Η NASA προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού σχεδίασης διαστημικού ρομπότ, στο πλαίσιο του Space Robotics Challenge, που είναι ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους. Ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, ερευνητικοί οργανισμοί, ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και απλοί λάτρεις της επιστήμης και της τεχνολογίας θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να ήσασταν εσείς ο σχεδιαστής του επόμενου ρομπότ της NASA; Αυτή την ευκαιρία προσφέρει η αμερικανική υπηρεσία, που προχώρησε πρόσφατα στην εξαγγελία του NASA Space Robotics Challenge, σε συνεργασία με το Space Centre του Houston. Στόχος του συγκεκριμένου διαγωνισμού, στον οποίο η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε παγκόσμια κλίμακα, είναι το περαιτέρω άνοιγμα, σ’ ένα ευρύτερο κοινό, της διαστημικής εξερεύνησης και της επιστημονικής έρευνας. Η πρώτη φάση της συγκεκριμένης διοργάνωσης έλαβε χώρα το 2017 και ως κύριο αντικείμενό της είχε τη βελτίωση του ρομπότ Valkyrie της NASA. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διοργάνωση λαμβάνει χώρα «εντός ψηφιακού περιβάλλοντος», καθώς οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένο λογισμικό για την επίτευξη πλήρους αυτονομίας των κινήσεων του ρομπότ, των επιλογών του, αλλά και των αποφάσεων τις οποίες παίρνει.

Η δοκιμή των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών επάνω σε πλανητικά ρομποτικά συστήματα θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα προσαρμοσμένο περιβάλλον. Δυνατότητα υποβολής συμμετοχών στο NASA Space Robotics Challenge έχει, ως τον Δεκέμβριο του 2019, οποιοσδήποτε: είτε μέλη ανεξάρτητων ερευνητικών ομάδων, ερευνητικών οργανισμών, ιδιωτικών εταιρειών, είτε ιδιώτες λάτρεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, με ανταμοιβή χρηματικό βραβείο αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Η προκριματική φάση του διαγωνισμού θα λάβει χώρα μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του 2020, ενώ θα ολοκληρωθεί το 2021, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν γνωστοί και οι νικητές.

Οι Ρώσοι και ο Fedor
Στα ρομπότ δεν στρέφονται, όμως, μόνο οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ρώσοι. Ως σήμερα, μόνο ο άνθρωπος είχε καταφέρει να πατήσει στη Σελήνη – μόνο Αμερικανοί, για να είμαστε πιο ακριβείς. Όμως, αυτό αναμένεται να αλλάξει, προσεχώς. Ας όψεται ο Fedor, ένα ανθρωποειδές ρομπότ που έχει αναπτυχθεί από την Roscosmos, στη διαστημική βάση του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Ο Fedor αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου μελλοντικού εποικισμού της Σελήνης, καθώς και άλλων πλανητών, βοηθώντας στην κατασκευή βάσεων. Προσφάτως, η Roscosmos δημοσιοποίησε εικόνες που δείχνουν τον Fedor να επιδίδεται σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η οδήγηση οχημάτων και η χρήση πολλών εργαλείων. Ύψους 1,83 μέτρων και βάρους άνω των 100 κιλών, ο Fedor έχει την δυνατότητα να σηκώνει βάρη ως 20 κιλών και να αντιγράφει ανθρώπινες κινήσεις, όπως να σέρνεται, να σηκώνεται όταν έχει πέσει, να χρησιμοποιεί εργαλεία ή να οδηγεί. Παράλληλα, όταν δεν έχει να εκτελέσει κάποια εντολή, ο Fedor δεν μένει άπραγος: πιάνει συγκεκριμένα αντικείμενα στον περίγυρό του ή κάνει κάμψεις!!! Ενδιαφέρον, βέβαια, έχει να δούμε ποιες από τις συγκεκριμένες δεξιότητες θα χρησιμοποιήσει ο Fedor, μετά την εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου του, η οποία έχει προγραμματιστεί για τούτες τις ημέρες.