Στα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου ευρωπαϊκού Oργανισμού η Ελλάδα. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Hellenic CIO Forum μιλούν στο NetWeek.

Μια ιδιαίτερη σημαντική επιτυχία χρεώνεται στο Hellenic CIO Forum, μια επιτυχία που ανεβάζει τη χώρα μας σε άλλο επίπεδο και αυξάνει καθοριστικά την επιρροή της στα τεκταινόμενα του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: Η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, τη Φιλανδία και την Ολλανδία γίνεται ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου οργανισμού euro.digital, στο οποίο συμμετέχουν οι εθνικές ενώσεις των CIOs 13 ευρωπαϊκών χώρων. Μέσω των εθνικών ενώσεων των CIOs, το euro.digital αντιπροσωπεύει πάνω από 1.000 CIOs, 150 δισ. ευρώ budget και περισσότερα από 700.000 εργαζόμενους στην Πληροφορική σε όλη την Ευρώπη. Στόχος του οργανισμού είναι να διασφαλίσει ότι η φωνή των στελεχών της Πληροφορικής θα ακούγεται ξεκάθαρα παντού, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Θέματα όπως το cloud, οι σχέσεις με τους vendors, οι κανονιστικές απαιτήσεις, το GDPR, η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών τάσεων (όπως είναι το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη) και το cyber security περιλαμβάνονται ανάμεσα σε αυτά που θα απασχολήσουν τον οργανισμό, στόχος του οποίου είναι τα διαχειριστεί υπό μια πανευρωπαϊκή οπτική. Το έναυσμα για τη δημιουργία του νέου πανευρωπαϊκού οργανισμού των CIOs δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τις Φιλανδία, Ολλανδία, Γερμανία και την Ελλάδα το Δεκέμβριο, με στόχο να δημιουργηθεί ένας νέος πανευρωπαϊκός οργανισμός που θα εκπροσωπεί τους εθνικούς σχηματισμούς των CIOs. Τον Ιανουάριο έγιναν οι πρώτες συναντήσεις του euro.digital και συντάχθηκαν τα αρχικά καταστατικά του για να πάρει σάρκα και οστά και να ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα από τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 με έδρα τις Βρυξέλες. «Στο νέο οργανισμοί προσχώρησαν 13 εθνικοί σχηματισμοί, οι οποίοι αποχώρησαν από το EuroCIO, μεταξύ αυτών και το Hellenic CIO Forum – όλα τα μέλη του Hellenic CIO Forum γίνονται αυτόματα μέλη του euro.digital» επισημαίνει ο Ξενοφών Λιαπάκης, General Manager, Chief Digital Transformation & Information Officer του Ομίλου Interamerican και πρόεδρος του Hellenic CIO Forum. Εκτός από τις τέσσερις χώρες ιδρυτικά-μέλη, στο νέο οργανισμό συμμετέχουν, επίσης, οι εθνικές αντιπροσωπείες των CIOs από τις εξής χώρες: Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Τουρκία, Αυστρία και Βουλγαρία. «Όπως μας εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές μας στην Ευρώπη, έτσι και εμείς θα εκπροσωπούμε την ελληνική κοινότητα των διευθυντικών στελεχών Πληροφορικής, επηρεάζοντας, σε πανευρωπαϊκό, πλέον, επίπεδο τις εξελίξεις στον κλάδο. Θα ανταλλάσουμε τεχνογνωσία και εμπειρίες, βλέποντας τι γίνεται εκεί έξω και τι μπορούμε να μεταφέρουμε εδώ, ερχόμενοι σε επαφή με μια μεγάλη κοινότητα και τους vendors, μέσα από ένα πανίσχυρο πανευρωπαϊκό οργανισμό και όχι ως μια ‘μικρή’ εταιρεία ή μια μικρή χώρα. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από ότι ξέραμε ως τώρα και αλλάζει τα δεδομένα» τονίζει ο Ξ. Λιαπάκης.

