυτή το διαδίκτυο πέρα από κανάλι προώθησης γίνεται και κανάλι διανομής με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, χωρίς την ύπαρξη φυσικού δικτύου που κοστίζει πάρα πολύ.

Πλέον, δεκάδες εταιρείες με έδρα την Ελλάδα προσφέρουν τις ψηφιακές υπηρεσίες τους σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας την τεχνολογική καινοτομία τους και το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό. Καινοτόμα startups και νέα επιχειρηματικά μοντέλα στον κλάδο των ICTs. Κάθε χρόνο δημιουργούνται στην Ελλάδα περίπου 40.000-50.000 νέες επιχειρήσεις, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό, καθώς μόνο μία στις χίλιες νέες επιχειρήσεις ασκεί μεγάλη επίδραση στην αγορά. Σχεδόν οι μισές από αυτές προέρχονται από τον χώρο των ICTs, δημιουργώντας βέλτιστες πρακτικές για το πώς μπορεί να μετατραπούν ερευνητικά αποτελέσματα και επιχειρηματικές ιδέες σε αξιοποιήσιμα προϊόντα/υπηρεσίες, αντλώντας χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό και προσφέροντας σε σύντομο χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες τους παγκοσμίως.

Η στρατηγική σημασία της Πληροφορικής για λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί βέλτιστες πρακτικές και επιχειρηματική αριστεία σε μεγάλους οργανισμούς όσον αφορά την αξιοποίηση της Πληροφορικής για στρατηγικούς σκοπούς, ήτοι την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την αναδιοργάνωση επιχειρησιακών διαδικασιών, την άμεση λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων και τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Στις συγκεκριμένες εταιρείες η Διεύθυνση Πληροφορικής αναδεικνύεται σε «διευκολυντή» (facilitator) των αλλαγών/καινοτομιών και ο Διευθυντής Πληροφορικής αναβαθμίζεται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.

Ημιτελείς προσπάθειες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Παρότι η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» συνοδεύει τον τίτλο κεντρικού υπουργείου, οι προσπάθειες για την ανάδειξή της σε βασικό πυλώνα αναμόρφωσης του δημοσίου τομέα παραμένουν κυρίως στη θεωρία, με λίγα ουσιαστικά αποτελέσματα. Αν εξαιρέσουμε την κυριότερη μεταρρύθμιση του δημοσίου με τα ΚΕΚ και την απρόσκοπτη λειτουργία του TAXIS, η Πληροφορική δεν έχει να επιδείξει πολλά ουσιαστικά αποτελέσματα, παρά τα υψηλά ποσά που επενδύθηκαν από το ΕΣΠΑ. Ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει καινοτόμα βήματα στις αρχικές νομοθετικές παρεμβάσεις και μάλιστα πιο νωρίς από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η εξέλιξή τους ήταν ιδιαίτερα συντηρητική. Για παράδειγμα, η καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1-1,5 δις ευρώ, να αυξήσει την είσπραξη του ΦΠΑ κατ 1-2 δις ευρώ και να πατάξει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή.

Πληθωρισμός ακαδημαϊκών τμημάτων με λίγα, όμως, κέντρα αριστείας. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 45 πανεπιστημιακά τμήματα (σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) που εξειδικεύονται στον ευρύτερο χώρο των ICTs, με 4.000 περίπου αποφοίτους ετησίως. Σε κάποια από αυτά τα τμήματα λειτουργούν λίγα κορυφαία κέντρα αριστείας με εντυπωσιακά ερευνητικά αποτελέσματα και διεθνείς συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα παραμένουν γιατί αρκετά προγράμματα σπουδών δεν σχετίζονται με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και τις ποιοτικές ανάγκες του κλάδου σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας με τον κλάδο των ICTs.


Ξενοφών Λιαπάκης, Group CIO, Interamerican

Digital Insurer

Συγκρίνοντας τον ανταγωνισμό, τα προϊόντα, τις ανάγκες των καταναλωτών, το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας και κυρίως τις διαθέσιμες τεχνολογίες την τελευταία 15ετία, εύκολα διαπιστώνει κανείς τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συμβεί στον ασφαλιστικό χώρο.

Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ασφαλιστική αγορά τα τελευταία 15 χρόνια οφείλονται, κυρίως, στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, τη διείσδυση του Internet, τη χρήση των smartphones και tablets, την εξάπλωση των social media, το digital marketing και την αξιοποίηση των δεδομένων. Αλλαγές που υποχρέωσαν τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμόσουν το μοντέλο λειτουργίας τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Η συμπεριφορά του καταναλωτή έχει αλλάξει. Ενημερώνεται και συγκρίνει τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν μέσω διαδικτύου, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων εκδίδει, εξοφλεί και τυπώνει online και σε πραγματικό χρόνο το συμβόλαιό του. Προηγμένα εργαλεία underwriting και fraud detection εντοπίζουν και αποτρέπουν κατά τη φάση της έκδοσης την ασφάλιση ανεπιθύμητων ή «ύποπτων» κινδύνων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες βλέποντας την αλλαγή αυτή αναπτύσσουν «omni-channel» – «my-account» υπηρεσίες, κάνοντας χρήση σύγχρονων digital marketing εργαλείων και τεχνικών (personalization, a/b testing κ.α.), καθώς και προηγμένων εργαλείων digital analytics που οδηγούν στην καλύτερη κατανόηση του customer journey, τη μεγιστοποίηση του customer experience και του conversion rate. Χρησιμοποιούν σύγχρονες πλατφόρμες CRM, οι οποίες διαθέτουν πλέον όλα τα απαραίτητα εργαλεία, στοχεύοντας στην 360ο εικόνα της σχέσης του πελάτη με την ασφαλιστική εταιρεία. Η παράλληλη, δε, χρήση σύγχρονων data analytic tools παρέχει δυνατότητες επεξεργασίας και αξιοποίησης τεράστιων και ετερογενών όγκων πληροφορίας (Big Data), τα οποία κρύβουν «γνώση» και «ευκαιρίες».

H επικοινωνία με τους πελάτες έχει αλλάξει, κυρίως λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των social media. Οι επιχειρήσεις έχουν, πια, στη διάθεσή τους ένα νέο και ιδιόμορφο κανάλι επικοινωνίας, το οποίο μπορεί τόσο να τις απογειώσει όσο και να τις οδηγήσει σε προβλήματα. Η τεχνολογία παρέχει σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης και διασύνδεσης αυτών με τα εταιρικά πληροφοριακά συστήματα και τις πλατφόρμες CRM. Το μοντέλο λειτουργίας των παραδοσιακών δικτύων πωλήσεων – agency και brokers – έχει αλλάξει ριζικά, αφού τα παραδοσιακά γραφεία πωλήσεων έχουν αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά. Οι πωλητές επωφελούμενοι της τεχνολογίας προσφέρουν, εύκολα και γρήγορα, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες τους. Εναλλακτικά κανάλια πωλήσεων (supermarkets, εφημερίδες, βενζινάδικα κ.α.) που αναδεικνύονται μέσω συνεργασιών για την προώθηση digital ασφαλιστικών προϊόντων, θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει καθοριστικά την ασφαλιστική βιομηχανία. Η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και η απαίτηση για 24×7 διαθεσιμότητα αυτών αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα των εταιρειών. Η φύση, δε, των ασφαλιστικών κινδύνων αλλάζει. Σε αυτό συντελεί η ανάπτυξη της τηλεματικής και γενικότερα του Internet Of Things (IoT). Θυμηθείτε ότι η πτήση των drones και η κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό αποτελούσαν κάποτε σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, οι ασφαλιστικές καλούνται να απαντήσουν σε περίπτωση ατυχήματος που εμπλέκεται όχημα χωρίς οδηγό, το ποιος θα έχει την ευθύνη.

Τέλος, σημαντικό μέρος των ασφαλιστικών εργασιών τα επόμενα χρόνια θα έχει σχέση με το cyberisk, το οποίο αποτελεί ήδη τον No 1 κίνδυνο παγκοσμίως και τον οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είτε ως κίνδυνο δημιουργώντας το κατάλληλο ασφαλιστικό προϊόν είτε ενισχύοντας την ασφάλειά τους, ώστε να προστατευτούν από αυτόν. Η Interamerican αντιλαμβανόμενη εγκαίρως την αξία της τεχνολογίας και τη νέα ψηφιακή εποχή που έρχεται, ξεκίνησε το ταξίδι της, κάνοντας σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια σε αυτήν, με μοναδικό στόχο να γίνει ο πιο digital insurer στην Ευρώπη μέχρι το 2020.


Δημήτρης Μακρής, IT Manager, Andriaki Shipping Co. Ltd, Πρόεδρος της AMMITEC

15 χρόνια τεχνολογίας

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα γυρνώντας 15 χρόνια πίσω στο 2000, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο διαφορετικός τεχνολογικά ήταν τότε ο κόσμος μας και πόσο έχει εξελιχθεί έως σήμερα

Το “millennium bug” και οι προφητείες για το τεχνολογικό τέλος του κόσμου δεν επαληθεύτηκαν. Οι παρενέργειες του ιού “I Love you” ήταν ανεπαίσθητες σε σχέση με τις cyber security προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το twitter ξεκινούσε την ιλιγγιώδη πορεία του. Το περίφημο Nokia 3310 λανσάρεται στην αγορά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδινε την πρώτη του ομιλία μέσω webcast. Η Google γίνεται η μεγαλύτερη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης του κόσμου, υλοποιώντας το indexing ενός δισεκατομμυρίου ιστοσελίδων, το Internet «εισβάλει» για τα καλά στη ζωή μας. Ο «κομπιουτεράς», ή αλλιώς το «παιδί με τα καλώδια», μετεξελίχθηκε σε ένα σημαντικό σύμβουλο της επιχείρησης, σε έναν σύγχρονο «broker» τεχνολογίας.

Ο Διευθυντής Πληροφορικής σήμερα
Η φύση της δουλειάς του Διευθυντή Πληροφορικής και ο ρόλος του μέσα στην εταιρεία διέφερε σημαντικά τότε σε σχέση με το σήμερα.O σύγχρονος Διευθυντής Πληροφορικής σήμερα θα πρέπει, εκτός των άλλων, να είναι ικανός να:

* Διαχειριστεί αποτελεσματικάν τη πληροφοριακή υποδομή της εταιρείας * Αξιολογήσει τρέχουσες και να εκτιμήσει μελλοντικές τεχνολογικές τάσεις και καινοτομίες * Βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών διαδικασιών, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες για την εταιρεία τεχνολογικές λύσεις και καινοτομίες * Εξασφαλίσει την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα της εταιρείας * Εκτιμήσει πώς το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας του θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικά το τμήμα του * Αναλύσει τα επιχειρηματικά δεδομένα και να τα αποδώσει στην εταιρεία ως αξιοποιήσιμη πληροφορία, απαραίτητη για τη λήψη σωστών στρατηγικών αποφάσεων

Επίσης, οφείλει να εφαρμόσει όλα τα παραπάνω: * Με κύριο γνώμονα το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας * Συμμορφούμενος στα κανονιστικά πλαίσια του κλάδου, στον οποίο δραστηριοποιείται * Εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του κύκλου ζωής των τεχνολογικών λύσεων που εφαρμόζει * Παρακολουθώντας τις δαπάνες της Πληροφορικής και τηρώντας αποτελεσματικά τον προϋπολογισμό

Ποντοπόρος Ναυτιλία και Ψηφιακό Πλοίο
Ο τομέας που δραστηριοποιούμαι, η ποντοπόρος ναυτιλία, έχοντας βιώσει την παρατεταμένη κρίση των τελευταίων ετών, βγαίνει ακόμη πιο δυνατή. Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι τεράστιες: Οικονομικά ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, παρατεταμένη διεθνής ύφεση, αυστηρά κανονιστικά και ρυθμιστικά πλαίσια, τεχνολογικές εφαρμογές στα πλοία των οποίων η αξιοπιστία και η ποιότητα δύσκολα ελέγχονται, αυξημένες ανάγκες των ναυτικών, αυξημένες ανάγκες για τεχνολογικές λύσεις στο γραφείο, αξιόπιστες και ταχύτερες δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και θέματα ηλεκτρονικής ασφαλείας. Τα στελέχη Πληροφορικής της ποντοπόρου ναυτιλίας έχουν βελτιώσει σημαντικά τo επίπεδo της επαγγελματικής ωριμότητάς τους και αποδεικνύουν καθημερινά την αξία και την αναγκαιότητα του ρόλου τους μέσα στη σύγχρονη ναυτιλιακή εταιρεία.

AMMITEC, Σύλλογος Διευθυντών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ναυτιλίας
Η AMMITEC (Association of Maritime Managers in Information Technology and Communications) αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό επιστημονικό οργανισμό που ενώνει υπό τη σκεπή της τους ICT Managers των διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών. Σκοπός της είναι να προωθήσει την αποτελεσματική χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, τις σχετικές βέλτιστες πρακτικές στο διεθνή ναυτιλιακό τομέα και να ενδυναμώσει τις σχέσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες του ICT. www.ammitec.org nw


Μιχάλης Σαμιωτάκης, CISM, Πρόεδρος, ISACA Athens Chapter

Ο ραγδαίος ρυθμός των τεχνολογικών εξελίξεων δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια: ή εξελισσόμαστε (με εφόδιο τη γνώση) ή γνωρίζουμε την απαξίωση.

Ψάχνοντας στην αποθήκη του σπιτιού για το χριστουγεννιάτικο δέντρο βρήκα το παλιό μου “Gadget”, το οποίο δεν ήταν άλλο από το παλιό κινητό μου τηλέφωνο… Όταν το έπιασα στα χέρια μου συνειδητοποίησα πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας κατά τη διάρκεια των 15 τελευταίων χρόνων… Από το «καινοτόμο» φιδάκι και τα “custom” ringtones που ήταν η «αιχμή της τεχνολογίας» εκείνης της εποχής, φτάσαμε να βρισκόμαστε διαρκώς «διασυνδεδεμένοι» μέσα από «εναλλακτικά κανάλια και μέσα επικοινωνίας».

Ομολογώ ότι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα, με αρκετό άγχος, να ακολουθήσω τον ρυθμό της τεχνολογικής εξέλιξης. Είναι κοινή διαπίστωση ότι στην αρχή το βάρος δόθηκε στην ανάγκη της γρήγορης «αφομοίωσης» νέων τεχνολογιών, καθώς και στην «ευχρηστία» και τη «διαλειτουργικότητά» τους, χωρίς παράλληλα να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και στην προστασία της ιδιωτικότητας ή εμπιστευτικότητας των ευαίσθητων πληροφοριών.

Σήμερα, λόγω των εξελιγμένων «απειλών», πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών καλούμαστε να αναδείξουμε και να αξιολογήσουμε τους πιθανούς κινδύνους που συνεπάγεται η «χωρίς προϋποθέσεις» χρήση τους, αλλά και τον ενδεδειγμένο τρόπο «υιοθέτησής» τους. Νιώθω τυχερός που ως μέλος του Ινστιτούτου Ελέγχου Συστημάτων Πληροφορικής μου δίνεται η ευκαιρία να αντλήσω την απαραίτητη γνώση μέσα από σχετικές έρευνες του ISACA, μέσα από ενημερωτικά & εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και μέσω της δυνατότητας ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας με εξειδικευμένα στελέχη. Ο ραγδαίος ρυθμός των εξελίξεων στο χώρο δεν μας αφήνει δυστυχώς και πολλά περιθώρια. Εύχομαι ολόψυχα το netweek να συνεχίσει να διαδραματίζει ένα στρατηγικό ρόλο ως «πλατφόρμα ενημέρωσης» και να είναι αρωγός σε όλες μας τις προσπάθειες.

Κρικόρ Μαρουκιάν, Πρόεδρος, itSMF Hellas

15 χρονια ITSM

Δεκαπέντε χρόνια είναι αρκετά για να καλυφτεί ένας κύκλος ζωής που αναπτύχθηκε στις αρχές της χιλιετίας για το ITSM και που μετεξελίχθηκε σε μια νέα δομημένη πρακτική, η οποία ολοένα και περισσότερο συνδράμει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην ελληνική βιομηχανία.

Το 2000 μόλις είχε δημοσιευτεί το IT Infrastructure Library (ITIL) v2, με την ορολογία Service Delivery και Service Support να υιοθετούνται παγκοσμίως. Τότε στην εγχώρια αγορά, το ITSM μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πολυτέλεια για λίγους πρωτοπόρους». Αυτό που φαινόταν ένα μακρόπνοο σχέδιο πριν από 15 έτη, σήμερα έχει γίνει πραγματικότητα, βλέποντας τους οργανισμούς να αναφέρονται στα Service Level Management και Change & Release Management.

Το ITSM γνώρισε τους Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας της Αθήνας και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ακολούθησε για τη χώρα κλήθηκε να ενορχηστρώσει τη στρατηγική του σημασία ως βασικό πυλώνα βελτίωσης της επιχειρηματικής απόδοσης και αριστείας, εν μέσω συνεχώς συρρικνωμένων προϋπολογισμών. Το ITIL έχει επικρατήσει την τελευταία 25-ετία ως το πλέον διαδεδομένο πλαίσιο εφαρμογής ITSM σε διεθνή κλίμακα, αποτελώντας τη βάση στην οποία χτίστηκε το πρότυπο πιστοποίησης ISO/IEC 20000 για την τυποποίηση, βελτιστοποίηση και ωρίμανση των ITSM διαδικασιών.

Το όραμα μας στο itSMF Hellas παραμένει ο συνεχής διαμοιρασμός ιδεών, εμπειριών και γνώσης, βασισμένων σε αποτελεσματική διαχείριση ποιοτικών υπηρεσιών Πληροφορικής, με σκοπό την αξιοποίηση συντονισμένων πρωτοβουλιών που ενισχύουν ακόμη περισσότερο οργανισμούς στην καθημερινή αντιμετώπιση προκλήσεων για την επίτευξη στόχων και στρατηγικών. Εύχομαι άλλα δεκαπέντε χρόνια δημοσιεύσεων στο netweek, δημοσιεύσεων που θα ενισχύουν συνεχώς αυτό το όραμα. Ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι να φθάσει το ITSM στη δική του Ιθάκη.