Παγκόσμια δυναμική, με την Ελλάδα επίκεντρο του cyber security
Το σημαντικό, δε, είναι ότι πέρα από τα τακτικά μέλη του οργανισμού, ήτοι τους εθνικές αντιπροσωπείες των CIOs των κρατών της Ευρώπης, θα υπάρχουν και associate μέλη, τα οποία θα προσθέτουν μεγάλη αξία. «Ήδη έχει γίνει μέλος του euro.digital η ένωση CIOs του Καναδά, όπερ σημαίνει ότι θα ανταλλάσουμε τεχνογνωσία και εμπειρίες μαζί τους. Σύντομα, δε, στα associate μέλη θα περιλαμβάνονται οι ενώσεις CIOs του Ισραήλ, της Ιρλανδίας και της Σιγκαπούρης. Δεν περιοριζόμαστε στην Ευρώπη, είμαστε ανοικτοί σε μεγάλα ανοιχτά εθνικά σχήματα που θέλουν να μπουν στον οργανισμό. Τα associate μέλη μπορεί να μην έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά είναι σημαντική η συμμετοχή τους, καθώς θα ανταλλάσουμε με αυτά τεχνογνωσία και εμπειρίες» αναφέρει ο Μιχάλης Μωραϊτής, πρόεδρος του ΕΙΠ-ΕΕΔΕ, αντιπρόεδρος του Hellenic CIO Forum, μέλος ΔΣ του νέου οργανισμού και εκπρόσωπος της Ελλάδας, μαζί με τον Ξ. Λιαπάκη, στο euro.digital.

«Κάθε κράτος-μέλος στο euro.digital θα έχει τους ίδιους ψήφους, κάτι που δεν ίσχυε στο EuroCIO (όπου οι μεγάλες χώρες είχαν περισσότερους ψήφους). Επίσης, εξίσου σημαντικό, έχουν μοιραστεί αρμοδιότητες σε κράτη. Για παράδειγμα, το Βέλγιο ανέλαβε το συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία πήρε ότι έχει σχέση με το SAP, η Ολλανδία ανέλαβε το κομμάτι των surveys για τους vendors, η Φιλανδία ανέλαβε το software engineering και τις ψηφιακές δεξιότητες, η Ελλάδα το cyber security, αποτελώντας το πρεσβευτή του στην Ευρώπη. Όλες οι πρωτοβουλίες του euro.digital για το cyber security θα ξεκινάνε από την Ελλάδα…» τονίζει ο Μ. Μωραΐτης.

Στενή συνεργασία με την ΕΕ
Στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του euro.digital, η οποία θα λάβει χώρα την 1η Ιουλίου, θα συμμετέχει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος θα μεταφέρει τι θέλει η ΕΕ από τον οργανισμό. «Ήδη έχει φανεί ξεκάθαρα η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσει σε εμάς, ειδικά σε ότι αφορά τη δραστηριοποίησή μας σε θέματα που δεν μπορεί να κάνει η ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι εξαρχής έχουμε στο πλευρό μας έναν θεσμικό υποστηρικτή, ο οποίος μας ωθεί να κάνουμε πράγματα προς όφελος όλων των κρατών μελών…» σχολιάζει ο Μ. Μωραΐτης. Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ θέλει να μπει στο επίκεντρο των δράσεων του οργανισμού, εκδηλώνοντας ότι από την αρχή ότι υπολογίσει σε αυτόν για την προώθηση των σχεδίων της.