Μιχάλης Μωραϊτης, CIO του Ομίλου Επιχειρήσεων Nissan -Ν. Ι. Θεοχαράκης μέλος ΔΣ European CIO Association, ιδρυτικό μέλος Ο.Ε. Hellenic CIO Forum, μέλος ΔΣ ΕΙΠ

Cloud, εκπαiδευση και ασφάλεια

Η επανάσταση του μέλλοντος έρχεται με ταχύτητα φωτός, με τις εξελίξεις να είναι σαρωτικές, καταιγιστικές και ψηφιακές, χωρίς να αφήνουν περιθώρια αντίδρασης σε όσους δεν τα καταφέρουν να τις ακολουθήσουν.

Οι εξελίξεις στο χώρο της Πληροφορικής (και όχι μόνο) τρέχουν ασταμάτητα. Κάθε CIO χρειάζεται να προσαρμοστεί σε αυτές, επιλέγοντας τον σωστό ρυθμό, ο οποίος δεν πρέπει να είναι ούτε μικρός γιατί θα χαθεί, αλλά και ούτε μεγάλος γιατί δεν θα προλαβαίνουν να αποσβένουν οι ενέργειες που κάνει, ούτε θα προλαβαίνουν να ωριμάζουν οι λύσεις που εφαρμόζει. Στο Ευρωπαϊκό μέλλον τρία θα είναι τα πολύ hot topics, σύμφωνα με τη στρατηγική των μεγάλων εταιρειών που απαρτίζουν το Euro CIO Association: cloud, security & cyber security, εκπαίδευση & competences

Οι επενδύσεις που γίνονται στο cloud ξεπερνούν κάθε φαντασία. Κάθε μέρα αναδύονται νέες προτάσεις. προσφέροντας νέες δυνατότητες, δημιουργώντας νέες ευκολίες, ευαγγελίζοντας τη μείωση κόστους. Η τελευταία παράμετρος είναι και η μεγάλη παγίδα: Κατά πόσο η μείωση κόστους που υπόσχεται το cloud είναι πραγματική; Μήπως τελικά αυτό το περιβάλλον είναι ακριβότερο και πιο επικίνδυνο; Το Euro CIO Association έχει δημιουργήσει το Cloud Council, χτίζοντας το «σωστό» framework λειτουργίας όλων των παρόχων cloud, οριοθετώντας, σε συνεργασία με την ΕΕ, τους κανόνες του cloud που θα ισχύουν στην Ευρώπη, ώστε όλες οι επιλογές να είναι ασφαλείς και οι χρήστες προστατευμένοι. Το cloud είναι το μέλλον και οφείλουμε να το προστατεύσουμε.

Από την άλλη, η εκρηκτική ανάπτυξη του Internet έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Η νέα τάξη πραγμάτων, όπου «τα πάντα είναι προσβάσιμα από παντού», απαιτεί την άμεση υλοποίηση νέων κανόνων και τεχνολογιών αντιμετώπισης των επιθέσεων και των απειλών, ακόμα και των αγνώστων ή των επερχομένων. Οι επιθέσεις, πιο απειλητικές και πολύπλοκες από ποτέ, απαιτούν μεγάλες επενδύσεις όχι μόνο σε τεχνολογία, αλλά, κυρίως, σε ανθρώπινο δυναμικό που θα είναι ικανό να θωρακίσει συστήματα και εταιρείες.

Το Euro CIO Association διαχειρίζεται το Security Council, το οποίο έχει ως σκοπό τη συνεργασία των Εθνικών Αντιπροσωπειών και των ειδικών του χώρου, προτείνοντας στην ΕΕ τους κανόνες που πρέπει να υιοθετηθούν θεσμικά, ώστε να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας και κανόνων security, ένα πλαίσιο που σήμερα δεν υπάρχει. Όλα τα παραπάνω απαιτούν γνώση, competences & skills. Το σίγουρο είναι ότι, ήδη, βιώνουμε την έλλειψη ικανού και κατάλληλα εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, που θα καλύπτει αυτές τις ανάγκες, οι οποίες θα γίνονται μεγαλύτερες και πιεστικότερες, καθώς νέες τεχνολογίες θα εμφανίζονται και νέες απαιτήσεις θα δημιουργούνται. Οι περισσότερες χώρες της Β. Ευρώπης, έχοντας αντιληφθεί αυτό το κενό, επενδύουν τεράστια κονδύλια στη δημιουργία στελεχών και εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού και, κυρίως, επενδύουν στη σύνδεση του Πανεπιστημιακού χώρου με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Το Euro CIO Association έχει δημιουργήσει το Education Council, το οποίο έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με μεγάλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα & Πανεπιστήμια, προγράμματα εκπαίδευσης στην Πληροφορική, έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά στα Enterprise Strategy, Enterprise Architecture, Security κ.λπ., θέματα που θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Το μέλλον είναι εδώ. Αν δεν αλλάξουμε θα χαθούμε και αν δεν προσαρμοστούμε θα εξαφανιστούμε από τον επιχειρησιακό χάρτη. Το Euro CIO σε συνεργασία με τα μέλη του και με τις Εθνικές Αντιπροσωπίες χτίζει το μέλλον της Πληροφορικής στην Ευρώπη, ένα μέλλον που οφείλουμε και εμείς ως Hellenic CIO Forum να δημιουργήσουμε, αναπτύσσοντας το κατάλληλο επιχειρησιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στο netweek, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια κρατά τα σκήπτρα ενημέρωσης του κλάδου μας, να συνεχίσει τον ποιοτικό δρόμο ενημέρωσης που έχει επιλέξει, να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο της Πληροφορικής.


Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΙΒΜ Ελλάδα και Κύπρος

O τομέας της Πληροφορικής αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς, αδιάκοπα και ταχύτατα μεταβαλλόμενους και ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς κλάδους παγκοσμίως, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αέναους κύκλους καινοτομίας και εμπορευματοποίησης (commoditization).

Στην ΙΒΜ – με τα 104 χρόνια παρουσίας στην παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας – έχουμε επί πολλά έτη επιλέξει μια ξεκάθαρη πορεία: αναπτύξαμε ένα μοντέλο που στηρίζεται στην καινοτομία σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ παράλληλα «αποεπενδύσαμε» από τεχνολογίες και προϊόντα που αποκτούν όλο και περισσότερο καταναλωτικό χαρακτήρα. H προσήλωσή μας σε αυτό το μοντέλο επιτάσσει να επανεφευρίσκουμε την επιχειρηματικότητά μας, δημιουργώντας νέες οργανικές μονάδες ή αποκτώντας άλλες μέσω εξαγορών, ενώ δεν δυσκολευόμαστε να εγκαταλείψουμε περιοχές που δεν συνάδουν πλέον με την εταιρική μας ταυτότητα. Η ΙΒΜ δραστηριοποιείται στον κοινό τόπο της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας κι έτσι συνεισφέρει στο μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος μας, παραμένοντας ουσιώδης και αναγκαία στους πελάτες της και στην κοινωνία.

Σήμερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την ανάγκη να μετεξελιχθούν σε αυτό που ονομάζουμε ψηφιακές επιχειρήσεις (digital enterprises). Για να το επιτύχουν, χρειάζεται να βασιστούν και να αξιοποιήσουν τα Big Data, το cloud και το mobility, με τρόπο ασφαλή και απρόσκοπτο. Αυτές είναι και οι στρατηγικές επιλογές της ΙΒΜ, καθώς αποτελούν τη θεμελιώδη βάση κάθε επιχείρησης, η οποία πορεύεται με ψηφιακό προσανατολισμό. Δραστηριοποιούμαστε επομένως ιδιαίτερα στη δημιουργία μιας ψηφιακής υποδομής για τους πελάτες μας που αποτελείται από ανάλογες λύσεις cloud, φορητότητας, ασφάλειας και αξιοποίησης δεδομένων μέσω εξειδικευμένων εργαλείων ανάλυσης.

Αδιαμφισβήτητα, υποστηρίζουμε το μέλλον της ψηφιακής επιχείρησης. Καθώς όμως όλες οι επιχειρήσεις προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε το επόμενο βήμα, τον επόμενο παράγοντα διαφοροποίησης. Στην ΙΒΜ πιστεύουμε ότι η επόμενη τάση που θα διαμορφώσει το παγκόσμιο τεχνολογικό περιβάλλον θα είναι αυτό που ονομάζουμε «γνωστικές δεξιότητες» ή αλλιώς Cognitive Systems, δηλαδή συστήματα που διαχειρίζονται τεράστιους όγκους δεδομένων, εκπαιδεύονται, σκέφτονται και επικοινωνούν προσομοιάζοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Στο επίκεντρο αυτών των λύσεων για την ΙΒΜ είναι σίγουρα το σύστημα Watson, αλλά οι γνωστικές ικανότητες επεκτείνονται σε όλο το φάσμα μιας επιχείρησης και ιδιαίτερα στο επιχειρησιακό της μοντέλο. Το υπολογιστικό σύστημα Watson δεν εκπροσωπεί απλά μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι στη πραγματικότητα μια παγκόσμια τεχνολογική πλατφόρμα, η οποία αξιοποιεί τη φυσική γλώσσα και την εκμάθηση μηχανής (machine learning) για να αντλήσει γνώση από τεράστιους όγκους δεδομένων. Στόχο έχει να διευκολύνει την υιοθέτηση γνωστικών υπολογιστικών τεχνολογιών σε αυτό που ονομάζουμε Internet of Things – παρέχοντας δεξιότητες, λύσεις καθώς και ένα οικοσύστημα συνεργατών, με στόχο τη διάχυση της γνωστικής υπολογιστικής ισχύος σε δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές, αισθητήρες και συστήματα παγκοσμίως, διαμορφώνοντας ουσιαστικά τη νέα εποχή, κατά την οποία τα συστήματα σκέπτονται, ακολουθούν λογικές αλληλουχίες και μαθαίνουν.

Αυτές οι τεχνολογίες των Cognitive Systems, όπως το Watson, προβλέπεται να αλλάξουν τον κόσμο στο μέλλον, καθώς θα σηματοδοτήσουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσονται οι οργανισμοί με τους πελάτες, στον τρόπο με τον οποίο παράγονται προϊόντα και παρέχονται υπηρεσίες, στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται δεξιότητες και αναπτύσσονται εξατομικευμένες λύσεις που απαντούν σε πολύπλοκα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Προβλέπεται, δε, να μετασχηματίσουν αγορές και να θεμελιώσουν μια νέα πραγματικότητα για το μέλλον, όχι μόνο για την ΙΒΜ, αλλά και για πολλές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων. Οι εν λόγω τεχνολογίες αξιοποιούνται, ήδη, σε τομείς όπως η ιατρική για την παροχή βελτιστοποιημένων διαγνώσεων και εξατομικευμένων θεραπειών, αλλά και στο χρηματοοικονομικό τομέα για την παροχή βέλτιστων προσφορών, λύσεων και επιλογών.

Η ΙΒΜ ευελπιστεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν το χώρο παγκοσμίως και γι αυτό έχουμε προβεί στις κατάλληλες επενδύσεις, τόσο στο ερευνητικό όσο και στο εμπορικό επίπεδο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο, όπου το Internet of Things αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, οι δεξιότητες της εταιρείας μας στις τεχνολογίες Cloud, Analytics & Big Data, Mobility και η πρωτοπορία της στον τομέα των Γνωστικών Συστημάτων (Cognitive Computing) θα συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και την κοινωνία.


Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ Digital Europe, Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη WITSA

Ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει τεχνολογικά εκσυγχρονισμένη οικονομία

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε τη δυνατότητα αλλά και την εμπειρία μέσα από μια κριτική και ειλικρινή ματιά να δούμε την πορεία των τελευταίων δεκαπέντε ετών στον κλάδο της Πληροφορικής και των επικοινωνιών και το πώς αυτή επηρέασε την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και την ίδια τη χώρα.

Η νέα χιλιετία άνοιξε μια καινούρια περίοδο για την ελληνική αγορά Πληροφορικής. Η σύγκλιση των τεχνολογιών γίνεται πραγματικότητα με συνδετικό κρίκο το Διαδίκτυο, το οποίο αρχίζει να αποκτά σημαντική παρουσία στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δημιουργούν ένα θετικό κλίμα που βοηθά στην ανάπτυξη της αγοράς. Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και μετά τους Αγώνες για να σταματήσει ουσιαστικά το 2008, όταν τα πρώτα δείγματα της οικονομικής ύφεσης κάνουν την εμφάνιση τους και ο κλάδος των TΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) είναι από τους πρώτους που επηρεάζονται αρνητικά.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις αρχές του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα, υπήρξαμε μάρτυρες της ανάπτυξης και άνδρωσης μιας ιδιαίτερα δυναμικής και άκρως ενδιαφέρουσας αγοράς. Οι εταιρείες Πληροφορικής και επικοινωνιών περιλαμβάνονται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας, και δη πολλές από αυτές σε διεθνές επίπεδο. Βεβαίως, η τρέχουσα κρίση και οι ακραίες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών μπορεί να προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, πλέον όμως, είναι κατανοητό και ξεκάθαρο ότι δεν νοείται επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Και αυτή είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει και δεν πρόκειται να χαθεί.

Σήμερα η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες, τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του παραγωγικού/ επιχειρηματικού μοντέλου, έχει τοποθετήσει τις ΤΠΕ στο επίκεντρο της στρατηγικής για την ανάκαμψη της οικονομίας και την εδραίωση ενός βιώσιμου πρότυπου ανάπτυξης. Η επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει θετικό επιχειρηματικό κλίμα και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. Στον πυρήνα της στρατηγικής μας οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά, αξιοποιώντας τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

Αφενός, γιατί η τεχνολογία είναι αυτή καθ’ αυτή ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας, αφετέρου γιατί μπορεί να διαχύσει αυτή τη δυναμική σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, στην επιχειρηματικότητα των τομέων που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας -τουρισμός, ναυτιλία- αλλά και σε παραγωγικούς κλάδους. Ταυτόχρονα η τεχνολογία είναι εκείνη που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια στους τομείς αυτούς και συνακόλουθα σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα για το σύνολο της Εθνικής οικονομίας. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται, ήτοι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος αισιοδοξίας που θα εμπνέει και θα εμπνέεται από την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Ικανό να επανεκκινήσει την ανθρώπινη πρωτοβουλία, να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας και να επενδύσει σε ένα πιο ασφαλές μέλλον με καταλύτη την τεχνολογία.

Στην πορεία αυτών των δεκαπέντε ετών ουσιαστικός συμπαραστάτης καταγράφοντας αυτή την πορεία του κλάδου υπήρξε το netweek. Μέσα από τις σελίδες του έχουν φιλοξενηθεί πρόσωπα και έργα, επιχειρήσεις και οράματα, τα οποία συνθέτουν την κληρονομιά και θεμελιώνουν αυτό που αποτελεί σήμερα τον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ευχή μας… να συνεχίσει να αποτελεί έγκαιρη και έγκυρη πηγή ενημέρωσης αναφορικά με την αγορά ΤΠΕ και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, για πολλά ακόμη χρόνια, μεταλαμπαδεύοντας το όραμα μιας σύγχρονης, ψηφιακής Ελλάδας.


Βασίλης Τραπεζάνογλου, Σύμβουλος Ψηφιακής Καινοτομίας

2000-2015: Σημαντικές εξελίξεις στις ΤΠΕ

Έχουν χρησιμοποιηθεί τα πιο ηχηρά επίθετα και υπερθετικοί βαθμοί για την ταχύτητα των εξελίξεων στις ΤΠΕ και στις διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς και για την επίδρασή τους στα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα.

Η ενσωμάτωση υπολογιστικής ισχύος σε συσκευές καταναλωτών (π.χ. κινητό τηλέφωνο) εξοικείωσε πολύ μεγάλα ποσοστά του παγκόσμιου πληθυσμού με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, με τους ρυθμούς επέκτασης να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Με την αλλαγή του αιώνα υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις που αρθρώνουν ένα τεχνολογικό καμβά που διαπερνά πλέον και προσδιορίζει σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες. Σημαντικότεροι σταθμοί / εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου, που δεν αποτελούν απλώς στατικά τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά υπόσχονται συναρπαστικό μέλλον, είναι:

1) Η εμπορευματοποίηση (consumerization) των ΤΠΕ, η εμφύτευση, δηλαδή, υπολογιστικών δυνατοτήτων σε συσκευές που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά αποτέλεσε κρίσιμη διέξοδο για τη βιομηχανία Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Οι καταναλωτές αποτελούν πολύ πιο μαζική αγορά και συνηθίζουν να ανανεώνουν ταχύτερα τα τεχνολογικά τους μέσα, γεγονός που δίνει συνεχείς ωθήσεις στην παραγωγή νέων προϊόντων.

2) Η καθιέρωση σε μεγάλη κλίμακα τεχνολογικών δικτύων που αποτελούν πλατφόρμα-υπόβαθρο και διευκολυντικό παράγοντα για να στηριχθούν υπηρεσίες που εξυπηρετούν σχεδόν το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας: οι επικοινωνίες μεγάλων ταχυτήτων, η ασύρματη επικοινωνία, οι δορυφορικές υπηρεσίες

3) Τα δίκτυα-πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με τη χρήση των οποίων ανατράπηκαν τα δεδομένα επικοινωνίας και συνεργατικής λειτουργίας ατόμων και επιχειρήσεων, καθώς και συλλογικής δημιουργίας περιεχομένου.

4) Η καθιέρωση διαχειριστικών πρακτικών διαμοιρασμού τεχνολογικών πόρων (cloud, SaaS) που διευκολύνουν εξαιρετικά την πρόσβαση σε υπολογιστικές υποδομές και εφαρμογές με απλό, φθηνό και εύκολα επεκτάσιμο τρόπο. Επιβεβαιώνεται ο Rifkin που στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 στο βιβλίο του «Προς τη νέα εποχή της πρόσβασης» πρόβλεπε την επικράτηση της τάσης για πρόσβαση στη χρήση αγαθών και προϊόντων αντί της κατοχής / ιδιοκτησίας τους, μετατρέποντας τα προϊόντα σε υπηρεσίες.