Το πλάνο δράσης
Το euro.digital έχει ξεκινήσει ήδη να ενεργοποιείται ενεργά στο θέμα του cyber security. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Europol, έχει σχεδιαστεί η διεξαγωγή ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου στο Ντίσελντορφ, το χρονικό διάστημα 2-3 Ιουλίου. Βασικό θέμα αυτής της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην αντιμετώπιση του ψηφιακού εγκλήματος, αλλά και η διαχείριση προβλημάτων που άπτονται του cyber security. To συνέδριο θα το ανοίξει ο Γερμανός πρόεδρος του euro.digital, Thomas Endres, ενώ στους βασικούς ομιλητές περιλαμβάνεται ο Μ. Μωραΐτης, με θέμα της παρουσίασής του «ΑΙ και κυβερνοέγκλημα», εκπροσωπώντας όλες τις χώρες-μέλη του euro.digital.

«Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπροσωπεί σε ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο της Europol τόσες πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζει η θέση μας στο χάρτη» επισημαίνει ο Μ. Μωραΐτης. Η δυναμική εκπροσώπηση της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο στο συνέδριο της Europol. Το euro.digital στοχεύει σε ένα στενότερο πλαίσιο συνεργασίας με τον ENISA σχετικά με το cyber security, ανοίγοντας ένα κύκλο συζητήσεων για το τι μπορεί να γίνει πάνω σε αυτό το σημαντικό θέμα, και σχεδιάζει ήδη σημαντικές δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας αποτελεί, δε, βασικό συστατικό της κουλτούρας του νέου οργανισμού. Οι Ολλανδοί έχουν δημιουργήσει γι’ αυτό τον σκοπό μια πλατφόρμα, στην οποία όλα τα μέλη είναι υποχρεωμένα να ανεβάζουν υλικό (μελέτες, case studies κ.λπ.) κάθε μήνα. «Ουσιαστικά θα ανταλλάσουμε πολύ γρήγορα μεταξύ μας πληροφόρηση σε επίπεδο know-how, χωρίς να χρειάζεται να ανακαλύπτουμε κάθε φορά τον τροχό» σημειώνει ο Ξ. Λιαπάκης, δίνοντας το στίγμα αυτής της κουλτούρας. «Από την πλευρά μας θα δραστηριοποιηθούμε στο χώρο του cyber security, θα δούμε τι αξία μπορούν να πάρουν τα μέλη μας από τη συμμετοχή μας στο νέο οργανισμό, θα ενεργοποιηθούμε περισσότερο από μέχρι τώρα ώστε να καταχωρούμε υλικό και να προωθούμε τις ενέργειες μας. Αυτή τη φορά θα υπάρχει πρόσβαση από όλα τα μέλη σε αυτό το υλικό, ενώ όλες οι ενέρ γειές θα γίνονται σε επίπεδο Ευρώπης…». Στο πλάνο του οργανισμού περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή συνεδρίων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα από τα οποία θα γίνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας και θα παρουσιάζονται επιτυχημένα case studies των μελών του συνδέσμου. «Αυτές οι εκδηλώσεις θα διεξάγονται κάθε φορά σε διαφορετική χώρα, ενώ κάποια στιγμή θα γίνουν και στην Ελλάδα. Πρόθεσή μας είναι το πρώτο συνέδριο του euro.digital στη χώρα μας να γίνει καλοκαίρι» καταλήγει ο Μ. Μωραϊτης.

    Το euro.digital με μια ματιa

  • 13 Eθνικές Ενώσεις CIOs
  • Πάνω από 150 δισ. ευρώ IT Budget
  • Περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι στην Πληροφορική
  • Περισσότεροι από 1.000 CIOs
  • Σύσταση ΔΣ: Thomas Endres (Γερμανία, Voice, Πρόεδρος), Poul Erik Moelgaard Rasmussen (Δανία, Dansk IT, Γενικός Γραμματέας), Danielle Jacobs (Βέλγιο, Beltug, Συντονιστής ευρωπαϊκών θεμάτων), Ronald Verbeek (Oλλανδία, CIO Platform Nederland, Συντονιστής θεμάτων που σχετίζονται με τους vendors), Mika Helenius (Φιλανδία,Tivia, software engineering & skills), Μιχάλης Μωραΐτης (Ελλάδα, Ηellenic CIO Forum, Cyber Security)