5) Η εκτύπωση 3D, που προοιωνίζεται δραστικές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία πολλών τομέων της οικονομίας, με σημαντικές επεκτάσεις στην κατασκευή αντικειμένων και οργάνων πάσης χρήσης. Η δυνατότητα εκτύπωσης χρησιμοποιώντας ποικιλία υλικών που θα προέρχονται από ανάκτηση υλικού από αποσυρόμενα προϊόντα, θα έχει τεράστια οικολογική σημασία.

6) Το Internet of Things. Η μαζική παραγωγή τυποποιημένων απλών ηλεκτρονικών διατάξεων, αισθητήρων και μικροσυσκευών, οι οποίες, σε συνδυασμό με την εύκολη δικτύωση, επιτρέπουν την εύκολη καταγραφή, μετάδοση, ανάλυση και αξιοποίηση τεράστιου όγκου πρωτογενών δεδομένων. Οι ανατροπές προϊωνίζονται τεράστιες και δεν θα ήταν υπερβολή να τις παρομοιάσει κανείς με τις ανάλογες αλλαγές που επέφερε η βιομηχανική επανάσταση. Το φάσμα μάλιστα επίδρασης θα είναι ευρύτερο, αφού η παρατήρηση και η άσκηση ελέγχου σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής είναι και θα γίνεται όλο και περισσότερο εφικτή και αισθητή.

Τα επιτεύγματα αυτά δεν κρύβουν πάντως και ορισμένες δυσάρεστες πτυχές. Oι ΤΠΕ ως «επιταχυντής» της ανάπτυξης συμβάλλουν στη διεύρυνση του αναπτυξιακού χάσματος. Η εντυπωσιακή αύξηση του κυβερνοεγκλήματος και η εύκολη παραβίαση της ιδιωτικότητας (privacy) είναι επίσης δυσάρεστες πλευρές της συνεισφοράς των ΤΠΕ. Η σημαντικότερη, όμως, ανησυχία για τον ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο προκαλείται από τους ασύμμετρους κινδύνους που δημιουργεί η ικανότητα κακόβουλων προσώπων ή ομάδων να διεισδύουν στα άδυτα του σκληρού πυρήνα προσωπικών, οικογενειακών, επιχειρηματικών και κρατικών συστημάτων και δεδομένων. ΟΙ ΤΠΕ και το διπλό πρόσωπο του Ιανού!


Νίκος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής Ομίλου Εθνικής Τράπεζας, Πρόεδρος Δ.Ε. Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ

Tι έγινε και τι δεν έγινε στην Πληροφορική

Την τελευταία δεκαπενταετία έγιναν αλλά και δεν έγιναν αρκετά στην Πληροφορική, υπό την έννοια ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος, αλλά όχι τόσο καθοριστική, ώστε να αλλάξουν ριζικά οι δομές της ελληνικής οικονομίας.

Από το 2000 έως σήμερα η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, αλλά υπάρχουν και σημαντικά πράγματα που δεν έκανε.

Τι έγινε: Καταρχάς αυτή τη δεκαπενταετία ωρίμασε στην ουσία η Πληροφορική στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Κύριοι πρωταγωνιστές ήταν οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες. Ακολούθησαν και άλλοι κλάδοι όπως η βιομηχανία και οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου. Οι μεγάλες επενδύσεις αφορούν κεντρικά συστήματα, υποδομές, αλλά και νέες τεχνολογίες. Σε πολλούς κλάδους, το capex στην Πληροφορική ήταν η πιο σημαντική ετήσια επένδυση. Επίσης, στη δεκαπενταετία αυτή έγινε σημαντική διείσδυση των νέων τεχνολογιών στους πολίτες. Τον πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, η οποία με τη σειρά της απογείωσε τη χρήση Internet, των προσωπικών υπολογιστών, και της κινητής τηλεφωνίας. Και μπορεί μεν να συγκαταλεγόμαστε – με βάση τα επίσημα στοιχεία – στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης, αλλά θεωρώ ότι μειώθηκε σημαντικά το ψηφιακό χάσμα και περιορίσθηκε ο ψηφιακός αναλφαβητισμός.

Τι δεν έγινε: Η πρόοδος στον Δημόσιο Τομέα δεν υπήρξε αντίστοιχη με τον Ιδιωτικό, καθώς πολλά μεγάλα έργα που είχαν σχεδιασθεί δεν έχουν ολοκληρωθεί. Θα σταχυολογήσω τρία από αυτά: την κάρτα πολίτη, τη μηχανογράφηση των αποθηκών των νοσοκομείων και την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Στον τομέα αυτό χάσαμε νομίζω ένα σημαντικό στοίχημα σε επίπεδο δομών οικονομίας, ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών και διαφάνειας. Επίσης, η αναβάθμιση των δομών της παιδείας δεν σημείωσε σημαντική πρόοδο. Η ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση ταλανίζεται από εσωστρέφεια και οικονομική καχεξία. Πριν λίγα χρόνια εργαζόμουν σε διεθνή συμβουλευτική εταιρεία και από τις δράσεις της εταιρείας στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είχα βρει ένα χρηματικό ποσό που μπορούσε να υποστηρίξει ερευνητική εργασία φοιτητών.

Ήρθα αμέσως σε επαφή με τον Πρόεδρο Τμήματος ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του οποίου τυγχάνω απόφοιτος και του πρότεινα να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για τη χρηματοδότηση των διπλωματικών εργασιών ενός περιορισμένου αριθμού φοιτητών. Ως εταιρεία δεν ζητούσαμε τίποτε, δεν μας ενδιέφερε ούτε καν να πάρουμε το αποτέλεσμα της ερευνητικής εργασίας. Η δυσκολία του Προέδρου να αιτιολογήσει τη δράση στο εσωτερικό του τμήματός του και ο φόβος για πιθανές αντιδράσεις των εκπροσώπων των φοιτητών που θεωρούσαν τέτοιες δράσεις «ξεπούλημα» της ανώτατης εκπαίδευσης, ανέστειλε στην ουσία το εγχείρημα και το ποσό αυτό ενίσχυσε, δυστυχώς, ερευνητικές δράσεις εκτός Ελλάδας.

Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά: Η ανάδειξη της Πληροφορικής σε μια από τις κινητήριους δυνάμεις τις οικονομίας. Το επιστημονικό δυναμικό υπάρχει. Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει πολύ πιο δυναμικά μέρος των επενδύσεων που γίνονται στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία). Το κράτος θα μπορούσε να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση υφιστάμενων δομών που λειτουργούν και θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ευελιξία στο Δημόσιο Τομέα. Ένα πρόσφατο πολύ επιτυχημένο παράδειγμα το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν αναδείχθηκε όσο θα έπρεπε: αναφέρομαι στην Κάρτα Αλληλεγγύης, μια πολύ ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που σχεδιάσθηκε από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υλοποιήθηκε σε ελάχιστο χρόνο από την Εθνική Τράπεζα. Το έργο σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε σε μόλις 12 εβδομάδες υποδειγματικά, με άριστη συνεργασία δύο Υπουργείων, των ΚΕΠ, της ΗΔΙΚΑ και της Εθνικής Τράπεζας.

Ένα ακόμη παράδειγμα πρωτοβουλίας του κράτους θα ήταν να «ανοίξει» δημόσια δεδομένα, ώστε να δώσει δυναμική σε καινοτόμες εφαρμογές που αναπτύσσονται στην Ελλάδα. Αν δηλαδή, το δημόσιο διέθετε με «ανοιχτό τρόπο» τα δεδομένα που έχει π.χ. για την κυκλοφοριακή κίνηση, βάσεις δεδομένων οχημάτων σε κυκλοφορία, δρομολόγια λεωφορείων, συρμών κλπ., θα επέτρεπε σε νέους επιστήμονες να αναπτύξουν χρήσιμες καθημερινές εφαρμογές για νέες συσκευές (κινητά, tablets), οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν να «εξαχθούν» εκτός συνόρων. Τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα έκανε βήματα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών αλλά όχι τόσα, ώστε να βελτιώσει τη συνολική της θέση στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολύ περισσότερα εάν επιδεικνύαμε περισσότερο θάρρος, καλύτερο σχεδιασμό και επικρατούσε σε πολλές περιπτώσεις η κοινή λογική.


15 Future trends of IT

Το ψηφιακό μέλλον και οι εξελίξεις στην τεχνολογία επιφυλάσσουν δραστικές αλλαγές τόσο στις επιχειρηματικές πρακτικές όσο και στις συμπεριφορές των ατόμων, χάρη στην εμφάνιση, μεταξύ άλλων, των έξυπνων μηχανών και των αυτόνομων συσκευών.

Στις προηγούμενες σελίδες αναφερθήκαμε κυρίως στα γεγονότα που χαρακτήρισαν τα τελευταία 15 χρόνια το χώρο της Πληροφορικής. Ποιες είναι, ωστόσο, οι τάσεις που θα δούμε να αναδύονται τα επόμενα χρόνια και που αναμένεται να μετασχηματίσουν τον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε και αλληλεπιδρούμε σε ιδιωτικό και επιχειρηματικό επίπεδο;

1. Οι μηχανές θα παράγουν περιεχόμενο

Μέχρι σήμερα, το επιχειρηματικό περιεχόμενο παράγεται από ανθρώπους. Αλλά το μέλλον επιφυλάσσει μία σημαντική αλλαγή: τη μετάβαση από το περιεχόμενο που παράγουν οι άνθρωποι στο περιεχόμενο που παράγουν οι μηχανές. Η Gartner εκτιμά ότι μέχρι το 2018, το 20% του συνολικού επιχειρηματικού περιεχομένου θα συντάσσεται από μηχανές. Τη μετάβαση αυτή σηματοδοτεί η ανάδυση τεχνολογιών που θα έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν και να παρέχουν πληροφορία μέσω μηχανισμών αυτοματοποιημένης σύνθεσης. Αυτά τα καινούργια εργαλεία θα επιτρέπουν τη μετατροπή της πληροφορίας που βασίζεται στα δεδομένα και τα analytics σε …κείμενο. Η παραγωγή κάθε μορφής αναφορών, νομικών εγγράφων, δελτίων τύπου, άρθρων και white papers είναι πιθανόν στο μέλλον να προκύπτει από αυτοματοποιημένα εργαλεία συγγραφής και όχι από ανθρώπους.

Τα εργαλεία αυτά έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, βρίσκοντας σημαντική αποδοχή σε τομείς όπως το μάρκετινγκ και η διαφήμιση. Είναι, πλέον, κοινή παραδοχή ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσωποποίηση των μηνυμάτων και των εικόνων που λαμβάνει ο πελάτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταπόκρισή του σε αυτά. Αν όμως ένας marketer έχει χιλιάδες, ή και εκατομμύρια, δυνητικούς πελάτες, προφανώς και δεν μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες, ή και εκατομμύρια, διαφορετικά και εξατομικευμένα μηνύματα. Η χρήση τους προς το παρόν περιορίζεται σε λίγες εφαρμογές, όπως είναι η παραγωγή προτάσεων για προϊόντα σε e- commerce sites ή η ρύθμιση της διάταξης και των εικόνων μιας ιστοσελίδας μέσω αλγορίθμων πρόγνωσης περιεχομένου. Όσο όμως η τεχνολογία και τα εργαλεία ωριμάζουν και εξελίσσονται, τόσο θα διευρύνεται και η αυτοματοποιημένη παραγωγή περιεχομένου, προσφέροντας μια ευρεία ποικιλία πλεονεκτημάτων, όπως η ταχύτητα, η ποιότητα και η συνέπεια. Η Gartner εκτιμά ότι μέσα στο 2016, τουλάχιστον δέκα πάροχοι θα διαθέτουν στην αγορά managed services πακέτα, τα οποία θα χρησιμοποιούν έξυπνες μηχανές για την παραγωγή γραπτού περιεχομένου, αλλά και βασικού σχεδιασμού για ιστοσελίδες, emails και mobile εφαρμογές.

2. Τα αντικείμενα ως πελάτες υπηρεσιών

Ο αριθμός των διασυνδεδεμένων αντικειμένων αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά. Σύμφωνα με την Gartner, μέχρι το 2020 περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα είναι διασυνδεδεμένα στο Internet, ενώ το 47% των συσκευών θα διαθέτει την απαιτούμενη ευφυΐα, ώστε να αιτούνται οι ίδιες τη συντήρησή και υποστήριξή τους από ανθρώπους και εταιρείες. Αυτόματοι πωλητές, ηλεκτρικές σκούπες, εκτυπωτές, αποσμητικά χώρου, κάμερες ασφαλείας, παρκόμετρα, διανομείς υγρού σαπουνιού και αεροσκάφη είναι μερικά μόνο από τα άπειρα παραδείγματα πραγμάτων που θα ζητούν επισκευή, τροφοδοσία και συντήρηση σε κάθε κλάδο – είτε πρόκειται για B2B ή B2C- και κάθε γεωγραφική περιοχή. Στην εποχή λοιπόν του ψηφιακού επιχειρείν, όπου τα όρια ανάμεσα στον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο θα είναι ολοένα και πιο δυσδιάκριτα, οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα αντικείμενα ως πελάτες που χρειάζονται υπηρεσίες και να τα αντιμετωπίζουν ανάλογα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αναπτύξουν μηχανισμούς που θα ανταποκρίνονται σε ένα σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό απαιτήσεων παροχής υποστήριξης, οι οποίες θα διατυπώνονται απευθείας από τα ίδια τα αντικείμενα. Και μάλιστα θα πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές ανταπόκρισης σε αυτές τις απαιτήσεις που θα είναι διαφορετικές από αυτές που ακολουθούν για την επικοινωνία τους με τους ανθρώπους- πελάτες τους. Τα αντικείμενα θα γίνονται ολοένα πιο αυτόνομα όσο θα εξελίσσονται οι σχετικές τεχνολογίες και όσο οι άνθρωποι θα μαθαίνουμε να τα εμπιστευόμαστε. Στο μέλλον, σε πολλές περιπτώσεις, τα αντικείμενα ως πελάτες θα έχουν την ικανότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε εναλλακτικούς παρόχους υπηρεσιών και να διαπραγματεύονται τις τιμές και άλλους όρους.

3. Τεχνολογίες blockchain

Μέχρι το 2020, λέει η Gartner, αυτόνομοι sofware agents, χωρίς ανθρώπινο έλεγχο, θα συμμετέχουν στο 5% όλων των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Οι καθοδηγούμενοι από αλγόριθμους agents ήδη συμμετέχουν στην οικονομία μας. Ωστόσο, αν και αυτοί οι agents είναι αυτοματοποιημένοι, δεν λειτουργούν με πλήρη αυτονομία, καθώς συνδέονται με μια πληθώρα ελεγχόμενων από ανθρώπους μηχανισμών, σε εταιρικά, οικονομικά και νομικά συστήματα. Η χρήση blockchains τεχνολογιών – ήτοι αλυσίδες επιβεβαιωμένων ομάδων συναλλαγών- από τις οποίες το γνωστό bitcoin θα είναι μία μόνο εφαρμογή, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς οι cryptocurrency-based τεχνολογίες θα υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο και θα εξελίσσονται σε ισχυρές πλατφόρμες υποστήριξης διαφορετικών σεναρίων ανταλλαγής αξίας. Οι αυτόνομοι αυτοί software agents θα αποτελέσουν το θεμέλιο ενός νέου οικονομικού προτύπου, που η Gartner ονομάζει «προγραμματιζόμενη οικονομία» (programmable economy). Πρόκειται για μια τεκτονική αλλαγή που θα μεταμορφώσει τους μέχρι τώρα φαινομενικά απρόσβλητους χρηματοπιστωτικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς και θα φέρει επανάσταση στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Gartner προβλέπει ότι μέσα στο 2016, το 80% των μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως θα ξεκινήσουν έργα με βάση τις blockchain τεχνολογίες, τα περισσότερα εκ των οποίων θα αποτύχουν εξαιτίας της ανωριμότητας της τεχνολογίας αυτής. Το μέλλον όμως επιφυλάσσει πολλά…

4. The “roboboss”

Τα ρομπότ θα αποκτήσουν ρόλο προϊσταμένου, με την Gartner να προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη τριετία, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι θα εποπτεύονται από ένα ρομπότ. Τα εποπτικά καθήκοντα ολοένα και περισσότερο εστιάζουν στην παρακολούθηση των επιτευγμάτων των εργαζόμενων μέσω μετρήσεων της απόδοσης, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, αλλά και την αξιολόγηση των πελατών. Τέτοιες μετρήσεις μπορούν να παραχθούν και να αξιοποιηθούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα από έξυπνες μηχανές, ανάλογα προγραμματισμένες. Τα ρομπότ ως προϊστάμενοι, ή roboboss όπως τα αποκαλεί η Gartner, δεν θα περιορίζονται στην παρακολούθηση των εργαζομένων, αλλά θα λαμβάνουν και αποφάσεις που μέχρι σήμερα λάμβαναν οι άνθρωποι-managers.

5. Τα έξυπνα κτήρια θα είναι ευάλωτα

Τα έξυπνα κτήρια αποτελούν μία ολοένα και πιο δημοφιλή τάση, δεν είναι ωστόσο άτρωτα. Η ανεπαρκής περιμετρική ασφάλεια θα καταστήσει τα έξυπνα κτήρια ευάλωτα σε online επιθέσεις. Το 20% των έξυπνων κτηρίων θα έχει υποστεί κάποιας μορφής ψηφιακού βανδαλισμού μέχρι το 2018, υποστηρίζει η Gartner. Το εντυπωσιακό με αυτές τις επιθέσεις, όπως εξηγεί η εταιρεία αναλύσεων, είναι ότι δεν θα έχουν κάποιο στόχο, όπως το παραδοσιακό hacking, για παράδειγμα, που στοχεύει στην ανάκτηση προσωπικών ή οικονομικών δεδομένων. Μιλάμε για επιθέσεις όπως η παραμόρφωση της ψηφιακής σήμανσης ή το βύθισμα ενός κτηρίου στο σκοτάδι, που αποτελούν περισσότερο «ενόχληση» παρά απειλή, αλλά έχουν ωστόσο σημαντικές συνέπειες στην υγεία, την ασφάλεια και την οικονομία. Η σοβαρότητα των συνεπειών αυτών εξαρτάται από το ποιος είναι ο στόχος. Η απενεργοποίηση των κλειδαριών ασφαλείας μέσω ενός μη προστατευμένου συστήματος ελέγχου μπορεί να μην είναι σημαντική για ένα κτήριο γραφείων, για παράδειγμα, αλλά θα ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για μια φυλακή. Είναι προφανές, ότι η ευελιξία και τα οφέλη των έξυπνων, ψηφιακών κτηρίων δεν έρχονται χωρίς κινδύνους, εξαιτίας των πολύπλοκων και χαλαρά ενοποιημένων συστημάτων που συνθέτουν τα δίκτυα ελέγχου. Η προσέγγιση των συστατικών ενός έξυπνου κτηρίου θα πρέπει να είναι ενοποιημένη και να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέοι, αναδυόμενοι κίνδυνοι.

6. Οι έξυπνες μηχανές σε ρόλο εργαζομένου

Οι ικανότητες των έξυπνων μηχανών θα εξελίσσονται και θα συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο, γεγονός που θα τις καταστήσει ικανές να διεκπεραιώνουν πολύπλοκα καθήκοντα. Θα μπορούν να υποστηρίξουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα μεμονωμένα άτομα με δύο τρόπους: Πρώτον, μέσω της πλήρης αυτοματοποίησης εργασιών και της εξάλειψης του ανθρώπινου ελέγχου και δεύτερον, βελτιώνοντας τη νοητική και φυσική απόδοση του ατόμου με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται ότι επεκτείνονται οι δικές του ικανότητες (για παράδειγμα μέσω wearable τεχνολογιών). Η Gartner εκτιμάει ότι startups και νέες εταιρείες θα είναι οι πρώτες επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες έξυπνων μηχανών πιο γρήγορα και περισσότερο αποτελεσματικά. Η ταχύτητα, η εξοικονόμηση χρημάτων, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ικανότητα κλιμάκωσης της έξυπνης τεχνολογίας για συγκεκριμένες εργασίες προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις διαδικασίες recruiting, πρόσληψης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης που απαιτεί το ανθρώπινο δυναμικό. Ενδεικτικά παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο supermarket ή μια εταιρεία security, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες παρακολούθησης μέσω drones.

7. Ψηφιακή εξυπηρέτηση πελατών

Το επόμενο στάδιο της πολυκαναλικής εμπειρίας θα είναι η απρόσκοπτη, αμφίδρομη επαφή με τους πελάτες, η οποία θα μιμείται τις ανθρώπινες συνομιλίες, θα λαμβάνει υπόψη το ιστορικό του πελάτη αλλά και την εκάστοτε συγκυρία και θα έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται στα αιτήματά του, να κάνει προτάσεις, να προσφέρει λύσεις κ.ά. Παρόλο που οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου και φωνής χρησιμοποιούνται ήδη από διάφορα κανάλια επαφής, οι πελάτες φαίνονται όλο και περισσότερο πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους τεχνολογίες και τεχνικές, προκειμένου να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν μεγάλους όγκους πληροφοριών, επιλογών και αποφάσεων αγορών. Αυτή η τάση σηματοδοτεί την ανάγκη των εταιρειών να αναπτύξουν ψηφιακούς βοηθούς πελατών για να ενορχηστρώσουν αυτές τις τεχνικές και να βοηθήσουν στη διαρκή συνομιλία της εταιρείας με τους πελάτες της. Οι τεχνολογίες για τους ψηφιακούς αυτούς «βοηθούς» πελατών θα περιλαμβάνουν αναγνώριση προσώπου, ταυτοποίηση φωνής, εντοπισμό συναισθήματος, επεξεργασία φυσικής γλώσσας και δεδομένα προφίλ του ακροατηρίου. Οι βοηθοί αυτοί θα είναι εκπαιδεύσιμοι και ικανοί να διδαχτούν από την αλληλεπίδραση με τον κάθε πελάτη.


8. Wearables για λόγους υγείας και ασφάλειας

Στο μέλλον, όλο και περισσότεροι εργοδότες θα παρακολουθούν την υγεία και τη φυσική κατάσταση των εργαζομένων σε δουλειές που μπορεί να είναι επικίνδυνες ή απαιτητικές σωματικά, μέσω wearable συσκευών. Μάλιστα, η Gartner εκτιμάει ότι μέχρι το τέλος του 2018, δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν συσκευές παρακολούθησης της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Επαγγέλματα όπως οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι διασώστες, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο αυτής της τακτικής. Ο βασικός λόγος θα είναι η ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων. Οι χτύποι της καρδιάς τους, η αναπνοή τους και δυνητικά τα επίπεδα άγχους τους, θα μπορούν να παρακολουθούνται από μακριά, ώστε να σταλθεί η απαραίτητη βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Η χρήση τέτοιων συσκευών θα απαιτείται και από άλλους εργαζόμενους, όπως οι επαγγελματίες αθλητές, οι πολιτικοί ηγέτες, οι κυβερνήτες αεροσκαφών κ.ά.

Οι δυνατότητες που προσφέρουν αυτού του είδους οι συσκευές σε εταιρείες και εργαζόμενους είναι πολλές. Για παράδειγμα, μια συσκευή παρακολούθησης της υγείας θα μπορούσε να καθορίσει κατά πόσο είναι πιθανόν ένας εργαζόμενος να αποκοιμηθεί και να στείλει μια ειδοποίηση. Τα εταιρικά προγράμματα wellness που περιλαμβάνουν wearable συσκευές μπορεί να αποτελέσουν έναν τρόπο ενθάρρυνσης των εργαζομένων να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Οι εταιρείες θα μπορούν να παρακολουθούν από μακριά την υγεία των εργαζομένων τους σε επικίνδυνες καταστάσεις ή απομονωμένες περιοχές και θα μπορούν να αντιδράσουν εγκαίρως σε περίπτωση ατυχήματος ή έκτακτης ανάγκης. Η εταιρεία αναλύσεων υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος του 2016, το 80% των επαγγελματικών ομάδων ράγκμπι, ποδοσφαίρου και μπάσκετ στη Βόρειο Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη θα απαιτούν από τους αθλητές τους να φορούν συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η Gartner εκτιμά ότι, ως συνέπεια αυτής της τάσης, θα προκύψουν νέες υπηρεσίες και πάροχοι για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των εργαζομένων, αλλά και για την ανάλυση και διαχείριση των δεδομένων που θα συγκεντρώνουν αυτές οι συσκευές.

9. Η μετά τις mobile apps εποχή

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Gartner, μέχρι το 2020, το 40% των mobile αλληλεπιδράσεων θα διεκπεραιώνεται μέσω smart agents, σηματοδοτώντας την ανάδυση και μελλοντική κυριαρχία της “post-app” εποχής. Μέχρι σήμερα, οι mobile εφαρμογές προσφέρουν στους κατόχους smartphones πρόσβαση σε εκατομμύρια εστιασμένες ικανότητες, αλλά η χρήση τους περιορίζεται μέσα στα στενά πλαίσια του inventory κάθε εφαρμογής στο τηλέφωνο κάθε χρήστη. Στο εγγύς μέλλον θα δούμε την ανάδυση smart agent τεχνολογιών, οι οποίες θα προσφέρουν νέες δυνατότητες αλληλεπίδρασης, που θα εκτείνονται πέρα από την απλή χρήση των εφαρμογών σε συσκευές. Πρώτα δείγματα αυτών των τεχνολογιών αποτελούν τα VPAs (virtual personal assistants), όπως τα Cortana, Google Now και Siri, τα οποία στο μέλλον θα διευρυνθούν ώστε να συμπεριλάβουν και εστιασμένους σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές εργασίες agents.

Οι τεχνολογίες smart agents θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τη συμπεριφορά και το περιεχόμενο του χρήστη, σε συνδυασμό με νευρωνικά δίκτυα στο cloud, προκειμένου να χτίσουν και να συντηρούν μοντέλα δεδομένων, από τα οποία θα εξάγονται συμπεράσματα για τους ανθρώπους, το περιεχόμενο και τα πλαίσια αλληλεπίδρασης. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, τα VPAs θα μπορούν να προβλέπουν τις ανάγκες των χρηστών και, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, να ενεργούν σταδιακά για λογαριασμό τους. Τα VPAs και άλλες agent τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματίσουν τον τρόπο που εκτελούνται διάφορες εργασίες, καθώς και το πώς τα άτομα αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία μέσα σε ένα ψηφιακό εργασιακό χώρο. Αυτού του είδους οι τεχνολογίες στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποίηση πολύπλοκων επιχειρηματικών διαδικασιών, ενώ αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, καθώς ολοένα και περισσότερα καθημερινά καθήκοντα θα εκτελούνται χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη επέμβαση.

10. 3D printing

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ήδη γεγονός. Η έλευσή της σηματοδοτεί, σύμφωνα με την Gartner, την αρχή μιας “Ψηφιακής Βιομηχανικής Επανάστασης”, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τους τρόπους με τους οποίους παράγονται τα αγαθά, δημιουργώντας φυσικά μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μέχρι το τέλος του 2018, υποστηρίζει η Gartner, το 3D printing θα έχει επιφέρει απώλειες σε πνευματική ιδιοκτησία τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο παγκοσμίως.

Αρχής γενομένης από τη φετινή χρονιά, η αγορά του 3D printing αναμένεται να γνωρίσει εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέλιξη που θα συνεχιστεί μέχρι και το 2019, οπότε η συγκεκριμένη αγορά θα εκτιναχθεί στα 20,2 δισ. δολ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Canalys, o ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του 3D printing θα είναι 44% για την περίοδο 2014 – 2019. Για εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς κάνει λόγο και η Gartner, προβλέποντας διπλασιασμό των πωλήσεων για τους 3D εκτυπωτές κάθε χρόνο, ώστε το 2019 οι συνολικές πωλήσεις να φτάσουν τα 5,6 εκατομμύρια τεμάχια. Στην έκθεσή της η Gartner επισημαίνει ότι η αγορά του 3D printing έχει ως κύριο μοχλό ανάπτυξης τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή προϊόντων με παραδοσιακές μεθόδους. Αυτές οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι το 3D printing μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει απειλή και σπεύδουν να το υιοθετήσουν, όπου είναι δυνατό, ώστε να εκμεταλλευτούν πρώτες τις δυνατότητες παραγωγής που δίνει. Ταυτόχρονα όμως παρατηρείται και ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο θα μπορούν να βρουν 3D printers από μια ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα vendors σε σχετικά λογικές τιμές.

11. Το «πλέγμα» των συσκευών

To «πλέγμα» των συσκευών, “The device mesh”, όπως το αποκαλεί η Gartner, αναφέρεται σε ένα ολοένα και πιο διευρυμένο σύνολο endpoints που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές και πληροφορίες ή για να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους, social κοινότητες, κυβερνήσεις και εταιρείες. Αυτό το πλέγμα περιλαμβάνει φορητές συσκευές, wearables, οικιακές ηλεκτρονικές συσκευές, συσκευές αυτοκινήτων και περιβαλλοντικές συσκευές – όπως οι αισθητήρες στο Internet of Things. Στο μέλλον, η εστίαση θα μετατοπιστεί στον mobile χρήστη, ο οποίος θα είναι περικυκλωμένος από ένα πλέγμα συσκευών, που θα εκτείνονται πέρα από τις παραδοσιακές φορητές συσκευές, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Gartner. Μέχρι σήμερα, οι συσκευές αυτές είναι συνδεδεμένες με back-end συστήματα μέσω διαφόρων δικτύων, τα οποία όμως λειτουργούν, τις περισσότερες φορές, αποκομμένα το ένα από το άλλο. Καθώς το πλέγμα των συσκευών θα διευρύνεται και θα εξελίσσεται, αναμένεται τα μοντέλα διασύνδεσης να διευρύνονται αντίστοιχα με στόχο τη μεγαλύτερη συνεργατική αλληλεπίδραση ανάμεσα στις συσκευές.

12. Η εμπειρία του χρήστη

Το πλέγμα των συσκευών δημιουργεί το θεμέλιο για τη δημιουργία μιας νέας, συνεχούς και ολοκληρωμένης εμπειρίας χρήστη. Τα μοναδικά περιβάλλοντα της εικονικής πραγματικότητας είναι μία σημαντική δυνατότητα, αλλά αποτελεί μια μόνο πλευρά της εμπειρίας αυτής. Η διευρυμένη και ενιαία αυτή εμπειρία χρήστη θα μπορεί να επιτυγχάνει μια συνέχεια και συνέπεια πέρα από τα όρια του πλέγματος των συσκευών, του χώρου και του χρόνου. Αυτή η εμπειρία θα κινείται απρόσκοπτα μέσα σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο σύνολο συσκευών και καναλιών αλληλεπίδρασης, αναμιγνύοντας τα φυσικά, εικονικά και ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, καθώς ο χρήστης θα μετακινείται από ένα -φυσικό ή εικονικό- μέρος σε ένα άλλο. Και ενώ ο σχεδιασμός mobile εφαρμογών θα εξακολουθήσει να αποτελεί μια στρατηγική επιδίωξη των εταιρειών το επόμενο διάστημα, ο σχεδιασμός αυτός, σύμφωνα με την Gartner, θα πρέπει στο μέλλον να εστιάζει στην παροχή μιας εμπειρίας που θα εξυπηρετεί και θα αξιοποιεί τις διαφορετικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων του IoT και κοινών αντικειμένων, όπως τα αυτοκίνητα.

13. Internet of Things

Κάποια ημέρα, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, τα πάντα μέσα στο σπίτι μας θα είναι συνδεδεμένα. Το ψυγείο μας θα ξέρει πότε θα πρέπει να αγοράσουμε λαχανικά και φρούτα. Θα κάνει την παραγγελία στο κοντινό μας σούπερ μάρκετ και τα πάντα θα παραδίδονται στο σπίτι μας χωρίς εμείς να χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Το αυτοκίνητό μας θα απομνημονεύει τη διαδρομή από το σπίτι μας στη δουλειά μας και θα μας καθοδηγεί στη διαδρομή με τη λιγότερη κίνηση, ενώ κατόπιν θα στέλνει ένα γραπτό μήνυμα στον/ στη σύντροφό μας για την αναμενόμενη ώρα άφιξής μας. Τα παραπάνω δεν αποτελούν σενάριο από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικά γεγονότα της μελλοντικής ζωής μας. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία οδηγούν πια σε καινοτομίες που θα μεταμορφώσουν ριζικά την καθημερινότητά μας και τον τρόπο ζωής μας.

Ο συνδυασμός των Near-field επικοινωνιών (NFC) και των ευρέων ικανοτήτων που προσφέρουν οι mobile τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει ήδη εφαρμογές που καταστούν εφικτή την ανταλλαγή δεδομένων, το Wi-Fi και τις ανέπαφες συναλλαγές. Αν και κάποιες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2020 έως και 50 δισεκατομμύρια συσκευές θα είναι συνδεδεμένες στο Internet, έρευνες δείχνουν ότι προς το παρόν οι εταιρείες εμφανίζονται διστακτικές στο να προβούν σε επενδύσεις σε αυτήν την περιοχή, ανησυχώντας για την ασφάλεια, το κόστος και τις ευρύτερες επιδράσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, και παρά τις περιορισμένες μέχρι στιγμής κινήσεις των εταιρειών, το Internet of Things θα αποτελεί σύντομα μια πραγματικότητα, με την έκρηξη που αναμένεται να δούμε τα επόμενα χρόνια να είναι απόρροια των αισθητήρων χαμηλού κόστους, του cloud computing, των προηγμένων data analytics και του mobility.

14. Η ασφάλεια στο cloud

Η ανησυχία για την ασφάλεια παραμένει ο σημαντικότερος λόγος πίσω από τη δυστοκία των εταιρειών να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπηρεσίες public cloud. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό μόνο των αστοχιών και λοιπών περιστατικών που σχετίζονται με την ασφάλεια και επηρεάζει τις εταιρείες, οφείλεται στον πάροχο των υπηρεσιών cloud. Το αντίθετο, μάλιστα, δεν υπάρχει καμία σημαντική ένδειξη που να δείχνει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών cloud δεν ανταποκρίνονται σε υψηλά standarts ασφάλειας. Η αγορά των υπηρεσιών cloud θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια. Και τα media θα συνεχίσουν επίσης να παρουσιάζουν ειδήσεις σχετικές με αστοχίες στην ασφάλεια των συστημάτων. Ωστόσο, λίγα μόνο από αυτά τα περιστατικά θα οφείλονται σε κακές πρακτικές από την πλευρά των παρόχων. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Gartner, μέχρι το τέλος του 2020, το 95% των αστοχιών ασφαλείας του cloud θα οφείλεται σε πρακτικές και ενέργειες των πελατών.

15. Big data στο πλαίσιο του Internet of Things

Σύμφωνα με την EMC/ IDG Digital Universe Report, ο όγκος των παγκόσμιων δεδομένων διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Το ψηφιακό σύμπαν αναμένεται να αυξηθεί από 4,4 τρισεκατομμύρια gigabytes το 2013 σε 44 τρισεκατομμύρια gigabytes μέχρι το 2020. Για τις εταιρείες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διαχρονική πρόκληση του πώς να οργανώσουν και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα δεδομένα, το πρόβλημα θα δυσχεραίνει αντίστοιχα με την εντυπωσιακή αύξηση των δεδομένων. Το Internet of Things (IoT) μπορεί να αποτελεί ένα καινούργιο σχετικά θέμα για τις περισσότερες εταιρείες, παρόλα αυτά βρίσκεται στην καρδιά του φαινομένου της αύξησης των δεδομένων. Σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη EMC/IDG, καταναλωτές και εργαζόμενοι παράγουν τα δύο τρίτα όλων των νέων δεδομένων. Αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα. Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα περισσότερα καινούργια δεδομένα δεν θα παράγονται από ανθρώπους, αλλά από αισθητήρες και έξυπνες συσκευές συνδεδεμένες στο Internet, όπως για παράδειγμα smartphones, φανάρια, MRI scanners, έξυπνα ενεργειακά δίκτυα, βιομηχανικά συστήματα κ.ά.